София покани китайски фирми да купят Общинска банка и да инвестират в "Топлофикация"

София покани китайски фирми да купят Общинска банка и да инвестират в "Топлофикация"

© Красимир Юскеселиев"София има фирма на име "Топрофикация", която има над 400 хил. абоната. В момента търсим партньор, с който да инвестираме в когенерация (мощност за производство на ток - бел. ред.) и така да направим по-ефективна дейността на дружеството." С тези думи заместник-кметът на София Минко Герджиков покани китайски фирми да инвестират в България. Предложението беше отправено чрез представителя на китайската провинция Гуандун Ван Ян, който ръководи китайска делегация на посещение в България.


Представителите на китайската провинция участваха в българо-китайски бизнес форум, организиран от министерството на икономиката.


Герджиков открои и още една възможност за инвестиция в "Топлофикация" - в изграждането на мощност за производство на енергия от горивото, което ще произвежда бъдещият завод за отпадъците на столицата. Строителството му все още не е започнало, но след като стартира, трябва да приключи за две години.
Заместник-кметът обясни на китайската делегация, че общината търси сериозен партньор, който да купи "последната държавна банка - Общинска банка". Герджиков не обясни обаче, че общината има мажоритарен дял в институцията, но контролът се държи от миноритарния собственик Христо Ковачки. "Може да си сътрудничим и при изграждането на третия лъч на метрото. За сведение първият беше направен от японска компания - "Тайсей", каза Герджиков. Той покани китайски фирми да се включат и в предстоящия търг за доставка на метровлакове, както и в реализирането на проекта за технологичен парк, за който все още се търсят средства.


"Ще проучим сериозно предложенията ви. Като се върнем в нашата провинция, ще се опитаме да запознаем фирмите с възможностите, които дава България. Можем да поощряваме предприятията да инвестират тук, но не можем да вземем решението вместо тях", отговори на предложенията Ван Ян.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK