Финалната консолидация в телекомуникациите започна

Старт на процеса дава сделката на "Мобилтел" за "Спектър нет" и "Мегалан"

Финалната консолидация в телекомуникациите започна

© Цветелина Ангелова, Капитал
Окрупняването в бранша ще даде по-евтина и качествена услуга на клиентите

Най-големият мобилен оператор в България "Мобилтел" даде начален тласък на финалната консолидация на българския телекомуникационен пазар с придобиването на алтернативния телеком "Спектър нет" и интернет доставчика "Мегалан". Сделката беше обявена вчера от представители на "Мобилтел" и собственика му Telekom Austria. Тя е за 100% от дружествата и ги оценява на 83 млн. евро.


С купуването на двата телекома "Мобилтел" ще увеличи значително дела си на пазара на фиксиран интернет и стационарна телефония, доминирани от "Виваком", и ще може да предоставя пакетни услуги от мобилна и стационарна телефония, фиксиран и мобилен интернет, и телевизия. Придобиването се обяснява и с борбата за пазара на бърз достъп до интернет.
"Това ще е първият случай, в който на пазара на фиксираната телефония ще има реална конкуренция – защото досега нямаше такава", каза Андреас Майерхофер, изпълнителният директор на "Мобилтел". Общият брой клиенти на "Спектър нет" и "Мегалан" са 89 хил. по данни на Telekom Austria, като "Мегалан" е водещ интернет доставчик с  основно домашни потребители в София, а "Спектър нет" е силен в сегмента на бизнес абонатите, на които предлага интернет, телефония и IT услуги с национално покритие.


"Очевидно е, че битката на пазара е за широколентов достъп, след като печалбите от телефония ще продължат да падат", коментира сделката Павел Езекиев, управляващ партньор във фонда за рисков капитал NEVEQ. Според него големите играчи ще са по-способни да дадат по-евтина крайна услуга на потребителя и да инвестират в нови продукти, което прави ефекта от сделката за пазара положителен.


Виктор Манев, управляващ съдружник в консултантската компания MMC, определи сделката като "очаквана и интересна". "Това е сектор, които наистина премина през огромен растеж на гаражни собственици до големи и окрупнени национални компании. Очаквам, че тези количествени натрупвания ще доведат до качествени промени в живота ни в следващите 5-10 години", допълни Манев.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 923 Неутрално

  консолидация така ли му викат вече ? аз му викам монополизиране , изкупуват се по-големите кабелни доставчици с тях големите натискат истаналите с цени докато не фалират и воала - след това пазара остава техен, цените също . Колкото повече конкуренция - толкова по-д-бре , хич не ми се храви придобиването на Мегалан и Спектърнет . Пази Боже от такива "консолидации".

 2. 2 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Няма нищо финално. Поне не повече от създаването на Blizoo или сливането на Телеком Австрия и Космоте.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 3. 3 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Друг проблем, освен падащите печалби от телефония, са и натиска за сваляне на цените на мобилен пренос на данни. Мобилните оператори се опитват да се конкурират с интернет доставчиците по кабел, без реално да са в позиция да могат да предлагат сравними цени.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 4. 4 Профил на zebra
  zebra
  Рейтинг: 388 Неутрално

  По-добре 10 по-голяма сметка на месец, отколкото абонат на Мтел.

 5. 5 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  СЛЕД ТРИГЛАВАТА ЛАМЯ НАРЕЧЕНА ЕРП-та НЕ ЗНАМ ЗАЩО НЕ СЕ ПРОДЪЛЖИ С ДРУГАТА ТРИГЛАВА ЛАМЯ - МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ!

  Те трябваше да свялят цените с 30% тази година поне за да не наложат санкция на Б-я по евродирективи!

  Ние имаме най-скъпите цени за мобилни разговори и КЗК мълчат от години за монополното положение на м тел! ЗАЩО?

 6. 6 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Лошо момчета и момичета, на запад реват от монополни доставчици та се късат. То не е фиксиране на цените, не е филтриране както си искат, не е писма по пощата като те засекат да дърпаш, не е таксуване на всеки гигабайт над 20 и тн и тн...

  Нищо хубаво не ни чака от тази работа!

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Дано не се отрази на кварталното ми нетче - перфектно е!

 8. 8
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:40 на 15/09/2010 от неговия автор.

 9. 9 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 620 Разстроено

  "...........Според него големите играчи ще са по-способни да дадат по-евтина крайна услуга на потребителя и да инвестират в нови продукти, което прави ефекта от сделката за пазара положителен."

  Нищо в тази държава не става по евтино, а точно обратното. Пази боже от такива консолидации. Да видим сега Глобул кого ще купят!

 10. 10 Профил на sotk
  sotk
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Колегите съобщават, че с тази сделка се купуват и Капитал и Дневник: http://etrud.blogspot.com/2010/09/mtel.html

 11. 11 Профил на nxgui
  nxgui
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Явно ще трябва сам да си правя медиа.
  Напълно логично е, спрях да си купувам Капитал преди 2 години.
  Качеството на журналистиката падна зверски.
  Дневник явно го посещавам от навик, но правописните грешки и смисловите недоразумения ме дразнят.
  Да не говорим че простащината на коментиращата аудитория явно е единственият начин да се цедят така желаните рекламни импресии.
  Няма вече медии. Само че не са познали господа баровците.
  Докато има интернет ще има какво да се чете и къде да се пише.
  Успех желая на Сем. Прокопиеви, явно и те като Л.Пъпката и Дилянчето са закупили някой палат в Кан и ще се отдадат на веселба..

 12. 12 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 559 Гневно

  Ами туй то са българските "бизнесмени". Раздадоха им държавното имущество. Опоскаха каквото можаха и си биха камшика. Ние да му мислим какво ще правим с останалата ни в наследство фалирала икономика.

 13. 13 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 497 Неутрално

  От подобна консолидация страдат служителите в придобите фирми (предсотят големи съкращения) и самите клиенти. Примерите са много на Запад. Не ни очакват добри времена като потребители. Колкото по-голяма става една фирма, толкова по-безскрупулна е тя. Горко ни.

 14. 14
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:54 на 15/09/2010 от неговия автор.

 15. 15 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Добре тогава - дайте примери за покачващи са цени в телекомуникацията....

  Такова нещо имаше до 1995 г. - после само надолу...

  Погледнете развитието на акциите на телекомите през 10 г. , на печалбите и на задлъжнялостта.... Погледнете средния оборот на абонат за месец....

  Значи много е лесно да се говорят ни-врели-ни-кипели без да има факти на масата....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 16. 16 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 489 Весело

  кои са тия шебеци на картинката се чудя

 17. 17 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 489 Неутрално

  да се шибам в тъпата глава!
  опитвам се да се сетя колко платиха м-тел и колко гърците за лиценз.......
  ако някой знае ще помоля да го напише....

 18. 18 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#15] от "KOBOLD":

  извинете за коя държава пишете за цифри надолу?!

  вие у 1997 година в кви цифри сте смятали ?

 19. 19 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 489 Весело

  пролетариите се обединяват....
  на кой ли му трябва истината?
  на журналисти на които главата им е в задника едва ли....

 20. 20 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  глупости на търкалета.
  "широколентов достъп" се отнася до медните чифтове на телефонните линии. При пренос по кабел и оптичен кабел не се говори за това - там по принцип се използва целия възможен диапазон, просто са достатъчно скъпи, за да се ползват частично. Тази терминология важи за държави с функциониращи телефонни оператори, които могат да си използват инфраструктурата (трасета и медни кабели - усукана двойка, може и увита с хартийка от 1900 и балканската война) за пренос на цифрови данни, вкл. мултимедия. Купуването на два от най-добрите доставчици на интернет по кабел (оптичен) изобщо, от никъде, въобще не влияе на "широколентовия достъп". Това е мантра за неграмотниците от ЕС, ЕК и всякакви бюрократи-тъпунгери. Просто се изкупуват конкуренти. Срещу обещания. И защото бг-пазарът е малък и неконкурентен. И точно тук трябва да има роля държавата. Но не като мащеха, а да защити малкото роден и успешен бизнес. Да, ама мащехата вика "папай Иванчо, топай Драганчо"! ЕБМ на държавата!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 21. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:44 на 15/09/2010 от неговия автор.

 22. 22 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  АДСВ и броутбанд са прескочени технологии у нас. Заради алчността и лакомията към БТК. Първо я оставиха да се съсипе, после я продадоха за жълти стотинки без всякаква визия и както е обичайно у нас - без запазване на името и традициите. Я накарайте някой, ползващ само стационарен телефон, да звънне на "справки"??? Няма вече такъв телефон. Няма старите номера. Няма оператор - има меню за апарат с тонално набиране. От месеци обикалям съседските апартаменти и звъня от моя мобилен телефон, когато на някой не му работи стационарния (към бившето БТК). Просто съседите ми не са си купували телефонни апарати от включването си към БТК и нямат как да се оплачат - апаратите им не го могат. И няма къде да попитат дори на кой номер може да стане това??? При положение, че единствените стационарни абонати на БТК (Вива-командори) са основно пенсионери.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 23. 23 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Приказките за "европейски препоръки" са тъпотия. Според тях, ние трябва да се върнем назад във времето и технологиите, за да осигурим този "широколентов достъп" по двойката усукани медни жици за телефона. Когато имаме далеч по-добър и качествен интернет през кабел, дори да не е оптичен. А купените два интернет оператора работят точно с оптичен кабел. И заради това ги купиха - да ни унищожат аванса. Нищо, че е нищожен бонус заради тъпите управляващи мутри.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 24. 24 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#18] от "caliostro":

  начи трендът е световен....
  Когато става дума за мобилен оператор - най-важният фактор е ARPU - Average Revenue per User (среден оборот от клиент на месец), от когото се интересуват инвесторите.... и в България е катастрофално нисък - 8 евро / месец (в Индия е 3 евро / м.).
  В Германия например този е четири пъти по-висок. Откакто МТел бе купен от австрийците ARPU падна на половина.

  http://www.telekomaustria.com/berichte/2010q1/en/10Q1_en_09.html

  Освен това нали България е известна с най-многото интернет доставчици на глава от населението в света... Какъв е проблема, че сега са купили два от тях....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 25. 25 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  The mobile penetration rate in Bulgaria remains unchanged at 139.0%

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 26. 26 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  ARPU decreased by 8.0% to EUR 8.0 compared to EUR 8.7 in 1Q 09 due to lower voice prices and lower
  interconnection tariffs.

  Lower interconnection, subscription and traffic revenues impacted the business of Mobiltel in 1Q 10 and led to a decline in revenues from EUR 150.1 million in 1Q 09 to EUR 135.5 million in 1Q 10.

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 27. 27 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Опа , корекция ARPU в Германия също е паднал....
  l

  ARPU reached 14.8 euros in the first half, showing improving trends from the beginning of the year (-6.2 % year-on-year in the first half and -5.8% in the second quarter), as data ARPU partially offset voice ARPU decline.

  http://www.o2.com/about/germany_operating_review.asp

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 28. 28 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#24] от "KOBOLD":

  Проблемът е, че това са оцеляващи в бг-блатото доставчици, при това предлагащи услуга, далеч над нивото на европейските им аналози. Без да ползвам икономически показатели, просто не им вярвам. Вярвам на приятели от чужбина и това сравнявам. Знам, че не работи на международно ниво, но тук казвам собственото си мнение - като потребител, не като експерт. И знам, че е по-правилното и по-вярното.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 29. 29 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#24] от "KOBOLD":

  "Освен това нали България е известна с най-многото интернет доставчици на глава от населението в света... Какъв е проблема, че сега са купили два от тях.... "

  Проблемът е в нарушаването на пазарните принципи. При това с участието на държавата. Ама тя си има други по-належащи дела - да защити орден "стара планина" сред месарите, но не и предлагащите уникално добра услуга интернет доставчици. Няма какво да се чудя - никъде по света не преследват четенето на книги, дори при нарушение на авторските права. Най-малкото от куртоазия и елементарен срам да се скача срещу любознателността. У нас го направиха.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 30. 30 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#29] от "Музар":

  Значи аз исках да покажа, че цените в действителност падат, а не се качват както го чувстват много хора.....

  Телекомите са се озъбили, че изграждат и поддържат цялата инфраструктура, за да могат Гугъловци и Фейсбукове да свлекат големите печалби.

  А иначе относно тези продадените два оператора - ако са били частни не можеш да спреш собствениците да ги продадат... както и мен не могат да ме спрат да си продам апартамента...

  Има други области със здрави монополи - например рудодобив ... там има две три-фирми в света, които контролират цените....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 31. 31 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#30] от "KOBOLD":

  Виж, следя Мегалан от самото му създаване. Абонат съм сравнително отскоро. Фирмата беше подложена на всевъзможни атаки за изкупуване, някои доста мръсни и известни, а за други знам от близки на собствениците... В случая са взели добро решение, като се има предвид, че явно атаката е била масирана. Подразбира се, че и други фирми са предлагали да ги купят в последните няколко месеца. На думи сделката е приемлива. Но само на думи.

  Интернет доставчиците у нас, дори и малките, предлагат значително по-добра услуга, отколкото големите в Европа. Всяко купуване на наша фирма в бранша ще доведе до застой, дори връщане назад. Просто по-голямата ще наложи собствените си правила. А те са твърде закостенели и тъпи. Това са предимно търговци, не са хора на техниката, поне взимащите решения. Те са далеч зад нас. В тази област е така и май е единствена. А глобалният поглед, когато става дума за непосредствената ми среда, просто не ме грее. И не го смятам за адекватна оценка.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 32. 32 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Значи трябва пак да се коригирам ARPU в Индия вече е стигнал до 1 евро / месец... Там има стотици милиони хора без покрив над главата (спят на улицата), но с мобилен телефон.....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 33. 33 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#30] от "KOBOLD":

  Телекомите не изгражда, те вече са изградили инфраструктурата и повече от век я експлоатират. Е, ако не са си възвърнали инвестициите, за какво говорим? А и повечето от тях са имали сериозна помощ от държавата. Да не говорим за нашата инфраструктура, която си е изцяло изградена от държавата.

  Освен това имаха достатъчно време да "внедрят" новите технологии. Така нареченият "широколентов достъп" е доста отдавна възможен, просто те се почесваха... И по света, не говоря за местните ни идиотии със съсипването на държавните предприятия за по-евтино изкупуване.

  ЕК, ЕС и тъпите бюрократи са захапали едни думички, без да им разбират смисъла, и ги редят като в рефрен. И агресивните търговци се възползват от тях. Резултатът е скапан пазар.

  И държавната политика не е да министрите да раздават земи на румен-петковци за формули, а да защитят родния бизнес от атаките на по-мощни чужди фирми. Все пак за това има държави и държавна политика, а не само за да се воюва с пушки и танкове по окопите.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 34. 34 Профил на leb2.0
  leb2.0
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Пак ще трябва да сменям интернет доставчика... Пари на Мтел не съм давал и не искам да давам! По никакъв повод!!! Още по-малко да съм им абонат!

  леб2.0 - залеби ли?
 35. 35 Профил на Da be.. da..
  Da be.. da..
  Рейтинг: 202 Неутрално

  мисля, че сге два трола, или един сам, и спорите със себе си.
  Терлици сте си.
  Ако ментел са купили и дневник и капитал, веднага ще си проличи по статиите. Ако станат тип стандарт, отива им бизнеса.
  Но жалко за медиите, защото остава слугинаж..
  Едни бяха, и ако заминат, останалите от къде ще плагиатстват.. теми?
  Братко, на Р.Овч. откъде ке им фащаме далаверите?

  uBlock Origin + AdGuard DNS = Родих се!
 36. 36 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#31] от "Музар":

  Мисля, че тези тези изкупувания няма да доведат до някакви големи сътресения за клиентите... Все пак има голямо пренасищане.

  Като погледнем как Телеком Аустриа купиха Мобилтел за 1.5 млрд. евро... и сега какво - падащи обороти ( от EUR 150.1 million in 1Q 09 на EUR 135.5 million in 1Q 10.)... това е СМЪРТ за инвестора.... Голямата печалба я направи този австрийски фонд, който преди това бе купил Мобилтел за 150 млн. от мафията и го продаде след 10 г. на десеторно по-висока цена.
  Е тва е гешефт... с тези пари можеш да идеш на вкусна вечеря....

  Ама сега - инвестиране в Телекоми ? Слаба ракия!

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 37. 37 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#36] от "KOBOLD":

  каза 1996 г.
  кажи сега ти какви мобилни услуги си ползвал през 1997 г в бг?
  и не питай какъв е проблема.

  ако един си купи въздух за 60000 а друг за 135 мил и ти си отсрани и си шариш нон стоп като арабин друга песничка ще запееш.

 38. 38 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#37] от "caliostro":

  Значи от 135 млн. оборот остават 30 млн. печалба на тримесечие.... = 120 млн. на година

  За това удоволствие обаче австриецът е платил 1.5 млрд. = 10 г. да си изплати инвестицията..... което си множко за България, нали....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 39. 39 Профил на kbderror
  kbderror
  Рейтинг: 229 Любопитно

  А некои от анти монополните и к'вито други там беха органи да е казал нещо по сделката?!

 40. 40 Профил на Венета
  Венета
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Срещу батков никой не се наема да повдигне глас, защото знае какво го чака - куршум при изгрев слънце.

 41. 41 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не съм сигурен, че това е консолидация, нито че е финална. Мтел решава да си разширява бизнеса, за да се конкурира с Виваком. Сега чакаме да видим ответния ход на Глобул. За тах май опстават кабелните телевизии - blizoo или Net1 са първото, което ми идва на акъла. Разбира се, Глобул може и да не реши да купува.

  Голямата консолидация в битовия интернет беше преди 3 години, когато влизахме в ЕС и масово дребни западни играчи идваха и пазаруваха кварталните LAN-ове. Въпреки това, благодарение на манипулациите от страна на бившата ДАИТС и Информационното общество, ние си оставахме страната с най-малко развит "шириколентов" достъп до интернет на глава от населението - просто добрите хорица включваха единствено DSL усклугите в този термин. И се помпаха едни пари в БТК (нищо, че тя вече беше частна) за телецентрове ли нещеш, за отдалечен достъп до читалищата, национална училищна мрежа (от която само наетите линии бяха изградени и нищо друго) и все подобни простотии.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 42. 42 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#5] от "merkel":

  меркел,
  регулаторът на телекомите е КРС - там се жали за цените. КЗК ще се изкаже сега, дали сделката е допустима.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 43. 43 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#36] от "KOBOLD":

  http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/08/16/947274_chujdite_investicii_v_bulgariia_za_polugodieto_sa/

  718 млн към Австрия. Има няколко големи австрийски дружества в страната, Едното е собственост на ТА. Все пак не съм сигурен в цифрите.
  Та, какво "набутване" рече ?

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 44. 44
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:47 на 16/09/2010 от неговия автор.

 45. 45 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#43] от "кинти":

  Това вече си е манджа с грозде - моля не слагайте всички австрийски фирми в един кюп... и после правете изводи.

  Все едно да си сложиш главата в печката и краката във фризера и да кажеш, че средната температура е 20° С.

  Иначе както вече споменах да чакаш 10 г. да ти се изплати инвестицията от страна в третия свят не е много хитро , нали?

  Ето една алтернативна инвестиция (където аз съм инвестирал)

  Енергиен тръст в Канада за газ, плаща месечно дивидент на база 10 % годишна лихва от цената в момента.... Нищо не правиш - само гледаш как ти плащат дивидентите.
  Ако цената на газа са вдигне - дивидендите също.
  Ако падне - и те ще паднат.... заради този риск 10%

  Provident Energy Trust Ordinary
  Aug 19, 2010 $ 0.058 Dividend
  Jul 22, 2010 $ 0.058 Dividend
  Jun 18, 2010 $ 0.059 Dividend
  May 25, 2010 $ 0.057 Dividend
  Apr 20, 2010 $ 0.06 Dividend
  Mar 18, 2010 $ 0.059 Dividend
  Feb 18, 2010 $ 0.057 Dividend
  Jan 20, 2010 $ 0.058 Dividend
  Dec 18, 2009 $ 0.056 Dividend
  Nov 20, 2009 $ 0.056 Dividend
  Oct 20, 2009 $ 0.058 Dividend
  Sep 18, 2009 $ 0.056 Dividend
  Aug 20, 2009 $ 0.054 Dividend
  Jul 20, 2009 $ 0.054 Dividend
  Jun 18, 2009 $ 0.053 Dividend
  May 19, 2009 $ 0.051 Dividend
  Apr 20, 2009 $ 0.05 Dividend
  Mar 20, 2009 $ 0.049 Dividend
  Feb 19, 2009 $ 0.048 Dividend
  Jan 21, 2009 $ 0.071 Dividend
  Dec 18, 2008 $ 0.074 Dividend
  Nov 21, 2008 $ 0.072 Dividend
  Oct 20, 2008 $ 0.101 Dividend
  Sep 18, 2008 $ 0.113 Dividend
  Aug 20, 2008 $ 0.113 Divide

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 46. 46 Профил на Величка Маринова
  Величка Маринова
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Все пак трябва да се има предвид, че българския пазар е част от отворения европейски пазар, където конкуренцията между водещите телекомуникационни оператори става все по - ожесточена. Политиката е създаване на единен европейски пазар с реална конкуренция, правилата за развитие на пазара се променят и в момента, за да се премахнат пречкитне пред ефективната конкуренция на пазара.
  http://velimar.blogspot.com/2010/05/blog-post_27.html
  http://velimar.blogspot.com/2010/06/blog-post_02.html

  VelMar
 47. 47 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#10] от "sotk":

  Когато човек прочете тази статия, вижда, че заглавието не отговаря на съдържанието!

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 48. 48 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#45] от "KOBOLD":

  Е, ти направо ги закопа. Сега може и да им е около 150млн евро годишната печалба, но предишните години е била около 200 млн.
  Не е толкова зле, колкото се опитваш да го представиш. А ТА притежава и телеком в Беларус с около 4 млн абоната. Ако тук е бананова република според тебе, то при Лукашенко не знам как е ...

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 49. 49 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#48] от "кинти":

  Нека да бъдем точни тази година год. печалба ще бъде под 120 млн... а колко ще бъде тази след това 2011, 2012, 2013 ?

  Въпрос:
  За колко години иска българският бизнесмен да му се възвърне инвестицията?
  Максимум 5 ?
  Нали?
  Това определя дали си бананова република или не

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 50. 50 Профил на Величка Маринова
  Величка Маринова
  Рейтинг: 605 Неутрално

  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=SPEECH/10/434&format=HTML&aged=0&;language=EN&guiLanguage=en
  ето още информация за бъдещото развитие на широколентовия пазар, според комисар Нели Крус

  VelMar
 51. 51 Профил на Величка Маринова
  Величка Маринова
  Рейтинг: 605 Неутрално

  И още информация за бъдещото развитие на цифровите технологии
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2010:0245:FIN:BG:PDF

  VelMar
 52. 52 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Задава се монопол, по-високи цени и много по-ниско качество на услугите !

  investments.dir.bg
 53. 53 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 497 Разстроено

  До коментар [#51] от "Величка Маринова":

  Ами хайде да пуснем европейските оператори, да видим колко ще издържат цените и начина на работа на Мтел!
  Няма месец в който да не ми надписват сметката!
  При това безумно нагло, с разговори, които въобще не съм водил и тн.
  Монополизирането на комуникациите продължава, остава само официално да се гушнат с Кр. Гергов и Ирена Кръстева и всичко ще е на 6! За тях! За нас - тъй наречените потрбители,с други думи овцете за доене, ще остане да плащаме и да чакаме
  федерации и асоциации на " потребителите" , а то имаше и комисия , да се спазарят с Мтел и подобните!
  Абсурдистан завинаги

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK