"Икономист интелиджънс юнит": Икономиката още дава разнопосочни сигнали

Според експертите на списанието има 30% вероятност световната рецесия да е W-образна


БВП на Източна Европа ще нарасне с 3.1% тази година

Световната икономика се възстановява от рецесията, но все още изпраща разнопосочни сигнали. Все още има около 30% вероятност рецесията в световната икономика да се окаже W-образна (с нов спад на БВП в краткосрочен план). Това са част от изводите на изследователското звено на сп. "Икономист" - "Икономист интелиджънс юнит"(EIU), в прогнозата за световната икономика.


"Растежът през последните няколко тримесечия се дължи на фискални и монетарни стимули, а след като те спрат, забавянето ще е неизбежно. Ако се абстрахираме от данните за БВП, има множество сигнали, че процесът на забавянето вече е започнал - като слабото увеличение на заетостта в САЩ и неочаквания спад на промишлените поръчки в Германия през юли.
Дори и на динамичните развиващи се пазари данните подсказват, че възстановяването замръзва", се казва в анализа на EIU. Според икономистите на списанието завръщане към глобална рецесия е малко вероятно, но не и невъзможно.


"Въпросът сега е дали нормалните циклични явления ще се превърнат в нещо по-лошо. Базовата ни прогноза е, че светът ще избегне W-образна рецесия, въпреки че според нас има 30% вероятност това все пак да се случи", казват от EIU. Като аргументи за избягването на нова рецесия се посочват няколко фактора.


Единият е, че запасите на компаниите все още са ниски, което предполага, че продажбите вървят по план. Друг аргумент е, че сега повечето фирми са в много по-добро финансово състояние, тъй като кризата ги е принудила да затегнат колана и да орежат разходите. EIU очаква 3.1% ръст на световния БВП тази година.


Според експертите на "Икономист" повечето големи икономики по света ще забавят растежа си през 2011 г. Списанието е намалило прогнозата си за ръста на БВП на САЩ за тази година - от 2.8% до 2.3%. Обяснението е, че трудовият пазар в Америка все още е анемичен, а жилищният пазар, на който избухна ипотечната криза, продължава да е под натиск.


Икономистите очакват, че в Европа може да има проблеми заради държавните дългове, а Япония ще продължи да се бори с дефлацията и крехкия вътрешен пазар. "След като по време на икономическата криза Източна Европа пострада, сега регионът се възстановява.


Износът и промишленото производство укрепват в повечето страни. БВП на региона ще се увеличи с 3.1% тази година и с 3.6% през следващата", коментират от "Икономист" с предупреждението, че банките и инвеститорите ще са резервирани, когато решат да наливат пари в региона.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK