Най-голямото публично предлагане на акции става още по-голямо


"Петробрас" ще увеличи продажбата на акции до $78 млрд.

Бразилската енергийна компания "Петробрас" (Petrobras) увеличи размера на предстоящото увеличение на капитала си през борсата с 6 млрд. долара до $78 млрд., съобщи "Файненшъл таймс".


Това създаде спекулации, че офертата е предизвикала висок интерес от азиатски държавен инвестиционен фонд. В момента текат предварителните записвания, а самата подписка ще е на 23 септември - 10 дни преди президентските избори в Бразилия. Това е най-голямото публично увеличение на капитал, правено досега.
Petrobras увеличи количеството, въпреки че стойността на акциите й са е понижила с почти 30% от началото на годината досега. "Това е позитивен сигнал. Може да означава, че е привлечен голям купувач като държавен инвестиционен фонд", коментира пред "Ройтерс" Марчио Маседо от, Humaitá Investimentos.


Гладният за енергия Китай вече изрази интерес към "Петробрас", отпускайки 10 млрд. долара на компанията през миналата година. В замяна на това страната, която е най-големият директен инвеститор в Бразилия, подписа споразумение за дългогодишни доставки на петрол.
.
Планираната продажба ще помогне на "Петробрас" да осъществи инвестиционнатa си програма на стойност 224 млрд. долара. Компанията планира да увеличи производството си до 2020 г. с почти 5 млн. барела на ден.


Дружеството ще предложи 2.17 млрд. акции с право на глас и 1.57 млрд. без право с възможността да емитира още 10% от всяка емисия плюс допълващ пакет от 5%. Така общият обем акции може да достигне 4.7 млрд. долара.


Компанията продаде акции за първи път през 2000 г., за да финансира програмата за проучвания и добиви, когато Бразилия още внасяше петрол. В момента правителството притежава 32% от Petrobras и контролира компанията посредством 55.6% акции с право на глас. След увеличението на капитала държавният дял в компанията ще се увеличи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK