Лични финанси: Кога мога да се оплача от пенсионния си фонд

Жалби заради намалена доходност на пенсионния фонд не можете да подавате, но можете да се преместите в друго дружество срещу 20 лв.

© Юлия Лазарова

Жалби заради намалена доходност на пенсионния фонд не можете да подавате, но можете да се преместите в друго дружество срещу 20 лв.Защитата на потребителите е валидна и за клиентите на пенсионни фондове. Ето и няколко случая, за които най-често чуваме недоволство. Дали обаче можете да се оплачете от тях?

Ако фондът има ниска доходност?


Не можете да се оплачете, можете само да се преместите в друго дружество, което ще ви струва 20 лв.


Ако таксите на пенсионното дружество са високи?

Повечето дружества събират максимално позволените от закона такси, но ако забележите, че ви удържат пари и над тях, можете да се оплачете в надзора. За универсалните и професионалните фондове могат да ви вземат максимум 1% годишно от парите ви за инвестиционна такса, максимум 5% от всяка вноска, 20 лв. при прехвърляне в друго дружество, допълнителни такси, ако искате повече информация от тази в годишното извлечение.
Ако не получавам до края на май всяка година извлечение за парите по партидата ми?

Първо се обадете на пенсионното дружество – ако адресът ви е сменен и в дружеството нямат новия, те няма и как да ви пускат извлечение. Много дружества предлагат пращането му по мейл и получаване на информацията, когато поискате през годината. Ако не се разберете, тогава подайте жалба до комисията. Важно – за допълнителна информация освен годишното извлечение дружествата имат право да събират такса.


Ако ми откажат прехвърляне в друго дружество?

Всеки осигурен може да сменя дружеството си не по-често от веднъж в годината. За доброволните фондове прехвърлянията на партидите се правят веднъж месечно, за задължителните – веднъж на три месеца. При забавяне или отказ да ви преместят можете да подадете жалба до КФН.


Ако са ме записали за осигурен в дружество, без да искат съгласието ми?

Тук може да става въпрос за два случая – или да сте служебно разпределен, или да сте прехвърлен незаконно. Първият е, когато до три месеца след като за пръв път започнете да работите на трудов договор, не си изберете сам в кое дружество да се осигурявате – тогава Националният осигурителен институт трябва да ви разпредели със служебен жребий, срещу което не можете да се оплаквате.


Не е законно обаче да ви прехвърлят след това, без да искат съгласието ви. Ако разберете, че сте преместен в друго дружество, и не знаете, подайте веднага оплакване в КФН. Когато смяната е направена без нотариално заверен подпис, тя не е действителна. Ако подписът ви е фалшифициран, ще трябва да го докажете, за да обявят прехвърлянето за невалидно. При всички случаи да ви прехвърлят без ваше знание е повод да се оплачете.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK