"Икономист": Заплатите на магистрите от бизнес колежите намаляват

За пръв път от десетилетия току-що дипломираните магистри от най-добрите бизнес колежи в света печелят по-малко в сравнение с предшествениците си. Този извод прави британското списание "Икономист" в своята класация на най-добрите учебни заведения за бизнес и икономика.


Новата класация на "Икономист" показва, че времената са трудни за бизнес колежите, особено за европейските. Магистрите, които са се дипломирали през 2009 г., вземат по-малки заплати в сравнение с дипломиралите се година по-рано. "Това не се е случвало от векове", посочва списанието.


Според данните на "Икономист" средната стартова заплата на магистрите от световноизвестния колеж London Business School (LBS) е паднала от 117 хил. долара до 101 хил. От 127 хил. на 114 хил. долара намалява средната стартова заплата за дипломиралите се магистри от швейцарския колеж IMD.
Изданието посочва, че магистрите в европейските колежи усещат по-осезателно намаляването на трудовите възнаграждение в сравнение с дипломиралите се в американски колежи. Това предполага, че ако трендът се запази, европейските учебни заведения биха могли да помислят за намаляване на таксите, за да компенсират до някаква степен студентите.


Досега европейските колежи имаха едно основно предимство пред американските - и това е фактът, че имат по-дълга история и следователно повече опит и по-добра репутация. Междувременно броят на магистърските програми в най-добрите учебни заведения продължава да расте бързо. Според "Икономист" в момента никой не може да каже със сигурност какъв точно е техният брой.


Най-добрият бизнес колеж в света според "Иконоимст" е Booth School of Business към Чикагския университет. Изданието прави тази оценка на база редица фактори - от качество на обучението до перспективи на студентите след завършването им. На второ място е Tuck Scholl of Business, а на трето - Haas School of Business.


Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK