"Флорина България" официално поиска разсрочване на облигациите си

Производителят на плодови сокове "Флорина България" официално обяви, че ще предложи разсрочване на проблемната си облигационна емисия, става ясно от съобщение на Българската фондова борса. От банката-довереник на емисията - Пиреос България, свикват общо събрание на облигационерите на 7 октомври, на което ще бъде предложена промяна в плана за погасяване на книжата, увеличение на капитала и поддържане на минимални финансови показатели.


Ако предложенията бъдат одобрени, компанията ще увеличи капитала си с поне 3 млн. евро. Разсрочването на облигациите беше очаквано след като "ВМ Финанс груп" на Васил Мирчев договори покупката на "Флорина", съобщи в последния си брой в. "Капитал". Сделката ще стане факт веднага след разрешение на Комисията за защита на конкуренцията. Основната причина за продажбата на предприятието бяха дълговете му – към края на юни само текущите задължения на компанията са 14.3 млн. лв., а дългосрочните са над 18 млн. лв.


В тях влиза и емисията облигации за 8 млн. евро, част от която вече е погасена. В последните месеци имаше забавяне по плащанията, а преди дни беше обявено, че се отлага издължаването на част от главницата.
В сайта на БФБ все още не е публикуван пълният план за разсрочването на дълговите книжа, поканата не е публикувана и в Търговския регистър. След като стана ясно, че компанията на Васил Мирчев, купува "Флорина", представителят на най-големият облигационер ПОК "Доверие" – Даниела Петкова, съобщи пред "Дневник", че при това положение са склонни да се съгласят на преструктуриране.


Васил Мирчев е издател на сп. "Мениджър", а холдингът му "ВМ Финанс груп" е собственик на "Авенди" – дистрибутор на над 20 храни и напитки, сред които бебешките храни "Хип", "Бебевита", подправките "Котани", минералните води "Перие", "Акуа Пана", "Сан Пелегрино", "Вител", както и множетво марки алкохолни напитки от по-високия клас. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK