"Карол" стана първият посредник, който официално предлага търговия на маржин и къси продажби

Инвестиционният посредник "Карол" стана първият у нас, който официално ще предлага от днес маржин покупки и къси продажби на Българската фондова борса, съобщиха от посредника. В последните няколко месеца от "Карол" правеха маржин сделки и къси продажби, но само на част от старите си клиенти, с които имаха отношения от няколко години. От края на май посредникът започна тестове през платформата си Karoll Broker.


По време на тестовете от "Карол" са разработили заедно с Централния депозитар по-лесна и бърза обработка и приключване на сделките, поясняват от посредника, Направени са и подобрения в системата, с която се прехвърлят обезпеченията по сметките за маржин покупки и късите продажби.


Маржин покупките представляват купуване на акции със заемни пари от посредника, а късите продажби – продажба на акции, с които клиентът не разполага в момента и взема назаем с уговорка да ги върне по-късно. И в двата случая се използват емисии ценни книжа като обезпечение. По закон само някои емисии могат да се използват за такива сделки – те трябва да отговарят на изисквания за ликвидност и след края на всяка търговска сесия се обявяват от Българската фондова борса.
От "Карол" отдавна настояват инвестиционните посредници сами да могат да определят кои акции могат да служат за търговия и обезпечение. Досега обаче Комисията за финансов надзор не е дала знак, че ще промени нормативната уредба. От посредника са изпратили писмено предложения си до КФН и депозитара как да се облекчат процедурите по сетълмент (приключване на сделката и прехвърляне на ценните книжа), за да може маржин покупките и късите продажбите да станат по-популярни и по-евтини.


Търговията на маржин и късите продажби имат високо ниво на риск, предупреждават от посредника. Те препоръчват този тип сделки за инвеститори с повече опит в търговията на капиталовите пазари. 

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Търговията на маржин и късите продажби имат високо ниво на риск,предупреждават от посредника...........

  -------------
  аз пък търся високо ниво на печалба без риск
  търся такъв занаят отдавна но все ми се изплъзва
  печалбите вървят със загубите - кой ще плати печалбите,ако няма риск : 1 печели - 10 губят , това е най-справедливият пазар ....всеки си плаща незнанията , няма чужда намеса..........пълен комунизъм , всекиму заслуженото

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 2. 2 Профил на Nikola Kalchev
  Nikola Kalchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бъдете внимателни - Глобал Маркетс отново работят под името Karоll !

 3. 3 Профил на damyanov_ivan
  damyanov_ivan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Димитър Хаджов и Ангел Рабаджийски са освните измамници в новосформираното дружество Karoll, дано никой не попада в капана им.

 4. 4 Профил на Бойко Тодоров
  Бойко Тодоров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съгласен съм с вас. Колко още хора трябва да измамят? Пазете се, ако не искате и вас да опарят.

 5. 5 Профил на Данаил Миленов
  Данаил Миленов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не останаха честни хора … Бях опарен лично от г-н Хаджов. Много добре обещава и омайва клиентите си. Докато се усетиш и вече е късно... Дано бъдат разследвани и никой повече да не се чувства така излъган като мен!

 6. 6 Профил на Maria Damianova
  Maria Damianova
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Karoll са новите финансови измамници. В никакъв случай не се забърквайте с тях. Средствата с които разполагате ще се изпарят, но тогава ще е късно. Мислете навреме.

 7. 7 Профил на stasyyy1
  stasyyy1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искам да се оплача от Karoll. Лъгаха ме в продължение на няколко месеца и накрая изгибих всичко, което бях инвестирал при тях! Никога не им се доверявайте.

 8. 8 Профил на lora-andreeva90
  lora-andreeva90
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така наречената фирма Карол има вече изградена финансова пирамида, която рано или късно води хората до фалит. Просто така са го измислили, по-добре се насочете към друга компания.

 9. 9 Профил на lora-andreeva90
  lora-andreeva90
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така наречената фирма Карол има вече изградена финансова пирамида, която рано или късно води хората до фалит. Просто така са го измислили, по-добре се насочете към друга компания.

 10. 10 Профил на Деян Васев
  Деян Васев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Димитър Хаджов и Ангел Рабаджийски трябва да бъдат разследвани и да прекратят дейността си, стотици хора вече бяха измамени. До кога в България измамниците ще стават все по-богати, а обществото жертва на мръсни схеми?

 11. 11 Профил на Севда Кротнева
  Севда Кротнева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изобщо има ли доволен клиент на фирма Karoll? Първите няколко месеца заблуждават и те поддтикват да инвестираш все повече и след това изведнъж всичко се изпарява ... Как не се сетих да се разровя в интернет и да потърся коментари на потребители преди да се вържа на сладкодумните им приказки. Дано поне хората след мен прочетат този коментар на време.

 12. 12 Профил на Нейчо Валентинов
  Нейчо Валентинов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съгласен съм с вас. Не може да се има никакво доверие на Karoll. Смяната на името не означава,че и репутацията им ще се заличи. Вече са се доказали със стотиците си финансови измами и не мисля,че ще им се довери някой.

 13. 13 Профил на Ивелин Киров
  Ивелин Киров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Karoll са същите като Глобал Маркетс на времето. Обещават, надъхват ви да инвестирате все повече и накрая прибират всичко. Нагли мушеници!

 14. 14 Профил на Filip Antov
  Filip Antov
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Karoll са поредните измамници, които се появяват на бял свят отново. Виждам, че някой вече се е досетил от къде произлизат. А именно от Глобал Маркетс. Същите тези крадци и мошеници започват отново да ограбват наивни хора.

 15. 15 Профил на Илияна Райкова
  Илияна Райкова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както виждам много хора са били оплетени в мрежите на Глобал Маркетс. Въпреки множеството жалби и наказания на тяхно име, продължават да се опитват въртят мръсните си схеми и от нова фирма. Мисля,че този факт говори що за хора са ...

 16. 16 Профил на Илияна Райкова
  Илияна Райкова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както виждам много хора са били оплетени в мрежите на Глобал Маркетс. Въпреки множеството жалби и наказания на тяхно име, продължават да се опитват въртят мръсните си схеми и от нова фирма. Мисля,че този факт говори що за хора са ...

 17. 17 Профил на Весела Джамбазова
  Весела Джамбазова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В КФН са постъпили множество жалби и сигнали от клиенти и потенциални клиенти на ,,Глобал Маркетс” ООД, които се отнасят до порочни търговски практики, неуредени финансови взаимоотношения с клиенти в особено големи размери, използване на неистински документи, неизплащане на възнаграждения на служители, умишлено въвеждане в заблуждение на клиенти във връзка с техните активи и извършените с тях операции и други.

 18. 18 Профил на MagdalenaRo
  MagdalenaRo
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#17] от "Весела Джамбазова ":

  Да, аз също апелирам всички, който четат това да се пазят от измамните схеми на Karoll. Всички, които се занимавахме с тях бяхме изгълани и потърпевши, тоест не само аз а група от 4-5 мои познати и аз.

 19. 19 Профил на K Tihomir
  K Tihomir
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Hora prosto se pazete ot izmamnite shemi na Karoll. Nqma nito edin dovolen tehen klient. Sami si napravete precenka zashto e taka!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK