Българската и македонската фондова борси ще си сътрудничат

Българската и македонската фондови борса подписаха споразумение за взаимен обмен на борсова информация между двата оператора и набелязаха двойните листвания на компании като бъдеща съвместна цел. Това стана на пресконференция днес в София. 


Целта е ускоряване на достъпа до данни за инвеститорите на единия и на другия пазар, като за целта на всеки от сайтовете на двата оператора от днес има банер, чрез който посетителите им могат бързо да превключват от едната на другата борса. По думите на изпълнителния директор на борсата в Скопие Иван Щериев към проекта на по-късен етап се очаква да се присъедини и Белградската фондова борса. 


"Това е първата стъпка към бъдещо коопериране на двете борси", заяви на пресконференцията Асен Ягодин, председател на съвета на директорите на Българската фондова борса (БФБ), без да коментира кои са следващите. След него Иван Щериев обяви като потенциални цели за бъдещо сътрудничество двойните листвания на български и македонски предприятия на двете борси едновременно.


На въпрос на журналист дали двата оператора преговарят за сливане Асен Ягодин даде отрицателен отговор "Не само БФБ и МФБ, но и всички борси от Западните Балкани търсят стратегически инвеститори", коментира председателят на борда на софийската борса. По думите му съвместни проекти ще сближат моделите на операторите в региона и ще ги улеснят в процеса на търсене на инвеститори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK