Германия подкрепя по-строгите правила за финансова дисциплина в ЕС

ОИСР посъветва на Португалия да вдига данъци


Берлин иска също европарите за регионално развитие и земеделие да се спират за системните нарушители

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле застана зад предложението на Европейския съюз за налагане на по-строги правила и глоби за държавите, които не поддържат финансова дисциплина, съобщи "Файненшъл таймс".


Европейската комисия трябва да публикува предложенията си в тази насока в сряда. Междувременно Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) поиска от Португалия да вдигне някои данъци, за да противодейства на повишените разходи за обслужване на външния дълг.
В писмо до 27-те финансови министри от ЕС Шойбле заяви, че твърдо подкрепя предложенията на ЕК, които ще бъдат оповестени от Жозе Мануел Барозу и Оли Рен. Те включват глоби в размер на милиони евро за държавите, които не успяват да понижат дълговете и дефицита си.


Германия настоява още европарите за регионално развитие и земеделие да бъдат спирани за държави, които системно нарушават правилата. Освен това Шойбле иска тези държави да остават без глас при взимане на решения в рамките на общността.


"Създаването на по-големи стимули за коригиране на големите бюджетни дефицити е в центъра на усилията да заздравим фискалните и икономически политики в ЕС", се казва в писмото, което е изпратено и до президента на ЕС Херман ван Ромпой.


Някои членки на съюза, сред които Франция и Италия, се противопоставят на идеята санкциите да бъдат налагани автоматично. Според тях това трябва да се решава от финансовите министри.


Преговорите за балансиране на публичните финанси започнаха, след като дълговата криза на континента постави под въпрос съществуването на единната валута. Редица членки на еврозоната приеха различни действия, които включват понижаване на публичните разходи и вдигане на данъчната тежест.


Френското правителство се опасява, че предложенията на комисията могат да изискат от страните допълнителни мерки за балансиране на публичните финанси. Според Париж държавите могат да прибегнат към продажба на активи или счетоводни трикове, за да спазят наложените им срокове. 


Кризата, която започна в Гърция, засегна по-малките икономики от периферията на еврозоната, като Португалия е една от най-проблемните държави. ОИСР заяви в доклада, че най-належащото предизвикателство пред страната е да укроти ръста дълг и да си върне доверието на инвеститорите, като бързо консолидира публичните си финанси.


За да постигне това, правителството трябва да бъде готово да увеличи допълнително данъците, най-вече ДДС и данъците за недвижими имоти. Също така приемането на граница за държавните разходи допълнително ще засили доверието на кредиторите към страната, се казва в доклада на организацията.


Финансовият министър Фернандо Тейшейра душ Сантуш приветства предложенията, защото според него Португалия няма да може да осъществи намаляването на бюджетния си дефицит само като ореже разходите.


Въпреки това социалдемократите обявиха, че няма да подкрепят бюджет, който включва каквото и да било увеличение на ДДС, корпоративните и данък общ доход. Подкрепата на партията е необходима, защото управляващите нямат мнозинство в парламента. Гласуването на новия бюджет е планирано през октомври.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK