Панаир по навик

Изложението е разположено в повечето палати на панаира, но повечето от тях са едва наполовина пълни. Много компании са предпочели алеите пред закритите площи

© Георги Кожухаров

Изложението е разположено в повечето палати на панаира, но повечето от тях са едва наполовина пълни. Много компании са предпочели алеите пред закритите площиИзложението е изложение, защото се излага, така най-просто обясни на детето си защо има разхвърляни щандове навсякъде майка, която се разхождаше из новооткрития Пловдивски панаир. Думата, която го описва, е много точна - въпреки многобройните палати повечето изложители бяха предпочели да представят продуктите си навън.


Както всяка година през есента в града на тепетата отвори врати технологичното изложение, в което среща си дават най-вече фирми от машиностроителния, автомобилния, строителния, минния и енергийния сектор. Така звучи описанието на панаира на теория, на практика изложението изглежда по друг начин.


Въпреки че се нарича технологичен, на панаира може да се намери почти всичко от парфюм плюс шампоан за 15 лв. до натурални сокове, съвместна разработка с Българската академия на науките. Посетителите на панаира също бяха от различни категории – от пенсионери, които са дошли да позяпат срещу скромната сума от 4 лв., до костюмирани хора, представители на самите изложители.
"Международният технологичен панаир е един от най-значимите европейски форуми", определи от своя страна изложението кметът на града Славчо Атанасов. По програма откриването е трябвало да бъде направено или от премиера Бойко Борисов, или от икономическия министър Трайчо Трайков. Вместо тях освен градоначалника на панаира дойде зам. икономическият министър Марий Косев, който участва и в откриването на първата международна минна конференция в града.


Шейсет и шестото издание на Международния технически панаир в Пловдив ще продължи до 2 октомври. На него ще се представят 1573 фирми и експонати от 41 държави, над 70 новости, сред които 17 световни и 15 европейски, съобщават организаторите. По време на изложението ще бъдат открити автомобилен салон и международна минна конференция.


Изложението е разположено в повечето палати на панаира, но повечето от тях са едва наполовина пълни. Много компании са предпочели алеите пред закритите площи. "Наемите са много високи, тук е по-добре и сме по-близко до хората", коментира избора си вносител на коли. Участници коментират, че въпреки че наемите са с почти 45% по-ниски от миналата година, определено цените остават високи.


"Слабичък е панаирът в сравнение с миналата година, но все пак днес е първият ден и се надяваме нещата да се променят. Всяка година постигаме големи успехи по време на изложението", коментират от "Би Ем лизинг трейд", вносител на камиони, почистваща техника и други. "Определено не е същото, но все пак участваме и тази година, защото определено хората се интересуват", казаха от Тайванския информационен център.


Азиатската държава участва на изложението с десет фирми. Именно щанд на тайванско дружество беше сред най-посещаваните на панаира – от компанията продаваха олекотени колички за пренос на леки товари. Услужлив тайванец прекарваше потенциални клиенти из изложбеното хале, за да се уверят в издръжливостта на количката.


"Евтина е, определено аз съм медар, ще ми свърши чудна работа", коментира човек, който току-що си е купил количка за 30 лв., по-луксозните модели стигат до 50 лв. и 80 лв. Сред странните експонати беше и система за варене на ракия, към която също имаше завиден интерес.


Под знака на кризата


По традиция повечето компании предлагат различни отстъпки от цените си. Различното е, че се набляга на енергоспестяването във всички области. Една от компаниите дори предлага разрешено от закона устройство за икономия на ток. Джаджата се използва, като стабилизира напрежението в електрическата мрежа. Вносител е компанията "Майк" ООД, откъдето твърдят, че уредът спестява до 40 на сто от цената на електричеството.


"За първи път участваме и надяваме се да не е за последен", коментират от българската фирма "Екоефект". Компанията се занимава с внос на машини за унищожаване на отпадъци и за отопление чрез биомаса. Едно от съоръженията им с мощност 500 киловата, което е в състояние да снабдява с енергия цяло училище, струва около 60 хил. евро. "Инвестицията се изплаща за около пет години, от държавните институции и болниците има интерес, но за нас не са предпочитан клиент, защото не плащат", обясниха от фирмата.


Надежда за реализация търсят и от Българската академия на науките, която участва с няколко свои филиала. "Искам да покажем на фирмите по какъв начин може да бъде осъществена дадена дейност, надяваме се на интерес, затова сме тук", коментираха от Центъра за приложни разработки към БАН. Съвместно с фирми институцията разработва електронни табла за автоматично управление на процеси.


Иначе на изложението не липсва присъствие от "Стомана индъстри", през ЗММ, повечето от големите металургични и машиностроителни компании са тук. Минната техника също е представена от най-големите производители и вносители - "Либхер", "Атлас Копко", "Хайтачи" и др. Повечето от компаниите посещаваха панаира за пореден път.


От "Лада" до "Мерцедес"


По време на панаира се провежда и автомобилен салон, в който участват 30 компании с 40 марки автомобили. "Една от гордостта ни тази година е именно автомобилният салон, затова непременно трябва да го разгледате", съветват организаторите.


От рекламираната от президента Путин "Лада Калина" до "Мерцедес" R клас на изложението не липсват участници, но интересът е преди всичко насочен към по-луксозните возила. "Еми идвам да позяпам с тате, ако може да се кача на някой "Мерцедес", обясни момче, което разглеждаше моделите.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Цитат от вестник Стандарт, миналата есен:

  "Всички участници на панаира са оптимисти, въпреки че в сравнение с миналата година броят им е намалял с повече от една трета - от 3202 на 1985."

  Тази година, според в. Дневник имаме 1573 участника.

  Тенденцията е ясна.

 2. 2 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 655 Неутрално

  В республиката доминирана от свински политически нрави, най-нормалното нещо е легендарните обекти да принадлежат на Главния свинар на Гоце.

 3. 3 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Жалко е,че и този форум се доминира от хора със свински политически нрави.

 4. 4 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1125 Любопитно

  "По програма откриването е трябвало да бъде направено или от премиера Бойко Борисов, или от икономическия министър Трайчо Трайков. Вместо тях освен градоначалника на панаира дойде зам. икономическият министър Марий Косев"

  Мдам. Бойко бойкотира Пловдив. Така ще е поне докато не се смени този кмет на следващите избори.

 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 888 Любопитно

  "Хайтачи"???
  Едно време му викахме "Хитачи".......

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1279 Любопитно

  В тази обстановка мисля че панаира е супер. Безумците от Евромаркет пак са навсякъде, само другата изхвърльотина Киров го няма. През 2007 г. икономиката си вървеше и аз дори да бях станал директор пак щеше да е пълен, когато е криза вече партийното образование не е достатъчно. А за статията автомобили в палати никога не са се излагали. Или по- точно една - две марки много рядко наемат закрити площи. Разберете не е въпрос на пари.

 7. 7 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#4] от "Варненски":

  Бойковия мензис вече започва да дразни. Липсваше на 6-ти септември, липсва сега и на откриването на панаира. За мен тези двете са достатъчни, за да е политически женчо. Друго обяснение за жалкото му поведение няма.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 8. 8 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Едно участие на вносител на коли винаги е над 50-70 хил евро и то без извърльотините и режийните.

 9. 9 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Това с ракията е супер... може да се прехвърли в нанотехнологиите. Нано казан за всекиднена употреба.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 10. 10 Профил на Georgi Kolev
  Georgi Kolev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Технолог":

  В допълнение - тези 1573 всъщност не са реално фирми, заемащи отделни щандове, а в бройката са включена и чужди марки, на които реалните участници са представители.

  Пример: "Евромаркет" е реално една фирма участник, но представя: Hyundai Construction, Ammann Compaction, Lincoln Electric, Toyota BT, Gedore и много други - за панаирната статистика това са 5 и повече фирми-участници...

  Реално участват не повече от 900 изложители... Кризата има пръст, но ръководството - още девет пръста в това.

 11. 11 Профил на pauld
  pauld
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Авторът не е в час. Условията, на който и да е панаир са сходни - различни цени на закрито и на открито, различни цени за щанд с едно, две или три лица, различни цени според мястото и потока хора. Панаирът съществува въпреки правителството. Бойко не бойкотира панаира. Бойкотира бизнеса, който е дошъл там. И то защото още не го е прехвърлил на приятелите си. Може да открива три пъти една улица във Варна, но не може да обърне внимание на фирмите, които му крепят селското управление. При това повечето български фирми са от тези, дето не иска да им плати при изпълнени проекти. Жалко за жалкия автор и плямпачите по форумите.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK