Регулаторите потвърждават нуждата от допълнителни буфери за големите банки

Гуверньорът на италианската централна банка Марио Драги е и шеф на Борда за финансова стабилност, който трябва да представи пред Г-20 предложения за предотвратяване на бъдещи кризи.

© Associated Press

Гуверньорът на италианската централна банка Марио Драги е и шеф на Борда за финансова стабилност, който трябва да представи пред Г-20 предложения за предотвратяване на бъдещи кризи.За големите банки трябва да има допълнителни капиталови ограничения. Това са решили неофициално световните финансови регулатори, съобщи Ройтерс. Допълните буфери ще бъдат въведени, за да не се налага банките да бъдат спасявани с пари на данъкоплатците при следващи кризи.


По думите на Марио Драги, шеф на Борда за финансова стабилност (Financial Stability Board, FSB), сред регулаторите има единодушно съгласие, че т.нар. твърде големи, за да фалират, банки (too-big-to-fail) трябва да заздравят капиталовите си бази с повече, отколкото новите стандарти Базел III изискват.


Световните лидери от Г-20 възложиха на борда задачата да измисли начини за предотвратяване на финансови кризи като сегашната, припомня Ройтерс. Техният доклад, включително и предложенията за регулиране на системно важните институции, трябва да бъде представен на срещата на Г-20 през ноември в Сеул.
"Тези институции трябва да имат по-голям капацитет за посрещане на загуби, отколкото минималните стандарти изискват", заяви Драги и допълни, че на срещата на борда в понеделник е постигнат "добър напредък" в дискусиите.


Миналата седмица френският министър на икономиката Кристин Лагард, коментира че завишаването на капиталовите изисквания за системно важните банки няма да разреши проблема.


"По-строгите капиталови регулации за големите банки може да имат обратен ефект и няма да създадат финансова стабилност", посочиха и от Асоциацията на финансовите пазари в Европа (AFME).


Допълнителните защитни буфери за големите банки могат да са под формата на условен капитал или гарантиран дълг, а не само заделяне на допълнително капитал, заяви още Драги.


"Ще има много неща, които страните ще трябва да решат, в зависимост от това какво трябва да правят техните глобално активни големи банки."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK