"Булгаргаз" разкритикува енергийния регулатор заради счетоводни еквилибристики

"Булгаргаз" разкритикува енергийния регулатор заради счетоводни еквилибристики

© Николай ДойчиновРъководството на националния газов доставчик "Булгаргаз" е останало удивено от "евквилибристиките, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е предприела само за да не плати целия недовзет приход на дружеството". Това съобщи изпълнителният директор на компанията Димитър Гогов по време на открито заседание на енергийния регулатор за определяне на новата цена на газа от октомври.


"Булгаргаз" поиска синьото гориво да поевтинее с 1.36%, а ДКЕВР е изчислила, че е по-добре цената да падне 0.96 на сто. Причината е, че регулаторът е включил в стойността на газа недовзетия приход от "Булгаргаз" за първите шест месеца на годината. По данни на ДКЕВР сумата му възлиза на 16 млн. лв. На друго мнение са от "Булгаргаз", които изчисляват същия показател на 78 млн. лв. "Във финансовите ни отчети, които се проверяват от лицензиран одитор, пише показателят е ясно изчислен, не разбирам как ДКЕВР не се съобразява с фактическите цифри", газа Гогов.


Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев помоли компанията да предостави писмено становището си. "Очевидно е, че ще продължаваме теоретичните спорове за недовзетия и надвзетия приход, но на друго място и по друго време", каза шефът на енергийния регулатор.
През август от енергийния регулатор промениха методиката, по която се определя цената на газа, така че недовзетият приход да се изчислява по друг начин от досегашния. Досега те се изчисляваха като разлика между определените от ДКЕВР разходи и действително направените от компанията. Сега ще се смятат като разлика между приходите на компанията и разходите за съответния отчетен период.


Полу на шега, полу на сериозно шефът на "Булгаргаз" направи забележка на ДКЕВР за анонимните доклади, чрез които се предлагат цените на газа. "Тъй като не знам имената на хората, които са подготвили доклада, бих могъл да предположа, че те могат да работят за "Газпром експорт". Знаят много по-добре от компанията как да разпределят количествата от доставяния от нея газ", каза Гогов.


Новият договор с Русия


"Булгаргаз" очаква договор без посредници за доставка на газ да бъде сключен през юни 2011 г., съобщи Гогов. По думите му все още не е ясно откога ще влезе в сила контрактът, както и при какви условия ще бъде сключен. България има сключени договори с три доставчика - дъщерната компания на "Газпром" "Газпром експорт", "Винтерсхал" и "Овергаз". С трите компании има сключени договори за доставка до края на 2012 г. Все още не е ясно дали те ще бъдат прекратени, ако "Булгаргаз" подпише нов договор само с "Газпром експорт" догодина.


Еквилибристики и от националния доставчик


Националният доставчик е включил в цената на газа за четиримесечието количества природен газ от местен добив, каза изпълнителният директор Димитър Гогов. "Булгаргаз" на собствена глава включи количества, които ще получим от находищата Калиакра и Каварна, за които все още нямаме договор", обясни шефът на дружеството. В същото време министерството на икономиката не е дало на шотладската компания "Мелроуз" концесия и за двете находища. От "Булгаргаз" са се договорили, когато добивът започне, компанията да купи газ на цена с 30 на сто по-ниска от тази на руския енергиен микс на границата.


"Очакваме през първото тримесечие на следващата година да договорим и по-ниски цени на местния газ, за да компенсираме очакваното поскъпване на руския", обясни Гогов. Според прогнозите на компанията газът от Русия ще поскъпне от началото на годината, но "Булгаргаз" няма да иска увеличение на цените.


Компанията очаква, че потреблението на природен газ ще се повиши с до 5% през 2011 г. "Към момента повечето индустриални потребители са потвърдили желанието си да получават газ от нас с изключение на три газоразпределителни дружества", каза Гогов. По думите му това не изключва възможността предприятията да купуват газ и от други източници. В края на тази година изтича един от договорите за доставка на природен газ с "Овергаз", който е за 1 млрд. куб. метра гориво.


Неотдавна изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов уточни, че заради спадналото потребление в страната може договорът да не бъде преподписван. В момента компанията дори иска затваряне на газовия пазар за достъп, за да не плаща санкции към доставчиците си, като купува по-малко от договореното гориво. Изчисленията на компанията показват, че тя дължи около 100 млн. долара на "Овергаз" и "Винтерсхал" през 2010 г. заради клаузата "получаваш или плащаш", тъй като е продала по-малко от фактически заявеното количество гориво.


Финансовите резултати


Националната компания "Булгаргаз" ще приключи август със загуба от 56 млн. лв., показват изчисленията на компанията. В момента дружеството има да прибира текущи вземания от четири топлофикации в размер на 50 млн. лв, съобщиха от компанията. Най-големите длъжници на "Булгаргаз" са топлофикациите в София, Враца, Бургас и Плевен. "Оперативните задължения на "Топлофикация - София" възлизат на около 30 млн. лв., останалите три дружества ни дължат средно по 6 млн. лв.", каза Гогов. Отделно дружествата имат минали, но разсрочени задължения към "Булгаргаз". "Получава се така, че те плащат редовно разсрочените задължения, но продължават да натрупват текущи", обясни Гогов. Две топлофикации в момента са в критично състояние и не се знае дали ще започнат отоплителния сезон - в Казанлък и Шумен.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK