Аутсорсинг индустрията очаква удвояване на заетите в сектора до три години

Ниските разходи за труд остават основното предимство на страната

Аутсорсинг индустрията очаква удвояване на заетите в сектора до три години

© Shutterstock
Лошата инфраструктура е спирачка за развитието на този тип услуги

И през следващите три години България ще остане предпочитана дестинация в Европа за аутсорсинг и офшоринг. Това показват резултатите от проучване, проведено сред българските аутсорсинг компании от консултантската фирма "Ексентикс" в сътрудничество с A.T. Kearney.


Над 90% от анкетираните са заявили, че през следващите три години очакват разрастване на аутсорсинг пазара, а две трети прогнозират, че броят на заетите в сектора да се удвои през този период спрямо сегашното си равнище от 10-15 хил. души.
"Обемът на пазара в България към момента се оценява на стойност между 100 и 150 млн. евро, като се очаква в близко бъдеще тя да се повишава", коментират от "Ексентикс".


Анкетираните аутсорсинг компании очакват, че кол-центровете ще генерират най-голям дял от търсенето на аутсорсинг услуги - 18.6%. Следват ги търсенето на IT услуги (16%) и разработката на софтуер (14%).


Почти всички представители на аутсорсинг бранша са категорични, че икономическата криза е стимулирала бизнеса им, защото чуждестранните компании са се насочили към по-бедни страни с ниски разходи за труд като България. "Ексентикс" цитира мнението на един от участниците в анкетата, според когото "въпреки повишаването на жизнения стандарт в България и интеграцията с ЕС страната ще е най-бедната в съюза дори и след 50 години".


Според Ксавие Марсeнaк, изпълнителен директор на "Колпойнт Ню Юръп" България има потенциала да остане регионален лидер в аутсорсинга, но трябва да реши проблемите си, един от които е лошата инфраструктура. "Правителството трябва да инвестира в инфраструктура - липсват хубави пътища. Малко са и международните полети до България", коментира Марсанек за "Дневник".


Той потвърди тезата, че кризата е увеличила активността на неговата компания. "За последните две години отчетохме среден ръст от 70%", посочи изпълнителният директор на "Колпойнт Ню Юръп", която оперира кол-центрове в България и Румъния. От "Колпойнт" очакват заетостта в сектора да стигне и 30 хил. души в близко бъдеще, каквито са прогнозите на "Ексентикс" през следващите три години.


"Развойният център на VMware в България се развива с бурни темпове", коментираха от софтуерното дружество. От началото на 2010 г. екипът на VMware в България се е увеличил с над 10%, като плановете на компанията са да продължи да наема опитни софтуерни специалисти. Софтуерната компания стъпи в България, след като купи дружество за аутсорсинг.


Освен лошата инфраструктура друго предизвикателство за развитието на сектора е недостигът на специализирани кадри с познания на много езици, посочват от "Ексентикс". Резултатите от проучването на "Ексентикс" потвърждават изводите от класацията на A.T. Kearney за 2009 г., оповестена тази пролет, според които България е топ дестинацията за аутсорсинг в Европа и сред първите 15 в глобален мащаб. 


Няколко месеца по-късно специалистите от A.T. Kearney коментират, че именно по-ниските разходи за труд са изтласкали България и Румъния напред в ранглистата на аутсорсинг дестинациите през периода 2007-2009 г. Това е така заради повишаването на жизнения стандарт в страни като Полша, Чехия и Унгария.


"България има възможност да капитализира качеството на работната си сила, конкурентните си разходи за труд и подобряващата се бизнес среда, но правителството има важна роля в това, като разработи стратегия за развитието на сектора", коментира Йохан Гот, мениджър в A.T. Kearney, Ню Йорк.


За момента българското правителство показва разнопосочни сигнали за развитието на България като аутсорсинг дестинация. Въпреки това икономическото министерство развива проекти за индустриални зони, в които да се развиват като аутсорсинг центрове например за китайски компании.


"Общите очаквания в сектора в краткосрочен план са, че комбинация от несигурните перспективи пред икономиките от развития свят, трудностите за постигане на по-значителна продуктивност в тези икономики, както и атрактивната цена на труда в България ще спомогнат на страната да запази своята водеща позиция и да повиши бизнес обема в сектора", коментира резултатите от проучването и Ангел Милев, управляващ партньор на "Ексентикс".

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Аве Боко не забрани ли аутсорсинга и конгратюлейшъна?

 2. 2 Профил на obender
  obender
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Дайте на бъркаме боя с ... другата работа. Аутсорсига в тази статия е за "ония вождове" от татък- ние го играем "индианци". Бойко прати аут аутсорсинга във нашите компании. Милият не разбира (а никой от неговите не му стиска да обясни), че най-голяма нужда от аутсорсинг има държавната администрация - най вече ИТ, комуникации и др. Я да си спомним как никой не мрънка, че поддръжката на сгради и имоти на практика е аутсорсната. То и част от ИТ-то на хартия е - има Информационно Обслужване. Освен, че ги е страх да не ги обвинят в разхищения (и то си е ходене по много тънък лед, с нашата народопсихология) ги е страх и да не загубят възможност за контролирано източване - ама това е вече съвсем друга бира...

 3. 3 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Проблемът е, че аутсорсинга не е автентично създаване на добавена стийност. Аутсорсинг компаниите са зависими от бизнеса на техните клиенти, а клиентите нямат интерес да инвестират в развитие на кадрите. Просто аутсорсинга е малко по-малкото зло от планова икономика в криза.
  България има нужда от развитие на предприемачеството.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 4. 4 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Имаме нужда и от развитие на иновациите, но с невежи премиер и министър на информационните технологии, няма как да стане нещо. Да не говорим, че българските институции (БАН и държавните университети) в областта не могат даже да произнесат толкова сложни думи.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 5. 5 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 636 Любопитно

  До коментар [#3] от "mapto":

  не знам какво разбираш под 'автентично създаване на добавена стойност', но в тези фирми плащат високи заплати и докато в други масово съкращават хора, в тях масово наемат. или може би смяташ, че ако тези хора продават в бутки за вестници ще допринасят повече за икономиката.

  това за иновациите звучи добре, но само звучи - нямаме капацитет нито човешки, нито като традиции, нито като подговтени академични кадри, нито като достъп до капитали, нито като подготовка на хора, които да продават тези иновации по някакъв начин, не сме достатъчно голяма икономика и т.н.... все неща, които трудно биха се компенсирали... и да кажеш, че за това е виновно единствено правителството е доста повърхностно според мен - аз лично като данъкоплатец нямам желание някакви държавни чиновници да подбират какво е супер иновация и какво ще ни направи швейцария на балканите и да гърмят бюджетни средства за тази цел, докато им пляскаме и халюцинираме, че можем да станем япония за 5 години

 6. 6 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боги":

  Съгласен съм с повечето забележки, но това е статуквото, а работата на политиците е да изработят стратегии, които да го променят в изгодна за нас посока. Разбира се, че в момента аутсорсинга е най-доброто, което можем да си позволим. Просто трябва да се мисли в перспектива, защото иначе вървим по утъпкан път без перспектива. Виж Ирландия за сравнение. Структурата на българската икономика наподобява (по балкански, разбира се) тази на Ирландия преди кризата.
  Но Ирландия поне има пан-европейски лоу-кост иновации като Райънер и Примарк, а ние имаме само смешни опити за пране на пари като Химимпорт и Белла.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 7. 7 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 531 Весело

  Ей, нямат спиранка консултантите и аутсорсинг-компаниите да се натискат за баницата с хайвера. Може и да стане тяхната работа, стига да уцелят на кого и колко да дадат комисионна. Паразити.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 8. 8 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#4] от "mapto":

  Иновации за кого? Та ние нямаме един потенциален индустриален потребител на иновации?
  За чужбина ли? Там авторите на новите иновации са и авторите на предишните (не сме 19век да измислиш парната машина от нищото), освен това те седят на една маса с потребителите на иновации, където ние място нямаме, понеже не сме по-добри, та те да станат.

 9. 9 Профил на obender
  obender
  Рейтинг: 210 Неутрално

  До коментар [#3] от "mapto":

  Абсолютно погрешно схващане. Със сигурност не създава добавена стойност директно за основния бизнес на компанията, но добрият аутсорсър задължително създава добавена стойност в своята област( напр. той обслужва и други компании и задължително повишава ноу-хауто си и инвестира в развитие и модернизиране). Точно това е и сърцевината на проблема - на аутсорсинга се гледа като на прехвърляне на досадни задължения. Ако си добър мениджър, заедно с механичното прехвърляне ще искаш подобряване и оптимизиране на аутсорснатата дейност. От там ще дойдат и директни ползи за основния бизнес - не е задължително да са само финансови, може да са оперативни или технически или много други.

 10. 10 Профил на speedom8
  speedom8
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето това е най-важния коментар от цялата статия:
  "въпреки повишаването на жизнения стандарт в България и интеграцията с ЕС страната ще е най-бедната в съюза дори и след 50 години".

  ...а също е добър коментара за инфраструктурата. Беше ми много смешно в БГ когато видях нови модели луксозни автомобили по улици с дупки. Гаражите се използват за търговия на дребно а колите се паркират по пешеходните зони.

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#6] от "mapto":

  Аутсорсингът конкретно в програмирането не се нуждае от никакви специални усилия и умения от правителството. Дори не се нуждае и от инфраструктура.
  Вероятно една добра съдебна система и зачитене на авторските права са достатъчни.

  подпис
 12. 12 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#8] от "iazdakaja":

  Иновациите може да са директно за глобален потребителски пазар, както се вижда от примерите в Ирландия, които дадох по-горе. Ето и един български пример: http://clixpy.com/
  Но в България такива нови продукти природонаселението дори не може да ги осъзнае.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 13. 13 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#9] от "obender":

  Обясни го това на големите български филиали на глобални аутсорсинг компаниия моля. В коментара ми ставаше дума, че такива организации не намират за необходимо да инвестират в кадрите си. Примерите ги знаем всички - най-големите са в софтуерната индустрия SAP, IBM, HP

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 14. 14 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван К":

  А кой плаща за обучение на специалистите в университети? Особено в страна като България, където финансирането е 100% държавно.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 15. 15 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Всъщност говоря за ето това:
  http://www.pressboard.info/pressboard/Preview.aspx?articleid=56572
  В пряк текст тук се казва: търсим партньори в индустрията, но големите фирми (тези, които са аутсорсинг центрове на международни корпорации) не се интересуват.
  Разбира се има изключения, но те са малко (пример е Coca Cola с центърът, който направиха в България, който е споменат в статията)

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 16. 16 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#12] от "mapto":

  Ти шегуваш ли се - такива уеб-програмки има хиляди - а и такива уеб-проблясъци не изхранват цели фирми по-добре от един хубав старателен и послушен аутсорсинг.

  Иновациите се правят от матрици от (взаимообвързване на) хора/организации/компании/ели браншове, защото за да измислиш нещо ново, тябва да знаеш на хората какво им трябва, т.е. трябва да си между тях, по-точно един от тях!

  А има да чакаш вечно тия матрици да заменят свои брънки с български - просто няма смисъл!

  А иновации директно за крайния/дребния потребител ти никога няма да измислиш, щото същите матрици всичко измислят далеч преди тебе - хем имат всички инструменти за това, хем им е рутина вече, ти за тях си начинаещо голо джудже-мечтател, което те никога няма да оставят да ги настигне.

 17. 17 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Интересно, какво общо имат цитираните случаи на аутсорсинг с инфраструктурата, че на мен нещо ми се губи? Нито кол центровете, нито IT съпорта или разработката на софтуер не искат тирове за доставка. А международните полети за какво са му - нали има интернет? Ако си мисли да набива кофите на персонала през дена и да си ходи вечер да спи у тях - да забрави.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 18. 18 Профил на Дайкири
  Дайкири
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#14] от "mapto":

  А не, ще ме прощаваш, обаче:
  1. Университетите не се финансират 100% с държавни пари. Мисля, че поне 40% от издръжката си я поема студентът.
  2. Софтуерните специалности са толкова умрели, че направо е крайно хиперболизирано да кажеш, че подготвят кадри за работа.
  3. Точно упоменатите САП имаха партньорство с ТУ. Ето пример и за партньорство с ВУЗ-овете. Със сигурност има и още - cisco...
  4. Ако смятате, че специалистите свързани с изброените сфери на аутсорс не си струват частта държавно вложение, то какво да кажем за социолозите, психолозите, философите, историците и прочее специалисти "без добавена стойност"?

  Имаме шанс да се утвърдим като най-желана аутсорс дестинация ако повишим качеството, за да може да се отличим от страни като Индия, иначе единственото ни предимство пред тях ще си остане локацията ни (ЕС).
  А с инфраструктура е свързано почти всичко, така тя трябва да се оправи, независимо какво ще се развива в икономически план.

 19. 19 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#16] от "iazdakaja":

  Много наивно мислене...

  Достатъчно е да погледнеш Forbes 500 и да преброиш колко от тях предоставят услуги на крайни потребители, и колко са аутсорс дестинации.

  Говорим за Google, Microsoft, eBay (всички тръгнали от гаражни иновации) срещу Foxconn...

  А твоето пораженческо мислене ще те помоля да си го запазиш за себе си, да не ми го приписваш и да не забравиш да вдигнеш телефона дето звъни, че ще те уволнят.

  http://www.youtube.com/watch?v=MTsF2TaEaJA

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 20. 20 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#17] от "epoc":

  Достъпът до интернет, е-правителството и образователните институции за тях също са инфраструктура. В България няма доставчик, който да се повали с висока достъпност (availability), сравнена с доставчиците на бизнес услуги на запад. Затова и въпреки ниските цени и добрите скорости тук, сърверите на български фирми често са извън страната.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 21. 21 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дайкири":

  1. Университетите не се финансират 100% с държавни пари. Мисля, че поне 40% от издръжката си я поема студентът.

  С 200 лв такса и 50лв наем ли поемат 40%? Затова ли пищят, че ще умрат като им намалят бюджетното финансиране. Но така или иначе въпросът е, че работодателите в България не плащат за продукта, който ползват.

  2. Софтуерните специалности са толкова умрели, че направо е крайно хиперболизирано да кажеш, че подготвят кадри за работа.

  Явно не си чувал за линка, който пуснах в #15.

  3. Точно упоменатите САП имаха партньорство с ТУ. Ето пример и за партньорство с ВУЗ-овете. Със сигурност има и още - cisco...

  Това е похвално. Темата е обсъдена в повече детайли в #15.

  4. Ако смятате, че специалистите свързани с изброените сфери на аутсорс не си струват частта държавно вложение, то какво да кажем за социолозите, психолозите, философите, историците и прочее специалисти "без добавена стойност"?

  Не става дума дали си струва за държавата или не. Едното е нещо, което носи директна полза на определен бизнес и е редно този бизнес да поеме част от разходите защото той иска конкретни резултати. Другото е работа, необходима за поддържане и развиване на културната идентичност. Да се сложат социолози и психолози във втората категория е силно подценяване на потенциала им за генериране на добавена стойност. За което определена вина имат и те самите.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 22. 22 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Преди години фирмата на един мой познат, която се занимава с разработка на софтуер, установи контакт с индийци, които се интересуваха от възможността да аутсорсват в България. След първата среща индийците си отидоха, защото им били казали, че при размера на пазара на труда в България да се събере фирма от 1000 софтуерни специалисти е голямо постижение. За тях това е началната бройка, с която започват да говорят.

  Това по темата колко България изобщо може да е конкуренция на държави като Китай, Индия и Малайзия. Този пример показва и защо България не представлява сериозна конкуренция дори за Румъния или Украйна като аутсорсинг дестинация. Ние сме изключително малки, за да можем да се борим с количество, затова приоритетни трябва да са качеството и добавената стойност.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 23. 23 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#19] от "mapto":

  Нищо не си разбрал, явно съм го дал много високо...

  Да, ама Google, Microsoft, eBay защо са възникнали все около "кръга Силиконова долина", не в Нигерия или Русия, примерно?
  Защото там са споменатите "матрици" - котилото, кухнята... Това са хора от едно общество, които се познават, ходят на семинари, имат общи професори, ментори, бизнес ангели, познават кътните зъби на основополагащи компании като ИБМ, сиско... и най-вече: ДОВЕРИЕ, като предпоставка за подкрепа!

  За подобни успехи трябва да си ВИЗИОНЕР - на бълг. - да виждаш нещата, а това става само, ако някой ти ги покаже! Бил Гейтс как да основе Майкрософт, ако не е видял проблема с управление на ресурсите на едни машинки, познати на тесен кръг хора? Гугъл как да го създадат, ако не са видели от кухнята проблемите на предишни проекти? иБей къде да почне, ако не някъде, където НЯКОЙ пръв е създал условия за онлайн търговия?
  И тук трябва да знаеш, че това са само най-известните имена - до всеки от тях е имало поне още 50 алтернативи, които, като излъчат победител, вливат усилията и успехите си в него - това е събирателен образ, не сама птичка. Само подсказва размера на айсберга, който ти не виждаш!

  (и това пак е ИТ - "виртуален свят без граници" - смятай другите индустрии какви интегририани и капсулирани формирования са)

  Ти явно си малък, затова се бориш с вятърни мелници (вместо да ги ползваш за ползи) - за тебе всички с не-раздърпани гащи и без татуу са "пораженци". Но ти ще си пораженецът, ако още дълго се чудиш що при тебе не се случват нещата, дето нямат нищо общо с тебе.

 24. 24 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#23] от "iazdakaja":

  Съгласен съм, но иновации, макар и значително по-малко стават и извън силиконовата долина. Все пак където и да си, без пазар няма как да порастнеш.

  Вярно е, тук парите и изобщо инфраструктурата (матриците за които говориш) са много по-малко, но това не е повод за отказване. Например тук (в Европа) имаме много по-голямо институционално (ЕС) финансиране от САЩ.

  И отново ще те помоля, спри да ме вкарваш в собствените си стереотипи. Нито познаваш мен, нито средата ми. Приеми го!

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 25. 25 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Иновации в България - мит или реалност:

  http://capital.bg/biznes/predpriemach/2010/09/25/965313_suzdateli_na_svetove/

  http://capital.bg/biznes/predpriemach/2010/09/10/958595_djak_i_stenata_za_katerene/

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 26. 26 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#24] от "mapto":

  Е, щом си приел неравномерното разпределение на "иновативния потенциал" по региони и общества, що дупчиш главния спасит.пояс на слабите региони - аутсорсинга, т.е. опит за споделяне част от успеха на успелите?

  Всъщност разликата м/у правене на свои неща и правене неща за някой друг, е преливаща се - иновации в аутсорсинга - също може. Даже втората ти статия е точно това - хитър нишов аутосорсинг - имаше предаване, англичанинът идва заради много скъпото производство там, при такъв малък пазар. Виж:"Най-хубавите пазари са Америка, Канада, Англия и скандинавските страни, защото местните конкуренти имат високи себестойности."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK