ЕК предложи глоби за нарушителите на бюджетната дисциплина

Целта е да се ограничат възможностите за игнориране на правилата от Пакта за стабилност


Санкциите за членовете на еврозоната могат да са дял от БВП

Европейската комисия (ЕК) предложи нови санкции за членките на еврозоната, които нарушават правилата за бюджетна дисциплина. Институцията цели да увеличи контрола над икономическите политики в общността и по този начин да възобнови доверието на пазарите.


Комисията иска да следи по-отблизо публичните финанси и макроикономическата обстановка в националните правителства. ЕК желае още да предлага конкретни мерки на страните от валутния съюз и възможност и да налага глоби на тези, които не ги спазват.
Ако бъдат приети, предложенията дадат право на институцията да налага санкции на правителствата, които могат да бъдат отменени единствено с мнозинство сред министрите от ЕС. Това означава, че те ще бъдат полуавтоматични.


Идеята им е да се избегне системното нарушаване на правилата за бюджетна дисциплина в съюза (поддържане на дефицит, не по-голям от 3% от БВП, и дълг под 60% от БВП). През 2003 г. ЕК предлага санкции за Германия и Франция за неспазване на тези изисквания, но те са отхвърлени от финансовите министри. 


ЕК ще изисква годишният ръст на разходите на правителствата от общността да не надхвърля средното повишение на БВП в средносрочен план, освен ако не се компенсира чрез приходната част.
"Основната цел е да се гарантира, че неочаквани постъпления ще се използват за ограничаване на дълга", коментира ЕК.


Ако дадена държава не спазват това правило, тя ще получи предупреждение. Ако обаче и това не постигне желания резултат, тя ще трябва да направи депозит в ЕК в размер на 0.2% от БВП. В,последствие той ще може да бъде трансформиран в глоба.


За страните, чиито дефицити са над изискуемите 3% от БВП, ще важи сегашната процедура за свръхдефицит. Тя обаче ще е подплатена с глоба от 0.2% от БВП.


ЕК предлага страните с дълг над 60% от БВП да намаляват излишното количество с 5% всяка година за период от 3 години. Целта е той да се стабилизира. Ако това не се спазва, отново е предвидена глоба.
Комисията ще следи и за макроикономически дисбаланси като надуване на имотни балони или загуба на конкурентоспособност поради прекален ръст на трудовите възнаграждения.


При наличието им ЕК ще предлага конкретни стъпки за тяхното отстраняване. Ако дадена членка на еврозоната ги игнорира, ще може да й бъде наложена глоба от 0.1% от БВП на година, докато не започне да изпълнява препоръките.


Предложенията на ЕК не включват спиране на европари за бюджетните нарушители, както поиска Германия.


Новите правила предвиждат ограничаване на възможностите на страните членки да игнорират правилата на Пакта за стабилност или да избегнат глобите по политически съображения.
Еврокомисията тепърва ще подготви законопроект, предвиждащ санкции за членките извън еврозоната, които не спазват бюджетните правила.


Еврокомисарят по икономически и валутни въпроси Оли Рен посочи, че и за тях глобите ще са в размер до 0.2% от БВП. Тепърва ще стане ясно дали те ще се плащат от националните бюджети, или ще са под формата на удържане на средства от еврофондовете, обясни Рен.


Целта на промените е да се подсилят механизмите за налагане на дисциплина, коментираха Рен и председателят на комисията Жозе Мануел Барозу. "Свръхдефицитът и задлъжняването са антисоциални, защото отклоняват средства от там, където те са най-нужни", посочи Барозу. Той призна, че предложението му вероятно няма да се хареса на някои страни членки.


"Но знаем, че правителствата невинаги са прави - ако бяха, днес нямаше да имаме проблеми със свръхзадлъжняване, бюджетен дефицит и макроикномически дисбаланси", каза председателят на ЕК.
За да влязат в сила предложенията, трябва да бъдат приети от лидерите на ЕС и Европейския парламент. Рен и Барозу призоваха това да стане до средата на следващата година.


Германия и Холандия подкрепят налагането на по-строги правила. Редица държави, сред които и Франция, обаче не желаят комисията да получава по-големи правомощия. Финансовият министър на страната Кристин Лагард потвърди мнението си, че санкциите трябва да бъдат решавани от правителствата на страните членки.


Утре в Брюксел ще се срещнат финансовите министри от еврозоната, а по-късно през деня и в петък на целия ЕС. Според анализатори предложенията няма да бъдат приети в първоначалният им вид именно поради несъгласието на Франция.Санкциите за членовете на еврозоната могат да са дял от БВП

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK