Икономиката отбеляза 0.5% ръст през второто тримесечие спрямо първото

Икономиката отбеляза 0.5% ръст през второто тримесечие спрямо първото

© ShutterstockБългарската икономика е отбелязала 0.5 на сто ръст през второто тримесечие спрямо първото. Това обяви премиерът Бойко Борисов на форум на европейските статистически служби.


Данните, на които се позовава Борисов са на Националния статистически институт (НСИ), те са сезонно изгладени. Спрямо второто тримесечие на миналата година е отчетен спад от 1.4%.


Това е първия ръст на икономиката от началото на кризата и технически означава, че страната е излязла от рецесията.

Премиерът коментира пред медиите, че би бил по-доволен, ако растежът е 5%. "Сегашните резултати обаче, показват, че усилията ни за тази година са дали резултат и това ни амбицира да продължим по този път," заяви Борисов.


Председателят на НСИ Мариана Коцева съобщи, че занапред институтът ще подава информация за ръста на БВП за всяко тримесечие спрямо предходното. Досега за разлика от почти всички останали статистически институти на страните в ЕС НСИ обявяваше данните само на годишна база. "Досега ни липсваше по-хармонизирана методология, данни от предишни години от преди присъединяването на България към ЕС", каза Коцева и допълни, че институтът работи от  две години по отделните елементи на новата методика.


"Приемаме този ръст за действителен, защото е изчислен не само за последното тримесечие, но и на базата на данните за годините преди страната да стане член на ЕС," подчерта премиерът Борисов. В същото време допълни, че "за всички български граждани, както и за управляващите, тези цифри не
са достатъчни, за да кажем, че животът ни се е променил".НСИ: Основен фактор за растежа е износът на стоки и услуги


Според официалното съобщение на НСИ положителният растеж се дължи на увеличението на брутната добавена стойност в строителството, търговията, хотелиерството, транспорта и държавното управление, образованието, здравеопазването и други услуги. Продължава спадът при финансовото посредничество и бизнес услугите.


За първи път от началото на кризата е регистриран положителен ръст на БВП за второто спрямо предходното тримесечие като основен фактор за това е износът на стоки и услуги, се казва в съобщението на института. Продължават да се свиват крайното потребление и инвестициите.

Коментари (177)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Жалко, че в главите на повечето хора "криза" и "рецесия" е едно и също.

  И сега ще кажат, че кризата не е свършила и лъжат.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 2. 2 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Аман от манипулативно представяне на статистики!!! Вие за сезонност не сте ли чували?! Затова се сравняват данни със същия период от предходни години, не спрямо предишен сезон!!!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 3. 3 Профил на VBT
  VBT
  Рейтинг: 411 Гневно

  Кажете колко е спрямо второто тримесечие на 2009!

  VBT
 4. 4 Профил на malkata_pica
  malkata_pica
  Рейтинг: 524 Весело

  Българската икономика е отбелязала 0.5 на сто ръст през второто тримесечие спрямо първото.................което беше с 3% спад.

  Все едно да се радваш, че си загубил с 3:0, защото предишния път си загубил с 4:

  Жалка тиква, жалък дянков, жалко за народа ни

  "В тази неясна материя на Вселената съществува 'нещо', което възприема себе си като 'Аз съм'." :)
 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1568 Любопитно

  Българската икономика е отбелязала 0.5 на сто ръст през второто тримесечие спрямо първото. Това обяви преди минути премиерът Бойко Борисов. Това е първия ръст на икономиката от началото на кризата и технически означава, че страната е излязла от рецесията.

  Да се смея ли... Пожарникарят-слънце, издигнат до об6тествен слуга #1 няма ли съветници в своя отбор...
  Поне Вики да четяха.... Но снимките пред камерите и правенето на изявления/вятър са явно по-важни
  ---------------
  В макроикономиката понятието рецесия обикновено се свързва със спад в реалния брутен вътрешен продукт на дадена страна, или негативен икономически растеж. Според една от най-разпространените тези - рецесия настъпва, когато реалният икономически растеж е отрицателен за период по-дълъг от две последователни тримесечия.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Главния слуга толкова може, каза си го. Положителното не трябва да се отрича, но не трябва да си затваряме очите и пред

  реалноста. Най-бавната скорост (Румъния излезе на плюс преди нас) и тотална антиреформа и в резултат всички са ощетени дори и

  следващите поколения. И все пак да не забравяме, че чакаме "сертификат" за годност на НСИ от Евростат в края на годината

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 7. 7 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Много хубава картинка, нашата икономика се вижда само под лупа!!!

 8. 8 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Весело

  А не трябваше ли две или три тримесечиета подред да има ръст за да се счита за излизане от рецесията ! ?
  А то и при Голямата депресия е имало ръст някое друго тримесечие , но кризата е траяла години !
  Дневник нещо в последно време доста "куца" в новините , а и се стреми само позитивни новини да поднася ? или си "премълчава" новините които не им харсват или имат ЗАБРАНА !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 9. 9 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1443 Гневно

  Статистика - Стъкмистика - Бойковистика

  Хич ама хич не вярвам на туй число 0.5%. Ей така от никъде появило се, без да се казва реален ръст ли е , номинален ли е, включена ли е инфлация, без една графика за последните няколко години за сравнение, без каквато и да било разбивка на какво се дължи ръста, кой сектор колко е допринесъл и т.н.

  Дори не искам да влизам в разсъждания колко податлива на манипулации е шефката на НСИ след като оставката и бе отхвърлена наскоро. Иначе изглежда професионалистка жената, но реално това няма нищо общо.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 10. 10 Профил на against
  against
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Предлагам да направим спикъс с ИП-та на платените комунистически тролове и да бъдат блокирани от всички форуми, че да не им четем глупостите.

 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  Скочихте веднага да плюете, без да се замислите!
  Това което е казал Бойко е, че онзи спад от 1.5%, който отчетохме през юли за периода януари юни, всъщност не е спад а ръст с 0.5%!!!
  Нима си мислите, че данните на статистиката излизат с три месеца закъснение. Това е корекция на стара информация. Тепърва ще излязат данните за трето тримесечие и там ще бъде отчетен ръст от 15% (минимум) за трето спрямо второ тримесечие, както и ръст спрямо трето тримесечие на миналата година.
  Това е съвсем естествен процес, който е следствие на усилията на бизнеса и населението, а не на правителството.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на chavez
  chavez
  Рейтинг: 8 Неутрално

  0,5 % е равно на -5 % на годишна база и то след като Дянков стълми методологията на Брюксел и представи фалшифицирани данни.

 13. 13 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ами сега ???
  кризльовците ще "кризнат " палката
  много се забавиха , но както се казва:
  каквато ни беше кризата - такова ни е и възстановяването
  нито кризата ни влоши - нито възстановяването ще ни подобри - БГ-йска работа

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 14. 14 Профил на noclue
  noclue
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хайде пак неграмотниците превзеха форума. За тези дето говорят за сезонност, ключовите думи са “сезонно изгладени”. За тези, които не знаят, това значи, че сезоните фактори са елиминирани. За тези дето говорят за второто тримесечие на 2009, данните са вече отдавна публикувани. Само че, както обяснявах под статията с първите данни за БВП за 2тр, никой никъде по света не мери рецесии в БВП на годишна база. Има много причини за това, част обяснявах на някакъв журналист дето беше писал в Дневник как рецесията не била свършила и аз го питах от де знае, защото НСИ нищо не е казал по въпроса. А според него трябвало да има няколко четвърти на ръст, за да се произнесе и на запад така били направили, само че забрави да каже, че данните в България са на годишна, а тези четвърти на запад са на тримесечна база. И му публикувах линк, за да види, че според собствените му глупости Англия не била излязла от рецесия. Ето го линка и за Вас, помислете над него, пък после пишете във форума:

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-02092010-BP/EN/2-02092010-BP-EN.PDF

  Това, че от НСИ са некадърници и не съобщават сезонно изгладените данни на време, само дообърква и без това обърканото население. Надявам се в бъдеще да продължат да дават сезонно изгладени данни, но и заедно с първите данни, които изнасят, както е във всяка друга страна от ЕС.

 15. 15 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Ама как само с аго забили тва число - 0.5% и готово.
  Айде сега уважаемите статистици, ако поне малко си уважават професията да кажат и грешката с която са го сметнали както са го учили по книжките. Щото 0.5% с грешка 1% нали разбирате, че нищо не значи?
  Иначе н ена тримесечия, ако искат на часове могат да си публикуват данни за растежа, ама това са безсмислени данни - вършат работа на екстрасенс шаман "икономистите" дето баламосват чичковците с големите мангизи, дорде им църтат измислени моделчета.

 16. 16 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Май цъфнахме, а кога ще вържем?

  Вяра. Надежда. Любов.
 17. 17 Профил на вожда
  вожда
  Рейтинг: 466 Весело

  "Разбирачи", влезте в сайта на НСИ и после се изказвайте подготвени.
  Новината е за съвсем друго измерване. Досега статистиката даваше данни само на годишна база - примерно трето тримесечие на 2010 спрямо трето тримесечие на 2009 /според което измерване има спад в БВП с 1,5 %/. Всички нормални страни използват обаче и статистика тримесечие спрямо предходното тримесечие със сезонно изгладени данни. НСИ досега не го правеше, което беше признак на изостаналост. Всъщност всички новини за растеж в другите страни от Евросъюза почиват точно на такива данни /тримесечие към предходно тримесечие/, така че новината е добра - нищо че точно Б.Б. побърза да я сподели - грешно при това.

 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  Шляпайте минуси шляпайте!
  След това идете на сайта на НСИ и погледнете статистическите данни по тримесечия. През годините от 2000 насам БВП за трето тримесечие винаги е бил с 18-22% по-висок, отколкото през второ. Нетирано с инфлацията, това е съответствало на реален ръст от около 17.5-21.5%. Единствено миналата година, когато икономиката продължаваше да се свива ръстът през трето тримесечие беше по-нисък - около 14-15%. В най-песимистичния вариант тази година ръстът ще бъде пак толкова, така че нетирано с годишна инфлация 3% и отчетен спад от 7-8% за четвърто тримесечие на 2009 и прво на 2010 пак ще остае ръст спрямо трето на 2009 от поне 2%.
  Всъщност ви ги разказвам тези работи за да не си напъвате мозъците! Къде, къде по-лесни е да си шляпате минуси според политическите пристрастия.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1312 Весело

  "Българската икономика е отбелязала 0.5 на сто ръст през второто тримесечие спрямо първото."

  Ама не се казва, че растежът на годишна база е -3,5% за първо тримесечие.

  Предполгам, че Боко просто не отбира нищо от тая материя. Обратното би означавало манипулативно представяне на данни.

 20. 20 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#9] от "NPaine":

  С вкл инфлация е.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар [#14] от "noclue":

  Карай бе! Лаф да става, време да минава.
  Имаш ли например логично обяснение за това, защо аз като им кажа нещо получавам 80% минуси. Ти като им кажеш същото 80% плюсове.
  Всъщност изобщо не ми пука. Пука ми единствено от това, че болшинството тука изобщо не мисли, то само класифицира форумците, като правилни и неправилни и просто си изпълнява партийното поръчение.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#19] от "Гогич":

  Да защото Станишко лъжеше като дрът циганин. По негово време имаше спад на БВП над 7% края на 2008 и не се знае колко 1-во тр. на 2009. Комунист и статистика.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 23. 23 Профил на rara avis
  rara avis
  Рейтинг: 519 Гневно

  Аре стига залъгалки. България е тежко прогнила морално страна и докато това е така, икономическият ръст сам по себе си не е релевантен показател за състоянието на страната. Защото преди няколко години, по времето на тройната коалиция, се отбелязваха най-големите икономически ръстове в историята на следосвобожденска България. И какво - да не би да се заживя по-добре в тази страна? Не, просто повече стомаси бяха заситени и толкова.

  Който щади лошите, вреди на добрите
 24. 24 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#15] от "k_":

  Числото + има положителен психологически ефект освен всичко друго.

  Не точно но нещо като 9,99 лв. вместо 10. Тук е обратното.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 25. 25 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1312 Весело

  До коментар [#21] от "tribiri":

  Трибити, значи за трето тримесечие ще отчетем ръст от 20 % (спрямо второ), а Боко ще се изтъпани и ще каже, че бием не само развитите страни от ЕС, но сме по-добре и от Китай, които праскат напоследък по 10 % (е, на годишна база, ама какво от това)

  Айде малко по-сериозно.

 26. 26 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#14] от "noclue":
  До коментар [#17] от "вожда":
  Повечето почнаха да ги мерят на тримесечия, след кризата и там има една измишлютина дето "три поредни тримесечия с ръст" значело край на мъките. И от тогава де що "статистик" из западния свят го върти, суче, мери и натамънява да го докара "ръстчето" - отначало го нагласяваха около 1%, сетне 0.5%-0.6%, нещата отиват към 0.1% а може би ще видим и догодина три поредни тримесечия с ръст 0.01, 0.005 и 0.002%?
  0.5% с грешките на оценките и "сезонните им изглаждания"
  не означава нищо. Абсолютно нищо! Спокойно биха могли да напишат плюс 0.8, плюс 1.2 или минус 0.6%.
  И това е ясно за всеки малко от малко разбиращ от статистика.

 27. 27 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1312 Весело

  До коментар [#22] от "TITAN":

  Да, Станишев и комунистите са виновни, че Боко е решил да се похвали, че имаме ръст второ спрямо първо.

 28. 28 Профил на noclue
  noclue
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "tribiri":

  Нямам представа защо Вие получавате минуси, а аз плюсове. Като цяло просто си казвам мнението. Понякога съм по-твърд, когато става дума за тема, която разбирам, то това май е само икономика де. Ако пиша за футбол не съм толкова уверен, защото, въпреки че гледам много футбол, това не ме прави специалист. Просто, когато някой хора пишат пълни глупости, според мен, трябва това да се каже, за да има градивна дискусия. А иначе съм съгласен с Вас, че май много хора не дискутират и не разсъждават, а са водени от партийни пристрастия или прословут български негативизъм, но това никога не може да се избегне. Ако четете спортните статии много добре ще знаете, че там всичко е през призмата ЦСКА или Левски. Поздрави!

 29. 29 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1312 Весело

  Я сега да попитам разбирачите - четвърто тримесечие спрямо трето какъв ще ни разтежа?

 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  Опс!!!
  И аз избързах малко със заключенията. Оказва се, че този ръст от 0.5% е спрямо ВТОРО ТРИМЕСЕЧИЕ на 2009 година по цени 2000 година. Т.е. той си е съвсем реален Q2oQ2 ръст. БВП-то ни е с 3.3% по-нсико от това за 2008Q2 и с 3.5% по-високо от това за 2007Q2.
  Ех! Голямо нещастие! Маса хора сега ще загубят основателната си причина да бъдат нещастни!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#28] от "noclue":
  Приятелю, няма причини да не ти вярвам че разбираш от икономика. Аз освен другите неща, разбирам и съм учил статистика и дори я ползвам в ежедневната си работа.
  Съвсем отговорно ти казвам, че тези краткосрочни (на тримесечия) на БВП-то са пълна измама. Абсолютна.
  И понеже даваш пример с футбола, откъдето се предполага и двамата разбираме - то е все едно да обявиш победителя от мача или предвидиш изхода от мача сравнявайки километрите изтичани, минути владеене на топката, брой засади и фалове в определен , да речем 10 мин, период от мача.
  какъв мислиш ще тие шанса на успеваемост?

 32. 32 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#29] от "Гогич":

  Гоги да не си ял от разваленото месо. Така не се мери бе другарю. Не мой и ти кат дебила Граф.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 33. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар [#25] от "Гогич":

  Ами ето как изглеждат нещата с отчетена инфлация. А иначе аз съм абсолютно сериозен и винаги преди да кажа нещо се опитвам да мсиля.

  1995Q3/1995Q2 - 131.77%
  1996Q3/1995Q2 - 120.52%
  1997Q3/1997Q2 - 130.01%
  1998Q3/1998Q2 - 130.52%
  1999Q3/1999Q2 - 128.9%
  2000Q3/2000Q2 - 122.11%
  2001Q3/2001Q2 - 122.29%
  2002Q3/2002Q2 - 121.93%
  2003Q3/2003Q2 - 119.18%
  2004Q3/2004Q2 - 119.16%
  2005Q3/2005Q2 - 117.38%
  2006Q3/2006Q2 - 117.16%
  2007Q3/2007Q2 - 114.34%
  2008Q3/2008Q2 - 114.39%


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 34. 34
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:50 на 30/09/2010 от неговия автор.

 35. 35 Профил на noclue
  noclue
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "k_":

  Извинете, но ръста се мери на тримесечна база от както аз се помня и всеки случай от десетилетия преди кризата. Ако наистина разбирате от статистика, ще ви уверя, че Confidence Intervals 95% (съжалявам за английския, но никога нищо не съм учил на български и просто не знам какъв е терминът) са с много малка вариация. Сезонното изглаждане също не би трябвало, да води до почти никакви грешки, ако се прави правилно. Дори аз, с моето напълно аматьорско сезонно изглаждане винаги уцелвам знака, дали + или -. Сега бях получил ръст от 0.1%, но трябва да се отбележи, че това аз го правя само с няколко кликвания, надявам се НСИ да подхождат по-сериозно.
  Като цяло искам да кажа, че не сте прав, че 0.5% ръст на тримесечна база не значи нищо. Може да не е точно толкова, а да е 0.3%; 0.4%; 0.6% или нещо такова, но със сигурност никога данните няма да бъдат ревизирани на -0.5%.

 36. 36 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1312 Весело

  До коментар [#32] от "TITAN":
  Кюнец, ти ли бе? Що си смени ника на боклукчиите...

  Ей ти една кака, подопечна на чичо ти Миро Ирландския, да й се порадваш:

  http://www.youtube.com/watch?v=UXiJH40kJJk&feature=player_embedded

  Що да не може да се мери четвърто спрямо трето? Щото ще има спад ли, що ли? Ама може второ спрямо първо, нали?

 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар [#29] от "Гогич":

  Гогич! Гогич! Ръстът за който ти говори ББ е второ 2010, спрямо второ 2009!
  Откровено казано по математически път бях извел че със сигурност трето спрямо трето ще бъде с ръст, но не очаквах, че корекциите ще доведат до второ спрямо второ.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#27] от "Гогич":

  Гогич чети книжки. И стига си ял от от разваленото месо.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 39. 39 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1718 Любопитно

  Това "се оказа" в заглавието намек за случайност ли е?

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 40. 40 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#36] от "Гогич":

  Не Гогич, това са принципи в икономиката казах ти да четеш, ако не знаеш питаш. ДО тук единственото което позна е думата Кюнец

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 41. 41 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1312 Весело

  "Българската икономика е отбелязала 0.5 на сто ръст през второто тримесечие спрямо първото. Това обяви премиерът Бойко Борисов на форум на европейските статистически служби."

  Не знам откъде извадихте, че "Ръстът за който ти говори ББ е второ 2010, спрямо второ 2009 "

 42. 42 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1312 Весело

  Кюнец, радва ли те каката на Миро?

 43. 43 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Разстроено

  До коментар [#2] от "BBC":Аз съм втрещен от минусите! Минуси на елементарен математически факт!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 44. 44 Профил на Alex Georgiev
  Alex Georgiev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Хора престанете да висите по форумите и да псувате по всяка тема. Новините са добри, а на вас естествено пак не може да ви се угоди. Това е показателно че сте буквално нещастници.

 45. 45
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:19 на 30/09/2010 от неговия автор.

 46. 46 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#41] от "Гогич":
  Верно, верно, нали през второто тримесечие брахме черешите !

 47. 47 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#42] от "Гогич":

  Не мога да прецена Гоги. А и не трябвада ме радва . Ма отворена мацка ми се види. Какво толко те е обсебил тоя Миро. Върши си работата човека, за ралзиак от предния мин.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 48. 48 Профил на Сиромахъ Ведъръ
  Сиромахъ Ведъръ
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Цитат:
  ---------
  Д-р Николай Михайлов: Само ГЛАДЪТ може да детронира ХАРИЗМАТА...!!

  Това е рецептата приятели. Явно чрез "гладолечение" ни е писано да се излекуваме от "недоразумението", което си натресохме сами.

 49. 49 Профил на mr_reader
  mr_reader
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "BBC":

  манипулативно е щото ДНЕВНИК не са написали че са СЕЗОННО ИЗГЛАДЕНИ, т.е. сезонният фактор (seasonal smoothing) е премахнат от статистиците

  Women are like the stock market They're irrational and can bankrupt you if you're not careful.
 50. 50 Профил на mr_reader
  mr_reader
  Рейтинг: 8 Неутрално

  манипулативно е щото ДНЕВНИК не са написали че са СЕЗОННО ИЗГЛАДЕНИ (seasonal smoothing), т.е. сезонният фактор е премахнат от статистиците

  Women are like the stock market They're irrational and can bankrupt you if you're not careful.
 51. 51 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  Доста са обновили статистиката! Вече има и официално сезонно гладене. До миналия месец гладех на ръка.
  Гогич, трябва да призная, че имаш известно право. Ръчното ми гладене е дало 0.8% отклонение второ спрямо второ тримесечие. Релано изоставаме с 0.3%, но при запазване на тенденциите от първо и второ смятах, смятах и се получи, че клоним към 1% годишен ръст на БВП, което надхвърля всичките досегашни прогнози и на МВФ и на Световната банка, че даже и на Дянков.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 52. 52 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1312 Весело

  До коментар [#47] от "Раз печки, раз кюнци":

  Ааа не ме е обсебил, малко съм писал за него - но пък ти се хвана за ирландското да ме бъзикаш. Има далеч по-големи недоразумения от Миро в това правителство като Цветков например.

 53. 53 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Безсмислена новина. Ето истината:
  http://www.nsi.bg/EPDOCS/GDPseasonQ1997_2010.pdf
  Отчита се 0.5% прираст спрямо първото тримесечие което пък е -0.5% спрямо последното тримесечие на 2009, т.е. след второто тримесечие, БВП е по-ниско от края на 2009 защото тези 0.5% са на база на по-малка сума. Последното тримесечие на 2009 е -0.2% по зле от предишното което е -0.1%, 0.0 и първото тримесечие на 2009 е -6.3% по зле от края на 2008г.
  Фиг.1 е подвеждаща защото е графика на безсмислица. Фиг.2 отразява нещата по-реално.
  С една дума безсмислена игра на цифри и ползване на неадекватни изрази като "сезонно изгладени" а става дума само за отчитане разликата в работните дни за тримесечието.
  Прираста за тримесечието е в туризъм и това не може да бъде "сезонно изгладено". Второто тримесечие включва юни.

 54. 54 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#52] от "Гогич":

  Гоги понеже държа да сме точни. За Бвп наистина Бойко го е казал така както е написано. Мислех че е инфирмационна грешка, но не е . Не е много фатално, дори не е и лъжа. Това се прави с психологическа цел. Малко хора обаче няма да се подведат. Дори ти повярва

  Миро е пич. Кой въведе Държавния Стандарт ам ? Ей, Гоги, друго си е чистото месо

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 55. 55 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1443 Весело


  ДЯНКОВ Е ВИНОВЕН - ТОЙ Е .... !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 56. 56 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1312 Весело

  Айде и аз да съм точен. Стандартът сам по себе си е нещо хубаво. Обаче трябва да можеш и да го контролираш. Сега не могат да правят прецизен контрол и затова работата е половинчата.

  Но го приемам като стъпка в положителна посока. Въпросът е дали ще се изгради и надежден контрол.

  Иначе ако искаш да си хапваш чисто месо, просто моят съвет да не си купуваш колбаси въобще. Купувай си мръвка и си я готви.

  А това за "психологическата цел" казано с други думи е манипулация

  Айде, аз изчезвам и да стискаш палци, че довечера в Лисабон има важен мач

 57. 57 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#56] от "Гогич":

  Не забравяй какво наследство получи Найденов. Това беше едно от най-корумпираните министрства. Заменки, САПАРД. Има живец в него, харакетер и желание.

  Довечера Левски ако си вкарват положенията ще бият.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 58. 58 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#56] от "Гогич":

  Междодругото гледай под тая статия как няма да има коментар на другаря Граф

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 59. 59 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1568 Любопитно

  До коментар [#57] от "Раз печки, раз кюнци": Не забравяй какво наследство получи Найденов. Това беше едно от най-корумпираните министрства. Заменки, САПАРД.

  Апропо заменките - прочети какъв проекто-закон се внася в парламента и как "по терлици" се узаконяват доста от тях...

  До коментар [#54] от "Раз печки, раз кюнци":

  Бойко го е казал така както е написано. Мислех че е инфирмационна грешка, но не е . Не е много фатално, дори не е и лъжа. Това се прави с психологическа цел.

  Стига бре, ДОРИ не е лъжа тази изцепка на Вожда...
  Ледът дали не се пука

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 60. 60
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:56 на 30/09/2010 от неговия автор.

 61. 61 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#59] от "B52":

  Теб мога само да те напсувам Боклук. По-зле си и от Малката Пица. Чезвай.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 62. 62 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1556 Любопитно

  До коментар [#58] от "Раз печки, раз кюнци":

  Дали пък? Ръст от 0.5%? Велико постижение?
  Я беж да направиш анал'из на "растежа". Имаш спад на потреблението, спад на брутното капиталообразуване(по-голям от това в Q1), спад на вноса...
  Нещастник герберски..

  Ecrasez l’infâme
 63. 63 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 848 Весело

  До коментар [#62] от "Graf":

  Да бе да, След др. Орешарски, назначен от триперливия Гоце,който за 4 години превърна финансовото министерство в банка от Кайманските острови и основната му задача като финансов министър беше да пере парите на ТИМ и Доган, сега новия метод в статистика бил крив.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 64. 64 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#62] от "Graf":

  Понеже можеш да четеш икономически данни ето два линка. Обърни внимание на заплащане на час (стр 70 фиг 3) и заключението (стр 77) във втория линк. Интересни са стр 54 и 159 в първия.
  http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2010/01/pdf/text.pdf
  http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2010/cr10159.pdf

 65. 65 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#2] от "BBC":

  Не си прав. Използват се сезонно изгладени данни. Което у нас не се правеше. Това, че вече сме достигнали до туй невероятно ниво (за сведение росстат използва сезонно изглаждане от доста време) е добре. По добре късно отколкото никога. Айде обясненията за данните от минали години да ги пропуснем. Но за да е коректно представянето и сравняването трябва поне за 1 година да даваш резултатите и по новата и по старата методика.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 66. 66 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1556 Любопитно

  До коментар [#63] от "Български патриот":
  Вие от ГЕРБ верно се борите за тиквен медал по дебилност. Къде видя, че оспорвам данните на НСИ? Къде бе, шебек говорящ, откри такова нещо?

  Ecrasez l’infâme
 67. 67 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#35] от "noclue":

  Вика му се доверителен интервал.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 68. 68 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 874 Неутрално

  В САЩ рецесията официалон е свършила ЮНИ 2009 година но и до днес американците имат УСЕЩАНЕТО ЧЕ СА В РЕЦЕСИЯ!

  Тоест финанси макроикономика и т.н. са едно а реалното усещане на хората друго. Много работа трябва и още повече тежки реформи!

 69. 69 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 832 Любопитно

  Данните за следващото тримесечие ще бъдат наистина доста по-изразителни! Това, което вече се усети практически ще се покаже и в цифри. Малко по малко се възстановява и потреблението и спада безработицата... Това сматам означава, че леко изплуваме! Дано няма втори пик на кризата и нещата ще си дойдат ня място съвсем скоро!

 70. 70 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Кризата отдавна щеше да е свършила още пролетта на 2009 ако не бе това неколкократно качване на цените на ток, газ, горива и бъзикането на данъци.

  investments.dir.bg
 71. 71
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:47 на 30/09/2010 от неговия автор.

 72. 72 Профил на Цветан Цацаров
  Цветан Цацаров
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#62] от "Graf":

  Я ти си дебнел в засада като червен партизанин пред мандра.

  СПАСИ БЪЛГАРИЯ ! ПОДКРЕПИ БОРИСОВ !
 73. 73 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#62] от "Graf":

  Ето ги и лъжливото графче.

  Дали нещо се е повишили или подобрило в икономиката не си ти човека който има най-малкото морално право да говори по тия теми. Защо ? Защото си един долен, гнусен, лъжлив, лицемерен комунистически боклук ! Разбираш ли, дали БВП се е вдигнал с 0,5 %, дали има ръст ( спад ) в износа, дали се е увеличило капиталообразуването няма никакво значение когато интерпретацията я прави една лъжлива червена мъжка к*рва като теб.

  По-важно е хората да знаят, че ти си лъжец и това е доказвано от мен няколко пъти. Че ти не знаеш как се изчисляварастеж на БВП бе. Помниш ли ?

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 74. 74 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#62] от "Graf":

  А да забравих нещо. Графе, крайно време е да си анализираш жалкия живот.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 75. 75 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#64] от "dissident":

  Благодаря за линковете.
  Очевидно е, че ако искаме да настигаме страните от нашата черга, ръстът на БВП трябва да бъде поне двоен спрямо техния. За да може и доходите да растат догонващо. От друга страна, коментарът за валутните курсове и необходимостта от пренастройване на икономиката също е верен.
  За съжаление, така наречения "ръст" от 0.5% си е чиста депресия, но радващите се от "постижението" тук не го осъзнават. Спадът е свършил, но икономиката не е започнала своето възстановяване. Това показва този ръст.

  Ecrasez l’infâme
 76. 76 Профил на jtkjtk
  jtkjtk
  Рейтинг: Неутрално

  Попитали радио Ереван, какво е общото между статистиката и сутиена: Ами, големите прави малки, а малките големи, както ти е по угодно, отговаря радиото!
  0,5% си точно отчетено, каде е тука сивата икономика, къде е статистическата грешка, къде е молива на леля Мара, дето гледа в тавана когато пише отчета? А колко още има фактори, а?

 77. 77 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#75] от "Graf":

  в нашата фирма от 3-4 месеца има голямо раздвижване в активността.да спомена само,че не сме свързани с туризма.нормално е статистика да отчете подобряването на икономическата ситуация.от твоите прогнози досега не виждам нещо да се е сбъднало.или си пишман врачка или умишлено лъжеш.

 78. 78 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1379 Весело

  Жизнь стала лучше! Жить стало веселее!

 79. 79 Профил на Цветан Цацаров
  Цветан Цацаров
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#77] от "revival":

  Графът не лъже. Толкова ги разбира нещата. Основно произвежда огромни количества лайна и след това ги хвърля във вентилатора. Фабрика за лайна.

  СПАСИ БЪЛГАРИЯ ! ПОДКРЕПИ БОРИСОВ !
 80. 80 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 352 Неутрално


  До коментар [#77] от "revival":
  И коя е тя вашата фирма и кой си ти? "Държавна администрация" ли?
  Зная само за една компания която е качила продажбите си, в сравнение с 2009, когато бе почти пред фалит и тя продава яхти. Там наистина има голямо покачване тази година. Всички останали са по-зле.

  investments.dir.bg
 81. 81 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Официално се излиза от рецесия когато има поне 2 поредни нараствания на БВП за 2 тримесечия, с някакви стабилни стойности, а не някакви мижави 0.5%.

  investments.dir.bg
 82. 82 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#64] от "dissident":

  Е ти цела книга си постнал бе

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 83. 83 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#81] от "Jay Gould":

  а не искаш ли номера на кредитната ми карта?

 84. 84 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  И кои са тия страни от нашата черга. Ирландия например има спад в БВП. Колкото до тия от нашата черга повечето от тях са нямали имотен балон. Унгария, Словения си имат нещо друго нарича се индустрия. Това дето комунистите обичате да съсипвате.
  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 85. 85 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#80] от "Jay Gould":

  Приятел не знам от коя планета идваш, но на моята тази година всички отчитат много по-добри резултати! Есента на миналата и зимата на тази всичко беше спряло! Сега активността е очеизвадна! КАкто вече споменах данните от третото тримесечие ще бъдат най-изразителни.

 86. 86 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#82] от "Раз печки, раз кюнци":

  Извинявай, не исках да затруднявам мозъка ти. Много е по- просто и лесно както казва #77: "в нашата фирма от 3-4 месеца има голямо раздвижване в активността" и да се направи генерален извод за цялата страна.
  Въпроса е дори още по елементарен: по-добре ли си сега отколкото преди няколко години? Имаш ли увеличение на заплата/пенсия? Покупателната ти способност увеличена ли е? Отговори си и не чети "цела книга". Само не забравяй че иде зима.

 87. 87
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:18 на 30/09/2010 от неговия автор.

 88. 88 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#83] от "revival":
  Не съм бил никога толкова глупав, че да се набутвам с кредитна карта и кредити като теб например. Дори само това може да покаже колко е "високо" качеството на икономическата мисъл на чиновника

  Намеквам само, че тук и навсякъде из нета са плъзнали всякакви политически субекти с партийни поръчки да пишат басни, само че хората не са така наивни като вас за да им вярват.
  Факта колко много минуси има написани под поста ми за държавна администрация (не случайно съм я вкарал), само показва, че голяма част от пишещите тук са само едни чиновници и нямат никакви понятие от реален бизнес, икономика и пари, на каквито и анонимни бизнесмени да се правят

  investments.dir.bg
 89. 89 Профил на вожда
  вожда
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Между другото герберите тук вместо да плюят графа и да рисуват розови картини да се запознаят по подробно с материала на НСИ. След първоначалния шок за икономиката с - 6.3 % в началото на 2009 следват две относително спокойни тримесечия. Дотук нищо изненадващо - първоначален срив, последвало окопитване, и отново растеж - поне такава е нормалната логика на икономиката. ДА, ама не. В България рецесията се задълбочава в края на 2009, а в началото на 2010 нещата съвсем се сговняват. По това време май се разбра пълната несъстоятелност на първоначалната антикризисна политика на настоящото правителство. Или по просто - статистиката емпирично потвърждава едино мое предположение - настоящото правителство забави излизането на България от рецесията с 6 месеца най малко,

 90. 90 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#88] от "Jay Gould":

  "Факта колко много минуси има написани под поста ми за държавна администрация (не случайно съм я вкарал), само показва, че голяма част от пишещите тук са само едни чиновници и нямат никакви понятие от реален бизнес"

  Не, показва че всеки който не мисли като теб е държавен чиновник. Също така показва, че си само дървен философ и не случайно в постоветете ти няма фактология, а само глупости за държавни чиновници и прочие клишета. Колкото до това, че бил глупав този, който имал кредитна карта и кредити показва, че се занимаваш с бизнес колкото аз се занимавам със самолети!

 91. 91 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 466 Неутрално

  абе за каква статистика- стъкмистика говорим- по джоба си усещам че съм по-зле.Стъкмистиката е за Боко да се хвали.

 92. 92 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#22] от "Раз печки, раз кюнци": Крив кюнец и статистика!

 93. 93 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#88] от "Jay Gould":Не съм бил никога толкова глупав, че да се набутвам с кредитна карта

  а ти нямаш и кредитна карта?ясно.

 94. 94 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#89] от "вожда":

  Това е пълна глупост поради няколко причини.
  Първо правителството не можеше да изхарчи пари, които ги няма.
  Второ страната бе пред фалит точно поради такова харчене.
  Трето приходите нямаше да се изпълнят при никакво положение поради спада на инвестиции, който е резултат и от т.2.
  Четвърто спада в приходите не започна в края на 2009, а в началото!
  Колкото до забавянето с 6 месеца на излизането от кризата незнам дали да се смея или да плача! Излизането от кризата на страната зависи в голямата си степен от външни фактори (както и влизането). Преди 6 месеца глобалната икономика още си беше в криза, което прави доводите ти смехотворни! При това излизането от кризата ни излезе евтино (на данъкоплатците)! Има и негативи като примерно по-високата безработица (сигурно можеше да е поне с процент по ниска), но това удоволдтвие щеше да излезе доста скъпо на данъкоплатеца и плюс това няма водещ сектор, който да се субсидира!

 95. 95 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#91] от "ivanj":абе за каква статистика- стъкмистика говорим- по джоба си усещам че съм по-зле

  аз по джоба си усещам че сега съм по-добре отколкото преди 6 месеца.

 96. 96
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 97. 97
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:59 на 30/09/2010 от неговия автор.

 98. 98 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#90] от "nqma zna4ka koi":

  Личи си че е от РЗС нали

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 99. 99 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар [#22] от "Раз печки, раз кюнци":
  Печки и кюнци,
  Аз да попитам, това сегашното ръководство на НСИ защо лъже, че през 2008 година е имало 6% ръст на БВП на годишна база спрямо 2007-ма?
  И защо и МВФ и те лъжат гадовете?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 100. 100 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#95] от "revival":

  много станахте платените клакьори, бре?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK