Приватизацията донесе на бюджета 14.24 лв. за полугодието

Ведомството е изхарчило 679 хил. лв. за раздържавяване за периода

Приватизацията донесе на бюджета 14.24 лв. за полугодието

© Анелия НиколоваАгенцията за приватизация и следприватизационен контрол е внесла във финансовото министерство 14.24 лв. от продажба на дружества през първите шест месеца на годината, показва докладът на ведомството за първото полугодие.


Според бюджет 2010 приходите от раздържавяването трябва да са 201.5 млн. лв., а още 250 млн. лв. бяха  предвидени като част от антикризисните мерки. За периода се получени 545 081 лв. под формата на непарични средства - компенсаторки, които практически се зануляват и отписват.


Основни причини за този резултат са правни проблеми, забавяне на други институции и обявяването на част от дружествата в несъстоятелност или ликвидация, пише в документа. За периода са изхарчени 679 084 лв. за приватизационна дейност. Най-много пари са платени за външни услуги - 220 154 лв. Единственият кешов приход - 14.24 лв., е получен при продажбата на акции от "Водно стопанство - Бургас".
Над 9 на сто от него са продадени и срещу 29 842 лв. под формата на компенсаторки. Приватизация е направена по време на централизиран публичен търг на Българската фондова борса в средата на март. На него бяха предложени пакети от 40 дружества, а впоследствие бяха продадени от 13.


По закон парите трябва да отидат в Сребърния фонд за гарантиране на пенсионната система. Освен тях  във фонда е трябвало да бъдат внесени още 76 902.85 лв., получени от приватизационни сделки от минали години, но платени през първото шестмесечие на 2010 г.


В началото на февруари премиерът Бойко Борисов заяви в парламента, че общите приходи от приватизация през тази година могат да достигнат и до 1 млрд. лв., ако бъде продаден "Булгартабак". В плана за тази година са заложени за продажба и миноритарните пакети от електроразпределителните дружества.


В началото на миналата седмица от агенцията съобщиха, че предстои продажбата на дружеството "Монтажи", както и продажбата на дела в Е.ОН. Изпълнителният директор на ведомството Емил Караниколов тогава каза в интервю за "Дневник", че не би могъл да прогнозира колко приходи ще влязат в бюджета от приватизация.


Като приоритет на ведомството през тази година е продажбата на "Булгартабак холдинг" и Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) - Сопот, пише още в доклада. В средата на септември след 7-месечно обмисляне надзорът на агенцията одобри договора за консултант на "Булгартабак". През февруари беше избрана "Ситигруп", която има срок от 50 дни, за да подготви правен и финансов анализ на дружеството.


До 20 август работна група, назначена от икономическия министър Трайчо Трайков, трябваше да разработи нова стратегия за приватизацията на ВМЗ. До редакционното приключване на броя от икономическото министерство не отговориха дали е направена стратегия и какво предвижда тя.


През периода във ведомството са внесени 10 искания за продажба на активи от части от дружества, от които със свои имоти ще се разделят "Булгартабак холдинг", Центърът за външноикономическа подготовка на кадри, "Кинтекс" и "Слънчев бряг". През периода транспортното министерство е поискало "БДЖ - Локомотиви" да премине към БДЖ, от агенцията са отказали. Едно от дружествата, което също се очакваше да бъде приватизирано през тази година - НИТИ, няма да се продава заради съдебен спор с "Арсенал" - Казанлък.


От май Агенцията за приватизация се обедини с тази за следприватизационен контрол. Приходите, които са събрани от контролна дейност през периода, възлизат на 7.8 млн. лв. и 260 долара. Агенцията трябва да събере още около 1 млрд. лв. от неизпълнени приватизационни задължения към държавата и цени на сделки.  Изразходваните пари за следприватизационен контрол са 981 550 лв.


През първите шест месеца на годината е изплатена цената на осем продадени предприятия. От общо 246 договора, които подлежат на контрол за доплащане, 221 са в просрочие. По-голяма част от получените от ведомството пари за полугодието се дължат на внасяне на неустойки и лихви по неизпълнени приватизационни задължения и забавяне на плащанията.


От януари до края на юни Агенцията за приватизация е подала нови искови молби за 3.3 млн. лв. Висящите дела по инстанции са за над 600 млн. лв., а вече присъдените вземания възлизат на над 360 млн. лв. Според източник от приватизационното ведомство голяма част от тях няма да могат да бъдат събрани, тъй като зад името на фирмите няма реални активи.Приходи на АПСК за първото полугодие на 2010 г.  (в лв.)


В парични средства - 14.24
В непарични средства - 545 081.
Приходи от предишни години - 76 902.85


Източник: АПСК

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на P.I.M.P.
  P.I.M.P.
  Рейтинг: 968 Весело

  Продължавайте в същия дух и може да имате 100 лв до 2015 !

  There are no hopeless situations; there are only people who have grown hopeless about them.
 2. 2 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Работна група, назначена от икономическия министър Трайчо Трайков, трябва да внесе още парични средства - 5.76 лв. и приходи на АПСК- 14.24лв. та общо кръгло - 20 лева за 2010 г.

 3. 3
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:22 на 01/10/2010 от неговия автор.

 4. 4 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До 20 август работна група, назначена от икономическия министър Трайчо Трайков, трябваше да разработи нова стратегия за приватизацията на ВМЗ.
  Стратегия (гръцки: στρατέγκια,στρατηγηκή (η) - командване на войските; στρατός - войска и ηγώ - ръководя) е система от научни знания за явленията и закономерностите на войната като борба. Явява се главната съставна част на военното изкуство и обхваща теорията и практиката за осигуряване на военната безопасност на държавата.
  Тълковен речник - Стратѐгия - Обща, предварително начертана насока в ръководеното на война, битка, която трябва да доведе до победен, успешен край.

 5. 5 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 948 Неутрално

  А за издръжка на администрацията, занимаваща се с приватизация колко милиона лева са отишли!

 6. 6 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 541 Весело

  Сещаме ли се кой въведе компенсаторките в нашето законодателство ? Браво на този правен и икономически корифей, който освен това ги узакони за кръг от сделки. Сещаме ли се, защо до ден днешен никой не ги извади от възможните средства за същия кръг от сделки ? Точно за това - 14.24 лв. за полугодие. Чисти сметки - добри приятели

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 7. 7 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Тези какво са раздържавили за 14лв? Чашата с едно голямо Б на премиера ли?

 8. 8 Профил на email
  email
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Супер! Вече ще вържем бюджета, а Дянков няма да се притеснява за дефицита!

 9. 9 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Абе хора... кво толкова мучите... ами и това са пари... отчетени до стотинка...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 10. 10 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Весело

  Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е изкарала 14.24 лв. за първите шест месеца на годината. Хубаво! А колко ни е струвала агенцията за този период? Та да си направим хесапа, дали ни е необходима.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 11. 11 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Весело

  Хих... и ги дала на финансовото министерство! Дянков, да ги харчиш разумно тия 14.24 лв., моето момче. Да не ги прахосаш!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 12. 12 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  а за следприватизационен контрол колко отиват?

  The biggest risk in life is not taking one.
 13. 13 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#9] от "KOBOLD":

  "мучат" милиционерските стажанти като теб. Останалите читатели не мучат, а "коментират".

  The biggest risk in life is not taking one.
 14. 14 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Десетки милиони изхарчени за "специалисти и бюрократи" за да се получат 14 мижави лева-ето това му се вика прахосничество. То са агенции, то са комисии, то са юристи, то са стъкмисти, то са секретарки, то са шофьори, то са глупости на ен-та степен И после икономиката ни не вървяла-ами то само с паразити лапащи пари и вършещи нищо какво да се очаква...Ама да вдигат акцизи и осигуровки, че пари няма за тая армия нищоправци..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 15. 15 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Агенция за приватизация и следприватизационен контрол:
  - численост
  - разботни заплати
  - режийни разходи
  - съпътстващи разходи за консумативи и поддръжка
  - отпуск, награди, бонус
  Насреща приходи - начислени, но все още неполучени 20 лв.
  И ще ми разправя Боко, че имало течове. Какви ти течове бре, каква каца без дъно - то кацата я няма.
  Агенцията си е за закриване. На всичкото отгоре Дянков за да заобиколо закона за сребърния фонд, реши да не се извършва приватизация, а продажба на активи от държавно предприятие.

 16. 16 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#13] от "Десен":

  Алоу,
  не се гаври с дядо си....

  Аз имам цех за преработка на животински торове.... и съм най-големият производител в Европа на тор от лястовици.... Далай Лама и Папата (сегашният и бившият) си торят цветята с моите продукти... а на времето бай ви Тошо ми беше редовен клиент...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 17. 17 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Евала, Машшала, Ашколсум!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK