КЗК одобри сделката между "Лидл" и "Плюс"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри предстоящата концентрация между веригите "Лидл" и "Плюс" в България, съобщиха от институцията в края на миналата седмица. Така вече има зелена светлина за придобиването на магазините "Плюс", част от групата "Тенгелман", от веригата "Лидл", собственост на "Шварц груп".


От КЗК съобщават, че делът на модерната търговия в България е около 30%, което означава, че пазарът е все още нискоконцентриран и подобна сделка не би възпрепятствала ефективната конкуренция.


За сделката между двете компании, включваща покупката на 23 магазина в България и 96 в Румъния, беше съобщено в началото на годината, като първоначално тя беше отнесена до ЕК. Впоследствие обаче от Брюксел съобщиха, че концентрацията не би имала ефект върху никой друг пазар освен българския и румънския, заради което и прехвърли оценката на антимонополните органи в двете страни.
От няколко години "Лидл" подготвя навлизането си на българския пазар. През следващата седмица компанията ще открие логистичния си център в района на Елин Пелин, след което се очаква и да заработят първите обекти от веригата.


"Плюс" пък отвори първите си магазини в България през есента на 2009 г. Тогава от дружеството съобщиха, че планират да инвестират около 500 млн. лв. в България в средносрочен план.
"Лидл" и "Плюс" оперират в т.нар. сегмент на дискаунт веригите, залагащи на по-ниски цени при по-ограничен асортимент от продукти. Третият конкурент в този сектор в България е веригата "Пени маркет", част от концерна РЕВЕ. Компанията отвори първите си магазини в страната през есента на 2009 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK