Банката за развитие ще издаде втория транш от инфраструктурните облигации

Банката за развитие ще издаде втория транш от инфраструктурните облигации

© Надежда ЧипеваБългарската банка за развитие ще издаде до края на годината втория транш от облигационната емисия, предназначена за финансиране на инфраструктурни проекти, съобщи пред "Дневник" изпълнителният директор на банката Ангел Геков.


"Плановете са книжата да бъдат издадени през последното тримесечие, но не мога да кажа кога точно. При всички случаи трябва да стане до края на годината", коментира Геков. 


През май държавната банка пласира сред пенсионни фондове първата част от емисията, която също беше 20 млн. евро. Предлагането е частно – само сред инвеститори, поканени от ББР. Пенсионните фондове отдавна настояват за възможността да се включат в инфраструктурни проекти и емисията на банката беше начин това да се случи. Всички книжа от първия транш бяха изкупени от тях. Облигациите не са обезпечени, имат 5% годишна лихва и падежът им е след пет години.


Предвижда се парите от дълговите книжа да се използват за инвестиции във възобновяеми енергийни източници и завод за преработка на боклук. Облигациите се издават от ББР, която гарантира за тях, след което използва парите, за да даде кредит на инвеститори с такива проекти, които е одобрила за финансиране. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK