Чужденците харчат средно 380 евро за алтернативен туризъм в България

Скандинавци, руснаци и британци най-често комбинират почивки

Все още голяма част от чужденците идват в България на алтернативен туризъм чрез туроператори

© Асен Тонев

Все още голяма част от чужденците идват в България на алтернативен туризъм чрез туроператориКултурно-познавателният е алтернативният туризъм, който генерира най-висок среден приход на ден от чуждестранни посетители. Това става ясно от изследване за нагласите на туристите в страната, изготвено по поръчка на икономическото министерство.


То е проведено за 10 държави - Германия, Великобритания, Русия, Украйна, Гърция, Румъния, Швеция, Сърбия, Турция и Чехия. Анкетите пък са попълвали над 9 хил. души, почивали в България в периода между април и юни.


Според данните от изследването чужденците харчат средно 80 евро на ден по време на почивката си, свързана с културен туризъм в България. За сравнение - разходите им за СПА и екотуризъм са били 66 евро дневно, а за селски - 62 евро. Съответно най-висок е и средният разход на човек за цялата почивка в България именно за културен туризъм - 458 евро, докато при другите алтернативни форми той е бил между 320 и 410 евро.
Средният разход за алтернативен туризъм в България е 380 евро, показва изследването. Приблизителният престой на чужденците в България пък е бил около седмица. Най-дълго в страната са почивали руснаците - средно 8.5 дни, а най-кратко - туристите от съседните страни. Техният среден престой е 3.8 нощувки, показва още изследването.


Според данните повечето от чужденците, които идват в България за алтернативен туризъм, често практикуват два и повече вида едновременно. Обикновено културният туризъм се съчетава с планински, морски и кулинарен, СПА туризмът - с морски и кулинарен, а еко- и селския туризъм - с обиколка на забележителности, дегустации на различни ястия и вина.


Сред туристите, които предпочитат най-много комбинация между различни преживявания, са скандинавските туристи - общо 84% от всички, както и тези от Русия - 79 на сто. Сравнително висок е и процентът от англичаните, които практикуват няколко вида туризъм едновременно - 75% от всички, показват данните от проучването.


Въпреки все по-бързо растящия дял на интернет резервациите все още голяма част от чужденците идват в България на алтернативен туризъм чрез туроператори - 60 на сто са купили пакет от туроператор или агент.


Данните от изследването показват, че като цяло чужденците са удовлетворени от почивката си в страната, но все още виждат известни недостатъци. Сред тях са преди всичко лошата инфраструктура и трафика, както и липсата на достатъчно информация за възможностите за почивки.


За някои от специализираните видове туризъм - предимно селския, чужденците срещат сериозни трудности с езиковата бариера. Все още в съзнанието на повечето гости от други държави България се позиционира като евтина дестинация и се съпоставя предимно с Турция.


Единствено украинците смятат, че почивка в България е по-скоро средна като цена, отколкото ниска. Посетителите в страната са били впечатлени от забележителностите и красивата природа, които са и сред факторите за избор на почивка, сочат данните от изследването.


Според данни от друго проучване, проведено от "ИПК Интернешънъл" в десетте държави, България има по-висок потенциал да привлича туристи от източноевропейските и съседни страни, отколкото тези в Централна и Западна Европа.


Според изследването над половината от пътуващите в чужбина украинци и гърци биха проявили интерес към почивка в страната, докато например във Великобритания този дял е 1/3 от всички. Посещение на България в следващите три години е вероятност, която обмислят около 31% от шведите, пътуващи в чужбина, както и над 20% от украинците и гърците, показва изследването.В Германия и Великобритания - два от най-големите туристически пазари за европейския туризъм, този дял е 5 и 4%.


Според информация на вече закритата агенция по туризъм културно-познавателните обиколки са на трето място след морския и ски туризма в България. Те имат среден дял от общото предлагане над 11%. Под 10 на сто е СПА и уелнес туризма, а еко- и селският  туризъм - под 5% от всички.


В последните си препоръки към държавите световната туристическа организация към ООН е записала развитие на алтернативни форми на туризъм. Българското правителство пък прие в началото на годината стратегия за развитие на културния туризъм. Такава обаче все още няма за останалите алтернативни форми.Преимущества на страната
- Добра цена
- Красива природа
- Забележителности


Недостатъци за развитие на алтернативен туризъм
- Лоша инфраструктура
- Трафик
- Липса на достатъчно информация
- Езикова бариера

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на moreni
    moreni
    Рейтинг: 853 Неутрално

    В алтернативния туризъм е спасението от скапаното гадно презастрояване на българското черноморие и планините. Трябва да се рекламира уникалната физиономия на природата ни, съответно да пазим тая физиономия и да правим пари от нея, без да я унищожаваме.

    SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK