И МВФ предупреди за опасността от валутна война

Фондът заяви, че проблемите с държавните дългове нарушават финансовата стабилност

Доминик Строс-Кан

© Reuters

Доминик Строс-КанПравителствата по света рискуват да предизвикат валутна война, ако продължават да използват валутните курсове, за да решават вътрешните си проблеми. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, цитиран от "Файненшъл таймс". Фондът коментира, че рисковете от дълговата криза в Европа и продължаващите опасения на пазара с недвижими имоти в САЩ са влошили финансовата стабилност в света през последните шест месеца.


"Определено циркулира идеята, че валутите могат да се използват като политическо оръжие", каза Строс-Кан. "Осъществяването й обаче ще постави под риск глобалното възстановяване. Подобен подход би имал разрушителен ефект в дългосрочен план", допълни той.


Коментарът на председателя на МВФ е направен ден преди централната банка на Япония да предприеме нови мерки за овладяване на ръста на йената. Финансовата институция обяви във вторник, че ще започне да изкупува държавни и корпоративни облигации на стойност 60 млрд. долара. Освен това Bank of Japan свали основната лихва до интервала 0 - 0.1%.
Решението на японската централна банка отново предизвика поевтиняване на йената спрямо долара. Държавните облигации, акциите и златото поскъпнаха поради подновени очаквания на пазарите, че правителствата отново ще започнат да печатат пари.


През последните няколко седмици редица правителства предприеха мерки за поевтиняване на националните си валути. Япония се намеси директно на валутните пазари за първи път за последните 6 години, а Бразилия предупреди, че може да вземе подобно решение, за да задържи реала. Правителството на страната удвои таксата, която чуждестранните инвеститори плащат за покупка на инструменти с фиксирана лихва, за да ограничи прилива на капитал.


Бразилският финансов министър Гуидо Мантега пръв заговори за наличието на валутна война през миналата седмица.


"Много развиващи се икономики, които отчитат голям прилив на капитал, коментират, че е време да използват валутите, за да си увеличат конкурентността на международните пазари", каза Строс-Кан. "Не мисля, че това е добро решение", допълни той.


В края на седмицата ще се състои годишната среща на МВФ и Световната банка. Очаква се основните теми на разговора да са състоянието на глобалната икономика и дисбалансите в дефицитите по текущите сметки. 


Междувременно фондът публикува своя шестмесечен доклад за финансовата стабилност, в който се казва, че рискът за финансовия сектор може да бъде намален, ако се изчистят наследените проблеми с лошите активи, правителствата подобрят своите фискални позиции и ако има повече яснота по регулацията на световните финансови системи.


"Глобалната финансова система все още е в период на силна неопределеност и остава ахилесовата пета на икономическото възстановяване", коментира МВФ.


Фондът намали своята прогноза за общи загуби, свързани с финансовата криза, от 2008 г. до 2010 г. - от 2.3 трлн. долара на 2.2 трлн. долара, като причина за това е намаляването на загубите от акции. Ръстът на държавните дългове в Европа покрай гръцката криза засенчи успехите на банките по отношение на изчистването на техните баланси от лоши активи.


Опасенията, че дълговата криза може да се разпростре и в други европейски държави, заплашват да спрат икономическото възстановяване, се казва още в доклада. Опасенията в САЩ са свързани най-вече със ситуацията на пазара за недвижими имоти, чието възстановяване може да бъде осуетено от високите нива на безработица в страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK