България може да се върне във въглеродната търговия чак през февруари

Според екоминистерството България е отстранила пропуските, за които беше наказана


"Вече имаме обучен екип експерти към изпълнителната агенция и сключихме необходимите споразумения"
Евдокия Манева, зам.-министър на околната среда и водите

Държавата може да си върне акредитацията да търгува с въглеродни емисии през февруари противно на прогнозите на правителството, че до края на тази година фирмите ще могат да се включат отново в търговията. Това съобщи вчера зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева.


Причината е, че едва тогава ще се състои сесията на секретариата на Обединените нации по изменението на климата, на която ще бъде разгледано заявлението на България, каза тя.
Акредитацията на България за участие в международната търговия с емисии на парникови газове беше отнета в края на юни, след като беше установено, че страната няма адекватна система за инвентаризация на годишните си емисии.


Аналогична проверка през септември 2009 г. на екип на световната организация е установил сериозни пропуски в системата – липса на споразумения между институциите, отговорни за измерването на емисиите в страната, и липса на достатъчно обучени експерти.


Освен това въпреки забележки от страна на световната организация от началото на 2009 г. държавата не беше включила в инвентаризациите парниковите емисии от сметищата в страната (които отделят метан – 20 пъти по-силен парников газ от въглеродния диоксид) и емисиите, получени в резултат от преобразуване на земя (изсичането на гори за земеделие или строителство).


В резултат България загуби правото си да търгува държавните квоти за парникови емисии, които правителството декларираше, че може да продаде и да използва за саниране на стария сграден фонд в страната.


Близо 150-те фирми, участващи в европейската търговия с въглеродни квоти, пък загубиха правото си да търгуват – националният регистър на транзакциите на квоти, администриран от Изпълнителната агенция по околна среда към министерството, беше блокиран и в момента българските компании могат да търгуват само помежду си, без да могат да продават излишните си квоти навън.


Тогава министерството на околната среда се ангажира до края на лятото да коригира пропуските и да покани експерти на секретариата за нова проверка през септември-октомври, така че акредитацията да бъде върната до края на годината.


Това е било направено – тази седмица в София са експерти на ООН, които проверяват на място дали България е изпълнила препоръките на секретариата, каза Манева. По думите й пропуските на държавата са отстранени.


"Вече имаме обучен екип експерти към изпълнителната агенция и сключихме необходимите споразумения с Министерството на икономиката и енергетиката за данните на електро- и топлоцентралите, с министерството на земеделието за преобразуването на земи, с Министерството на вътрешните работи (за емисиите от автомобилния транспорт – бел. авт.) и с националната статистика", каза зам.-министърът. По думите на Манева няма основания на България да бъде отказано включването в търговията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK