(Обновена към 14:00) Таксите на пенсионните дружества може да бъдат намалени*

КФН предлага фондовете да инвестират и само в акции, включени в индекси

(Обновена към 14:00) Таксите на пенсионните дружества може да бъдат намалени*

© Надежда ЧипеваНамаляване на таксите, мултифондове и в задължителното допълнително осигуряване, специален омбудсман и гаранционен фонд срещу отрицателна доходност.


Това са основните предложения в проекта за развитие на допълнителното пенсионно осигуряване, подготвен от осигурителния надзор към Комисията за финансов надзор (КФН). Документът, с който "Дневник" разполага, е бил предоставен от регулатора на бранша, който да даде становище по предложенията.


Авторът на проекта – зам.-председателят на КФН Ангел Джалъзов, не беше открит за коментар, а от Асоциацията на пенсионните фондове засега отказват да дават становище, преди да са го подготвили единно и да са се срещнали с регулаторния орган.


Много от предложенията са свързани с изводите в публикуваната през юли Зелена книга на Европейската комисия за европейските пенсионни системи. За пореден път финансовият надзор посочва, че таксите, събирани от дружествата за задължителното осигуряване, са много високи, което ограничава конкуренцията, и че те трябва да се намалят, за да не бъдат лишавани бъдещите пенсионери от парите си.


От КФН са изчислили, че при сегашните такси крайната сума, която едно осигурено лице натрупва във фонд, е с 20% по-ниска, отколкото ако не се събират никакви такси. Според надзора точно инвестиционната такса трябва да бъде преразгледана – в момента тя е 1% годишно върху натрупаните пари, без значение дали доходността е положителна или не, за разлика от доброволните схеми, които събират 10%, но само от постигнат положителен резултат.


От предложенията става ясно, че надзорът е по-склонен на този вариант, отколкото таксата постепенно да намалява, но да продължи да се начислява независимо от инвестиционните резултати. Още преди няколко месеца представители на пенсионни дружества обявиха, че подкрепят обвързването на инвестиционната такса с доходността.


Друго предложение засяга таксата за прехвърляне между отделните дружества – надзорът дава няколко предложения за постепенното й намаляване и отпадане, както и за по-малко ограничения при прехвърлянето. Отново на дневен ред излиза предложението 20-те лв., които се събират, да не могат да се вземат от натрупаните пари за пенсия, а да се плащат директно.


Комисията предлага да останат без промяна удръжките, които се правят от всяка вноска – в момента дружествата вземат максимално разрешените 5 на сто от нея. Идеята за административно намаление на таксите е на повече от две години и това е третото ръководство на КФН, което се опитва да я прокара.


Въвеждането на мултифондове, или изборът на различни портфейли, също е стара идея и се подготвя поне от четири години. Предишното правителство дори успя да вкара в парламента нужните законови промени, но заради изборите те така и не се случиха. Сега от КФН отново вадят предложението, като този път настояването им е те да бъдат въведени и в задължителните фондове, а не само в доброволните.


Досега плановете са били различните портфейли (агресивен, балансиран и консервативен) да започнат първо в доброволното осигуряване и чак след това в универсалните и професионални схеми. В стратегията се отбелязва, че именно задължителните фондове имат нужда от тях, като се разделят парите на по-младите и по-възрастните осигурени, които ще се управляват по различен начин.


Интересен е моментът, в който осигурителният надзор обръща внимание на разминаването в правилата за инвестиции на пенсионните фондове в акции в зависимост от техния географски произход - акции на българския капиталов пазар и такива, които се търгуват на европейски пазари. По отношение на последните е предвидено изискване да са включени в индекси на регулирани пазари на ценни книжа, докато за българските акции няма изискване те да са включени в индекси на регулирания пазар, отбелязват от надзора, без обаче да конкретизират какво точно предлагат и кое според тях трябва да бъде коригирано.


Само преди няколко месеца инвестиционният надзор в КФН под ръководството на Димана Ранкова предложи да се въведе минимален праг за вложения на пенсионните фондове на българския капиталов пазар, което обаче не срещна подкрепа от част от пазара и идеята беше замразена.


В документа се посочва, че защитата на осигурените в момента не е достатъчна, а попечителските и консултативните съвети в дружествата са само формални. Затова се предлагат коренна промяна и нови органи – например сключване на договори между пенсионните дружества и лица, които имат специално обучение и сертификати, които да следят спазват ли се задълженията към осигурените.


Друга възможност е финансов омбудсман подобно на Полша – каквато впрочем е и препоръката на Световната банка. Идеята за финансов омбудсман явно става все по-популярна, тъй като такъв наскоро за банковия сектор поискаха няколко финансови консултанти и неправителствени организации.
Тепърва ще се обсъжда и каква точно роля ще има гаранционен фонд за бранша – дали да покрива загуби заради несъстоятелност на дружества или обезценяване от инфлацията.


Вариант е и да гарантира, че натрупаните пари във фонд ще са на стойност поне колкото направените вноски, т.е. няма да има отрицателна доходност или пък ще компенсира натрупаните пари с инфлацията през годините.


Неофициално представители на пенсионните дружества реагираха отрицателно на тази идея – някои от тях коментираха, че не са съгласни всички да плащат солидарно за загуби на отделни дружества, а гаранции дава и в момента всяко от тях с резервите си.


От надзора настояват, че трябва да се уреди и изплащането на пенсии от универсалните и професионалните фондове – по план от следващата година професионалните трябва да започнат да плащат на клиентите си.


Предложението е при пенсиониране натрупаните пари от лични партиди да се събират в обща сметка и от тях да се плащат пенсии. По този начин ще се разпределя рискът и ще се гарантира, че хората могат да получават пожизнени пенсии, дори и парите от личните им вноски да не могат да ги покриват изцяло.Най-важните предложения


- Намаляване на таксите
- Мултифондове в задължителното осигуряване
- Гаранционен фонд срещу отрицателна доходност
- По-висок капитал на пенсионните компании
- Създаване на омбудсман или застъпник
- Индивидуално осигуряване чрез спестовна сметка в банка
- Премахване на служебното разпределение от НОИ
- По-малко ограниченията за прехвърляне между дружествата
- Подобряване на корпоративното управление в пенсионните компании
- Пенсионни дружества, управлявани от "работодателски" организации
- Ограничена възможност за предсрочно пенсиониране при участие в универсален фонд

*текстът в частта за инвестициите на пенсионните фондове в акции е променен. Корекцията е направена към 14:00 днес 12 октомври.

Коментари (13)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на john_3volta
    john_3volta
    Рейтинг: 870 Неутрално

    Да се намалят удръжките на входа, че пенсионните компании почнаха да дебелеят, а в нашите партиди нище не се натрупва; точно обратното - в последно време намаляват.

  2. 2 Профил на arnautsky
    arnautsky
    Рейтинг: 719 Разстроено

    Така е,отдавна папкат и акат повече отколкото изкарват.Нали си имат портфейл-нашите пари са там!

    Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
  3. 3 Профил на angel04
    angel04
    Рейтинг: 233 Неутрално

    А защо не направят така, че ние сами да си избираме в какво да инвестираме, т.е. аз си избирам в банка, акции или колективен инвестиционен фонд?

  4. 4 Профил на zritell
    zritell
    Рейтинг: Неутрално

    Какъв % от всеки внесен лев отива за издръжка на въпросните дружества?
    Има ли орган, който да следи разходите им?

  5. 5 Профил на Румен Гълъбинов
    Румен Гълъбинов
    Рейтинг: 796 Неутрално

    Основните промени, към които трябва да прибегне правителството са следните:
    1) Незабавна промяна на начина на изчисление на таксите от началото на 2011 г.
    2) В периода 2011-2013 вноската в УПФ трябва да бъде постепенно увеличена от 5% на 10%.
    3) От 2012 г. да започне постепенното изравняване на възрастовите граници между мъжете и жените за пенсиониране.
    4) Считано от 2011 сега действащият размер от 10% данъчно облекчение за тези, които се осигуряват, да бъде увеличен поне до 15-20%.
    5) Системата на мултифондовете да бъде въведена от 2012 г., като се дава на работещите възможност, в зависимост от възрастта им, да изберат подходящия за тях рисков профил на портфейла.

  6. 6 Профил на kai
    kai
    Рейтинг: 902 Неутрално

    Крайно време е да приложат пазарни принципи при пенсионните фондове. Защото административния надзор на напрактика олигополизиран отрасъл просто не върши работа, както се вижда. И каквито ще регулации да налага и да се опитва да налагат добра практика, веднага се намират начини за заобикалянето на смисъла на закона.

    Ако не се мине на пазарен принцип бързо, то след 10 години можем да имаме повторение на виденовата зима, но този път заради ограбване на пенсионните фондове вместо на банките.

  7. 7 Профил на gpancheva
    gpancheva
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Не зная дали отговаря на истината таксите за доброволните допълнителни пенсионни фондове да е по-ниска в България. По-скоро с техните такси се издържат професионалните и доброволните задължителин фондове. Как ли е в действителност?

  8. 8 Профил на Цецо
    Цецо
    Рейтинг: 1555 Неутрално

    Да въведат и простото правило, че фондовете трябва да покриват от собствените си средства поне част от загубите. Ега ти наглите свине. не стига, че ми профукват парите, но и ми взимат такса за това. И това било свободна пазарна икономика. Че и съм длъжен.

    Covid live matter. Stop the genocide.
  9. 9 Профил на stttt
    stttt
    Рейтинг: 515 Гневно

    ама тази новина тъкмо да ми хареса.... и пак порнография... хора.. и аз искам 5% без да си мръдна пръста , гарантирано всеки месец в банковата сметка.. за нопределен период във времето.. тези 5% са проблема... и никой не иска да го засегне сериозно.. кво ше се стрелят ли, подкупи ли ще дават да не ги закачат, какъв е проблема...

  10. 10 Профил на kony
    kony
    Рейтинг: 233 Неутрално

    "Предложението е при пенсиониране натрупаните пари от лични партиди да се събират в обща сметка и от тях да се плащат пенсии."
    Тези са луди, ако го приемат (или пък ние, ако го преглътнем)! Как така от моята ЛИЧНА партида в УПФ, където внасям 4% и сметката е индивидуална, т.е.може да се унаследява и определя размера на моята лична допълнителна пожизнена пенсия, как тези средства ще отидат в общия кюп, за да може да се дава мизерно на всички? ГАДОВЕ!

  11. 11 Профил на niakoi_si
    niakoi_si
    Рейтинг: 684 Неутрално

    До коментар [#8] от "Цецо":

    Има само един проблем - на фондовете "собствените" средства са пак твойте пари

    Тъй че като и да покриват загубите, пак накрая ти ще платиш за това.

    Виж предложението - ако няма положителна доходност, да не получават "възнаграждение" пардон таксичка, е все пак крачка в правилната посока.

  12. 12 Профил на Димитров
    Димитров
    Рейтинг: 965 Неутрално

    Абсолютно, 5% са проблемът. Тия пичове правят по 120% печалба на година, която си я раздават като дивидент, а по партидите - загуби, загуби, загуби... Това е НОРМАТИВНО УРЕДЕНА КРАЖБА.

  13. 13 Профил на Симо
    Симо
    Рейтинг: 1112 Неутрално

    Задължителното осигуряване в частни пенсионни фондове е най-големия обир на гражданите. Тези пари ще се обезценят от инфлацията и ще бъдат изядени от такси за управление. Задължителността на тези фондове трябва да бъде премахната. Нека само будалите да си влагат парите вътре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK