Димана Ранкова: По казуса "Мостстрой" има още много за проверка

Димана Ранкова

© Надежда Чипева

Димана РанковаКомисията за финансов надзор (КФН) е започнала проверка на "Мостстрой", банките кредитори и лизинговите партньори на компанията по повод съобщението на дружеството от 6 октомври за подадена молба за несъстоятелност. Това съобщи Димана Ранкова, заместник-председател на КФН, ръководещ "Инвестиционен надзор".


"С откритите спрямо дружеството, банките, лизингодателя проверки от тази седмица се цели именно допълване на информацията, касаеща актуалното финансово състояние на дружеството", каза тя. По думите й КФН ще провери през дружеството, банките кредитори и лизингодателя на какво се дължи публикуваното на 06.10. съобщение от дружеството за изпадането му в неплатежоспособност и свърхзадлъжнялост, образуваните изпълнителни дела, наложените по тях запори, възбрани, описи.


"Не бихме питали, ако това вече ни е било известно чрез отчетите", допълни Ранкова, с което потвърди, че във финансовите отчети на компанията липсва материална информация за състоянието й, както се изисква от Международните счетоводни стандарти.
Именно липсата на важна информация  в отчета за второто тримесечие, като например трудности с изплащането на падежиралия заем към ОББ в края на май, донякъде изненада инвеститорите на капиталовия пазар и това доведе до значителни разпродажби на акциите на "Мостстрой", а оттам и до срив в цената им от близо 90 на сто. Тази цена обаче ги прави изключително интересни за спекуланти или например враждебно придобиване.


"КФН е уведомена на 06.10. за откриване на производства по несъстоятелност на "Мостстрой" АД и негови дъщерни дружества, същото е оповестено и чрез медийната агенция "Инвестор.БГ", ползвана от дружеството съгласно закона за разкриване на периодична и ad hoc информация. Това обаче не е достатъчно, защото е важно значими корпоративни събития за публични дружества да достигат навреме и коректно до максимално широк кръг инвеститори, които да могат да вземат обосновано инвеститорско решение", допълва още Ранкова.


Тя постави въпроса и доколко Българска фондова борса е реаргирала адекватно след публикуването на важното корпоративно събитие, "още повече че се казае за дружество от индекса [BG40 - бел. ред.]. Остава обаче въпросът дали фактът, че БФБ не спря търговията с акции, не е бил в ущърб на инвеститорите. Според първото съобщение на КФН в края на миналата седмица, тъй като съобщението на "Мостстрой" е след края на търговската сесия, инвеститорите са имали достатъчно време да направят информирано решение.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kukoto
  kukoto
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Много е интересно кой и как е заверил отчетите на Мостстрой. Няма да му е лесно на този регистриран одитор.

 2. 2 Профил на econo_mist
  econo_mist
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Поредният случай, в който ръководството на КФН говори различни неща в много кратък период от време. Ранкова обвинява открито колегите си от ръководството в недоглеждане и формализъм. Явно се счита за неформалния лидер на надзора.

 3. 3 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Муцко, какво ще проверяваш ти?!? Мостстрой?!?!? Батко Черепчо познаваш ли го? Муцунка сладка. Ще проверява тя!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 4. 4 Профил на VAL
  VAL
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Заверени са годишните отчети от одитор , междинните не са

 5. 5 Профил на econo_mist
  econo_mist
  Рейтинг: 5 Неутрално

  БФБ също не са пожалени в тази "гневна критика". А там са нейни приятели от близкото минало. Но тъй като вече е одържавена, критиките са и към принципала в лицето на министъра на финансите.

 6. 6 Профил на igeorge71
  igeorge71
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Липсвала "МАТЕРИАЛНА информация", видиш ли ти.
  Егати безобразния език, включително и на тези от "Дневник". Изключително идиотски буквален превод на английската дума material. Когато се използва по отношение на информация много по удачно и представящо действителното значение на израза е да се каже съществена (важна) информация.
  То че тази държава и езика и включително са обречени на бавно умиране, е тъжен факт. Но поне нека това да не става с помоща на иначе добрия екип на вестника.
  Нормално е в езика ни да се използват чуждици и заемки от други езици, когато няма подходяща бълграска дума. В останалите случаи тове е някаква грозна първенющина и неграмотност.

 7. 7 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно


  Черепчето ще ги завърти нещатата

  към-то разни "съдебни" инстанции и ше от'епа 1-2 години с каламбури ...

  Ще има .... тука има мост - тука НЕМА МОСТ .....

  .. вземете си магаретата - за нас са ф'ираритата ...

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 8. 8 Профил на econo_mist
  econo_mist
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Ех, Дневник, Дневник... Къде отиде първият ви и оригинален текст?!? Верно беше малко остър, ама поне беше истински? Къде отидоха гръмките фрази:
  ""посоченото в съобщението индикира за куцащ надзор и формализъм, което ще обрече институцията, ако принципно подхожда така и не промени визията си"
  "Не приемам направеното от мое име в петък съобщение през страницата на КФН. Нито е мое, нито отговаря на позицията ми към казуса, направено е, след като цялата изминала седмица бях в отпуск"
  Кого прикривате?

 9. 9 Профил на econo_mist
  econo_mist
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Виждам, че и от главната ви страница изчезна и се ската някъде из новините. Но така е, като остане постен гювеч и изстине - на кого би се харесал?!?

 10. 10 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До Wizard: ще проверява, ще проверява. Черепчо е време да си хване главата под мишница и да бега. Стига толкова!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK