Публичният достъп до търговския регистър се ограничава

Регистрация ще проследява кой чете документите във фирмените дела

Публичният достъп до търговския регистър се ограничава

© Цветелина АнгеловаПромени в Закона за търговския регистър, приети вчера от правителството, ограничават публичния достъп до пълните данни за фирмите, както въвеждат неясна защита на личните данни и изискване за регистрация на потребителите.


Проектът обявява, че търговският регистър е публичен, но допълва, че "обстоятелствата и актовете се оповестяват без информацията, представляваща лични данни, с изключение на информацията, за която със закон се изисква да бъде оповестена".


"Това е толкова неясна разпоредба, че ще създаде абсурди, очевидно авторите й бягат от отговорност да кажат ясно коя информация за фирмите е публична и коя не", заяви за "Дневник" шефът на правния екип на "Програма Достъп до информация" Александър Кашъмов.
Според него тази формулировка означава скриване дори на ЕГН на търговците и представляващите дружествата, без което идентифицирането им е невъзможно и ще се нарушат европейските изисквания за публичност на информацията за компаниите.


Юристът подчерта, че тайна в регистъра могат да бъдат само подписите на управителите, копията от личните карти (каквито отдавна не се виждат) и брачните свидетелства.


"Ако разпоредбата бъде приета, Агенцията по вписванията няма да знае какво да оповестява и какво не и скрити ще остават протоколите от общите събрания например", обясни Кашъмов и припомни, че заради същата неясна защита на личните данни настъпи хаос с декларациите за конфликт на интереси.


От текстовете става ясно още, че открита за всички ще е само "базата данни, съставляваща търговския регистър", което означава скриване на всички документи във фирменото дело.


За тях законопроектът предвижда достъп с електронен подпис или "цифров сертификат", издаден от Агенцията по вписванията, като е изоставена първоначалната идея на Министерството на правосъдието да се плаща за справките.


"По този начин се осигурява възможност за техническа защита на оповестените в регистъра лични данни чрез проследяване на потребителите на информация от търговския регистър в случаите на констатирана злоупотреба с тези данни", е мотивът за промяната.


"Това е парадокс - търговците, които са публични личности, получават защита, а гражданите ще бъдат проследявани", заяви Кашъмов. Освен това според него се създава опасна възможност за търговия с информация за това кой е проверил дадено търговско досие. От проекта не става ясно дали цифровият сертификат ще е платен като е-подписа.


Гражданите ще получат достъп до фирменото дело с лична карта на гише в агенцията. "Остава само да се проследява кой чете законопроектите на сайта на парламента", коментира Кашъмов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK