Пенсионният бранш скочи срещу намеци за национализация

Поводът стана предложение за прехвърляне на парите от професионалните фондове към НОИ


500 млн. лв. на професионалните фондове може да отидат в НОИ

Асоциацията на пенсионните дружества (БАДДПО) се обяви срещу думите на социалния министър Тотю Младенов, че натрупаните средства за пенсия в частните професионални фондове трябва да се прехвърлят към Националния осигурителен институт (НОИ), който да плаща срочните пенсии на осигурените в тях вместо частните дружества. Това стана вчера на форум за развитието на българския капиталов пазар, организиран от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).


"Трябва да ограничим подобни амбиции. Извън проблема, че това са лични пари на осигурените лица, това заплашва и развитието на българския капиталов пазар", отбеляза Анастас Петров, изпълнителен директор на "ING пенсионно осигуряване" и член на управителния съвет на БАДДПО.
Активите на професионалните пенсионни фондове към момента са близо 500 млн. лв. и по изчисления на асоциацията около половината от тях са инвестирани в български акции и облигации, а още 100 млн. лв. са в банкови депозити или по разплащателни сметки. "Сами преценете какъв ще е ефектът, ако тези средства бъдат изтеглени от пазара", заяви Анастас Петров.


Преди дни социалният министър Тотю Младенов заяви, че парите от професионалните схеми трябва да отидат в НОИ и с тях да се плащат срочните пенсии  на работещите 1 и 2 категория труд, които са и осигурените в тези фондове (служителите, които се пенсионират по-рано и до навършване на пенсионна възраст получават срочни пенсии - бел. ред).


Младенов съобщи, че се водят преговори със синдикатите, а представители на професионалните фондове непрекъснато искали да се отложи плащането на пенсии от тях. Не стана ясно обаче каква точно е идеята на министъра, тъй като в момента Кодексът за социално осигуряване задължава фондовете да превеждат парите, натрупани по лични сметки в тях, към НОИ, когато работникът се пенсионира, а институтът трябва да изплаща от тях пенсията му.


Така например, когато миньор се пенсионира, натрупаните му осигуровки в професионалния фонд отиват в НОИ, който изплаща срочната му пенсия. Според кодекса обаче от 1 януари догодина дружествата трябва вече да започнат сами да плащат пенсиите, без парите да минават през НОИ.


Думите на Младенов дадоха повод на представители на бранша да предполагат, че се готви скрита национализация и целта е парите, натрупани от професионалните фондове, да финансират дефицита на държавния фонд "Пенсии", който за тази година се очаква да е над 2 млрд. лв.


Според експерти излиза, че досега превод на средства няма и пенсиите за тежък труд се плащат със средства на НОИ, докато вноските на работодателите се трупат във фондовете, без да се използват. Те обаче категорично отхвърлят това.


"Странно защо след толкова години преводи от професионалните пенсионни фондове към банковите сметки на НОИ няма официално публикувани данни колко са тези пари - по експертна оценка досега над 50 млн. лв. са преведени от професионалните фондове в НОИ", коментира преди дни за "Дневник" Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие".


Според нейни колеги преведените средства са дори 100 млн. лв. Частните фондове са най-големите институционални инвеститори на българския капиталов пазар с управляваните от тях над 3 млрд. лв. във всичките им фондове. Браншовата им организация ще организира и специална пресконференция, на която ще защити аргументите си държавата да не посяга на професионалните схеми.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Галчо Залъгалчо
  Галчо Залъгалчо
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Обратно към комунизма?!

 2. 2 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1273 Гневно

  Забранете на тоя циркаджия Тотю да дава подобни изявления !
  Това е кражба, а не "прехвърляне". Ако протакането на промените в пенсионната система продължават, нищо чудно след някоя година да чуем и идеи за други "прехвърляния" към плащането на пенсии.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 3. 3
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:57 на 14/10/2010 от неговия автор.

 4. 4 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Основните промени, към които трябва да прибегне правителството са следните:
  1) Незабавна промяна на начина на изчисление на таксите от началото на 2011 г.
  2) В периода 2011-2013 вноската в УПФ трябва да бъде постепенно увеличена от 5% на 10%.
  3) От 2012 г. да започне постепенното изравняване на възрастовите граници между мъжете и жените за пенсиониране.
  4) Считано от 2011 сега действащият размер от 10% данъчно облекчение за тези, които се осигуряват, да бъде увеличен поне до 15-20%.
  5) Системата на мултифондовете да бъде въведена от 2012 г., като се дава на работещите възможност, в зависимост от възрастта им, да изберат подходящия за тях рисков профил на портфейла.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK