Контролът в БТК може да се смени до 3-4 месеца

Кредиторите на компанията са постигнали предварително съгласие за капитализиране на групата

Контролът в БТК може да се смени до 3-4 месеца

© Надежда Чипева, Капитал




Мецанин инвеститорите ще вложат и 125 млн. евро

Контролът в Българска телекомуникационна компания (БТК) може да се промени до три-четири месеца, след като основните кредиторите на компанията и нейните собственици са подписали предварително споразумение за отписване на дълговете й и рекапитализиране. Това научи "Дневник" от запознати с преговорите източници, пожелали анонимност. Най-вероятно обаче това ще стане чрез промяна в структурата на компанията майка.


Според източниците основните банки кредитори са подписали предварително споразумение (lock-up agreement) с държателите на подчинен дълг в групата - мецанин кредиторите и техният партньор, базираният в Дубай "Ожер телеком" (Oger telecom).




Споразумението предвижда мецанин дългът от 400 млн. евро да бъде превърнат в капитал, като преди това се влеят 125 млн. евро за капиталови разходи и погасяване на част от задълженията към банките. "Ожер телеком" по-скоро ще бъде оперативен партньор на капитализираната група, поясниха източниците на "Дневник".


Тези договорености са предварителни и евентуалното им финализиране може да отнеме три-четири месеца, поясниха източниците на "Дневник". Ако споразумението се финализира, това означава, че задълженията на телекомуникационната група ще намалеят значително, акционерната й структура ще се измени и би следвало контролът над БТК да се промени.


В момента българският телеком е собственост на специално регистрирано за целта дружество - "НЕФ телеком България" ООД, представлявано от Пиер Мелингер и Росен Хаджиев. То от своя страна е с холандски собственик - "НЕФ телеком къмпани" БВ, което е дружеството, чрез което инвестиционното звено на AIG - AIG Investments, придоби  БТК през 2007 г. От март тази година AIG Investments е с нов собственик - компания от групата на китайския предприемач Ричард Ли, и се нарича PineBridge Investments.


Ако споразумението се финализира, най-вероятно действителното преструктуриране ще се случи на ниво "НЕФ телеком къмпани" БВ или по-високо, тъй като то е изтеглило заемите от банките и мецанин кредиторите, за да купи БТК, и после ги е прехвърлило на дъщерните си дружества. Освен това на ниво БТК няма как да се случи промяна в капитала, тъй като тя е публична компания и законът не й позволява да превръща дълг в собственост.


В края на 2009 г. "НЕФ телеком България" има заеми за около 1.6 млрд. евро, които са именно от компанията майка в Холандия. Около 1 млрд. от тях са кредити от синдикат от банки, които водят и преговорите по преструктурирането на задълженията - Royal Bank of Scotland, Deutsche Вank, Castle Hil, Европейската инвестиционна банка и RZB.


Мецанин задълженията пък са към група от инвестиционни компании, представлявани от комитет от мецанин държатели - американската компания Tennenbaum Capital Partners, австрийската Mezzanine Management, френската AXA Private Equity, Darby Overseas Investments и банките Royal Bank of Scotland и Deutsche Bank. С това предварително споразумение банките кредитори на практика дават формално предпочитание към едната от двете оферти към тях за преструктуриране на силно задлъжнялата телекомуникационна структура.


Другата оферта е на настоящи акционери, водени от PineBridge Investments. Той също предлагаше да влее свеж капитал от около 200 млн. евро в групата, за да намали дълговата тежест, и имаше за партньор телеком под контрола на Ричард Ли - PCCW. Последното обаче оттегли интереса си към евентуално споразумение в средата на август. Това намали шансовете на PineBridge да запази контрол и скоро след това се появиха и спекулации, че фонд мениджърът води контрапреговори с "Ожер телеком". Засега няма информация от тях да има реално споразумение.


До редакционното приключване на броя мениджмънтът на БТК не беше открит за коментар дали е получил уведомлението от страните по споразумението за възможна смяна в контрола над компанията. Не бяха открити за коментар и представители на настоящите акционери. При евентуална смяна на контрола на БТК като чувствителна информация тя би следвало да се разкрие до финансовия надзор, тъй като БТК е публична компания и акциите й се търгуват на Българската фондова борса. Подобно съобщение все още не е публикувано.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на bate_bojko
    bate_bojko
    Рейтинг: 221 Неутрално

    a targovo predlojenie njama li da ima?

    Публикувано през m.dnevnik.bg





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK