Професионални фондове: Дали сме на НОИ близо 100 млн. лв.

Социалният министър обяви, че не ставало въпрос за национализация на дружества

Идеята за национализиране на професионалните пенсионни фондове чрез прехвърляне на парите от тях в НОИ предизвика крайно негативна реакция от осигурителните компании. Вчера те обявиха, че такова действие ще е против интересите на работещите при тежки условия и ще удари финансовия пазар у нас, а оттам и реалната икономика.


Повод за реакцията им е идея, договорена между социалното министерство и синдикатите нов фонд в Националния осигурителен институт да замени сега съществуващите частни професионални схеми.


В отговор на продължаващите от няколко дни обвинения, че не искат да плащат пенсии, докато НОИ ги покрива, от Асоциацията на пенсионните дружества (БАДДПО) заявиха, че до края на септември са превели на НОИ близо 98 млн. лв., включително и над 16 млн. лв. доходност от инвестиции.
Кодексът за социално осигуряване ги задължава, вместо да плащат директно пенсиите, когато един осигурен навърши възраст за предсрочно пенсиониране, парите от личната му сметка в професионален фонд да се превеждат към НОИ. От нея институтът взема пари и му изплаща пенсията.


От БАДДПО заявиха, че желанието точно в момента всички пари от професионалните фондове (ППФ) да идат в НОИ не е "внезапно появило се желание за нов пенсионен фонд на НОИ", а използването им за попълване на огромния дефицит в държавната система. За тази година се очаква недостигът на средства в държавния фонд "Пенсии" да надмине 2 млрд. лв.


Пенсионните дружества настояват да се отговори и на въпроса как са използвани тези пари и дали с тях са увеличавани пенсиите. Подозрението на дружествата е, че тези пари просто се вливат в бюджета на НОИ и се ползват за други разплащания.


Вчера социалният министър Тотю Младенов обясни пред журналисти, че предложението му средства от частните фондове да се прехвърлят към НОИ е било само, при условие че те откажат да плащат пенсии.


Според него не ставало въпрос за национализация, а само да се спазва законът (Кодексът за социално осигуряване, бел. ред.), който предвижда от 1 януари следващата година фондовете да започнат сами да изплащат пенсии, след като срокът за това вече е бил удължаван два пъти.


Пенсионните дружества отново подчертаха, че идеята за отлагането е била на синдикатите, а не тяхна. Според представители на сектора от думите на Младенов се разбира, че от дружествата настояват те да не плащат пенсии, защото "парите им не стигат".


"Не е правилно да се внушава на обществото, че ППФ не могат да изплащат пенсии на този етап и че фондовете не се управляват добре", коментира Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие". От началото на кризата имаше доста обвинения към пенсионните компании за отрицателната доходност.


На годишна база обаче тя е била такава само през 2008 г., докато за всички останали години от 2005 г. насам инвестиционните резултати от 1 януари до 31 декември са само положителни. Средната доходност на професионалните схеми от 1 октомври 2004 г. до вчерашния ден е 25 на сто.


Дружествата посочиха, че ако парите от ППФ отидат към държавната система, те няма как да се използват за реалната икономика - покупка на ДЦК, банкови депозити, които са ресурс за кредитиране, облигации за общини и инфраструктурни проекти.


В неделя след неформална среща между синдикати, работодатели социалният министър Тотю Младенов и финансовият Симеон Дянков беше съобщено, че между социалното министерство и синдикатите има договорка да се създаде нов фонд в НОИ, който да поема разходите за пенсии на работещите при I и II категория труд.


В него трябва да се прехвърлят натрупаните до момента пари от професионалните схеми, а от 2013 г. да влизат вноските на работодателите. Не става ясно дали поне част от тези вноски ще отиват по лични партиди в професионалните фондове, или те ще престанат да съществуват.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Основните промени, към които трябва да прибегне правителството са следните:
  1) Незабавна промяна на начина на изчисление на таксите от началото на 2011 г.
  2) В периода 2011-2013 вноската в УПФ трябва да бъде постепенно увеличена от 5% на 10%.
  3) От 2012 г. да започне постепенното изравняване на възрастовите граници между мъжете и жените за пенсиониране.
  4) Считано от 2011 сега действащият размер от 10% данъчно облекчение за тези, които се осигуряват, да бъде увеличен поне до 15-20%.
  5) Системата на мултифондовете да бъде въведена от 2012 г., като се дава на работещите възможност, в зависимост от възрастта им, да изберат подходящия за тях рисков профил на портфейла.

 2. 2 Профил на stariq
  stariq
  Рейтинг: Неутрално

  Много умници се извъдиха да дават разни съвети, и то в ущърб на работещите и на тези ,които вкарват пари в системата.И 100 години да стане възраста за пенсионирване на мъже и жени парите пак няма да стигнат до пенсионерите.Само че от НАП няма да снимат от самолет велможите с неизяснен произхот на парите ,а от космоса.Докато не се спре изтичането на средства от държавата,незабавно възмездие на виновниците докарали България до това положение,възстановяване на икономиката.нищо няма да се промени.

 3. 3 Профил на Веселин Иванов
  Веселин Иванов
  Рейтинг: 8 Гневно

  Подкрепям идеята, за незабавна промяна на удържаните такси от ПФ. В момента ПФ са съсредоточени изцяло върху събирането на повече клиенти с цената на всичко, но не и добра доходност. Те считат, че таксите са им завещани, а не са плод на техните усилия да осигурят доходност на клиентите си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK