Текущата сметка е излязла на излишък в края на август

Летния туристически сезон също помогна на текущата сметка да излезе на излишък

© Асен Тонев

Летния туристически сезон също помогна на текущата сметка да излезе на излишъкПовишаването на износа, притокът на чуждестранни туристи в България и увеличението на текущите трансфери към страната са докарали текущата сметка в платежния баланс до излишък през август. Това показват данните на БНБ, които бяха публикувани в петък. Салдото на текущата сметка е положително не само за отделния месец, но и за първите 8 месеца на календарната година.


Данните на БНБ показват, че за периода януари - август текущата сметка излиза на излишък от 323 млн. евро - или 0.9% от БВП. За сравнение - за първите 8 месеца на миналата година салдото е било в дефицит от близо 2.5 млрд. лв. Основната причина за положителното салдо на текущата сметка е силният ръст на износа на българските компании, който стопява дупката в търговския баланс (разликата между стойността на вноса и износа).


Интересно е да се отбележи, че за август стойността на износа надвишава тази на вноса - сравнително рядко явление за малка отворена икономика като българската. Така за този месец се формира търговски излишък от 26 млн. евро.
Положително влияние върху текущата сметка са оказали още увеличеното салдо по сметка "Услуги". Тя отразява паричните постъпления от чуждестранни туристи в страната. Влияние оказва и увеличението на салдото по сметка "Текущи трансфери" - с над 400 млн. евро на годишна база спрямо първото осеммесечие на 2009г.


Само за август излишъкът по текущата сметка е в размер на 612.8 млн. евро. Обикновено през летните месеци заради активния туристически сезон салдото по текущата сметка (разликата между входящите и изходящите парични потоци за този месец) е положително. В този случай салдото е положително и когато се вземат натрупаното за осеммесечния период салдо.


Преди кризата за България беше непосилно да поддържа излишък по текущата сметка заради големия търговски дефицит - в края на 2008г.дефицитът по текущата сметка стигна 25% от размера на икономиката. С рецесията показателят постепенно започна да намалява, защото намаляването на доходите сви потреблението, а от там и вноса.


Статистическите данни показват, че от началото на тази година ръстът на износа надвишава значително повишението на вноса. За първите осе месеца на годината експортът на българските компании достига 9.8 млрд. евро, което е над 32% увеличение спрямо същия период на миналата година. В същото време вносът за осеммесечието нараства само със 7.2% до 11.14 млрд. евро. Така към края на август се формира търговски дефицит в размер на 1.35 млрд. евро или 3.7% от БВП. Общото салдо по платежния баланс за осеммесечието е отрицателен в размер на 790 млн. евро.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1154 Весело

  айде да се появят спецовете като графа да ни обяснят ,че затъваме.....

 2. 2 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Лоша работа! Спестяванията се увеличават, износа се увеличава, вноса нямаля! Как ще я караме не знам!

 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1385 Весело

  Добре!

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#2] от "nqma zna4ka koi":

  вноса нямаля
  =====================
  ти четеш ли и вноса се увеличава ,но със 7 %,което е добре,защото ,ако вносът намалява е лошо ....

 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1385 Весело

  До коментар [#1] от "capitalist":

  О не се бой, скоро ще цъфне някой с дълбокомислия за бездуховността на капитализма, за отчаянието на обикновените хора и пр., и ще ни обясни като две и две четири, че всъщност всичко това е много, много лошо и показва как вървим на зле.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 837 Весело

  До коментар [#4] от "capitalist":

  Имам предвид, че темповете на растеж са по-малки! Недей сега да наливаш в мелницата сега, то и без това е като перпетуум мобиле!

 7. 7 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#5] от "pag":

  да знам ,като не могат да докажат ,че ставаме по бедни и отиваме на зле ,защото не е така ,ще одарят на емоционалната страна ,колко спокойно било през соца и какви приятелства имало ,докато сега хората са се отчуждили ...

 8. 8 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#6] от "nqma zna4ka koi":

  добре , факта е ,че 2010 е по добра от 2009 ....вероятно 2011 ще имаме 5/6% растеж стига хората да спрат да спестяват,а да започнат да харчат и да не слушат олигофрени като граф ....

 9. 9 Профил на Aardvark
  Aardvark
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#4] от "capitalist":

  Намаляването на вноса е добро по принцип. Прекомерното потребление, следващо разтящата в стил "балон" българска икономика преди кризата, не беше добро за България, за природата и за хората, да не говорим, че не отговаряше на реалните доходи на хората - кредитите движеха потреблението и оттам вноса, хората купуваха неразумно неща, които не са от жизненоважно значение за тях, като огромни телевизори например. В този смисъл кризата изигра една много полезна отрезвяваща роля за България.

  Намалението на вноса не е добро, когато хората имат желание да купуват, но нямат възможност.

 10. 10 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 824 Весело

  Къде е сега оня идиот Графа да ни обясни как ще пропаднем през 2011 и как бюджета за 2010 ще се провали с гръм и трясък.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 11. 11 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#9] от "gvaley":

  тези локуми от учебниците по политикономия от 70те не важат в 21 век ,то освен ляп и сол ,друго не е жизненоважно,та да караме на ляп ,сол и вода...

 12. 12 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#9] от "gvaley":

  при капитализма ,първо е кредита -потребление - производство ,нали се пробвахме на обратно преди 89та и не стана ,сега май искаш пак да се пробваме ....

 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#12] от "capitalist":

  Абе малко попрекалихме в последните 2-3 години. Кредитния портфейл на банките достигна 79% от БВП, а това си е доста. Мисля, че е един от най-високите проценти за централна и източна европа.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1385 Любопитно

  Бря, ни един червен капацитет все още?

  А, сетих се, всичките са накачулили темата за "шокиращите разкрития" на политическата пеперудка и пъпчив малоумник Димката......

  Знанието е сила, информацията - власт
 15. 15 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Весело


  ДАНКОВ Е ВИНОВЕН !!!

  БРАВО НА ГЕРБ !!!!

  БРАВО БОРИСОВ !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#9] от "gvaley":
  Това за разтягащата се в стил балон българска икономика нещо взе много да се изтърква.
  Ето, че краят на кризата започва да се вижда и ще се окаже, че балонът не се е чак спукал.
  Ако вярваме на МВФ някъде към средата на 2012 година икономиката ни ще е точно на нивото от септември 2008-ма.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Извинявайте, не че забивам в детайлите но:

  "Данните на БНБ показват, че за периода януари - август текущата сметка излиза на излишък от 323 млн. евро - или 0.9% от БВП. "

  "Общото салдо по платежния баланс за осеммесечието е отрицателен в размер на 790 млн. евро."

  Не влизат ли в противоречие малко горните твърдения?
  Първо, платежен баланс и текуща сметка са едно и също нещо.
  Предполжих че говорите за изходящите трансфери и текущата сметка, които не е задължително да са единственото нещо което да формира платежния баланс, но все пак не е зле да се конкретизират данните, за да може и да се коментира адекватно.
  Не е зле да си изясните някои понятия преди да ги публикувате така отговорно ангро каквато глупост ви пуснат от БНБ че после изпадате в много тъпа ситуация да ви гледа от там сеира оня мухъл Искров и да вика - я гледй тия кви са тъпи гьонове и читателите им още повече.

  The biggest risk in life is not taking one.
 18. 18 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 824 Весело

  До коментар [#2] от "nqma zna4ka koi":Лоша работа! Спестяванията се увеличават, износа се увеличава, вноса нямаля! Как ще я караме не знам!

  Мдаа, наистина много льошо! Какво по-лошо от това да ти се увеличава износа по време на криза.  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 19. 19 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#13] от "tribiri":

  Кредитния портфейл на банките достигна 79% от БВП, а това си е доста
  =================================
  малко е това 79% ,в цяла западна европа и сащ е 150 -300 % от бвп .....нали искаме да ги гоним по стандарт ,друг начин няма,ако ти знаеш кажи ....

 20. 20 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Весело


  в ЧЕРВЕНАТА ЦЕНТРАЛА

  "работят" до 17.00 ч. .... НЕМА ГИ ....

  ПРЕУМОРЯВАТ СЕ ИНАЧЕ .....

  А ИМА И ГЕЙ-ПАРАД ......

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 21. 21 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Цъфнааме и вързааме !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 22. 22 Профил на econo_mist
  econo_mist
  Рейтинг: 5 Неутрално

  А с финансовата сметка какво се случва?

 23. 23 Профил на mrivanoff
  mrivanoff
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#17] от "Десен":

  платежен баланс и текуща сметка не са едно и също нещо

 24. 24 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#23] от "mrivanoff":

  Каза мриваноф...

  The biggest risk in life is not taking one.
 25. 25 Профил на jtkjtk
  jtkjtk
  Рейтинг: Неутрално

  Балансирана бедност, без изглед за промяна.
  Това е положението, 20 години за нищо ги нямаме, сега още 50, за да мръднем малко. Какво се е променило, дали имаме световна стока, дето по света я купуват, или нещо БГ да се търси в световни мащаби, не. Имаме едни каращи се хора, на всички нива, голям успех, нема що. Това е примиренчество със статуквото! Нищо друго.

 26. 26 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#17] от "Десен":

  объркали са го положителното ,салдо е трябвало да е на търговският баланс,а не на текущата сметка на платежният баланс ...

 27. 27 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 466 Неутрално

  излиза че дянков е бил прав за края на кризата.нали това казваше още март месец?

 28. 28 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#25] от "jtkjtk":

  Време беше да се обади черната станция.

  Бедността е справедливо наказание за глупостта.
 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#19] от "capitalist":
  Не случайно казвам, че е много за централна и източна Европа, а не за западна Европа и САЩ.
  В Полша е само 54%. В Румъния също е гре долу толкова ...
  Основният проблем е, че банковата ни система не е автономна и по-голяма задлъжнялост ще обремени БВП-то.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#28] от "clint_eastwood":

  Да ааа направил си е бездарна - чикиджийска регистрация ...

  този не е на Гей-Парада ???!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 31. 31 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#27] от "revival":

  ДЯНКОВ Е ВИНОВЕН !!!!!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 32. 32 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1585 Весело

  До коментар [#12] от "capitalist":

  Да де. Ама за да има кредит трябва да има спестяване. Сегашната криза в значителна степен се дължи точно на живота на кредит.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 33. 33 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1585 Весело

  До коментар [#27] от "revival":

  Коя от всичките прогнози на дебилчето викаш е вярна? Очевадно при непрекъснатата смяна на прогнозите все някоя ще е вярна. И каква точно е заслугата му за ръста на бвп в страната? Това, че еба мамата на вътрешното търсене и от там на бюджета? та се наложи като по виденово време да го актуализираме. Спец та дрънка.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 34. 34 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#17] от "Десен":
  До коментар [#26] от "capitalist":

  Не се излагайте публично, текущата сметка и платежния баланс са различни неща.

  Платежен баланс = текуща (търг. + услуги) + капиталова + финансова сметки
  И търговското салдо и цялата текуща, па и платежния баланс все са с излишък. Така, че статията тук е правилна...
  ----------------------------------
  "Интересно е да се отбележи, че за август стойността на износа надвишава тази на вноса - сравнително рядко явление за малка отворена икономика като българската. "

  Но това твърдение от друга страна е невероятна глупост!

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 35. 35 Профил на ICO 77
  ICO 77
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Салдото по текущата сметка на БНБ включва паричните потоци на банките. Търговският баланс е разликата между вноса и износа. БВП- надявам се знаете какво означава. За това има разлика между текущата сметка и търговския баланс. Ролята за тези показатели е на Дянков, защото успя с доста непопулярни действия да задържи данъците ниски и така даде кеш на бизнеса да се развива. Има ръст в БВП за последния месец с 0,5=% и това се дължи на ниските данъци и миграцията на фирми която те предизвикват / корпоративен данък 10% Б-я, 16% в Румъния/. От чисто икономическа гледна точка България е започнала да се възстановява от кризата, въпросът е, че хората ще го усетят реално след 2-3 месеца. Относно ЧЕРВЕНИТЕ ПЕВАЧКИ дето мрънкат, чеДянков бил спрял плащанията към честни фирми. Е много ясно че ще ги спре. Това са договори направини 2-3 месеца преди изборите за раздаване на кинти към БСП, въобще не са реално работещи фирми.

  Момчета, казва се стиропор, стерео-пор е животно пеещо на два гласa...
 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#34] от "Free to choose":
  "Но това твърдение от друга страна е невероятна глупост! "

  Да де, ама така звучи някак си по оптимистично! То си е рядко явление в последните години за нас, защото компенсирахме от преки инвестиции и туризъм, ама по-друго си е да кажеш, че правителството е постигнало нещо уникално в световен мащаб.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#35] от "ICO 77":
  Леле!!!
  Бизнесът се развивал, защото Дянков задържал данъците ниски!
  А слънцето изгрява от изток защото Бойко Борисов не му е казал да започне да изгрява от запад!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на ICO 77
  ICO 77
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#37] от "tribiri":

  Спомняш ли си "нАучния доклад" изготвен от група "учЕни" от БАН по поръчка на президента. Ако беше изпълнен сега щеше да си милионер. Да точно така. 1 милион щеше да ти стигне за един хляб и кофичка кисело мляко. Именно Дянков настъпи педала на спирачката на харченето на средства и спаси колата от падане в пропастта на хиперинфлацията, която Станишев и ко бяха подготвили. Понякога си мисля че още една зима като през Жан Виденово време щеше да е добре. Ем такива като теб щяха да са се скрили в миша дупка ем Електоралната ви маса щеше да се намали по естествени причини.

  Момчета, казва се стиропор, стерео-пор е животно пеещо на два гласa...
 39. 39 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 833 Весело

  До коментар [#36] от "tribiri":

  Аз не споря, че е рядко явление за България, което безспорно е успех (на всички работещи), но не можеш да правиш такова твърдение за малките отворени икономики... Просто не е вярно.

  Аз пък дори смятам, че анализа на Дневник не е достатъчно оптимистичен предвид черните им прогнози от началото на годината... Какво стана нали инвестициите не покриваха дефицита по ТК, щеше да се задълбочава рецесията, дефлация, намаляващи резерви на БНБ ала, бала?? Нали тогава пишехте, че износът се покачвал, но това не значело нищо, понеже бил далече от стойностите преди кризата?

  Всъщност тази новина трябва да е доста по–напред в сайта, защото показва, че икономиката премина от режим на заеми, строителство и свръх-потребление към едно по-устойчиво развитие чрез реално производство... и то само за около година.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 40. 40 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#34] от "Free to choose":

  http://www.bnb.bg/PressOffice/POStatisticalPressReleases/POPRSBalancePayments/201008_S_BOP_PRESS_BG

  сега видях ,да донякъде си прав и ти ,но търговското салдо си остава отрицателно,а текущата сметка е положителна ...аз не съм твърдял,че текуща сметка =платежен баланс ...тя е само част от него ...

 41. 41 Профил на ICO 77
  ICO 77
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Бизнеса се развива добре, когато има пари и ясни закони ,които се спазват. Харченето на пари от държавата за подпомагане на бизнеса е само предпоставка за корупция, пари на бизнеса се дават ,,, като не му се вземат. Бизнеса се развива, като се харчат пари за инфраструктора/пътища/ ,а не с увеличение на бенсията или на бюджетните заплати. Дянков има още много работа по събираемостта на данъците, все още Мургина е на свобода, което за мен е минус на правителството. Да се надяваме че ще я застигне съдбата на Вальо Топлото някой ден.

  Момчета, казва се стиропор, стерео-пор е животно пеещо на два гласa...
 42. 42 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Не сме се доразбрали. Аз имах предвид, че търговския баланс е положителен за август... и това е първият месец с положителен баланс от около 10 години. (така че няма как да е положителен с натрупванията от началото на годината). Но новините определено са добри. Ако ви е интересно погледнете екселската таблица, там се вижда най-ясно.

  http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/s_bop_press_a2_bg.xls

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 43. 43 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#42] от "Free to choose":

  вече се разбрахме ,а новините са повече от добри ,кризата напрактика свърши .....
  икономиката устоя без големи сътресения и никакви заеми да премине кризата ...банките останаха сравнително стабилни ....

 44. 44 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Дянков винаги е бил прав, но шефа му ще обърка конците ако продължи да мисли вместо него.

  Отделете време навреме.
 45. 45 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Правителството по-добре да откаже да плаща въобще на червените фирми независимо от договорите им. Колкото по-бързо изчезнат те, толкова по-бързо ще станем нормална държава. Нищо, че временно ще пострадат всички работещи в тези фирми. Това ще го преживеем но ако успеем да се отървем от червените боклуци в бизнеса всичко ще ни потръгне от само се бе си.

  Отделете време навреме.
 46. 46 Профил на econo_mist
  econo_mist
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Гледайте и финансовата сметка. Резервите на БНБ намаляват с близо 800 млн. Общият баланс е отрицателен за януари август. Това за текущата сметка е добре, ама само донякъде.

 47. 47 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#42] от "Free to choose":

  Ама и ти си един аналитик.
  Излиза че сме потребявали със спестявания стоки от внос.
  Тъй ли - тъй.
  Резултат от какво е освен от местната стагнация. Хъм...

  The biggest risk in life is not taking one.
 48. 48 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: 663 Весело

  До коментар [#43] от "capitalist":

  Ти колко нови работници/служители нае в твоята фирма след като си така сигурен, че кризата е свършила(благодарение на мъдрото ръководство на др. Б.Борисов) ?

 49. 49 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Правителството по-добре да откаже да плаща въобще на червените фирми независимо от договорите им.
  --------------------------------------------

  Понеже някой са далеч по-тъпи от други ще обърна вниманието на простия народ на факта, че червените фирми имат подизпълнители които вече дават фира. Фирмите, които печелят поръчки и търгове /червени/, са от една шепа хора. Като вземат поръчката назначават подизпълнители. Когато държавата не плаща на тях, те не плащат на подизпълнителите и практически ги фалират, защото те рано или късно ще си получат парите, доброволно, с дела или просто следващото правителство ще им ги плати с неустойките, но вече няма сигурност, че те ще се разплатят с другите или просто ще приберат парите и ще останат с 2 лева ограничена отговорност.

  А колкото и да се изненадат някой от това правителство, държавата по необорима презумпция е обезпечена, т.е. никога не може да е необезпечена страна по договора или рано или късно ще се плати като поп, т.е. като държава, с всички лихви, неустойки и съдебни разноски, ако ще да продаде и панагюрското съкровище, парламента или Боко и Цецо да отидат правят свирки на магистралата - държавата винаги плаща

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 50. 50 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#49] от "др. Иванов":
  Един път се вързах да бъда подизпълнител на "червена фирма" и като взеха да се услушват с плащането - айде, друм да ме няма. Оставих ги в блатото. Естестевно, че не фалирах.
  И друг пътсъм писал - в Блгария има огромна разика между "бизнес" и "бизнес".
  За еден кризата още дори не е почнала както трябва и те са обречени. За съжаление заедно с тях и служителите им и подизпълнителте им, ама то все пак трябва да има няква справедливост като знаем как са навързани на принципа роднина-милиционер.
  Други, тези които наистина предлагат продукт за който са готови да платят навън - вече издрапаха.
  На мен тая година се очертава оборота и от там печалбата да е повече от 30% нагоре в сравнение с миналата, която едва я вързах на резерви.

 51. 51 Профил на Скиорски
  Скиорски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Уважаеми др.Иванов,
  Ако някоя(било то и червена) фирма е решила (или има практика) да не се разплаща с подизпълнителите си, то това се случва, независимо от това дали на нея са и платили сега или след 5 години. Та в този смисъл в предложението на номер 45 има доста логика, но за съжаление по подобие на лустрацията няма голям шанс да се случи....
  Данните са много добри, но дайте да не си мислим че са плод само на 15 месечното управление на това правителство и чр кризата ще свърши утре. Тези данни са плод на милиардите европейски капитали влезли в България в последните 12 годин след стабилизирането и чрез валутния борд. Ако всички правителства вкл. и сегашното обаче бяха си свършили добре работата около здравната, армейската, полицейската.......... реформи сега щяхме отдавна да сме излезли от кризата....... Стискайте палци Германия, Франция и северните страни да продължават да бачкат здраво и да продължават да ни търпят, че иначе ще стане зор.

 52. 52 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#50] от "k_":

  В каква сфера в бизнесът ти, ако не е тайна?

 53. 53 Профил на SATANAILOFF
  SATANAILOFF
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Веднага да се свалят дданъците и осигуровките!

  ДЯНКОВ ОСТАВКА!

  Заради умишлено ограбване на народа! Агент на световната банка!

  Писна ми разни тарикати да ни правят на маймуни! Самите те правейки се на такива!
 54. 54 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#49] от "др. Иванов":

  Веднъж ще ни заболи и работещите вътре и подизпълнителите и всичи дето са на хранилката им. Но ако целта е да се отървем от влиянието им върху взимането на икономически решения за цялата държава, които естествено вредят на самата икономика не би било никак зле да я платим тази цена.

  Отделете време навреме.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK