Туризмът и парите на емигрантите извеждат текущата сметка до излишък

Чуждите депозити са спаднали с 352 млн. евро през август

Туризмът и парите на емигрантите извеждат текущата сметка до излишък

© ShutterstockПовишаването на износа, притокът на чуждестранни туристи в България и парите на емигрантите са докарали текущата сметка в платежния баланс до излишък през август. Според данните на БНБ, които бяха публикувани в петък, той е в размер на 612.8 млн.евро, а с натрупване от началото на годината излишъкът е 323 млн. евро, или 0.9% от БВП. За сравнение, за първите 8 месеца на миналата година имаше дефицит от близо 2.5 млрд. лв.


Основната причина за положителните стойности е силният ръст на износа на българските компании, който стопява повече от два пъти търговския дефицит за осемте месеца, а само през август дори е отчетен излишък (превишение на износа над вноса) от 26 млн. евро.


Статистическите данни показват, че от началото на тази година ръстът на износа надвишава значително повишението на вноса, макар и в номинален размер износът да отстъпва по размер на вноса. За първите осем месеца на годината експортът на българските компании достига 9.8 млрд. евро, което е над 32% увеличение спрямо същия период на миналата година. В същото време вносът за осеммесечието нараства само със 7.2% до 11.14 млрд. евро.
Положително влияние върху текущата сметка са оказали още увеличеното салдо по сметка "Услуги", която отразява главно паричните постъпления от чуждестранни туристи в страната. Влияние оказват и парите, които емигрантите превеждат на свои роднини в България. Трансферът по тази линия се отчита в статията "Текущи трансфери" (кредит), като според последните данни така в България са постъпили 1.457 млрд евро, а това е с 40% повече от осемте месеца на миналата година.


Обикновено през летните месеци заради активния туристически сезон салдото по текущата сметка се подобрява (тя показва разликата между входящите и изходящите парични потоци от износ и внос на стоки и услуги, както и трансферите между физически лица от и към България), а в последните 2 години, когато кризата сви обемите на международната търговия сметката, дори излиза на излишък.


Платежният баланс за осемте месеца обаче остава с дефицит от 790 млн. евро (преди година той бе 1.16 млрд. евро). Освен текущата сметка той обхваща още резултатите по капиталовата (тя отразява преводите на средства от еврофондовете) и финансовата сметка (тя дава данни за преките и портфейлните инвестиции от и към България, плащанията по външни задължения, депозитите на чужденци в България и обратното).


Именно тя е с дефицит от 346 млн. евро само през август, а с натрупване за осемте месеца формира дефицит от 823 млн. евро. Водеща причина за това е намаление по статията "Депозити на нерезиденти" с 352 млн. евро, което може да означава изтегляне на средства от чуждестранни фирми и граждани или форма на плащания на български банки към централите им в чужбина. Второто е по-вероятно според макроикономиста и преподавател в УНСС ПетърЧобанов.


При липса на проекти за кредитиране е нормално банките да използват свободния си ресурс за плащания по външни задължения. Доскоро имаше опасения, че външният частен дълг е достигнал високи размери, сега виждаме неговото плащане. "Не е приятно, че финансовата сметка е отрицателна, но все още не е възстановено доверието на чуждестранните инвеститори и те не са уверени, че възстановяването е необратимо", коментира той пред "Дневник".


Междувременно Асоциацията за насърчаване на чуждестранните инвестиции (АНЧИ) посочи, цитирана от "Дарик", че оптимистичният й сценарий през тази година е преките чужди инвестиции да достигнат 1.2 млрд. евро. Условие за това обаче е паричната експанзия в големите европейски икономики и в САЩ да се запази. В същото време последната прогнозата на правителството е ПЧИ за тази година да стигнат 1.8 млрд. евро. Данните на БНБ показват, че за осемте месеца на годината преките чужди инвестиции са около 840 млн. лв.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Нас емигрантите ,ни псуваха преди месец,когато някой написа че нашите пари са повече от тези на ЕС.
  Аиде сега пак да почват да ни псуват,псувайте и туристите.
  Жалко че не можем да се организираме и само за два месеца да спрем тези потоци,тогава шибаняците дет ни плюеха ще видят фалита на скапаната ни и шибана държава.

 2. 2 Профил на bate_bojko
  bate_bojko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Айде стига си шибанясвал. Ако искаш пращай, ако ли не недей. Да не ги пращаш на моята сметка, че и ръка да ти целувам???

 3. 3 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Като не искаш дацелуваш ръка, ще целуваш х..!" Народна поговорка.

 4. 4 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Весело

  Към ,,бат Бойко''-ком2.
  Ти пък се ядосваш.Такива гербери като теб не само ръце целуват за пари .
  И дупе ще даваш почакай,още малко.
  Виж какво пише ,,туб''.
  Аз и другите емигранти дефакто сме по ценни и от най добрия инвеститор,и тази година ще фкараме повече пари от ЕС и инвеститорите.
  Затова ти и Бойко и сигналистите в форума които дупе дават ГЕРБ не дават,ще смените малко професията .Вместо да давате дупе да спасщвате ГЕРБ,ще давате дупе за парите ни .

 5. 5 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  Статистиката не може да разграничи, постоянните емигранти, с техните 100 евро за близките(ако са на зор) и временно пътуващите гастарбайтери, дето носят ВСИЧКО препечелено тук(не за близките, за себе си).
  -----------------------------------
  Медиите направиха много за окалянето на нашия туризъм и възхваляването на комшийския. Аферим. Една от най-плюещите, високата бяла красавица Генка Шекерова обаче, кисна цяло лято на черноморието. Прежали се жената, въпреки кошмарните нечовешки условия.

 6. 6 Профил на alec
  alec
  Рейтинг: 8 Весело

  Не са 100 евро за близките,а издържаме 100% възрастните родители.Плащаме парното,водата,тока,лекарсвата,медицинската помощ,обслужващ персонал/защото България-асистенция на тези хора не се дава/.......Всичките задължения на държавата!-защото тези хора не са били лентяи, а са РАБОТИЛИ 30-40 години сме ги поели ние.Само,че животът не е вечен и когата те се преселят в отвъдното,свършва!!Кранчет се затваря.А да видим коя държава ще се погрижи за вашите родители и вас.

 7. 7 Профил на vlad
  vlad
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Напълно съгласен #6 само дето не е "весело"!

  "It's better to be on the dock, wishing you were on the lake, than to be on the lake, wishing you were on the dock"
 8. 8 Профил на loligo
  loligo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "usin":

  че кой е псувал емигрантите, че нещо ми е къса паметта? На българина винаги за всичко му е виновна държавата и обикновено тя го отнася по отношение на благословиите. И ако се съди по коментарите до тук и този случай не е изключение.

  "Не питай какво може страната ти да направи за теб, питай какво ТИ можеш да направиш за страната си" Джон Кенеди
 9. 9 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Спокойствие и добра храна. Пцуенето в БГ си е квартален спорт.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 10. 10 Профил на Тракийчо
  Тракийчо
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#8] от "loligo":

  Аз съм виждал коментари, за това как българите в чужбина изоставили родината си и плащали данъци на чужди държави. После същите тези "предатели" в чужбина били много нагли като искали примерно по-добри условия за гласуване, и по този начин да участват в управлението на една държава, в която те не живеели.

  Хубавото е, че не всички българи са толкова тесногледи.

  "Социалистите много обичат бедните хора"
 11. 11 Профил на zz54
  zz54
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Преди неколко дни празнувахме пенсията на наш сънародник в Испания. Ще получава 732 евро. След неколко месеца се завръща в РОДИНАТА. На това предателство ли му казвате? ИЛИ ....загубено време? Пожелаваме му дълги години да харчи парите си в .....селското кафене... Естествено след време пенсииката ще se качи... ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ!

 12. 12 Профил на zz54
  zz54
  Рейтинг: 80 Неутрално

  А ааа МНОГО се разприказвах...

 13. 13 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 871 Неутрално

  От данните на БНБ разбрах, че за излишъка е основно "виновен" износът на стоки (което наистина ме радва) ... Туризмът и парите отвън са толкова, колкото са били и досега (това също ме радва) ... А съм доволен от цифрите, защото висок стандарт се постига преди всичко с производство, а не с туризъм, бетон, "кол-центрове" и тирове ! ... А заглавието е сложено от журналист ...

 14. 14 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Прости са емигрантите, които инвестират парите си в БГ!!!
  В БГ цените ще падат в следващите 5 години, а няма да се качват, така че всяка инициатива в недвижимости е глупава!
  Навсякъде в Европа, цените на имотите са нормални и разумни спрямо средния доход за страната, а в БГ цените са като в големите европейски градове - няма логика, така че всичко ще си дойде на мястото, само търпение трябва, а не простотия!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 15. 15 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До bulair #13

  висок стандарт се постига с реформи, силно развити финансови услуги и деиствашта съдебна система.

 16. 16 Профил на tglvusa
  tglvusa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Другарите които окрадоха народа, продължават да го правят, а и нас обират. Ние превеждаме пари, за да се заплащат сметки за ток, отопление, лекарства и т.н., които пълнят гушите на червените другарки и другари.

 17. 17 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 718 Весело

  До коментар [#15] от "dimitarnz":

  Братовчеде,пише се действаща!
  Относно силния финансов сектор:
  Какво да финансира в БГ ?
  Кренвирши от месо?
  За да се реформира нещо ,то трябва да работи.
  Какво работи в БГ?
  И вятърни мелници няма......

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 18. 18 Профил на Симеон Дянков
  Симеон Дянков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Извеждам ви от кризата, а вие пак мърморите. Що за народ сте...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK