Приходите на банките са в задънена улица

Според банкери това не би могло да е основание за повишаване на такси, според експерти - може да се допусне

БНБ

© Цветелина Ангелова

БНБ
Свежи приходи ще се търсят в предлагането на нови продукти и услуги

Лихвените приходи на банките, които са основна част от дейността им, са в задънена улица. "Възможностите да увеличат обема на лихвените приходи са силно ограничени, а степента на финансово проникване към момента не предполага значимо увеличение на нелихвените приходи чрез разнообразяване на услугите и прираст на обема им."


Това се казва в последното издание на тримесечния бюлетин на БНБ "Банките в България". Тоест заради ограниченото кредитиране, което е основна дейност на банките, те не могат да очакват кой знае какви приходите от лихви. Допълнение към това е и че приходите от увеличените лихви по вече отпуснати заеми не са гарантирани заради просрочията.
От друга страна, и нелихвените приходи - основно от такси и комисиони, не могат да се разглеждат като съществен източник на компенсация в свитите доходи на банките. Всичко това се съчетава с увеличаващите се разходи за провизии и обезценки на банките, заради нередовното обслужване на все по-голям обем заеми.


Към края на август лошите и преструктурирани кредити (необслужвани, загуба и предоговорени) са 6.4 млрд. лв., или 16.46% от портфейла на банките. Данните само за просрочията над 90 дни излизат на тримесечна база и тези към септември предстои да бъдат публикувани.


В края на юни делът им е 9.45%. Принос към свиващите се доходи в сектора имат и все още сравнително високите лихви по депозити, които банките изплащат на клиентите си. Крайният резултат са намаляващите печалби, като към полугодието финансовият резултат на системата е 352 млн. лв., или с около 30% по-малко в сравнение с година по-рано.


Според някои банкери в края на тази година банките, които ще приключат на загуба, ще са повече от пръстите на едната ръка. Според други обаче броят им няма да е съществен и това ще са по-малки банки. За шестте месеца на 2010 г. 71% от печалбата в сектора е реализирана от петте най-големи по размер на активите банки.


Ограничените възможности за приходи на този етап не би могло да са основание за увеличение на такси по банкови продукти, коментира банкер от голяма кредитна институция. Не може да се повишават такси, без това да е обосновано, защото има конкуренция на пазара и той ще те "изхвърли", допълни той.


По думите му свежи приходи ще се търсят в предлагането на нови продукти и услуги, които не са свързани с кредитиране и директен риск - предлагане на застрахователни полици например в клоновата мрежа на банката.


Според Иван Стойков, експерт от финансовия консултант "Моите пари", е възможно да се направи допускане, че банки ще прибегнат до повишаване на такси. Ако това обаче не е съпроводено с по-високо качество на услугата, би било спекулативно и необосновано, допълни той.


През лятото на тази година банките повишиха таксите за теглене от банкомат и плащане на ПОС терминал с карти. Увеличения има в различни моменти и на различни такси по кредитни и депозитни услуги. Все пак през последните месец-два промоциите по кредити в някои случаи са съпроводени и с намалени такси или освобождаване от такси.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 418 Неутрално

  заглавието да се чете като:
  ---------------
  Приходите на банките влизат в нормални граници - т.е. не колкото искат а колкото им дават!
  --------
  иначе ще се "сдобият" с ЖК-та и вместо кредити ще продават месечни,седмични нощувки , дългосрочни наеми и пр. несвойствена дейност.
  щом вързаха лихвите с ЮроБор - нещата вече са нормални.
  всеки който се страхува от вдигане на ЮроБор - ПАК да прочете горенаписаното и Пак да си припомни,че банките не се занимават с имоти.

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 2. 2 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Няма какво да се ослушват ами да вадят ипотеките и да сриват цената на жилищата.Колкото по бързо го направят толкова по добре.Не може коптор в центъра на София да струва 120000евро.Това е смешно.Но нека си мечтаят.Ще фалират барабар с апартаментите

 3. 3 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ферхунде":
  До коментар [#2] от "aircraft_carrier":
  Те ако извадят всички проблемни ипотеки на пазара(предоговорени,просрочени,прехвърлени към дъщерни дружества и други..) ще стане мазало цените на имотите(дупките) ще паднат с пъти.Тогава загубата ще е видна и няма да има бонуси.

  колкото повече,толкова повече
 4. 4 Профил на mobiman
  mobiman
  Рейтинг: 521 Весело

  Банките да сложат имотите на тезгяха, на разумна цена. Иначе ги чакат сливания и придобивания.

 5. 5 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 924 Неутрално

  много се радвам. Точно тези банки заслужават положението си. Те са виновни за балонът на пазара на имоти, сега искат от клиентите си далеч над 10% кихва, когато във всеки учебник по икономика пише, че такива лихви може да бъдат атрактивни
  1. За хора, които и без това нямат намерение да си връщат кредита
  2. За криминални организации, където печалбите са огромни
  ...
  и от мен - за балъци-българи,дали над 1000 евро на квадрат за панелка и 15% лихва на банката, която им продава панелката.
  Ха честито!

 6. 6 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Горните форумци - защо чакате на банките да свалят цената на жилищата? Като мислите, че са много скъпи, защо не се хванете да построите и да пуснете евтини - ще избиете рибата. Сега нали е криза, материалите евтини, трудът евтин, земя по-лесно от преди се намира - ха постройте и пуснете по 300 евро/кв.м. че да си купя и аз.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото потребителят е нарушил ЗЗЛД като е изнесъл информация за трето лице.

 8. 8 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 418 Весело

  пак има неадекватни/пролетарски коментари
  всички коментирате миналото,базирано на ВНУШЕНИ мечти за келепир
  задайте си въпроса- А КАКВО СЛЕДВА -който знае какво следва-той печели
  а не следва нищо добро за неграмотните,алчните,носителите на кухи дипломи.........изобщо ..за пролетариата

  http://www.monitor.bg/article?id=264887

  това интервю на Ягодин следва да се приема като безплатен студен душ за вечният БГ келепирджия ,вярвящ в безплатната софра

  -------
  по К 1 върви поредицата "възходът на парите" , всяка неделя от 19 :00 чакса - там е отговорът ва въпросите.
  ----
  никой не може да "врътне" банката - обратното е ежеминутие

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 9. 9 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Н.Ротшилд е казал, че ако управлява парите на държавата не го интересува кой прави законите. По време на последната криза неразумните действия на банките бяха платени от обществото. Така че не ги мислете банките. Поздрави. http://www.istinski-pari.com

 10. 10 Профил на reges
  reges
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#6] от "Камен":

  а нормално ли е 300% (МИНИМУМ - повярвай ми, работя с такива хора) печлаба да се калкулира във всеки кв.м.? и да купуваш 120 кв. м. а реално да имаш в жилището си 90? и да ти продават терасите като закрита площ? а гараж от 20 кв.м. за 50000 евро? вярно че не е виновен който яде, а който дава, но освен, че трябва да стават много богати, родните строители не предлагат никакъв смислен аргумент за цени от 1200 - 1500 евро/кв.м. (напр. качество, добро разпределение, добра локация, добра инфраструктура и тн). И на този фон фон банките кредитират на воля и простия народ им се заробва да им работи и плаща 10-20 години (вместо да си копа на село, както би трябвало ))))

 11. 11 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#10] от "reges":

  -------------
  за овцете - стригане и доене
  за вълците - мляко и вълна...........накрая .......и месо

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 12. 12 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 301 Неутрално

  ... и накрая и простия народ свършва и се фащат за палците...

 13. 13 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#6] от "Камен":

  Patience, my friend...и това време ще дойде, когато цените ще паднат до 300е/кв.м.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 14. 14 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#2] от "aircraft_carrier":

  Банките няма как да сринат цените на жилищата доброволно, понеже са обезпечение на техни кредити.Ако се просрочат, банката не може да си прибере парите. Малоумно им беше поведението до началото на 2008, когато раздаваха кредити и на помиярите пред клоновете им. Но, т.к аз не съм видял банков шеф да е изритан, явно това се одобрява и е целенасочено. Плащайте си и това е .. и умната следващия път.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 15. 15 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Какво се разбра - вдигаме все повече лихвите, но приходите намаляват, защото хората спират да плащат. Защо ли ми напомня на Боко и неговите осигуровки?
  Таксите могат да ги вдигат до безкрайност но така ще си изгонят бъдещите клиенти и всички дейности, несвързани със законови задължения.
  Омагьосан кръг и все по-малко доверие в тях, което вещае и все по-лошо бъдеще.
  Чудно ми е дали ще решат да си изчистят къщата след явните поразии нанесени през последните години и най-накрая ще видим уволнен банкер?
  Както и да е, който е теглил заем да е мислил все пак, сега ще плаща или ще страда. Кофти и за останалите - и да си мислил и да не си задлъжнял, средата е лоша и си в капан - високи лихви и такси значат че ти скапват предприемчивостта.

 16. 16 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Колкото повече увеличават лихвите по кредитите с неадекватни оправдания (а с единствената цел е да запазят същите печалбите си от преди кризата), толкова повече просрочия ще има. Явно арменеца и ко отказват да го проумеят тва. Цяла Европа го разбра, само нашите дрънкат друго. като гледам и правителството ги дрънка същите глупости в други сфери на икономиката.

 17. 17 Профил на reges
  reges
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ферхунде":

  АМИИИИИИИИИНННННН

 18. 18 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 521 Весело

  Имотите са бита карта за следващите десетина години. Младежите бягат в чужбина, по-възрастните вече са си купили. Нова психоза е слабо вероятна. Така че търсенето на имоти ще е силно сегментирано. Само за целеви клиенти. Не е сложно, но банкерите предпочитат други логики.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 19. 19 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#6] от "Камен":

  Е то си има построени, за чий да се строят още?!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 20. 20 Профил на mobiman
  mobiman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ето тук са събрани банките които продават движимо и недвижимо имущество на длъжниците.

  http://bulgariabanks.blogspot.com/2009/02/blog-post.html

 21. 21 Профил на pepo72
  pepo72
  Рейтинг: Весело

  Банките ще крият евтините имоти през следващите 2-3 години. Жилищата, които са придобити от банките заради неизплатен ипотечен заем, няма да бъдат предложени на пазара на по-ниски цени. „Ако банките ги пласират в момента, ще могат да вземат само 50-60% от първоначалната им цена, което не е изгодно“, каза шефът на Пощенска банка Асен Ягодин. Ето защо финансовите институции

  предпочитат да замразят отнетите жилища във фонд

  и да ги пласират, след като кризата отмине и пазарът отново се раздвижи.

  Точният брой на отнетите ипотекирани апартаменти не може да се определи. Към момента само на сайта на частните съдия-изпълнители са обявени към 600 ипотекирани апартамента за продан. „Някои банки обаче предпочитат сами да пласират апартаментите, които са придобили, така че реалната цифра е по-голяма“, отбеляза частният съдия-изпълнител Мариан Петков. Според него, ако банките решат да пласират тези жилища на по-ниска цена, за да ги продадат по-бързо, това ще доведе до значителен спад на цените на имотите като цяло. Така или иначе бройката на продажбите на ипотекирани апартаменти ще се увеличава. Според Петков през последната 1 година тези имоти са нараснали с около 1/3.

  В същото време банките загърбиха битката за привличане на повече депозити и в последно време са се насочили изключително към сферата на ипотечното кредитиране. Според банкери в момента това е единственият сектор, който отбелязва някакво движение нагоре и осигурява приходи. Това се обяснява със стабилизирането на икономическата ситуация у нас. „Българите имаме такъв манталитет, че при малко замогване първото нещо, в което веднага искаме да инвестираме, е имот или жилище“, обясни шефът на Пощенска банка Асен Ягодин.

  Тенденцията се усеща и по зачестилите реклами на жилищните заеми

  Освен това само през последния месец три банки извадиха нови оферти специално по ипотечните кредити. Съответно с това нивата на лихвите по жилищните кредити в евро, с които вече се сключват над 90% от сделките напоследък, се върнаха на нива отпреди две години, показва статистиката на БНБ. Към септември оскъпяването на евровата ипотека е средно 7,95%, а на левовата – 8,65%. Според Ягодин обаче в следващите поне 6-9 месеца тези нива няма да се променят съществено. Той обаче отрече банките да са започнали да понижават изискванията за отпускане на кредит. „Докато лошите кредити продължават да се увеличават всеки месец, е немислимо да започнем да улесняваме излишно даването на заем“, обясни той.
  .

 22. 22 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Лелеееее,живи да ги опла4иш.Приходите в банковия сектор са намалели от 1млр на 700 млн,примерно,трц тц ква трагедия.Видиш ли банкер да се дави,а и застраховател,натисни му главата за да му помогнеш по-бързо да литне в небесата.
  ====================
  На шиш да те въртят,кредит не взимай,кредитите са за лапнишарани!

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 23. 23 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Продават ипотекирания апартамент на жертвата/кредитополучател на ниска цена и той пак си дължи остатъка во веки...Празно няма....Големи хитрости ама на книга.
  За остатъка липсва обезпечение и се дължи провизия.Така ще се навива спиралата.Вероятно шоу96 няма да се повтори,но и поуките ги няма.Високи лихви по кредита,високи вноски по кредита и планово кредитиране са си самоубийство.Ние сме зрителите.И потърпевшите.Няма как да се клатят банките и да не пострадаме...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 24. 24 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 470 Неутрално

  http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/10/20/979411_spasiavaneto_na_bankite_e_doneslo_pechalba_ot_252_mlrd/
  така се нЕкой неща в реалноста...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 25. 25 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 521 Весело

  Следват кървави отписвания...

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 26. 26 Профил на nikoi
  nikoi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  тази банка която първа пусне имотите си на пазара най-много ще спечели да видим коя ще е ....

 27. 27 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Ама в България и банки имало?
  Колкото по дълго удържаме разтягащия се ластик,толкова по силно ще ни изплющи като се скъса.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 28. 28 Профил на bg_fan
  bg_fan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "nikoi": И какво ще спечелят ,като ги пуснат имотите.... нищо ! Ти влизал ли с внякой от сайтовете на банките да видиш какви цени им искат?! Много по евтини имоти при едно нормално търсене могат да се намерят сега на пазара (че и на по хубави места). Тия лапачи са прибирали първите 2-3 години само лихвите , а главницат си остава непокътната.... След това ги пускат на двойно по високи цени от оценката ,която са направили (и парите ,които са дали на хората) и чакат някой балък да се хване на въдицата....На безумно високи цени се предлагат всички имоти и автомобили за продажба от всички банки в България.....
  Ама тая им алчност ще ги загроби.

 29. 29 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Банката която най много маме клиентите с лихвите е Булбанк, дори и служителите от БНБ като им се жалвах от Булбанк:
  1. Че парите ми от 1 месечния ми паричен депозит ги НЯМА
  2. Че Булбанки ми е подменила формулата от ЮРИБОР + Надбавка на ЮРИБОР + Надбавка + 4%
  Почнаха да ме оплакват с крокодилски сълзи...
  Една служителка от БНБ ми вика, ама г-не как можахте от чувала с п...ки да хванете онази работа.... В Б-я 33 банки Вие сте избрали най-мошеническата. Вика ми от оплаквания от Булбанк не може да си вдигнем главата... На моята жалба за изчезналите пари вече 3 месец БНБ не може да накара Булбанк да им отговори...
  НИКОГА БУЛБАНК, освен ако не искате да будете ЛОЗЪР и да се окажете прецакан. За това Ви давам гаранция 100 %...

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 30. 30 Профил на Todo
  Todo
  Рейтинг: 521 Неутрално
 31. 31 Профил на maiorski
  maiorski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ...тепърва Банките ще излизат на минус......не може една банка да се издържа основно с нелихвени приходи ....това е доказано в световен мащаб...но според мен в БГ банките така или иначе са прекалено много ...тепърва ще се наблюдава изтегляне на банки от Българския пазар....и окрупняване на банковия сектор...догодина този процес ще се ускори ....

 32. 32 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Oт 18.10.2010 ОББ искат на всички фирм техни клиенти да плащат по 25 лв поне или 0.1% от сумата, което е по голямо, за всеки входящ превод от чужбина към техен клиент в България.
  Вярно много са се притеснили.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 33. 33 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1086 Весело

  Хич даже не са в задънена улица, просто банките в БГ бяха свикнали на нереално високи приходи.
  Сега, като си дойдоха нещата на мястото, взеха да реват... Ми то не може хем това в онова, хем душата в рая

 34. 34 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 572 Весело

  Дядо ме съветваше:

  -По-далеч от банките, чедо!-

  Слушам го.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 35. 35 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Приходите на банките са в задънена улица
  ===============================

  Мойте също ,ама си трая. Пък и банките са чуждестранни ,а аз съм си местна.

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 36. 36 Профил на lighthouse.87
  lighthouse.87
  Рейтинг: 220 Неутрално

  На български се казва ПРОСРОЧВАНИЯ, а не другото дето сте го чули от училите-недоучили.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK