"Хепи" опитва експанзия в Източна Европа

Компанията търси франчайз партньори в съседните страни, Русия и Украйна

"Хепи" опитва експанзия в Източна Европа

© Дневник




В момента веригата има 28 обекта в големите български градове и натоварени пътища, а единият от тях е в Барселона


470 хил. евро е първоначалната инвестиция в ресторант до 500 кв.м


Българската верига ресторанти "Хепи" (Happy) ще се опита да разшири пазарите си чрез франчайз. Моделът включва предоставяне на марката на други фирми, собственици на ресторантите, които я ползват срещу заплащане.




"Хепи" търси партньори за нови обекти от веригата в Турция, Румъния, Македония, Сърбия, Русия и Украйна. Компанията вече има един ресторант извън страната - в Барселона, Испания, но обектът там е открит със собствени средства и е притежание на фирмата.


"Избрахме точно тези страни, защото манталитетът на хората там е много близък до нашия и опитът ни показва, че храната, която предлагаме, ще се хареса на клиентите", казаха от ръководството на "Хепи". От компанията оценяват потенциала на пазарите като огромен.


От ръководството на "Хепи" засега се въздържат от прогноза колко ресторанта от веригата могат да бъдат открити в страните от Източна Европа. "Ако това стане, ние ще бъдем първата българска марка ресторанти, развили франчайз в чужбина", обясниха от компанията. Избрали са този модел на експанзия, тъй като позволява бързо и качествено разрастване.


"Франчайзингополучателите имат достатъчно стимули да поддържат високо качество, тъй като те са собственици на заведенията", обясниха от "Хепи" и добавиха, че вече има интерес от потенциални партньори. Засега обаче се водят само преговори с тях.


Освен в страните от Източна Европа "Хепи" иска да открие и по един обект в Стара Загора и Благоевград, където все още няма ресторанти. Те също ще са на франчайз, като и за тях вече имало кандидати.


За да се включат във франчайз програмата на "Хепи", потенциалните им партньори трябва да осигурят първоначална такса за ползване на марката е 50 хил. евро. Всеки месец собствениците на ресторанти в чужбина трябва да плащат роялти такса от 5% от брутния приход от продажба на храни и напитки, а българските партньори превеждат допълнително средства и за национална реклама.


Търсят се помещения от поне 350 кв.м в центъра на съответния град, които трябва да имат тераса. От "Хепи" предоставят списък на одобреното оборудване за ресторанта, обучение на управителя на обекта, както и списък с препоръчителни доставчици.


По сметка на "Хепи" инвестицията в един ресторант до 500 кв.м е максимум 470 хил. евро, а за обект до 1000 кв.м - 640 хил. евро. В момента обектите от веригата са 28, като са съсредоточени в големите градове София, Варна, Пловдив и Бургас, както и на натоварени пътища.

Коментари (13)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на naso
    naso
    Рейтинг: 439 Весело

    Време е да откриете такива заведения в Смолян ,Хасково и Кърджали-границата се отваря и ще има нужда.

  2. 2 Профил на alec
    alec
    Рейтинг: 60 Неутрално

    В Barcelona e на Rambla.Ама е известен като бар-грил на Стоичков.

  3. 3 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1590 Неутрално

    Каква точно храна се предлага там? Не бях чувала за тези ресторанти.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  4. 4 Профил на naso
    naso
    Рейтинг: 439 Весело

    Към № 3
    Всичко но е скъпо и на сервитьорките задължително трябва да им се вижда задника.

  5. 5 Профил на alec
    alec
    Рейтинг: 60 Неутрално

    Има месо на грил,спагети с пиле и зеленчуци,tapas,fajitas.....Бил съм един път и няма да повторя.Малко заведение е.Не си спомням добре,но с не повече от 5-6 маси.Обикновен "bar de tapas."

  6. 6 Профил на naso
    naso
    Рейтинг: 439 Весело

    Към № 5.
    Не говори за Испания аз говоря за България.

  7. 7 Профил на alec
    alec
    Рейтинг: 60 Весело

    Към #6#Представа нямам.
    Предполагам разликата ще да е вместо-салата каталана- шопска,и вместо пиле на скара-кебапчета.А бирата според вкуса на клиента.

  8. 8 Профил на да защитим животните
    да защитим животните
    Рейтинг: 548 Любопитно

    Мацола и Дюн !

    Да защитим животнитe !
  9. 9 Профил на cinik
    cinik
    Рейтинг: 2432 Неутрално

    Tук в София хепи-тата може да се каже че "стават". Успяха да запазят някакво ниво във времето и освен това са си все на същото място, докато доста често се случва да се уговориш за някое заведение и него вече да го няма.

  10. 10 Профил на СДС
    СДС
    Рейтинг: 1370 Весело

    До коментар [#3] от "VеnRus 2008":

    http://www.happy.bg/bg/menu.html

    nemo malus felix, minime corruptor.
  11. 11 Профил на UFO
    UFO
    Рейтинг: 385 Неутрално

    До коментар [#3] от "VеnRus 2008":

    Много рядко ги посещавам, но съм останал възхитен от един специалитет- "Пиле по Тракийски", а ако е също така с преснозадушени зеленчуци, порция "бразилски хлебчета" и бира ...

    Обслужването е перфектно, но което си е истина, цените са леко "соленички".

  12. 12 Профил на Black Dragon
    Black Dragon
    Рейтинг: 547 Весело

    Високи цени които не съответстват на качеството на храната. Полуголи глуповати сервитьорки и+шумно и задимено място!
    Да не говорим че собственика е мутра от Варна и има голяма заслуга в застрояването на черноморието!

    https://www.facebook.com/Mlekarite
  13. 13 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1590 Неутрално

    До коментар [#10] от "СДС":
    До коментар [#11] от "UFO":

    Благодаря.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK