Георги Ганев, програмен директор Център за либерални стратегии : Новите обстоятелства създават и нови предимства

Георги Ганев, програмен директор Център за либерални стратегии

© Дневник

Георги Ганев, програмен директор Център за либерални стратегии
Правителствата няма да се намесват прекалено в икономиката


Страните от ЦИЕ са в по-изгодна бюджетна позиция от Западна ЕвропаПравителствата няма да се намесват прекалено в икономиката


Страните от ЦИЕ са в по-изгодна бюджетна позиция от Западна Европа
Според вас кой от посочените варианти най-точно отразява очакванията за развитие на икономическата обстановка през следващите две години - продължение на статуквото и стагнация със слаб икономически растеж или завръщане към предкризисното развитие с динамичен растеж?
- Всъщност за мен истината е някъде между тези два варианта. Стагнация не се очаква поради факта, че все пак предстоят процеси на възстановяване. Моята увереност в тези процеси се подсилва от постъпващите данни от различни сектори, по-специално търговията и до известна степен индустриите, които отчитат резултати след стимулите - доказателство за края на негативните предвиждания поне за част от индустриите.


Въпреки това ръстът най-вероятно не би могъл да достигне нивата на динамично развитие от годините преди кризата поради две причини. Първата е, че предкризисният ръст до голяма степен бе задвижен от два въздушни балона - цените на недвижимите имоти и изключително лесното отпускане на кредити, поддържано дълго време от глобалните централни банки.


Нито едно от тези неща няма да се повтори в предстоящите бизнес етапи. Втората причина е, че бъдещата експанзия ще се ръководи от необходимостта от възстановяване на публичните финанси от последиците на високите дефицитни нива и нарастващата публична задлъжнялост.


Кризата ясно показа, че глобалната публична задлъжнялост е достигнала нездравословни нива и глобалният публичен дефицит е станал неефективен и неефикасен. Понижаване нивата на задълженията и дефицитите ще наложи действия, които биха се оказали тягостни поне за част от икономиката. Така че моите очаквания са за действително възстановяване, но без фойерверки.


Как виждате ролята на правителството - засилена държавна намеса, без да влияе върху растежа в частния сектор, или такава, която спъва потенциала му за растеж?
- Трябва да правим разлика между правителствена намеса и правителствено регулиране. Естествено ще има промени в управлението на финансовата система и тези промени сигурно ще попречат да се достигнат данните за ръст, които свикнахме да виждаме през последните две десетилетия, но ако бъдат направени адекватно, тези регулаторни промени могат да намалят въздушния мехур около системата, което от своя страна да доведе до дълготрайни ползи за възходящото развитие.


Що се отнася до правителствената намеса, т.е. данъчни и правителствени разходи, стана ясно, че нивата на публична задлъжнялост са подчертано неустойчиви. Това означава, че държавният дефицит вече не носи положителен ефект. Всякакъв следващ държавен дефицит би бил само отрицателен. И всеки ефект от нарастваща правителствена намеса, който не генерира дефицит, ще изтласква частната инициатива и инвестиции, което от своя страна най-вероятно ще причини значително изоставане на икономиката, особено що се отнася до увереността и позитивните очаквания.


При такива обстоятелства всяка засилена намеса на правителството би била пагубна за отбелязването на ръст. Все пак аз съм сериозен оптимист, че няма да станем свидетели на прекалена правителствена намеса в икономиката през следващите етапи на развитие на бизнеса, защото, подчертавам още веднъж, на правителството ще се наложи да се справя с оздравяването на публичния бюджет.


Според вас какво е конкурентното предимство на страните от Централна и Източна Европа пред тези от Западна Европа?
- Настоящата криза ще се превърне в нещо много важно. Не толкова по отношение на размера й (не смятам, че е много драматичен в исторически план), но по отношение промяната в примерите, породени от нея. При новите обстоятелства се създават и нови предимства.


Естествено ще останат и някои от предишните. Така че, да, очаквам големи промени в отделни сфери през следващите няколко години. Що се отнася до Централна и Източна Европа, предимството на относително висококвалифицираната работна сила, достъпна на сравнително ниски нива на заплащане, ще бъде от значение в развитието на бизнес етапите в бъдеще.


А какви ще са предизвикателствата?
- Страните от ЦИЕ ще се изправят пред предизвикателството от по-нататъшно подобрение на своя човешки капитал (ЧК), още повече след като се развиват все по-добре по отношение на физическия капитал. Бих очаквал да видя сериозни опити през следващите години за прилагане на промени в системите, свързани с ЧК, като образование и здравеопазване. Доколко тези промени ще бъдат успешни, предстои да разберем.


Все пак аз очаквам да видя две други много важни предимства, от които страните от ЦИЕ биха могли да се възползват. Първото е значително по-доброто положение на публичния бюджет (дефицитът и особено дълговете) в страните от ЦИЕ в сравнение с останалите от ЕС. На тях ще им се наложи да изразходват по-малко ресурси за оздравяването на публичните финанси, което ще им даде повече ресурси в полза на растежа.


Второто е значително по-голямата способност на обществата от ЦИЕ да приемат и да се адаптират към промените спрямо тези от Западна Европа. Те са преминавали през продължителни промени за дълго време и адаптивната им способност и гъвкавост е далеч по-добра.


Поради тази причина реформите (като тези в бюджетната сфера, пенсионната система, конкурентните нива в различните пазари, преобразуването на социалните трансферни системи), без които Европа не би могла да се надява на продължителен растеж, ще бъдат много по-лесно постижими от политическа гледна точка. Сравнението между обществените реакции към последните фискални консолидации в Унгария, Естония и Гърция не се нуждае от коментар.


Стабилните публични бюджети и силната обществена адаптивност ще се превърнат в предимства за дълъг период от време. В новия свят след промяната в парадигмите, социалната гъвкавост и адекватните бюджетни буфери като средство за борба с неблагоприятните явления ще бъдат от първостепенна важност. ЦИЕ определено има възможност да извлече полза от тези предимства. Дали ще съумее, предстои да разберем.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitko_ignatov
  mitko_ignatov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  НЕ ЗНАМ ЗАЩО ПОД СЕРИОЗНИТЕ СТАТИИ -В СЛУЧАЯ ПОД ФОРМАТА НА ИНТЕРВЮ НЯМА КОМЕНТАРИ -ИЛИ АУДИТОРИЯТА НА ДНЕВНИК ВЕЧЕ Е ТАКАВА И НЕ ЧЕТЕ СЕРИОЗНИТЕ АНАЛИЗИ А САМО ЖЪЛТОТО-КОЕТО ВЗЕ ДА ПРЕОБЛАДАВА И В ТОЗИ ВЕСТНИК-КАКВО ДА СЕ ПРАВИ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА- А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО РАЗСЪЖДЕНИЯТА НА АВТОРА ЗА СИТУАЦИЯТА В ЦИЕ САМО ЕДНА ЗАБЕЛЕЖКА-НЯМА НИКАКВО РАЗГРАНИЧЕНИЕ МЕЖДУ СТРАНИТЕ ОТ ТОЗИ РЕГИОН-СЪЩАТА ГРЕШКА КАТО ДА ДАВАШ ЕДИННА ОЦЕНКА ЗА ПЕРСПЕКТИВИТЕ НА ГЕРМАНИЯ И ГЪРЦИЯ ЩОТО И ДВЕТЕ СА СТРАНИ ОТ Т.НАР. ЕВРОЗОНА-ВИДЯХМЕ ДОКЪДЕ ВОДИ ТАКЪВ АНАЛИЗ!

 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:44 на 02/11/2010 от неговия автор.

 3. 3 Профил на Георги Ганев
  Георги Ганев
  Рейтинг: 674 Любопитно

  До № 2

  За съжаление едва сега прочитам този коментар, дали бихте ми припомнил/а кога по-точно открито съм защитавал унищожаването чрез ски зона на 1000 декара от най-посещавания участък на парк Витоша? Някакъв цитат, линк или нещо подобно, защото нямам спомен и е възможно нещо да не съм се изказал като хората или да съм бил изтълкуван превратно.

  Ще съм ви много благодарен!

  Гоги
 4. 4 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Господин Ганев, дължа ви извинение!!!! Сега се поразрових и видях, че съм ви объркал с Георги стоев от индъстри уоч http://www.novsport.com/news101660_1019.html?page=2#mrnews
  Съжалявам че ви набедих по този гаден начин. Изтривам си първия коментар и си посипвам главата с виртуална пепел. Благодаря, че реагирахте, за да си видя грешката.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 5. 5 Профил на Георги Ганев
  Георги Ганев
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До морени,

  Ясно, просто много Георгевци, много нещо...

  Благодаря ви за реакцията.

  Гоги
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK