"Росатом" се притече на помощ за "Козлодуй", търси самолет за частите

"Росатом" се притече на помощ за "Козлодуй", търси самолет за частите

© Анелия НиколоваРуската компания "Росатом" се ангажира да изпрати в България части в замяна на дефектиралите в АЕЦ "Козлодуй", така че пускането на Шести блок не само да не се забави, но и да стане преди предвиденото. Това се разбира от съобщение на компанията до българските медии.


Вчера стана известно, че заради дефекти в системата за защита на Шести блок плановият му ремонт ще продължи поне десетина дни по-дълго от предвиденото като всеки ден забавяне ще струва на България около 1.5 млн. лв.

Генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко днес е наредил доставката на необходимите части да бъда организирана преди 25 октомври. В съобщението се подчертава, че ръководството на корпорацията е "успяло да убеди властите да издадат лиценз за износ на оборудването за българския си партньор в рамките на едно денонощие докато нормативният срок е един месец".


Така монтажът на новото оборудване ще може да започне в понеделник 25 октомври, прогнозират в "Росатом". Според руските специалисти монтажът на защитните тръби ще отнеме една седмица. "Тоест, при успешно развитие на събитията всички технологични операции могат да приключат към началото на ноември", посочва руската компания. Тогава е и срокът, в който трябваше да приключи ремонтът на енергоблока по план.


Руската страна обаче допуска, че е възможно да се спестят още три дни, защото по заповед на Кириенко се търси възможност тръбите да бъдат докарани със самолет.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK