Дубайският "Ожер телеком" на прага да влезе в БТК

Телекомът води преговори с кредиторите и ако те се финализират, това ще е първият стратегически инвеститор в компанията от приватизацията й

Дубайският "Ожер телеком" на прага да влезе в БТК

© Надежда Чипева, КапиталШест години след приватизацията на Българската телекомуникационна компания (БТК) в нея може да влезе стратегически инвеститор. Това ще стане след преструктурирането на дълговете на компанията и на нейните собственици. Според източници на "Дневник" става въпрос за базирания в Дубай "Ожер телеком" (Oger telecom), като той освен дял от капитала се очаква да поеме и управлението на БТК.


Обикновено влизането на стратегически инвеститор в една компания означава, че той има дългосрочен интерес от нея и визия за развитието й. От приватизацията си досега БТК е била собственост само на финансови играчи, чийто инвестиционен хоризонт е от 3 до 5 години. Представители на "Ожер телеком" потвърдиха пред "Дневник", че са влезли в специално споразумение с банките кредитори на БТК и нейните собственици, но не пожелаха да дадат подробности как точно ще е участието им в новата структура.


Очаква се промяната в акционерната структура да стане до 3-4 месеца. Това ще е през холандската компания майка на БТК (виж графиката), ако сключеното миналата седмица предварително споразумение за преструктуриране на задълженията се реализира.
Според него банките кредитори на БТК и собствениците й са се споразумели с държателите на подчинен дълг - мецанин кредиторите, и партньора им "Ожер телеком" да намалят задълженията в цялата групата и да налеят свеж ресурс. Споразумението предвижда мецанин дългът от около 400 млн. евро да се превърне в капитал на ниво холдинговата компания в Холандия. Това би следвало да превърне държателите му в мажоритарните собственици в оперативната компания БТК.


Допълнително в групата следва да се вложат още 125 млн. евро свеж ресурс за капиталови разходи и намаляване на основния дълг, основна част от които се осигуряват от "Ожер телеком". В замяна телекомът получава миноритарен акционерен дял и участие в управлението на българската телекомуникационна компания.


Източниците на "Дневник" поясниха, че макар "Ожер телеком" да се очаква да има съществено представителство в ръководството на БТК, настоящият оперативен професионален мениджмънт ще се запази. Ако споразумението се изпълни, запознатите с преговорите източници очакват в БТК да се инвестират около 400 млн. евро, основна част от спестените за лихви средства.


Настоящите собственици на БТК през холандското дружество в лицето на PineBridge Investmenst и представлявани от Пиер Мелингер и Росен Хаджиев не бяха открити за коментар.


За да се стигне до финализиране на споразумението обаче, кредиторите ще трябва да успеят да влязат във владение на акции. Това според източници на Debtwire може да има юридически пречки според законите на Холандия. За какви точно пречки става въпрос все още не е ясно. Според други запознати обаче такива пречки не би трябвало да има.


В момента БТК е собственост на консорициум от инвеститори, представлявани от PineBridge Investments. Дружеството е наследник на инвестиционното звено на AIG Investments, което чрез фонда си AIG New Europe Fund II придоби БТК от исландеца Тор Бьорголфсон чрез регистрираното в Холандия "НЕФ телеком".


Придобиването обаче беше финансирано със значително количество дълг, който е прехвърлен в баланса на междинната компания и отчасти на оперативнoто дружество. Общо дълговете са около 1.5 млрд. евро. От тях 1 млрд. евро са от банки и мецанин кредитори и са в баланса на първата компания ("НЕФ телеком България"), а останалите са в баланса на БТК, като са на траншове - една част за рефинансиране на стар синдикиран заем, друга за капиталови разходи и трета - револвираща.


Банковите заеми са от синдикат от институции, които водят и преговорите по преструктурирането на задълженията - Royal Bank of Scotland, Deutsche Вank, Castle Hil, Европейската инвестиционна банка и RZB. Мецанин финансирането е предоставено от група инвеститори, които в момента са в общ комитет за преговорите по преструктурирането - Tennenbaum Capital Partners, Mezzanine Management, AXA Private Equity, Darby Overseas Investments и банките Royal Bank of Scotland и Deutsche Bank.


Допълнителни 500 млн. евро седят в баланса на "НЕФ телеком България" ООД като акционерен заем, които може да са средства на AIG New Europe Fund II, които на ниво холдингова структура би следвало да са вече под формата на капитал. За тях обаче няма публична информация.


Именно значителният дълг принудил акционерите да започнат преговори по преструктурирането на задълженията на групата още в началото на тази година, тъй като БТК е била пред нарушение на изисквания в кредитните си споразумения. Банките са се съгласили на отсрочка през януари, като вече пет пъти я удължават. Настоящата отсрочка изтича в края на октомври.


В средата на месеца обаче банките вече избраха офертата на мецанин кредиторите и "Ожер телеком" за ексклузивни преговори. Така те дават формално предпочитание към едната от двете оферти към тях за преструктуриране на силно задлъжнялата телекомуникационна структура.


Другата е от PineBridge Investments, който по информация на Debtwire е предлагал 150 млн. евро капиталова инжекция и още 150-200 млн. евро капитал от разпродажбата на активи. Предложението обаче е предполагало да се изтрият мецанин задълженията, което и събуди сериозната битка между двата лагера.Банките са притеснени как излизат пари от БТК


Какво е накарало банките кредитори да предпочетат мецанин предложението няма еднозначен отговор. Писмо от Royal Bank of Scotland до БТК от средата на август обаче показва, че те са били притеснени от начина, по който излизат парични средства от БТК. Става въпрос за изплатен дивидент от 7.5 млн. евро на "НЕФ телеком България" в средата на август от гласувания миналата година такъв. Тогава акционерите на БТК одобриха общо 360 млн. лв. дивидент, от които в края на март тази година все още не бяха платени 235 млн. лв. към "НЕФ телеком България". В отчета си телекомът пояснява, че дивидентът се изплаща според нуждите на собственика да обслужва кредитното си споразумение. Управителният съвет на БТК отказа коментар по изплатения въпросен документ и по твърдението, че изплащането му може да нарушава конкретни забрани в дадената от банките отсрочка.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1416 Весело

  Бах маа му, успях да го прочета до края ))) Не че схванах нещо, ама нейсе

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Ааа за това от 6-7 дни нямам станционарен телефон и интернет за втори път в последните 3 месеца бъпреки, че съм на 7-8 км. от сградата на снимката !!!
  Два пъти по 10 дни защо не ни го приспаднат или си избиват промоциите по този начин? Ще ги сменям след 5 месеца край.
  Щом и на мен взе да ми прави впечатление , че е бавен и мобилния от който пиша и Старт-а значи е зле./ малко перде си падам/

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 3. 3 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  За няколко години източиха БТК, а я продадоха на центата на едногодишната й печалба заедно с всички активи като сгради на най-апетитни места в страната и т.н. Голямо лапане е падало, но накрая винаги идва кръчмаря със сметката. Лошото е, че все ние я плащаме.

 4. 4 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#1] от "ъ":

  Я разкажи.

 5. 5 Профил на Valentina Chelebieva
  Valentina Chelebieva
  Рейтинг: 8 Неутрално
 6. 6 Профил на Valentina Chelebieva
  Valentina Chelebieva
  Рейтинг: 8 Неутрално
 7. 7 Профил на ico899
  ico899
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не знам дали ви е известен фактът, че Ожер телеком притежава контролния пакет от Тюрк телеком, т.е. БТК ще стане посестрима на турската телекомуникационна компания.

 8. 8 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Абе май няма бре. То и това остава - след Доган - БТК на Турците...

 9. 9 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 684 Неутрално

  аман от тия араби бе, не можаха ли да намерят инвеститор от Европа? не е малък континент

 10. 10 Профил на A.K
  A.K
  Рейтинг: 751 Весело

  До коментар [#9] от "jackdaniels":

  Арабите парите ги "хвърлят" , затова винаги е по-лесно те да се навият да "инвестират" отколкото от Европа някой. Не забравяй че в Европа почти всички големи играчи броят и смятат , арабите не си знаят края на парите.

 11. 11 Профил на Лихмус
  Лихмус
  Рейтинг: 8 Разстроено

  И как ще я прекръстят - Булгаристан Телеком?

  Лихмус
 12. 12 Профил на sasoo
  sasoo
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Както си искат ще я прекръстят. Нали ще е тяхна.
  Това ли е най-важно? И без това БТК си загуби името вече, активите също.

 13. 13 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 540 Любопитно

  А Никито Василев и Миленчо Велчев кога ще ходят в затвора?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK