ЕК: Банките трябва да бъдат оставяни да фалират

Европейската комисия излезе с план за управление на кризи във финансовия сектор в бъдеще


Предлага се и фонд срещу банкрути

Банките следва да бъдат оставяни да фалират. Това заяви комисарят за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние в изказването си при обявяването на плановете за рамка на ЕС за управление на кризи във финансовия сектор. Това е първата стъпка към бъдещи законодателни промени за създаване на нови правила за управление на кризи за банки и инвестиционни дружества. Очаква се те да бъдат факт до пролетта на 2011 г.


Планът на еврокомисията включва различни мерки. Институциите и властите в съответните страни ще трябва да подготвят планове за възстановяване (подготвителни и превантивни мерки) за случаите, при които дадена банка е изправена пред сериозни затруднения. Освен това ще се изготвят и планове за преобразуване, за да се подсигури подходящо планиране на финансовия натиск или фалит.
Това ще са т.нар. планове за преструктуриране при извънредни ситуации (living wills). Освен това надзорните органи ще имат правомощия да изискват от дадена институция да приложи план за възстановяване или да се откаже от определени дейности, които представляват прекалено голям риск за нейната финансова стабилност (правомощия за предприемане на ранни мерки).


Друга мярка е стабилна институция да има право да придобива фалираща банка или компания. Друг вариант е прехвърляне на целия бизнес или на част от него на временна "мостова" банка, която ще помогне на властите да подсигурят приемственост за важни услуги и да подходят методично към управлението на фалита. Това са т.нар. инструменти за преобразуване на проблемни банки.


Новата рамка има за цел да предостави на властите инструменти и правомощия за справяне с банковите кризи на възможно най-ранен етап, както и да предотврати прехвърлянето на разходите върху данъкоплатците, се казва в съобщението на ЕК.


Никоя структура не трябва да бъде смятана за "прекалено голяма, за да бъде оставена да фалира", пише още там. Основната цел на новата рамка ще бъде да се подсигури, че банките могат да фалират, без да създават рискове за общата финансова стабилност. Рамката трябва да представи разумна алтернатива на скъпите спасителни планове за банки, които се случиха през последните няколко години.


За да се сведат до минимум последиците от фалит на трансгранична банка, която има поделения в цяла Европа, ЕК предлага да се създадат колегиуми за преобразуване на проблемни банки. Те ще обединяват надзорните органи или съответните национални органи за преобразуване. Комисията също така предлага да се създадат национални фондове от вноски на банките, за финансиране на разходите за бъдещи мерки за преобразуване и за да се подсигури, че преобразуването на дадена банка е реална възможност.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Е сетиха се най-сетне, че печатането на пари не решава проблемите.

  Proud to be anonymous!!!
 2. 2 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Между "Банките трябвя да бъдат оставени да фалират" и "Банките са оставени да фалират" има ОООООООГРОМНА разлика! При тази глобализация в Банковия сектор и срастването му с политиците на всички нива, второто заглавие най-вероятно няма да прочетем във вестник - никога!
  Мисля,че винаги ще се намери основание политически да се "прецени", че съответната структура е "прекалено голяма, за да бъде оставена да фалира"
  Да са живи и здражи китайците, за да удържат на натиска на глажните режисьори на театрото...и така да спасят света от лакомията с която сме се заразили...

 3. 3 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#2] от "tub":

  ----------------
  Това, което казваш е напълно естествено , друг е въпроса,че фалирането на банки е като местенето на пари от един джоб в друг !
  Всъщност-печели Банката-акула от Банката-цаца а сметката я оправят масите.Добре е,че в БГ няма застрашени банки , е може да се прегрупират но по същество никакъв риск няма - насаждат напрежение само.
  БАНКА ПРЕД ФАЛИТ НЕ КРЕДИТИРА - никой няма да й го позволи,
  което показва ча БГ Банките нямат никакви проблеми

 4. 4 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1303 Весело

  Хехе,
  първо ги "спасиха" с пари на данъкоплатеца, сега ще ги оставят да фалират, и да му завлекат и останалите пари. А той доволно ще мучи колко са справедливи там горе ...

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 5. 5 Профил на UFO
  UFO
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Ако някоя банка фалира, едва ли дължимите към нея кредити ще "умрат" заедно с банката! Все ще се намери кой да я "наследи" тази банка и да изиска парите от длъжниците й!

  Но... при фалит на банка, дали спестовните влогове, които хората са имали в нея, ще могат да си ги изтеглят...

  Та си мисля, че фалит на банка си е "нож с две остриета", като и двете са насочени към клиентите й, тоест - обикновените хора като нас...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK