Борсата в София загуби днес общо 2.27%

Борсата в София загуби днес общо 2.27%

© Юлия ЛазароваДен след решението на правителството за национализация на личните сметки на осигуряващите се в професионалните пенсионни фондове лица и малкото останали индивидуални инвеститори на Българската фондова борса (БФБ) отговарят с разпродажби.


13.45 часа: Сесията на борсата приключи с близо 4 млн. лв. оборот, в това число и на извънрегулирания пазар и 2.27% спад на акциите, измерено през индекса SOFIX.


11.15 часа: Индексите върнаха леко загубите, но разпродажбите по определени позиции продължават. "Проучване и добив на нефт и газ" губи 10.64%, "Монбат" 3.51%, а "Доверие обединен холдинг" 8.13%. ПО-скромни са загубите при "Софарма" - 2.28%, "Стара планина холд" с 2.28% надолу.
Оборотът на борсата е 776 хил. лв., а SOFIX губи 2.2% до 346.64 пункта.


"През първия половин час от търговията в четвъртък не можеше да се намери акция в индексите с повишение на цената. Такива разпродажби имаше през 2008 г., в една съвсем различна пазарна и икономическа среда. Този път проблемът е друг, но приликата е, че никой от инвеститорите няма точна представа какво, кога и как ще се случва", коментира в блога на инвестиционния посредник "Елана трейдинг" анализаторът Цветослав Цачев.


По изчисления на експерта, на база и на статистиката на регулатора КФН, инвестициите на професионалните фондове в български акции в момента са 70 млн. лв. "Такава сума не е малка, като се има предвид оборотите и търсенето на БФБ в този момент. Няма да е учудващо, ако инвеститорите на борсата останат в очакване на допълнителни новини, но при преобладаващ натиск на цените надолу.", казва Цачев, аргументирайки се с липсата на яснота как ще стане продажбата или прехвърлянето на активи.


10.00 часа:  Основният индекс SOFIX, който следи 15-те най-големи компании се смъкна с цели 3.54%, а в първите минути на търговията дори се сриваше с близо 4.5%."Дневник 20", който включва 20-те най-търгувани на пазара дружества, потъва с 3.62%. Останалите индекси също са на червено, макар и с не толкова високи стойности. Сред най-губещите акции са именно тези, които традиционно формират и без това слабата търговия на БФБ - тези на "Софарма", "Монбат", "Еврохолд България", "Стара планина холд", "Енемона" и други, част от които се обезценяват с по над 7-8%.Заради продължаващата депресия на пазара пък обемите на търговия и днес са обичайните си ниски нива, като към момента оборотът е под половин милион лева.


Срещу плановете на правителството по отношение на професионалните схеми с официални писма възразяват от асоциацията на инвестиционните посредници (БАЛИП) и тази на управляващите дружества (БАУД) (виж прикачените файлове).


На вчерашната сесия акциите в основния показател загубиха 2%. Тогава изплашени, че принудителната национализация на професионалните схеми ще накара пенсионните компании да разпродават бързо активите си на борсата, индивидуални инвеститори предпочетоха да го направят първи.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1209 Весело

  Мдам. Явно наистина Борисов е засегнал нечии интереси с "национализацията" на професионалните фондове. Ама нейсе! То е ясно че да ти пъхнат в ръцете готови парички и ти да нямаш кой знае какъв ангажимент към тях по отношение на доходност а само да правиш скъпи офиси и командировки си е кирийка. Сега обаче ще стане малко по-малка! Хихи!

 2. 2 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#1] от "Варненски":

  Знаеш ли колко губят осигурените в ППФ с това което става? Знаеш ли колко ще са загубите на обществото от това действие?

  Ecrasez l’infâme
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  Добре де,как може борсата да се тресе от акциите на НЕПРОИЗВОДСТВЕН участник?
  Евентуалното изплащането на пенсиите от 2011 г,каквато бе идеята,щеше да смаже БФБ?!

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#2] от "Graf":

  Колко ще са загубите на обществото графе?

 5. 5 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 687 Весело

  При предполагаеми около 200 млн лева в акции на борсата, загубата от 6% за вчера и днес е около 12 млн лева.

  Тоест Доган открадна 2 млн лева за 8 години управление. Бойко с некадърността си за 2 дни причини загуби за 12 млн лева. Къде е реакцията?!

 6. 6 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#3] от "xmm":

  Не, защото щяха да се продават по 5-6% от акциите, които и без това ще се компенсират от новите вноски.

 7. 7 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#4] от "xmm":

  До момента 10% от 127 милиона. За два дни.

  Ecrasez l’infâme
 8. 8 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#4] от "xmm":Подобен въпрос сериозно може да зададе само някой, който е на светлинни години от икономиката, финансите, инвестициите и т.н., Бойко! Ефектът от подобно действие ще е меко казано пагубен! Как да убедиш някой да дойде да инвестира в Бг. само заради това, че виждаш ли данъците ни били "срамно ниски", а че е пълно със законови и подзаконови нормативни ограничения, изисквания, институции, агенции и т.н., за които всеки, който е дръзнал да се занимава с бизнес е най-големият престъпник? Ако ще се облагат с по-висок данък жилищата с данъчна оценка над 100 000 лв., а във Великобритания спират детските добавки за семейства с годишен доход над 44 000 паунда? Ако в тази страна се национализират пенсионните фондове и всичко е предпоследно. Ти би ли дошъл да инвестираш на подобна територия?

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#6] от "pi314_":

  Сигурна ли е компенсацията от новите вноски?Кризата няма намерение да отстъпва-поне в БГ-ръст не виждам - кой ще ВНАСЯ?

 10. 10 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1308 Весело

  Според инвестора ППФ са вкарали около 120 милиона на БФБ. За да се вкарат в общия кюп при НОИ, тия акциики трябва да се обърнат в кинти, т.е. да се продадат. Оборотът на БФБ бил 1 млн на ден. Т.е. ще се продава 120 дни сигурно. Всеки ден цената ще е надолу. За ден и половина Софикса е 4 процента надолу или 15 пункта. Вече е 347. Ако тръгнат да се продават наистина колко ли ще стигне?

  Най-важното: доходността от акциите на ППФ при национализирането им ще бъде много отрицателна. Спестяванията на хората ще бъдат буквално изядени. Това се нарича вместо да изпишеш вежди, да избодеш очите.

 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#8] от "angel_to":

  Не,не бих дошъл поради изброените причини и поне още толкова неспоменати.
  Но съгласи се,че батака,в който сме,не търпи логичните според теб действия.
  Просто пак ще си вървим по течението.

 12. 12 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1538 Весело

  До коментар [#10] от "Гогич":

  Маже и друго. НОИ да започне да се разплаща директно с акцийки. На минорове, балерини, духачи на тръби.. Бе там от списъка на категорийните работници...
  Таман ще увеличи инвестиционната култура на местното охлос.

  Ecrasez l’infâme
 13. 13 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Това според мен е медиен кьорфишек.
  Национализация проведена от ГЕРБ означава че от ЕНП ще ги изритат като мръсни котета, а само заради тях успяват да се пласират за десни.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#7] от "Graf":

  Мостстрой?

 15. 15 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ДЯНК-ОФ ДОКАТО НЕ УНИЩОЖИ КВОТ МЪРДА, НЕМА ДА СИ ИДЕ,ДОБРЕ ПОНЕ ЧЕ БЪРЗО ГО ПРАВИ,ТА НЕМА МНОГО ДА СЕ МЪЧШИМЕ

 16. 16 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#10] от "Гогич":Ако може само да напомня за големия спад през м. Декември 2008 г., предизвикан от това, че фондовете на Алианц си разпродадоха инвестициите на БФБ и изпратиха парите към централата си в Германия. В сегашния случай сумите са поне десетократно по-големи суми от това, което те продадоха преди 2 години. Да се надяваме, че и тази новина, както всичко на сегашното ни управление е предпоследно и ще се спрат навреме да не сътворят подобен золум!

 17. 17 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#14] от "xmm":

  Не. Подценяваш дилърите на фондовете. Бягството от Мостстрой продължава цяла година. Проблемът е, че в момента сриват засяга всички акции.

  Ecrasez l’infâme
 18. 18 Профил на magarenko
  magarenko
  Рейтинг: 8 Весело

  Борсата потъва и преди и след това

 19. 19 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1308 Весело

  До коментар [#12] от "Graf":

  Графе, някъде ми попадна инфо, че през 80те в бивша вече Югославия са национализирали партидите на гастарбайтерите (имало е и СИДДО с тогавашна ФРГ), срещу което са им издали едни `артийки, които впоследствие ставали само за г*з папир. Знаеш ли нещо повече по въпроса?

 20. 20 Профил на magarenko
  magarenko
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#13] от "Десен":

  Ако ГЕРБ бяха изцяло десни щяха да имат изборния резултат на ДСБ и СДС - безсмислено е.

  НДСВ е разбита, БСП е в нокдаун - нормално е ГЕРБ да се позиционират в средата и да помпат електорат от всички - това е смъртоносно за БСП и въобгазяемия проект на Първанов.

  Легитимирането като дясна партия ги държи що-годе в правия път, иначе - тук съм съгласен, ще ги изритат от ЕНП.

 21. 21 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#20] от "magarenko": Нямам спомен и идея от началото на прехода да сме имали толкова ляво и популистко правителство като сегашното, пък който, каквото иска да ми говори.

 22. 22 Профил на legaltk
  legaltk
  Рейтинг: 409 Любопитно

  В момента няма достатъчно достоверна информация. Каквото и да направиш - излиза прибързано, а вероятно и грешно. Накрая пак ще излезе нещо, което никой от нас не би могъл да предвиди. Няма да ни е за първи път!?

 23. 23 Профил на Михаил Карамалаков
  Михаил Карамалаков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ВСИчКИ ПЕНСИОННИ ФОНВОДЕ СА В ПО МАЛКА ИЛИ В МНОГО ГОЛЯМА СТЕПЕН ПОДОБНИ НА БИВшО СОЦ ПРЕДПРИЯТИЕ - ХОРА НА ЗАПЛАТА ИМАТ ДИГУРЕН ДОХОД ЛИПСА НА ОБРАТЕН КОНТРОЛ ОТ "ДОЙНИТЕ КРАВИ" РАБОТНИЦИТЕ - И СЪОТВЕТНО НЕЗАИТЕРИСОВАНОСТ НА ПОСЛЕДНИТЕ ЗА ОСИГУРОВКИТЕ ИМ , НА КАКВО ГИ ОСИГУРАВА РАБОТОДАТЕЛА И Т.Н. - АКО ВСЕКО СИ ИМА ПЕСТОНАЛНА ДЕПОЗИТНА ПЕНСИОННА СМЕТКА МОЖЕ БИ НЕщАТА щЕ СА СЪВСЕМ ДРУГИ !!!!

 24. 24 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#19] от "Гогич":

  Ако това ще ти свърши някакава работа: http://www.globaltenders.com/economy-yugoslavia.htm

  Иначе, и тия до нас не се различават от съдбата на всички дето правеха "риформи", ама бяха по-шумни и кървави.

  Ecrasez l’infâme
 25. 25 Профил на legaltk
  legaltk
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Между другото вчера унгарското правителство е спряло отчисленията за пенсии към частните Универсални пенсионни фондове, а не само както се предвижда за България - за Професионалните фондове. Още по интересното в Унгария е, че активите от УПФ си остават там, а няма да се връщат в държавния фонд. Това е напълно естествено, защото вноските за пенсии се правят по персонални партиди и се водят лични средства, които не следва да се включват в държавен солидарен фонд (както правят нашите засега).

 26. 26 Профил на Schwejk
  Schwejk
  Рейтинг: 696 Неутрално


  Абе ББ е слаба ракия...Една национализация на частни фондове и максимум едночасова изява по некой сутрешен блок. Чавес национализира торовата, химическата, петролната, газовата индустрия, по някой и друг имотец. И миналия уикенд изкара 6-часов live по телевизията. Е, верно – чуждите инвеститори ще избягат до крак, но...За какво са ти – щом Мугабе и Чавес се оправят без тях – и Бойко може.

 27. 27 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#24] от "Graf":
  Мерси. 28. 28 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#2] от "Graf":

  Ей веднъж и аз да съм съгласен с теб Нямаше ли кой да обясни на тиквата, че борсовите книжа не са ликвидни пари. И че приказвайки подобни глупости, всъщност унищожава спестените вноски в тези фондове!

 29. 29 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Абе както не веднъж съм казвал: Видиш ли жив синдикалист - трепай докато не се е разпространила заразата!

  А тоя идиот Боко си сложи синдикалист за министър. Е ти какво може да роди Тотьовата глава с помощта на бившите му колеги.

 30. 30 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1538 Весело

  До коментар [#28] от "niakoi_si":

  Нищо де. Не се притеснявай. Случва се.
  Имам обаче неприятното усещане, че както е тръгнало, ще си все по-често съгласен с мен.


  Ecrasez l’infâme
 31. 31 Профил на caravagqio
  caravagqio
  Рейтинг: 466 Гневно

  Стига сте ревали !!
  Ако някой трябва да реве , това са НЕПРИВЕЛИГЕРОВАНИТЕ хора в тази държава !

  Искат да вземат фондовете, които са годни да ви плащат само по 50-80 лева пенсия , за да ви плащат големите пенсии от НАШИЯ ДЖОБ , а вие пак ревете!

  Или искате ГОЛЕМИ ПЕНСИИ от НОИ т.е. ОТКРАДНАТИ от нас, а вашите пари да си останат ваши , по пенсионните фондове ?

  Това вече не е нито демокрация , нито солидарност !
  Това е ВЪРЛ КОМУНИЗЪМ , че и нещо по-лошо от това ! ...

 32. 32 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Ще ревете вие пак за демокрацията, ама ще бъде късно.
  Само комунизъм за вас !

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 33. 33 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 466 Неутрално

  http://yphalachev1.blogspot.com/2010/10/14-465.html
  След опита за национализация на 1,4 млрд.от здравни вноски,сега се национализират над 465 млн. лв.от индивидуални пенсионни вноски.Не е ясно,защо въпросните фондове не започнат да изплащат на новите пенсионери ,част от пенсиите,толкова колкото всеки е спестил,а остатъка от пенсията ,да се поема от НОИ, без национализация.Това да става,докато се натрупат достатъчно средства-10-15 години.Колкото до увеличението на възрастта с 3 години,това може да се промени чрез гласуване в НС.

 34. 34 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#28] от "niakoi_si":

  Баш ликвидни са си - въпроса е какво ще получиш насреща

  un buen dia empieza con un solo rayo
 35. 35 Профил на chavi
  chavi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  НОИ-Гигантът на финансовия мениджмънт!

 36. 36 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Мдааа,
  Всички са се облажили от париците на пенсионните фондове.
  Включително и г-н Прокопиев.

  Е моля ви се как няма да вият, като сега ще лъснат далаверки с цени на акции, комисионни за покупка или продажба.

  Ами защо мълчи Каролев, виден консултант, май и той е вътре в кюпа.

  Дневник, парите в тези фондове са заделяни със закон и са само за пенсии. Като не могат да управляват парите т иди дойди, ама излиза че крадат.
  Аз предлагам на миньорите да им се даде избор или прехвърлят парите си в НОИ или започват да разчитат на частните фондове за пенсии от 01.01.2011г.
  Отговорът е ясен от сега, но не удисва на олигарсите, включая и г-н Прокопиев.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 37. 37 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#35] от "chavi":

  Колкото и да ти е странно, но явно по-добре се справят поне според данните за Учителския фонд. Само, че там държат в ума, че трябва постоянно да плащат, а не само да въртят пари

  un buen dia empieza con un solo rayo
 38. 38 Профил на chavi
  chavi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като срине борсата,Боко ще перне и парици от СИБанк

  Умен +++

 39. 39 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#37] от "rayo": Много ми е интересно на какви точно факти почива твърдението ти?

 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#37] от "rayo":

  И как точно се справят в т.н. Учителски фонд ?. Взимат вноски по колкото могат от всеки и дават колкото трябва на всеки. Разбира се, баланса не излиза и дефицита се покрива от данъците т.е. от всички нас. Това е едно мини-НОИ със присъщите му недостатъци - разходопокривен модел, ниски пенсии, липса на мотивация за спестяване, липса на лични партиди които да се наследяват.
  То и НОИто се справя съвсем добре според тази логика - плаща ниски пенсии на 2 милиона пенсионери от данъците на всички работещи.

 41. 41 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#34] от "rayo":

  Е да де. Ама нали се сещаш какво точно се е получило. Боко казва на Дянков - върви да намериш пари, щото ми пада рейтинга. Дянков казва - ами пари НЯМА! Тиквата - не ме интересува, ти си учил за това, намери! И Тотьо вика - ами има тука едни пенсионни фондове.... 500млн имат, гадните му капиталисти. Боко грейва и вика - взимам им ги! Дянков му вика, ама те не са просто пари, не може просто така да ги вземем..... Боко го прекъсва и вика - не ме интересува, взимам ги. И така.

 42. 42 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#36] от "ironhorse":

  Ти хубаво предлагаш. Ама аз предлагам ако миньорите изберат НОИ пред частния фонд, да им увеличат вноската двойно и да им я заделят в отделна партида! Като искат да се пенсионират по рано - да плащат по големи вноски! Ако искат и на 25 години да се пенсионират. Ама да им удържат по 70% за пенсия. А не да удържат на мен и да дават на тях!

 43. 43 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#28] от "niakoi_si":

  недей слуша графа ,пак манипулира .....проблемите на борсата идват от самата борса и мажоритарните собственици,които доят миноритарите.....в момента управляващи 100ци милиарди долари се чудят къде да бъдат инвестирани ,запитай се защо не идват тук ...

 44. 44 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#43] от "capitalist":

  Мен честно казано не ми пука за борсата. И без това е пълна пародия.

  Притеснява ме факта на национализация с толкова лека ръка. Идва някакъв тъп синдикалист, става министър и почва да национализира. Утре по същия начин ще национализира и допълнителния фонд, после ще ми национализира банковата сметка и се връщаме в светлите години.

 45. 45 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#43] от "capitalist":

  Пък и ти ако си инвеститор от класа, би ли отишъл в държава в която тече процес на национализация???

  Все едно да ида да си вложа парите в Чавес-ленд или Кастро-ленд

 46. 46 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#44] от "niakoi_si":

  маргарет тачър е нацинализирала ,когато се е налагало ...

  капитализъм или евфемизма пазарно стопанство без борса не се гради ....

 47. 47 Профил на simon
  simon
  Рейтинг: Неутрално

  Предлагам ББ да национализира всички влогове в банките .След това да ги разпредели и раздаде на всеки по равно.Тогава ББ ще бъде избран до живот да управлява.По ляво и по некадърно управление не сме имали.

 48. 48 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 827 Весело

  Доста смешни изказвания прочетох. Борса, борса, а то пък една борса с 776 хил. лв оборот. . А имало е дни и с 10 000.

  Само бунаци като Графа изпадат във възторг от борси с 10К дневно. Не сериозно, това няма да окаже никакво влияние на икономиката.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 49. 49 Профил на инсп. Петров
  инсп. Петров
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Бре, а аз взех акции.

  Добър ден! Вашите документи за проверка?
 50. 50 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Борисов добре го е казал:

  1. Парите във фондовете не принадлежат на тях, а на вносителите.
  2. Преместването им на друго място е защото частните фондове ОТКАЗВАТ да изплащат пенсии.
  3. Разходите на частните фондове са ОГРОМНИ - 20%.

  Как може да има национализация на нещо което не принадлежи на частните фондове?

  Национализация ли е ако си прехвърлиш влога от частна банка в държавна?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 51. 51 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Има 1000-2000 човека, които добре лапат от тези пари за пенсионно осигуряване. Те ще пищят, но тази реформа е в интерес на осигуряващите се.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 52. 52 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#45] от "niakoi_si":

  българската борса трябва да се продаде и да е част от европейските ,но никой от играчите на борсата няма сметка от това ще трябва да се спазват правилата.....

 53. 53 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#46] от "capitalist":

  Я ми дай пример как Тачър си е позволила да национализира пенсионен фонд????

  Ти не разбираш ли че самия акт на нещо такова слага черен печат върху която и да е държава. А факта, че това се случва под натиск на синдикати???

  Ти даваш ли си сметка как изглеждаме в очите на нормалния свят - Като Венецуела!

  Ако проблема на пенсионните фондове са таксите - да го уредят нормативно! Но да ги национализираш е ПЪЛНА КРЕТЕНИЯ!

  Между другото в тези фондове има малко пари, не защото са ги загубили в такси и недалновидно инвестиране, а защото никой не е внасял в тях! Толкова ли е трудно да го проумеете!
  ЕДИН ИДИОТ, ЗАБЛУДЕН ОТ ДРУГ ОЩЕ ПО ГОЛЯМ ИДИОТ, ВИ ПРАВИ НА ИДИОТИ!

 54. 54 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#51] от "Български патриот":

  И аз пак да питам - като циврите против ниската доходност и големите такси на частните фондове....
  Колко точно доходност получвате от вноските си в НОИ? Малки ли ви се струват таксите които плащате постфактум за издържане на огромния бюрократичен държавен апарат който го обслужва и краде от него?

  Само на тия два въпроса си отговорете и ще установите, че грабежа на частните фондове е смешен на фона на черната дупка наречена НОИ!!!

 55. 55 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Тук няма как да се съглася този неприятен тип Графа. С тъпотията си Бойко вече изгърмя част от парите в ППФ. Парите на хората.

 56. 56 Профил на uff
  uff
  Рейтинг: Неутрално

  Борсата е контролирана, не от пазарните последствия, а от определена група мафийка. Как да постъпи държавата, при положение, 4е фондовете събират пари от работещите и после не им ги връщтат. Сещате ли се че става дума за КРАЖБА. Официални никой не може да бъде съден, понеже това е било "грешна политика" и сигурно "няма достатъчно доказателства". Така, че ще трябват по-крутни мерки. Мерки които са извън контрола на прокуратурата.

 57. 57 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Тази борса направо да я закрият. Толкова е смешна и жалка. В нашите условия тя си е жива лотария - един печели, а много губят.))

 58. 58 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#48] от "Български патриот":

  А какво ли влияние ще окаже разпродажбата на 100-120 мил ДЦК-та и изтеглянето на още толкова от търговските банки и прехвърлянето им в БНБ? Щот те ППФ имат инвестиции на БФБ, ама другата част от парите са в ДЦК-та и депозити. Или пък ако някое пенсионно осигурително дружество, вземе та фалира като му ликвидират един от фондовете? Кво става с осигурените в другите фондове?
  Само питам де... Не е препоръка за търговия

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 59. 59 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#56] от "uff":

  Глупако, фондовете предложиха да почнат да изплащат пенсии, но те ще са малки. Защото вноските които са направени са малки!

  Но държавата държи тези хора, макар че са внасяли малко, да получават големи пенсии! И затова им били виновни фондовете!

  Абе мислете бе!

 60. 60 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#59] от "niakoi_si":

  да ама фондовете събират пари ,но не плащат и дъежавата плаща вместо фондовете ,това много умно ли е ....

 61. 61 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#54] от "niakoi_si":

  Айде дай числа. Колко е издръжката на НОИ (май около 1%), колко е в прехвалените фондове. Аз ще ти дам моя пример (е не е за предсрочно пенсиониране). Удържат ми 5% такса управление дори и когато са на загуба. По точно когато губят моите пари. Които по закон трябва да им давам да ми управляват.
  Та боко веднъж да е прав. Не национализира пенсионните фондове. Просто ги лишава от възможността да грабят и прахосват парите на хората. За това и тоз рев, в т.ч. и от Дневник. Паднала била борсата. Ми иди виж как се движи СОФИКС и после ми обясни що е така.
  Да попитам и великите спецове що са вложили толкоз пари в рискови активи каквито са БГ акциите? Не са ли чували, че фондовете трябва да са консервативни.
  Да допълня за англия. Преди няколко години държавата пое един пенсионен фонд защото фалира. Поради добро управление от професионалистите. И за да не останат хората без пенсии натовари бюджета. Те това е смисъла от "частните" фондове.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 62. 62 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1538 Весело

  До коментар [#55] от "anonimen":

  Дай да те поправя малко. Местим едно "не" и щe се получи пълно съгласие:
  "Тук няма как да не се съглася този приятен тип Графа. С тъпотията си Бойко вече изгърмя част от парите в ППФ. Парите на хората."
  Тъй де. "Няма" и "не" се унищожават взаимно и ставам един прияяятен.

  Ecrasez l’infâme
 63. 63 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#61] от "Цецо":

  от пенсионни фондове в този вариант няма смисъл ,трябва да са само доброволни и когато фонда фалира хората да си губят парите и държавата да не поема никакъв ангажимент ...тоест това си е инвестиция и всеки да си поема риска ,а не после държавата да ги спасява ....защото това си е национализация на загуби ...

 64. 64 Профил на uff
  uff
  Рейтинг: Разстроено

  До коментар [#59] от "niakoi_si":
  може да си сдържиш гнева и да не ме наричаш глупак. Каква е задачата на пенсионите фондове. Ти знаеш ли? По дефиниция в учебниците по икономика. Средствата, които се събират в тези пенсионни фондове са за инвестиция, за да може да се осъществи печалба, с което да УВЕЛИЧАТ ПЕНСИИТЕ НА УЧАСНИТИЦЕ ВЪВ ФОНДОВЕТЕ. Според твоята логика, ако някой е плащал 40 лв. месечно за 40 години, трябва да взима после 20 години по 80 лв. ли? Така ли работи според теб пенсионната система. Ти учил ли си инвестиции и знаеш ли как се изчисляват пенсиите за напред във времето. Или умееш само да наричаш останалите глупаци и не мислещи. Фондовете в България не са това което трябва да бъдат. От тях се краде с шепи, така както се краде от цялата държава. Не знам дали постъпката на Борисов е правилна, защото никой не знае в детайли какво иска да направи. А медиите гърмят със заглавия и статии, за неща, които още не са уточнени. А спада на борсата ни е спекулация.

 65. 65 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1538 Весело

  До коментар [#61] от "Цецо":

  Не си прав. Най-вече около метода. Очевидно е, че таксата за управление фиксирана от КФН е грабителска. Да са се вгледали там управляващите? Не са.
  Второ. И в други държави е правена национализация, но не по този начин и с този пролетарски ентусиазъм. В Аржентина, която либертарианците наричат трети свят вече, въпреки че те я докараха до там, предложиха избор на хората. Това, че аржентинците избраха разходопокривната система е продукт на по-добър социален и житейски опит.
  Трето. Борисов отново лъже, за да оправдае безсилието на финансовият си министър да оправи бюджет 2011. За коли, секретарки и 20% разходи. Няма такова нещо. Но пък звучи идеално за патриоти, капиталисти и друг пролетариат..


  Ecrasez l’infâme
 66. 66 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#63] от "capitalist":

  В такъв случай това наистина си е инвестиция и не виждам какво общо има с пенсионна схема.
  За това и считам, че общественото осигуряване (което е по-скоро вид застраховка) е по-доброто за пенсионна схема. В противен случай се създават сериозни предпоставки от масови бунтове. Или държавата (т.е. всички) да плаща за грабежа на малцина.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 67. 67 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#65] от "Graf":

  То е ясно, че боко се изхвърли с 20-те%. Както и във всяко негово изказване. Че с любимото му дебичле няма да направят нещата както трябва също съм убеден. Както съм и убеден, че докато дебилчето е тук няма да се оправят обществените финанси, па ако ще да станем втори Кувейт. За това и боко има заслуга. С любимия си монархичен навик да прахосва пари за щяло и нещяло. Щото добре го посрещнали.
  Бе кво стана с прословутата административна риформа? Дебилча отчет представя и сега?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 68. 68 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#67] от "Цецо":

  Да ти отговоря. За административната реформа и електронното правителство. Най-важната и част, както я нарече ловешкия изрод преди да уволни 100 човека от ИО. Няма го електронното правителство, няма и ИО. Бюджетът 2011 е под кривата круша, а държавата се тресе от недоволството на всякакви групи по интереси.
  Знаеш ли колко време може да продължи това? Понеже съм го виждал, ще ти кажа. БСП издържа през 1996 в такава ситуация шест месеца. И срина държавата напълно. Ся ще ги гледам и тези.


  Ecrasez l’infâme
 69. 69 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1551 Весело

  До коментар [#68] от "Graf":

  Сега се загледах в девиза ти. Откога го сложи?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 70. 70 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#2] от "Graf":

  Ти пък откъде знаеш?
  Сигурно имаш VPN с Всевишния!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 71. 71 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1538 Весело

  До коментар [#69] от "Цецо":

  Има - няма месец. Откакто съм го сложил събирам народната любов из форума...

  Ecrasez l’infâme
 72. 72 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 626 Гневно

  Дясната партия герб. Хахаха!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK