Испанската BBVA иска дял в турската Garanti Bank за 3.5 млрд. евро


Преговарят за 21% от капитала й

Втората по големина испанска банка BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A) потвърди, че води преговори за покупката на 21% дял в турската Garanti Bank срещу около 3.5 млрд. евро (4.9 млрд. долара), съобщи Financial Times. Това ще помогне на международната експанзия на банката и в същото време ще намали зависимостта й от замрелия вътрешен пазар в Испания.


Garanti се сочи като една от най-добрите банки на бързо растящия турски пазар. Продавач на дела е General Electric (GE). Има предположения, че испанската банка може да поиска мажоритарния пакет или най-малко обещание за евентуален контрол.
В съобщение на испанския регулатор (Comisión Nacional del Mercado de Valores, CNMV) от четвъртък BBVA потвърждава за "воденето на разговори" за възможна покупка на дял, "въпреки, че няма пълна сигурност, че тези разговори ще доведат до споразумение". HSBC и Santander, основните конкуренти на BBVA в Испания, бяха сочени преди време като възможни кандидати за Garanti.


Най-големият дял в банката се държи от турския конгломерат Dogus Group, който е собственик на 30.5%. Останалата част са публично търгувани или са собственост на GE, което означава, че не е ясно дали BBVA ще бъде в състояние да купи контролния пакет в близко бъдеще, пише изданието. Ако сделката приключи успешно, банкови анализатори посочват, че почти несъмнено ще има необходимост от увеличение на капитала.


Испанските публични банки като BBVA и Santander остават относително добре капитализирани въпреки глобалната икономическа криза. Дилемата на BBVA за Garanti е подобна на тази, пред която неотдавна се изправи Santander в САЩ, където се готвеше за покупка на миноритарен дял в M&T, печеливша банка в североизточните щати, от Allied Irish Banks (мажоритарен собственик в Българо-американската кредитна банка у нас).


Цената беше висока и Santander искаше сделка само ако офертата включва възможност за контрол чрез сливане с нейната банка в региона - Sovereign. Изкушението пред BBVA е същото, но отново цената е висока и тя се стреми към пълен контрол.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK