"Софарма" вече контролира над 31% от "Унифарм"

Производителят на лекарства и медикаменти "Софарма" е увеличил участието си в свързаното с компанията дружество "Унифарм" до 31.25%. Това става ясно от уведомление на компанията до борсата. Цена на придобиването не беше посочена.


Акционерите на "Софарма" гласуваха за това увеличение още през лятото. Преди около година и половина пък изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев обяви, че има намерение да направи вливания в групата и с "Българска роза-Севтополис", "Медика" и "Унифарм". Донев има участие и в трите компании.


"Намаляването на икономическата активност по време на кризата ни даде повече свободно време, за да осъществим стратегията си по консолидация на компаниите за производство на лекарства", отбеляза тогава пред "Капитал" Донев. Експертите обясняват тези процеси като закономерни на фона на стремежа за редуциране на разходите и стагнацията в продажбите.
"Унифарм" излезе на над 1.14 млн. лв. печалба за полугодието при повече от 9 млн. лв. оборот - далеч по-силен резултат спрямо същия период на 2009 г., когато бяха отчетени малко по-ниски продажби, но разходите бяха чувствително повече.


За миналата година компанията приключи със 7% ръст на печалбата до 1.64 млн. лв. Ключов фактор за нарастването на крайния финансов резултат тогава имаше намаляването на финансовите разходи на предприятието - наполовина по-малко спрямо предходната година. Продажбите на компанията се повишиха с 2 на сто до 19.14 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK