Борсата реагира като ужилена

Малкото останали инвеститори на Българската фондова борса (БФБ) реагираха като ужилени на идеята на правителството да национализира професионалните пенсионни схеми, които са ключови инвеститори на местния пазар на ценни книжа. Затова и мнозина отговориха с разпродажби на притежаваните от тях най-ликвидни акции вчера.


След около 2% спад на сесията в сряда вчера последва ново движение надолу, при което основният индекс SOFIX, който следи 15-те най-големи компании, загуби 2.27%, при това при засилен спрямо обичайния в кризата оборот от близо 4 млн. лв. Причината - решението на правителството да сложи ръка върху личните сметки на осигуряващите се в професионалните пенсионни фондове работници, с които да плаща пенсии без значение от натрупаните средства по отделните партиди на лицата.


В първите минути на търговията SOFIX дори буквално се сриваше, след като пониженията бяха от порядъка на 4-5%. На по-късен етап обаче някои инвеститори явно все пак прецениха, че ситуацията може да се окаже шанс за бърза печалба, ако правителството не реализира намеренията си, и излязоха на пазара като купувачи, което помогна цялостният спад на пазара да се овладее.
"През първия половин час от търговията в четвъртък не можеше да се намери акция в индексите с повишение на цената. Такива разпродажби имаше през 2008 г., в една съвсем различна пазарна и икономическа среда. Този път проблемът е друг, но приликата е, че никой от инвеститорите няма точна представа какво, кога и как ще се случва", коментира в блога на инвестиционния посредник "Елана трейдинг" анализаторът Цветослав Цачев.


Освен SOFIX всички индекси без изключение регистрираха съществени понижения. "Дневник 20", който включва 20-те най-търгувани на пазара дружества, потъна с 3.5%. Сред най-губещите акции бяха именно тези, които традиционно формират активната, ако изобщо може да се нарече така, търговия на БФБ - тези на "Софарма", "Монбат", "Доверие обединен холдинг", "Индустриален холдинг България", "Еврохолд България", "Стара планина холд", "Енемона" и други, част от които се обезцениха със стойности в диапазона 4-8%.


По изчисления на Цветослав Цачев на база и на статистиката на регулатора КФН инвестициите на професионалните фондове в български акции в момента са 70 млн. лв. "Такава сума не е малка, като се има предвид оборотите и търсенето на БФБ в този момент. Няма да е учудващо, ако инвеститорите на борсата останат в очакване на допълнителни новини, но при преобладаващ натиск на цените надолу", каза експертът на "Елана", аргументирайки се с липсата на яснота как ще стане продажбата или прехвърлянето на активи.


Срещу плановете на правителството по отношение на професионалните схеми се обединиха всички заинтересувани от капиталовия пазар браншови организации - асоциацията на инвестиционните посредници (БАЛИП) и тази на управляващите дружества (БАУД), асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) и други. Някои от тях изразиха негодуванието си и с официални писма до кабинета, държавните институции и бизнес организациите в страната.


Печеливши


+0.61%
5F4
"Първа инвестиционна банка" беше на първа позиция като най-печеливша акция сред компаниите от BG40, след като книжата й се повишиха до 1.66 лв. при 149.17 хил. лв. оборот.


+0.35%
3NB
Ръст имаше и при "Неохим", чиито акции се качиха до 29 лв.


0.00
Да. Една кръгла нула, което в борсовата търговия описва липсата на каквото и да било изменение на акциите, беше достатъчна за Корпоративна търговска банка да стане третата най-печеливша акция.


Губещи


-8.14%
5DOV
"Доверие обединен холдинг" поевтиня силно до 2.71 лв. за акция с 2.72 хил. лв. оборот.


-5.00%
6K1
"Каолин" също беше сред губещите дружества от индекса BG40 за вчера. Акциите му паднаха до 4.05 лв., оборотът с тях беше слаб – едва 4.23 хил. лв.


-4.35%
6H2
"Холдинг Пътища" отново беше сред най-поевтиняващите акции - спад до 1.24 лв. при над 7.82 хил. лв. оборот.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  ненам що в дневник се правите, че борса с дневен оборот жълти стотинки има изобщо некакво значение за икономиката в държавата.

  на тая "борса" единственото, което става е че 20-30 брокерчета изкарват пари за по некоя нова тойотка авенсис на две годинки еднъж - и толкоз.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK