Национализацията на личните вноски - избор между каменната ера и комунизма

Анализатори очакват поне 10-20% по-малко постъпления в НОИ от активите на професионалните фондове заради срива на капиталовия пазар

Христина Митрева

© Красимир Юскеселиев

Христина МитреваСрив, загуби, кражба. Така икономисти, анализатори и самият бизнес определиха идеята на правителството да прехвърли средствата, акумулирани до момента в професионалните пенсионни фондове, в солидарен фонд към Националния осигурителен институт.


Ден след решението на премиера Бойко Борисов, обявено на заседание на МС, липсата на яснота как точно ще се прехвърлят тези средства и въобще дали този план ще се доведе докрай продължава да тресе капиталовия пазар, цените на публичните компании падат и губят всички - и инвеститори, и осигурени.


В отговор на репликата на премиера вчера пред БНТ, че за първи път в пенсионната реформа се прави нещо радикално, така че системата да бъде балансирана до 2032 г., мениджър на една от най-големите публични компании, пожелал анонимност, коментира: "С тези свои идеи ни връщат в каменната ера не само като пенсионна система, а въобще като бизнес среда. Правителството явно иска да изгони българските пари от България."
Съпредседателят на "Синята коалиция" и лидер на СДС Мартин Димитров каза: "Това е първа стъпка към комунизма."


Освен до срив на капиталовия пазар една такава стъпка ще срине въобще доверието към бизнес средата в България, коментира и Огнян Донев, председател на съвета на директорите на "Софарма", друга от най-големите и ликвидни компании на борсата. В рамките на шегата Донев определи като единствен позитив от ситуацията това, че обезценката на качествени активи ще събуди интереса на купувачите.


Именно най-ликвидните, които обикновено са и най-качествени компании на капиталовия пазар, биха загубили най-много, ако се стигне до разпродажба на активите, закупени от професионалните пенсионни фондове. "Дневник" вече писа, че теоретично има два варианта за трансформацията.


Вариант 1


Ако в Националния осигурителен институт (НОИ) се прехвърлят пари в брой, а не активи, реалните постъпления ще са с поне 10-20% по-малко от 500-те млн. лв., на колкото сега се оценяват активите на професионалните фондове, коментираха анализатори. Причината е, че разпродажбата на по-големи пакети акции и на облигации при слабата ликвидност сега ще доведе до рязък спад в цената им.


Според Николай Костов, изпълнителен директор на "Първа ФБК", ако трябва да се вземат пари веднага срещу активите, най-вероятно те ще са наполовина по-малко. Цветослав Цачев, анализатор в "Елана", прогнозира спад от около 10% в общите активи на професионалните схеми.


"Не вярвам, че това може да се случи в България", каза изпълнителният директор на ПОК "Доверие" Даниела Петкова и отново настоя да се направи ревизия дали всички средства, които работодателите са превеждали в НОИ, са внесени в професионалните фондове. "Ние се чудим как може без проверки да се казва, че парите са си толкова, колкото трябва да бъдат. В НОИ се генерира 2 млрд. лв. дефицит на година, затова трябва да има ревизия и да е прозрачно управлението", допълни Петкова.


По думите й, ако все пак се наложи прехвърляне на пари в брой към института, ще се мисли кризисен план, тъй като от срива на капиталовия пазар заради масови разпродажби ще пострадат инвестиции и на универсалните пенсионни фондове.


Тоест освен работещите 1 и 2 категория труд ще загубят и всички останали, които се осигуряват задължително във втория пенсионен стълб. Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, прогнозира загуби за 3 млн. души– акционери в публични компании и взаимни фондове и осигурени в пенсионните схеми.


По мнения на анализатори новината за предстояща разпродажба на активите е достатъчно негативна сама по себе си и ще има отрицателен ефект дори ако самият процес се прави по-дълго във времето, както твърди управителят на НОИ Христина Митрева.


Вариант 2

Неофициален източник на "Дневник" се опита да успокои напрежението с обяснението, че най-вероятно няма да се стигне до разпродажба на активите, а те просто ще бъдат прехвърлени в общ фонд в НОИ така, както са инвестирани в депозити и ценни книжа. Този вариант означава, че НОИ ще трябва да ги управлява.


Досега държавният институт има опит само от учителския фонд, чиито средства обаче се влагат само по сметка в БНБ и в държавни ценни книжа. Позитивният първоначален ефект в случая е, че няма да има масова разпродажба на ценни книжа.


"Пазарът ще се успокои при мисълта, че не предстои появата на акции за десетки милиони", коментира Цачев. Въпреки това според него остава въпросът дали идеята за нов фонд в НОИ е реформа или е просто подмяна на управляващото дружество. Той добави, че досега НОИ не се е занимавал с активно управление на пари, така че няма с какво да се сравни доходността на професионалните фондове, за да се счита, че има по-добра алтернатива от тях.


Представителите на пазара имат и друго притеснение – даже в НОИ да се прехвърлят активи, значителна част от тях трябва да се осребрят скоро за плащането на пенсиите, което отново ще значи разпродажби на акции, облигации и закриване на депозити.


"Това е опасението - ако започнат да използват активите, ще трябва да ги продават и те ще се изчерпят", каза Цачев. Велев също изрази притеснение, че парите от личните партиди ще се използват за изплащане на днешни пенсии и всичко събрано до момента ще се похарчи.


По данни от самите пенсионни компании средствата на професионалните фондове в български акции и облигации са около 200 млн. лв. По оценка на Цачев само на Българската фондова борса (БФБ) са вложени 70 млн. лв. И той, и Николай Костов посочиха, че такава сума не е никак малка на фона на оборота на БФБ - по-малко от 3 млн. лв. вчера.


Ще получат ли хората по-високи пенсии с промяната?


В открито писмо до премиера Бойко Борисов пенсионните дружества поискаха среща с него и обявиха, че след като са прочели стенограмата от последното правителствено заседание, са били "шокирани" от подвеждането му за тяхната дейност и резултати.


Те подчертават, че никой не е съобщил на премиера дали държавата в лицето на НОИ носи отговорност за вноските, натрупани от работещите в 1 и 2 категория преди 2000 г., как при прехвърляне в солидарен фонд могат да се отнемат правата на осигурените и на техните наследници и по какъв начин с парите от фондовете ще се гарантират адекватни ранни пенсии. Още на 15 октомври от Асоциацията на пенсионните дружества (БАДДПО) са изпратили на премиера становище по идеята за прехвърляне на парите в НОИ, но до момента нямат отговор.


Вчера управителят на НОИ Христина Митрева силно се обърка дали наистина държавата национализира противоконституционно частна собственост и доколко това ще рефлектира върху размера на пенсиите на хората от 1 и 2 категория труд. В парламента Митрева призна, че с премахване на индивидуалните партиди хората, на които редовно са им превеждани осигурителни вноски през последните 10 години върху реалния им доход, ще получат пенсия от 560 лв. вместо от 700 лв., каквато им се полага.


"Наистина теоретично има елемент на преразпределение", каза тя. В същото време на въпрос дали национализацията не е противоконституционна Митрева отвърна: "За мен не е противоконституционно. Щеше да е такова, ако с парите на тези хора се плащаха чужди пенсии. В случая парите ще отидат във фонд, който ще плаща техните пенсии. Няма да се вкарват във фонд "Пенсии". Само пада индивидуалната партида, но правата не се губят и те дори ще са по-големи", каза Митрева.


Допълнително управителят на НОИ се опита да обясни, че тези пари не бива да се разглеждат като лични, защото всъщност са превеждани от работодателите, а не от самите служители. В заключение Митрева констатира, че всичко това е едно политическо решение, което институтът трябва да изпълни.Мнения


Огнян Донев, председател на съвета на директорите на "Софарма"
Това ще доведе до срив на борсата и срив в доверието към бизнес средата у нас. (шеговито) Във всяко зло има и нещо добро. Обезценяването на качествени активи поражда желание за покупка.


Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие"
Аз отново настоявам - искам някой да направи ревизия дали всички пари, които работодателите са превеждали в НОИ, са внесени в професионалните фондове. Ние се чудим как може без проверки да се казва, че парите са си толкова, колкото трябва да бъдат. В НОИ се генерира 2 млрд. лв. дефицит на година, затова трябва да има ревизия и да е прозрачно управлението.
Борсата вече реагира със спад и прави впечатление, че за разлика от близките месеци оборотът е по-висок. Ако ни се наложи да внасяме пари в НОИ, защо си мислите, че ще започнем да разпродаваме и да засегнем и универсалните си фондове? Ще направим кризисен план, ако се наложи. Не вярвам, че това ще се случи, въпреки стенограмите от правителственото заседание. Вноските на хората отпреди 2000 г. са били в държавното осигуряване, след това започват да се превеждат към нас и не знам как може г-жа Митрева да твърди, че не знае колко пари са постъпвали по личните партиди, след като през по-голяма част от времето точно НОИ ни ги е превеждал (вчера Митрева съобщи, че няма информация какво е разпределяно по партиди, каква е доходността и за колко работници са плащани вноски - бел. ред.).


Бончо Иванов, портфолио мениджър, "ОББ асет мениджмънт"
Основната идея на професионалните схеми би следвало да е акумулиране на положителен доход на индивидуално осигурените и при възможност това да е за сметка на развитието на местната икономика. Ако ППФ се задължат да остойностят своите инвестиции, за да трансферират сума към НОИ, то естествено е парите да не са в текущия им размер, защото това са инвестиции с определен инвестиционен хоризонт, отделно трябва да добавим и съпътстващите обществено-икономически негативи. Ако се разгледа втори вариант, при който активите на ППФ се прехвърлят под управлението на НОИ, т.е. на солидарен, а не на индивидуален принцип, то при първата необходимост на средства от НОИ или породено желание за преструктуриране вероятно пак ще достигнем до непълно набиране на очакваната сума и същите странични ефекти.


Стоян Тошев, председател на Българската асоциацията на управляващите дружества (БАУД)
Подобни действия биха подкопали съществуването на пенсионната система, без да разрешат проблемите в нея, и биха поставили под въпрос съществуването на капиталовия пазар в страната. Прехвърлянето на активи, предшествано от масови разпродажби и ликвидиране на позиции, биха сринали капиталовия пазар и унищожили доверието в него - нещо, което не се случи дори в условията на глобалната финансова криза. Вторичните трусове, предизвикани от такава политика, ще се отразят на всички институции, опериращи на пазара, ще доведе до отдръпване на портфейлни и стратегически инвеститори и би навредило на стабилността на финансовата система.

Любомир Бояджиев, председател на Българската асоциацията на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП)

Реализирането на тази идея би довело до сътресения на капиталовия пазар, унищожаване на доверието в него, повишаването на цената на финансирането на предприятията, доколкото ще липсва алтернатива на банковото кредитиране и отблъскване на местните и чуждестранните инвеститори от него за дълъг период от време. Няма и яснота как ще се изпълни чисто технически това прехвърляне от частните фондове към НОИ.


Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал
Спадът на борсата в четвъртък беше овладян, защото самите инвеститори трудно могат да си представят как изобщо може да се случи подобно нещо. Пари по лични партиди, които се наследяват за бъдещи пенсии, ще бъдат използвани за изплащане на днешни пенсии. Не само че текущите вноски, но и събраните до момента средства ще се изхарчат. Другият проблем е сривът на капиталовия пазар, който може да се случи. В България има 3 млн. акционери, договорни фондове, доброволни и задължителни пенсионни фондове, на които активите ще се обезценят. Милиони български граждани ще обеднеят. Това ли са корпоративните интереси, в които ни обвиняват? Един срив на борсата и
унищожаване на капиталовия пазар допълнително ще стесни възможностите за инвестиции на компаниите в страната. Не може с червеноармейска атака да се решават натрупани от десетилетие проблеми. Идеята да има само прехвърляне на активите от частните към държавния осигурителен фонд е не по-малко рисковано решение, защото може да се окаже, че всички тези активи са само гнили круши. За последното е достатъчна само една борсова сесия. По-лошото е, че този капиталов стълб може да се стопи.


Мартин Димитров, председател на СДС
Това е първата стъпка към комунизма. След национализацията на пенсионни фондове може да се пристъпи към национализация на банките, медиите, изобщо на всички икономически сфери.


Алиосман Имамов, депутат ДПС
Не е правилно индивидуалните партиди да се заличават. Сега се вижда, че тези фондове не са управлявани добре и няма натрупвания, с които да се изплащат пенсии на хората. Правилното действие ще е държавата да субсидира изплащането на пенсиите за работниците първи и втора категория, когато натрупванията по личните им партиди не са достатъчни, но не и тези партиди да се заличават, като постъпват в общ фонд.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK