Национализацията на личните вноски - избор между каменната ера и комунизма

Анализатори очакват поне 10-20% по-малко постъпления в НОИ от активите на професионалните фондове заради срива на капиталовия пазар

Христина Митрева

© Красимир Юскеселиев

Христина МитреваСрив, загуби, кражба. Така икономисти, анализатори и самият бизнес определиха идеята на правителството да прехвърли средствата, акумулирани до момента в професионалните пенсионни фондове, в солидарен фонд към Националния осигурителен институт.


Ден след решението на премиера Бойко Борисов, обявено на заседание на МС, липсата на яснота как точно ще се прехвърлят тези средства и въобще дали този план ще се доведе докрай продължава да тресе капиталовия пазар, цените на публичните компании падат и губят всички - и инвеститори, и осигурени.


В отговор на репликата на премиера вчера пред БНТ, че за първи път в пенсионната реформа се прави нещо радикално, така че системата да бъде балансирана до 2032 г., мениджър на една от най-големите публични компании, пожелал анонимност, коментира: "С тези свои идеи ни връщат в каменната ера не само като пенсионна система, а въобще като бизнес среда. Правителството явно иска да изгони българските пари от България."
Съпредседателят на "Синята коалиция" и лидер на СДС Мартин Димитров каза: "Това е първа стъпка към комунизма."


Освен до срив на капиталовия пазар една такава стъпка ще срине въобще доверието към бизнес средата в България, коментира и Огнян Донев, председател на съвета на директорите на "Софарма", друга от най-големите и ликвидни компании на борсата. В рамките на шегата Донев определи като единствен позитив от ситуацията това, че обезценката на качествени активи ще събуди интереса на купувачите.


Именно най-ликвидните, които обикновено са и най-качествени компании на капиталовия пазар, биха загубили най-много, ако се стигне до разпродажба на активите, закупени от професионалните пенсионни фондове. "Дневник" вече писа, че теоретично има два варианта за трансформацията.


Вариант 1


Ако в Националния осигурителен институт (НОИ) се прехвърлят пари в брой, а не активи, реалните постъпления ще са с поне 10-20% по-малко от 500-те млн. лв., на колкото сега се оценяват активите на професионалните фондове, коментираха анализатори. Причината е, че разпродажбата на по-големи пакети акции и на облигации при слабата ликвидност сега ще доведе до рязък спад в цената им.


Според Николай Костов, изпълнителен директор на "Първа ФБК", ако трябва да се вземат пари веднага срещу активите, най-вероятно те ще са наполовина по-малко. Цветослав Цачев, анализатор в "Елана", прогнозира спад от около 10% в общите активи на професионалните схеми.


"Не вярвам, че това може да се случи в България", каза изпълнителният директор на ПОК "Доверие" Даниела Петкова и отново настоя да се направи ревизия дали всички средства, които работодателите са превеждали в НОИ, са внесени в професионалните фондове. "Ние се чудим как може без проверки да се казва, че парите са си толкова, колкото трябва да бъдат. В НОИ се генерира 2 млрд. лв. дефицит на година, затова трябва да има ревизия и да е прозрачно управлението", допълни Петкова.


По думите й, ако все пак се наложи прехвърляне на пари в брой към института, ще се мисли кризисен план, тъй като от срива на капиталовия пазар заради масови разпродажби ще пострадат инвестиции и на универсалните пенсионни фондове.


Тоест освен работещите 1 и 2 категория труд ще загубят и всички останали, които се осигуряват задължително във втория пенсионен стълб. Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, прогнозира загуби за 3 млн. души– акционери в публични компании и взаимни фондове и осигурени в пенсионните схеми.


По мнения на анализатори новината за предстояща разпродажба на активите е достатъчно негативна сама по себе си и ще има отрицателен ефект дори ако самият процес се прави по-дълго във времето, както твърди управителят на НОИ Христина Митрева.


Вариант 2

Неофициален източник на "Дневник" се опита да успокои напрежението с обяснението, че най-вероятно няма да се стигне до разпродажба на активите, а те просто ще бъдат прехвърлени в общ фонд в НОИ така, както са инвестирани в депозити и ценни книжа. Този вариант означава, че НОИ ще трябва да ги управлява.


Досега държавният институт има опит само от учителския фонд, чиито средства обаче се влагат само по сметка в БНБ и в държавни ценни книжа. Позитивният първоначален ефект в случая е, че няма да има масова разпродажба на ценни книжа.


"Пазарът ще се успокои при мисълта, че не предстои появата на акции за десетки милиони", коментира Цачев. Въпреки това според него остава въпросът дали идеята за нов фонд в НОИ е реформа или е просто подмяна на управляващото дружество. Той добави, че досега НОИ не се е занимавал с активно управление на пари, така че няма с какво да се сравни доходността на професионалните фондове, за да се счита, че има по-добра алтернатива от тях.


Представителите на пазара имат и друго притеснение – даже в НОИ да се прехвърлят активи, значителна част от тях трябва да се осребрят скоро за плащането на пенсиите, което отново ще значи разпродажби на акции, облигации и закриване на депозити.


"Това е опасението - ако започнат да използват активите, ще трябва да ги продават и те ще се изчерпят", каза Цачев. Велев също изрази притеснение, че парите от личните партиди ще се използват за изплащане на днешни пенсии и всичко събрано до момента ще се похарчи.


По данни от самите пенсионни компании средствата на професионалните фондове в български акции и облигации са около 200 млн. лв. По оценка на Цачев само на Българската фондова борса (БФБ) са вложени 70 млн. лв. И той, и Николай Костов посочиха, че такава сума не е никак малка на фона на оборота на БФБ - по-малко от 3 млн. лв. вчера.


Ще получат ли хората по-високи пенсии с промяната?


В открито писмо до премиера Бойко Борисов пенсионните дружества поискаха среща с него и обявиха, че след като са прочели стенограмата от последното правителствено заседание, са били "шокирани" от подвеждането му за тяхната дейност и резултати.


Те подчертават, че никой не е съобщил на премиера дали държавата в лицето на НОИ носи отговорност за вноските, натрупани от работещите в 1 и 2 категория преди 2000 г., как при прехвърляне в солидарен фонд могат да се отнемат правата на осигурените и на техните наследници и по какъв начин с парите от фондовете ще се гарантират адекватни ранни пенсии. Още на 15 октомври от Асоциацията на пенсионните дружества (БАДДПО) са изпратили на премиера становище по идеята за прехвърляне на парите в НОИ, но до момента нямат отговор.


Вчера управителят на НОИ Христина Митрева силно се обърка дали наистина държавата национализира противоконституционно частна собственост и доколко това ще рефлектира върху размера на пенсиите на хората от 1 и 2 категория труд. В парламента Митрева призна, че с премахване на индивидуалните партиди хората, на които редовно са им превеждани осигурителни вноски през последните 10 години върху реалния им доход, ще получат пенсия от 560 лв. вместо от 700 лв., каквато им се полага.


"Наистина теоретично има елемент на преразпределение", каза тя. В същото време на въпрос дали национализацията не е противоконституционна Митрева отвърна: "За мен не е противоконституционно. Щеше да е такова, ако с парите на тези хора се плащаха чужди пенсии. В случая парите ще отидат във фонд, който ще плаща техните пенсии. Няма да се вкарват във фонд "Пенсии". Само пада индивидуалната партида, но правата не се губят и те дори ще са по-големи", каза Митрева.


Допълнително управителят на НОИ се опита да обясни, че тези пари не бива да се разглеждат като лични, защото всъщност са превеждани от работодателите, а не от самите служители. В заключение Митрева констатира, че всичко това е едно политическо решение, което институтът трябва да изпълни.Мнения


Огнян Донев, председател на съвета на директорите на "Софарма"
Това ще доведе до срив на борсата и срив в доверието към бизнес средата у нас. (шеговито) Във всяко зло има и нещо добро. Обезценяването на качествени активи поражда желание за покупка.


Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие"
Аз отново настоявам - искам някой да направи ревизия дали всички пари, които работодателите са превеждали в НОИ, са внесени в професионалните фондове. Ние се чудим как може без проверки да се казва, че парите са си толкова, колкото трябва да бъдат. В НОИ се генерира 2 млрд. лв. дефицит на година, затова трябва да има ревизия и да е прозрачно управлението.
Борсата вече реагира със спад и прави впечатление, че за разлика от близките месеци оборотът е по-висок. Ако ни се наложи да внасяме пари в НОИ, защо си мислите, че ще започнем да разпродаваме и да засегнем и универсалните си фондове? Ще направим кризисен план, ако се наложи. Не вярвам, че това ще се случи, въпреки стенограмите от правителственото заседание. Вноските на хората отпреди 2000 г. са били в държавното осигуряване, след това започват да се превеждат към нас и не знам как може г-жа Митрева да твърди, че не знае колко пари са постъпвали по личните партиди, след като през по-голяма част от времето точно НОИ ни ги е превеждал (вчера Митрева съобщи, че няма информация какво е разпределяно по партиди, каква е доходността и за колко работници са плащани вноски - бел. ред.).


Бончо Иванов, портфолио мениджър, "ОББ асет мениджмънт"
Основната идея на професионалните схеми би следвало да е акумулиране на положителен доход на индивидуално осигурените и при възможност това да е за сметка на развитието на местната икономика. Ако ППФ се задължат да остойностят своите инвестиции, за да трансферират сума към НОИ, то естествено е парите да не са в текущия им размер, защото това са инвестиции с определен инвестиционен хоризонт, отделно трябва да добавим и съпътстващите обществено-икономически негативи. Ако се разгледа втори вариант, при който активите на ППФ се прехвърлят под управлението на НОИ, т.е. на солидарен, а не на индивидуален принцип, то при първата необходимост на средства от НОИ или породено желание за преструктуриране вероятно пак ще достигнем до непълно набиране на очакваната сума и същите странични ефекти.


Стоян Тошев, председател на Българската асоциацията на управляващите дружества (БАУД)
Подобни действия биха подкопали съществуването на пенсионната система, без да разрешат проблемите в нея, и биха поставили под въпрос съществуването на капиталовия пазар в страната. Прехвърлянето на активи, предшествано от масови разпродажби и ликвидиране на позиции, биха сринали капиталовия пазар и унищожили доверието в него - нещо, което не се случи дори в условията на глобалната финансова криза. Вторичните трусове, предизвикани от такава политика, ще се отразят на всички институции, опериращи на пазара, ще доведе до отдръпване на портфейлни и стратегически инвеститори и би навредило на стабилността на финансовата система.

Любомир Бояджиев, председател на Българската асоциацията на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП)

Реализирането на тази идея би довело до сътресения на капиталовия пазар, унищожаване на доверието в него, повишаването на цената на финансирането на предприятията, доколкото ще липсва алтернатива на банковото кредитиране и отблъскване на местните и чуждестранните инвеститори от него за дълъг период от време. Няма и яснота как ще се изпълни чисто технически това прехвърляне от частните фондове към НОИ.


Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал
Спадът на борсата в четвъртък беше овладян, защото самите инвеститори трудно могат да си представят как изобщо може да се случи подобно нещо. Пари по лични партиди, които се наследяват за бъдещи пенсии, ще бъдат използвани за изплащане на днешни пенсии. Не само че текущите вноски, но и събраните до момента средства ще се изхарчат. Другият проблем е сривът на капиталовия пазар, който може да се случи. В България има 3 млн. акционери, договорни фондове, доброволни и задължителни пенсионни фондове, на които активите ще се обезценят. Милиони български граждани ще обеднеят. Това ли са корпоративните интереси, в които ни обвиняват? Един срив на борсата и
унищожаване на капиталовия пазар допълнително ще стесни възможностите за инвестиции на компаниите в страната. Не може с червеноармейска атака да се решават натрупани от десетилетие проблеми. Идеята да има само прехвърляне на активите от частните към държавния осигурителен фонд е не по-малко рисковано решение, защото може да се окаже, че всички тези активи са само гнили круши. За последното е достатъчна само една борсова сесия. По-лошото е, че този капиталов стълб може да се стопи.


Мартин Димитров, председател на СДС
Това е първата стъпка към комунизма. След национализацията на пенсионни фондове може да се пристъпи към национализация на банките, медиите, изобщо на всички икономически сфери.


Алиосман Имамов, депутат ДПС
Не е правилно индивидуалните партиди да се заличават. Сега се вижда, че тези фондове не са управлявани добре и няма натрупвания, с които да се изплащат пенсии на хората. Правилното действие ще е държавата да субсидира изплащането на пенсиите за работниците първи и втора категория, когато натрупванията по личните им партиди не са достатъчни, но не и тези партиди да се заличават, като постъпват в общ фонд.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Огнян Донев: Обезценяването на качествени активи поражда желание за покупка."
  На спекуланти, а не на инвеститори. Първите ще купя евтино подценените активи, за да спечелят бързи пари от корекцията на цените и след това ще си ги разпродадат отново. Вторите ще търсят бъдеще за инвестицията си, но рискът ще е прекалено голям за тях, защото не се знае дали утре няма да се реши направо да се национализират компаниите, в които са вложили парите си и те да останат с 0 лв.

  www.economistbg.com/
 2. 2 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Има и друга страна на монетата обаче, която всички забравяме в момента, а тя е че Пенсионните дружества вече години държат високи таксите на входа на фондовете, както и таксите за управление на активите им. По-скоро в това можем да се вгледаме и да обсъждаме, защото това наистина удря хората в джоба.

  Proud to be anonymous!!!
 3. 3 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 920 Неутрално

  И как така тяхната пенсия ще е по-голяма. Тази Митрева да не би да може да създава пари от въздух. Или пък мисли че всички са идиоти. Ще вземат парите и ще ги профукат за трите години до края на мандата на Бойко. И готово, за това я правят цялата операция. за да откраднат половин милиард лева и да го профукат. Защото не знаят как да управляват а могат само да харчат. Банда крадци ни управляват в момента

 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  УВОЛНЕТЕ ПРЕМИЕРА!
  Дянков и Плевналиев може да останат, останалите - свободни сте!
  Кръъгом марш!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Господа, защо мислите цели три години напред? Догодина са президентските и общинските избори. Това е срокът, в който трябва да се раздават пари на масово застъпените слоеве избиратели - пенсионери и социално слаби.

  А после, после - вся власт нам!

  Само дето нещо късогледо и късокрако го вършат..., май ще само ще си избодат очите...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 6. 6 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Управляващите в последните 20 години все по-безкомпромисно заприличват на банда рекетьори, кавито всъщност са!
  Разбрали веднъж, че няма да има никакво възмездие, пред тях няма никакви спирачки.
  Следващата стъпка в простотията на същите ще е да наизвадят оръжията и цялата армия от Милион и повече паразити, вредители и просто нищонеправещи пряко да изземат малкото което не са успяли да окрадат досега.

 7. 7 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Защо и полицайте не си плащат вноските. Кой плаща техните пенсии. Нямало пари за пенсии, ами как ще има като има привилигировани които само цоцат. Дефицити, мефицити ами то дефицитите не се оправят като крадеш пари от там от където има. Оправят се като като си правиш сметката. Ама за тази сметка не стигат десетте пръстта на ръцете, то май на повечето от държавното ни управление това са възможностите за сметки.

 8. 8 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Всички фондове са ужасени - нормално, като нямаш пари, които декларираш, че имаш, а всъщност си ги инвестирал, примерно в строителство и шивашки бизнес, но си ги загубил, е трудно да признаеш че си поддържал тъпанарската "картинка" с поставени лица, с лъскави возила, с арогантно държание и никаква визия за бъдещето си! Оказва се че пенсо-фондовете са поредните структури стимулирали мутро-барока, а от това възвръщаемост - няма, а в шивашката индустрия, ишлемето е кървава инвестиция, там гащите са ти свалени, и к'вото дойде, а това което дойде не е розово!
  Така, че другари молете се да има к'во да замине за НОИ!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 9. 9 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ivan Petrov":

  Това са пълни глупости. Портфейлите им са публични на сайтовете им ги има. Ако парите се окажат по-малко това ще е с едно десетина процента и то основно заради тъпото решение на Бат Бойко което срина борсата ни последните два дена и най-вероятно ще продължава да я срива

 10. 10 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Има едно решение - искове от НОИ към фондовете за плащане на тазгодишните им задължения към осигурявяните! Кой няма - кепенците, а менаджерите на съд! Така се прави в нормалния свят! И е най-лесно!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 11. 11 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 586 Гневно

  If You´re Going to be Dumb, You Got to be Tough ...

 12. 12 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#10] от "BBC":

  И защо мислиш че не го правят. Ами защото пенсионните фондове са си изрядни. Проблема е в НОИ. Те нямат кинти, там е дефицита.

 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  ..."Само пада индивидуалната партида, но правата не се губят и те дори ще са по-големи."... Това означава данъкоплатецът пак да доплаща! Аре нема нужда!
  Ама вие кога ще разберете, че Герб са си чисти милиционери, и по-добро от соц-а нито са виждали нито могат да измислят! Ама бизнесът това го разбира чак когато ще го усети на гърба си!
  Иначе синдикати представляващи тясна група хора и Бой Бо се разбират да ощетят данъкоплатеца и да нарушат конституцията и законите в услуга на групов интерес! За тях право няма! Има само "лесни решения". При Костов лесни решения нямаше! Нещата се обмисляха дълго.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1069 Любопитно

  Веднъж държавата прибра парите от пенсионните вноски през 1990-1996. Всичко беше отмъкнато. Сега се правят пак на бащица: "Тия частници защо не щат да ви плащат пенсии? Дайте тук парите, ние ще плащаме повече, отколкото всъщност има в касата". Е колко може да продължи това? Една - две години. Евтини предизборни номера, ама народа е прост и се хваща. Тези частни фондове нали имат законов таван колко могат да харчат за управление, кой им е написал закона - държавата. Както каза #9, парите са публичо достояние - на сайтовете им ги има публикувани. Бойко какво се прави на селски хитрец с това: "Поемайте си ангажимента и плащайте пенсии, не може по 50 лева на месец"? Няма скрито-покрито тука. Толкова са вноските - това е налично.

 15. 15 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  ТОВА НЕ Е РЕФОРМА, ТОВА Е ЗАМИТАНЕ НА СЛЕДИТЕ СЛЕД КРАЖБИТЕ НА ФОНДОВЕТЕ И СЛЕД ТОВА С ОСТАТЪКА ПЪЛНИМ КАСАТА ЗА ДА РАЗПРЕДЕЛИМ ПОРАВНО...


  СЛЕД ТЕЗИ ОПЕРАЦИИ ПАРИ НЯМА ДА ИМА ПАК И ТОГАВА ЗАЕМ ОТ МВФ ПАДАНЕ НА БОРДА ГЛАД МИЗЕРИЯ И НИКАКВИ ПЕНСИИ ЗА ХОРАТА НА ВЪЗРАСТ СЕГА - 40 ГОДИНИ, ТЯХНАТА ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ ще е 70 години за получаване на помощ от държавата.


  А НЕ НА ПЕНСИЯ, КОЕТО Е СЪВСЕМ ДРУГА РАБОТА.


  ПЪЛЕН ПРОВАЛ НА човек страхлив без политическа воля свързан с ЛЕВИТЕ ИЗЦЯЛО с ниски интелектуални способности и БЕЗ АВТОРИТЕТНО ПЪРВОБИТНО ДЪРЖАНИЕ...


  ТОВА УПРАВЛЕНИЕ Е ПЪЛНА ЗАГУБА НА ВРЕМЕ. ТАКА ЦЕННО ЗА СТРАНАТА В УСЛОВИЯТА НА СВЕТОВНА КРИЗА....

 16. 16 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Ако не всички, повечето фондове си гледат работата, защото ако има злоупотреби, то те са възможни защото законодателството не е пригодено да няма нарушения...ама кой да направи това БЕЗКАПАЦИТЕТНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ИЛИ ДВОЙНО ПО- БЕЗКАПАЦИТЕТНИТЕ ИМ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ.

  ВСЕКИ МИГ С ТЕЗИ ХОРА Е ЗАГУБЕН ТЕ НЯМА ДА НАПРАВЯТ НИКАКВИ РЕФОРМИ...НИКОГА.

  Защото са свързани с олигархичните кръгове, руски енергийни и защото имат интерес да бавят топката колкото могат и след това да се прелеят в редовете на новосформирана лява форма на хамелеоните на БКП-БСП това е целта всичко друго е пушилки, популизъм и димни завеси...

 17. 17 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  ...това са приоми на соиокомунистите този филм сме го гледали като сериал само артистите се сменят,а ролята е една и съща...така се управлява лесно но безпеспективно...

  това да имаш подкрепата на обществото и да не можеш да направиш нито една реформа в нито една сфера ,нито един закон нито една промяна нито в здравеопазване, нито в образование, нито в пенсионта осигуреност, А да държиш огромен държавен апарат, нефункциониращи министерства и местна власт и в същото време да искаш да обвържешстраната в МЕГАЛОМАНИАКАЛНИ ЕНЕРГИЙНИ СССРУСКИ ПРОЕКТИ ЗА МИЛИАРДИ И МИЛИАРДИ ВАЛУТНИ ЕДИНИЖИ ОБРИчАЙКИ ВСИчКИ ХОРА НА НЕИЗПЛАТИМИ ДЪЛГОВА С ПОКОЛЕНИЯ НАПРЕД - те това е управленска "далновидност". МНОГО ГОЛЯМА ДАЛНОВИДНОСТ, но само за определени кръгове....

 18. 18 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  ...ситемата на НОИ ще бъде балансирана до 2032 е по-голяма неистина небях чувал скоро...що не казанаправо до 3032, 4е да му повярваме наистина...

 19. 19 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  ...човеко,не може с кметска инерция да откруваш и режеш ленти, няма нужда от това бае тошевски маниер, ти работиш против бизнеса на страната, затова нищо и няма да постигнеш...съкращавай драстично държавния персонал и ненужните ведомства и агенции, и от там си набави пари, иначе лошо, лошо седларов, трябва и да приватизираш всичко което можеш и което е останало на части и изгодно, иначе лошо, много лошо...КРИЗАТА щЕ Е МНОГО ДЪЛБОКА И ПРОДЪЛЖИТЕЛНА КОЛКОТО ЕДНО ПОКОЛНИЕ - ОКОЛО 2020 ЕДВАЛИ щЕ ИМА ПОДОБРЕНИЕ...

 20. 20 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  ОБРАЗОВАНИЕТО БОРИСОВ, ОБРАЗОВАНИЕТО, ТАМ Е БЪДЕщЕТО НА НАЦИЯТА

 21. 21 Профил на aaa
  aaa
  Рейтинг: 237 Весело

  Никаква национализация няма да има на практика. Това би трябвало да е ясно и на първокурсник студент по право.

  Изниква въпросът - тези дали не се правят на борсови спекуланти и ще ли им мине номера

  Аз си мисля че не са познали и единствените „дивиденти” които ще извлачат от постановката са няколко % по-нисък рейтинг

 22. 22 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Избор между каменната ера и комунизма не съществува - няма по-сигурен начин да влезеш директно в каменната ера от това да избереш комунизма.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 23. 23 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 466 Гневно

  Това си е чист грабеж! Изчакаха да се натрупат милиарди и ги прибират типично по комунистически! Ако позволим това да се случи, утре тия идиоти от ГЕРБ ще посегнат и на личните ни спестовни сметки - да виждате някаква разлика? Имаме индивидуални двустранни договори с юридическо лице - пенс.фонд и в качеството си на каква страна държавата се намесва и изземва спестяванията ни? Същото е и с личните ни влогове, депозити, спестявания - само че другата страна са банките. Какво пречи на анихилистите от анти-народната партия ГЕРБ утре да приложат това върху всеки и всичко ? По-страшен недемократичен едноличен тоталитарен безпардонен режим не е имало дори и при социализма! Агенции, подслушвания, всяване на страхове и пр. Там поне имахме макар и някакви права, сега от ГЕРБ всичко ни отнемат едно по едно! Да имаме здравеопазване, образование, право на труд, на помощи и пр?? Въобще, да имаме някакви свободи? Имаме си един позьор който е толкова далече от истината и куп кретени около него - какво искат тия хора от тоз нещастен народ? Егати малоумниците!

  Истината е някъде там ...
 24. 24 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Сещам се и за още нещо - ами ако в действителност просто няма и нито стотинка в момента в тези фондове? Ако това се прави само за да се заметат следите от вече извършения грабеж на спестяванията и с тези си действия правителството, вече ограбило парите, просто иска да ги размие и затрие? Куче влаче, диря няма, хей.... Някой да ги е виждал, пипал, ревизирал тези средства? Потапайки ги в НОИ, те просто ще узаконят изчезването на милионите, които, предполагам, така и така вече ги няма. Дано съм лош пророк...

  Истината е някъде там ...
 25. 25 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Основните промени, към които трябва да прибегне правителството са следните:
  1) Незабавна промяна на начина на изчисление на таксите от началото на 2011 г.
  2) В периода 2011-2013 вноската в УПФ трябва да бъде постепенно увеличена от 5% на 10%.
  3) От 2012 г. да започне постепенното изравняване на възрастовите граници между мъжете и жените за пенсиониране.
  4) Считано от 2011 сега действащият размер от 10% данъчно облекчение за тези, които се осигуряват, да бъде увеличен поне до 15-20%.
  5) Системата на мултифондовете да бъде въведена от 2012 г., като се дава на работещите възможност, в зависимост от възрастта им, да изберат подходящия за тях рисков профил на портфейла.

 26. 26 Профил на daliznam
  daliznam
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Хора не ви ли се струва странно, че Комисията за финансов надзор се е покрила и не казва нищо по въпроса за това дали има пари във професионалните фондове или няма, къде са инвестирани средствата на фондовете, какъв надзор осъществява и т.н .... не е ли странно според Вас...или едни хора от МС просто не искат истината да се каже и че т.нар. злоупотреби и липса на средства, които се визират като повод за национализацията са в голямата си част вятър и мъгла..пак питам защо "независимата" комисия за финансов надзор не прави изявление по въпроса..кой я натиска.. ??

 27. 27 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#26] от "daliznam":

  Защото е наясно че това е пълна глупост. Ама нали са поличиски лица не могат да кажат най Бойко, "абе идиот такива работи не се правят"

 28. 28 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#9] от "kai":

  А ако всичко е тръгнало да се срива отпреди една година, а чак сега става ясно, че нещо не е наред???
  Може 'би имам повече информация от теб, още отпреди година и повече...

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 29. 29 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#24] от "Михал Мишкоед":

  Теорията, май е истински абсурд, реален само за Абсурдистан...
  Имаме познал, или не толкова, може Боце пък да иска да предизвика умишлено скандал, за да се разбере, че не ги е откраднал той, а се искат от него, това е в неговия стил - една друга абсурдна теория...

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 30. 30 Профил на Chad
  Chad
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#24] от "Михал Мишкоед":

  Всеки ден Комисията за финансов надзор ги контролира и в нейните данни всичко би следвало да е точно - поне затова получават заплати и дерат от поднадзорните лица такси колкото месечния разход за заплати на едно средноголямо дружество. Освен ако нещо не се е разбутало вече там, откакто назначиха своя си човек за шеф. Защото информацията им за доходността към 30.09. беше публикувана не за седмица след периода, както обикновено, а едва преди три дни.

  Chad
 31. 31 Профил на Chad
  Chad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#26] от "daliznam":

  Смее ли Мавродинов да каже нещо, след като Big Bug вече се е произнесъл как стоят нещата и колко са разходите на професионалните фондове...

  Chad
 32. 32
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:47 на 22/10/2010 от неговия автор.

 33. 33
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:33 на 23/10/2010 от неговия автор.

 34. 34 Профил на valentin_a4
  valentin_a4
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ХОРА , ИНВЕСТИТОРИТЕ ЗАТОВА НЕ ИДВАТ , НЯМА И ДА ДОЙДАТ В БЪЛГАРИЯ, ТА ТЕ НИ ЧАКАТ ВСЕКИ МОМЕНТ ДА ФАЛИРАМЕ !!!! ДРЪН-ДРЪН ИСПАНИЯ , ИТАЛИЯ , ПОРТУГАЛИЯ....... НИЕ И УКРАЙНА СМЕ БОМБИТЕ СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ В ЕВРОПА !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK