Работодателите: Замисълът на правителството подрива пенсионната система

Работодателите: Замисълът на правителството подрива пенсионната система

© Красимир ЮскеселиевРаботодателските организации в България възразяват остро срещу намерението на правителството да прехвърли средствата в професионалните пенсионни фондове на работниците от първа и втора категория труд към новосъздаден солидарен фонд в Националния осигурителен институт, за да гарантира текущото изплащане на пенсии за всички, придобили правото на ранно пенсиониране.


Това се казва в съвместна декларация на представителните на национално равнище организации на работодателите – Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата, Български съюз на частните предприемачи "Възраждане", Конфедерация на работодателите и индустриалците в България и Съюз за стопанска инициатива.Средствата на професионалните пенсионни фондове са в индивидуални партиди на осигурените лица - това са лични средства и собственост. Пренасочване на тези средства без волеизявление на техния собственик представлява изземване в обществена полза, което обаче не се ползва с подкрепа от общественото мнение, се казва в декларацията. Стъпки в подобна посока могат да бъдат предприемани само след внимателно обсъждане в професионалните среди и с подходящо комуникиране на идеята в обществото. Обратното би означавало загуба на доверие в пенсионната система, която и в момента е компрометирана в очите на отделния човек, защото не осигурява прозрачност и предвидимост за осигуряваните лица, които искат да бъдат наясно какво ще получат срещу своя принос в системата, констатират още експертите.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  ,,,"Средствата на професи оналните пенсионни фондове са в индивидуални партидина осигурените лица - това са лични средства и собственост.",,,,
  ----------------
  Тогава какво ги мислим?

 2. 2 Профил на true2010
  true2010
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  А частната собственост е неприкосновена по Конституция

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  "не се ползва с подкрепа от общественото мнение, се казва в декларацията".

  >>> Въпросът изобщо не е до обществено мнение, а до спазване на правата на собственост. И трябва да се обясни, че мярката ще падне от воле на конституционен съд. Последният едва ли ще се бави повече от 2 дена с решението. Иначе ако беше до "обществено мнение", "народо" щеше да настоява да се вземе от "онея с многото натрупано", за да се накупят с него ракия и кебапчета за "сиромасите". За съжаление, мат'ряла е ляво ориентиран

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 4. 4
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:03 на 22/10/2010 от неговия автор.

 5. 5 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 638 Любопитно
 6. 6 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#2] от "true2010":

  Ами да си изплащат пенсиите. По 50 лв.

 7. 7 Профил на true2010
  true2010
  Рейтинг: Весело

  Виж Речник-вдясно-Сив рицар

 8. 8 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Корпоративни облигации 22,54
  Акции, права и дялове 28,35
  Банкови депозити 20,31
  Дългови ценни книжа от държави-членки на ЕС 21,88

  Ето ви структурата на инвестициите в ППФ към средата на 2010

 9. 9 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Любопитно

  Ами да парите са частни, но не са на "работодателите" за лично ползване - джипове, секретарки, купони и т.н. , а за ПЕНСИИ на собствениците на личните вноски.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 10. 10 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А какво стана със Сребърния фонд? И колко са приходите от приватизация за миналата и тази година? Не бяха ли няколко лева само? (май около 14 лева)

  Нали по този начин държавата трябваше да осигури парите за пенсии и други социални дейности, а не като изземва личните спестявания.

  И има значение кой ще управлява фондовете. Нали всеки си избира в кой от тях да му се превеждат парите! Дори когато това е било по нареждане на профсъюз, избор има поне по закон. Преминаването под управлението на държавата фактически ликвидира този избор, т.е. нарушава законното право на гражданите. И това не може да бъде оправдание.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 11. 11 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Музар
  Странна тишина по отношение на приватизацията, наистина. В Бюджет 2010 бяха заложени някъде към 200 млн. лв. от приватизация. Пълен провал, но и голямо мълчание от всякъде. Даже от страна на СК.
  Интересува ме в проекта 2011 какво има по план. Въпросът е интересен и с това, че вероятно бюджет 2011 ще се приеме само с гласовета на ГЕРБ и Атака

 12. 12 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  1_Наум, въпросът е в контрола и отчета. Първо трябва да има обяснения, но не оправдания, какво е (не е) направено за изминалия период и виновните да бъдат наказани. Пък тогава да говорим за сега приемания бюджет. След анализ на проблемите и евентуална програма за преодоляването им.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 13. 13 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Сребърният фонд... добрата стара идея за Сребърния фонд беше да подкрепи в даден подходящ момент солидарната система за пенсиониране, при засилването (отделянето) на капиталова система. Този момент, очевидно се отдалечава във времето. Вече трето правителство не увеличава средствата в СФ, а сега се мисли как да бъде използван за текущото кърпене на пенсионната система.
  Лошите новини станаха прекалено много...

 14. 14 Профил на uriah
  uriah
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ,,,"Средствата на професи оналните пенсионни фондове са в индивидуални партидина осигурените лица - това са лични средства и собственост.",,,,
  Именно, де! Да не си предсатвяте, че с тези средства ще се изплащат пенсии на други лица. Я се опитайте да "закачите" неправоимащ пенсионер към учителския фонд управляван от НОИ. Целият рев е ,че далаверата на пенисонните фондове със свободни средства за инвестиции свърши. Но те са създадени за да изплащат пенисии, а не за печалба. Печалбата се допуска не като самоцел, а като механизъм за натрупване на повече пари за пенсии. Тънък момент, който работодателите пропускат някакси удобно в продължение на 10 години. Сега твърдят, че нямали възможност да плащат - та това би трябвало да им е било ясно още преди 10 години, иначе по-добре да си уволнят актюерите и бизнес анализаторите. Само ,че все са се надявали да си купят някой политик и далаверата да продължава безкрайно. Да, ама не...........

 15. 15 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  uriah
  Доходност на ППФ
  2005 г. 8,33%
  2006г. 8,45%
  2007 г. 15,57%
  2008 г. -23,13%
  2009 г. 7,85%
  2010 г.* -0,26%
  Преди 10 г. кой е очаквал кризата от 2008? Даже Рубина не я знаеше
  Освен това вземи прочети закона и устройствените правилници на ППФ - тези дружества по закон са с ограничения по отношение на печалбата и разходите. Това не са обикновени дружества. А ако нещо са нарушили закона - има КФН, Прокуратура, Съд... това е пътят.
  Още нещо не си разбрал. Наистина прокта за нов фонд предвижда пенсии от него да се изплащат само на категорийни работници - пенсионери, но се ГУБИ личната връзка. Пенчо е внасял 10 г. за пенсия, но има да поработи още 2-3 г. Сага обаче с парите на Пенчо ще се плаща пенсия на Генчо, който въоще не е внасял (или е внасял по-малко) в ППФ, защото се е пенсионирал (на 50 г.) преди 2000 г.

 16. 16 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#15] от "Емо Ангелов":

  Хо! 2008 с отрицателна доходност? Любопитно...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 17. 17 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  ТЕОРЕТИЧНО , но само теоретично , но за НОРМАЛНИТЕ държави, много от пишещите са прави..Не трябва да се пипат.)
  Но, винаги съм се чудел , на какво основание и с какъв 'акъл" , се осигуряваш във фонд на ТИМ , например ..- Два , при това ..ТУК е България и законите на 'капитализЪма" , леко , ама много леко - почти НЕ важат ..Имаш право на избор- добре..Осигурявай се там ..))
  Но при 'уроците" с боновете- масовата приватизация, при обира на банките и курса на долара при Виденов и прочие, да си влагаш парите доброволно , при тези копелета?? Не , знам..Въпрос на вкус- при това доста високо рисков...)))

  BIG AL
 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Фондовете не са това , което трябва да бъдат..Все пак , за България става дума ...)

  BIG AL
 19. 19 Профил на uriah
  uriah
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#15] от "Емо Ангелов":
  Не знам каква ЛИЧНА връзка се губи при индивидуална партида на осигурените лица, но на вас очевидно ви се губи някаква друга връзка - като например тази с главния мозък. Работодателят на Пенчо, не е внасял пари по партидата на Генчо. ....Няма значение , важното е да се пише.
  И съм ви сърдечно признателен за идеята за съд на неизрядните пенсионни фондове. Как не се бях сетил сам.

 20. 20 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#17] от "big_al":

  Както споменах в един коментар, под друга статия по темата.. Има поне 3 дружества, които не са обвързани с бившите силови структури, настоящи затворници и арестанти.
  В България имаме навика да опростяваме нещата и от слона да правим муха. Проблемите започват от неосведомеността на хората и начина, по който 20 години политическата мафия.. ъъ т.е. политическата класа се възползва от пасивното гражданско общество. Умели манипулатори насочват агресията на хората в съвсем грешни насоки. Достатъчно е да пуснеш няколко ключови фрази в оборот: "те години наред не плащат пенсии" или "парите отиват за секретарки и БМВ-та". И аз да не бях запознат с нещата - и аз щях да тегля една бърза на фондовете при тези думи.

 21. 21 Профил на true2010
  true2010
  Рейтинг: Неутрално

  Истината е една-На никой не му пука за хората.Просто работодателите и правителството не могат да се разберат колко да ни одерат кожите.Правителството иска по-малко защото се задават и други избори.Работодателите искат по-вече,много по-вече защото те са назначени капиталисти и от тях никой не търси отговорност.Те само дават акъли и правят сравнения как е на Запад.Това е играта-колко да ни оберат.А въпроса трябва да е друг-кой ще плати цената и кой ще изнесе на раменете си кризата.И това трябва да се разпредели между различни слоеве от населението според доходите.Защото пак ще плащат едни и същи цената на богатството на другите,които пък ще се правят на бизнесмени.

 22. 22 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#21] от "true2010":

  Положението наистина е страшно, щом стигнаха до тук. Да кърпиш дупки на кило, без визия за излизане от кризата.
  Все още ми звучи като научна-фантастика-комедия-а-абсурда, но все пак живеем в страната на неограничените възможности.

 23. 23 Профил на true2010
  true2010
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#22] от "jamm":

  точно така е.Само че на мен повече ми прилича да пълниш вода в пробита каца и пак и пак.За да върви пълненето трябва отнякъде да дойде и то идва-по-ниски заплати,по високи цени на храните от Западна Европа даже,повече данъци,по-малко пари за общините особено.Концентрация на капитала в София.И каква е ползата?Като тръгнеш из България положението е като след война.Така че крайния резултат или тотала както вика ББ ще е увеличаваща се беднотия а вследствие на това и простотия.Което води до манипулация и гласуване за нов спасител.И така все ще гласуваме за някой любимец народен докато си напълни гушката и после идва следващия.И така не знам докога....аман от прост народ.Франция стачкува,ние правим някакви културни митинги със заплати колкото вземат на Запад за 2 дена.Е това не е ли простотия?Един път се излиза и се предупреждават.Втори път се излиза ако излъжат и поразиите за Големите стават по-големи.Ако трябва и трети път се излиза докато не клекнат цялата тази банда от 300 фамилии които грабят държавата.Има начин-но няма нормално мислещи хора

 24. 24 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#20] от "jamm":

  Така е. А фондовете не фават пари за секретарки и мерцедеси, защото пенсионният фонд е отделно юридическо лице от пенсионното дружество, което го управлява. Затова и фондът не може да фалира, защото ако пенсионното дружество изчезне, държавен орган временно поема управлението на фонда. Фондовете просто инвестират средствата във финансови инструменти и за услугата вземат годишна инвестиционна такса от 1% върху натрупаните средства и до 5% на всяка вноска. И това е. А как си харчи парите пенсионното дружество, няма отношение към това каква е доходността на фонда.

 25. 25 Профил на Atanas Atanasov
  Atanas Atanasov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "true2010":

  Ами щом са лична собственост, всеки да си каже дали иска да почнат да му изплащат пенсията от фондовете или да ги даде на държавата и тя да му я плаща.

 26. 26 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Основните промени, към които трябва да прибегне правителството са следните:
  1) Незабавна промяна на начина на изчисление на таксите, които начисляват ПФ от началото на 2011 г.
  2) В периода 2011-2013 вноската в УПФ трябва да бъде постепенно увеличена от 5% на 10%.
  3) От 2012 г. да започне постепенното изравняване на възрастовите граници между мъжете и жените за пенсиониране.
  4) Считано от 2011 сега действащият размер от 10% данъчно облекчение за тези, които се осигуряват, да бъде увеличен поне до 15-20%.
  5) Системата на мултифондовете да бъде въведена от 2012 г., като се дава на работещите възможност, в зависимост от възрастта им, да изберат подходящия за тях рисков профил на портфейла.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK