Ваньо Танов: СОТ на МВР е охранявало обрания склад, дължи 150 лв. обезщетение

Част от конфискуваното злато и сребро при акция "Леярите"

© МВР

Част от конфискуваното злато и сребро при акция "Леярите"За половин година два от складовете на Агенция "Митници" в Пловдив и София са били обрани въпреки охраната на СОТ на МВР, съобщи изпълнителният директор на ведомството Ваньо Танов пред БТВ. За тези кражби регионалните дирекции на вътрешните работи дължат по 150 лв. обезщетение на митниците за обраните складове.


През нощта на 17 срещу 18 октомври от митнически склад на летище София са откраднати над 340 кг злато, сребро и платина, конфискувани при операция "Леярите". Днес стана ясно, че охранител на обекта е бил СОТ към Столичната дирекция на МВР. Алармата обаче е била изключена по неизяснени причини, обясни часове след кражбата вътрешния министър Цветан Цветанов.


"За нас тези договори за СОТ на МВР не са най-добрият вариант, тъй като в случая по тези договори не се носи никаква отговорност. СДВР ще плати като обезщетение 150 лв. Няма я икономическата и финансовата изгода да се осъществи охраната по най-добрия начин", обясни Танов. Той допълни, че ще бъдат взети мерки договорите за охрана на митниците да бъдат преразгледани и сключени нови, които да гарантират качествена охрана.
Танов обясни, че счита, че нито директорът на митницата на аерогарата, нито той самият има основание да си подадат оставката. "Всеки може да ми поиска оставката, но това не означава, че аз ще си я дам", коментира Ваньо Танов. По думите в момента се разследва възможността вътрешен човек да е замесен в кражбата на златото от митницата на летището. Според Танов има два варианта - или това да е бил човек от спедиторските компании, които работят в съседните складове, или служител на митниците от ниско ниво.


"В митниците работят 3300 служители, няма как аз да нося отговорност за всеки от тях. Всеки ще понесе персоналната си отговорност, а ако е нарушил закона, и наказателна", обясни Танов.


Шефът на митниците обясни, че към момента няма основание за уволнението на началника на митница Свиленград Стефан Марашев заради къщата му в т.нар. митничарско селище край язовир "Ивайловград". "Всеки може да разполага с такова имущество, което благодарение на уменията си е могъл да придобие. Друг е въпросът, че имуществото не трябва да е придобито по незаконен начин", обясни Танов. По думите му справка от Националната агенция по приходите е показала, че от 1998 г. Марашев е плащал всичките дължими данъци и такси на имота си, който е бил построен върху негова собствена земя и не е бил в чашката на язовира.


По думите на Танов не е редно да бъде замесена митницата в случая, при положение че повечето нарушители, строили в района, всъщност са били служители на "Пътни такси" към Агенция "Пътна инфраструктура", а не са били митничари. "Марашев е строил там, където е можело да се строи по тогавашното законодателство, аз нямам основание да го уволня", допълни Танов.


Шефът на митницата допълни, че в момента "няма нито един служител във ведомството, който да е назначен с ходатайство и който да не е минал по изборните процедури".


Танов защити непряко и вътрешния министър Цветан Цветанов и неговите имоти с думите, че заплатите в МВР не са толкова ниски, колкото си мислят от БТВ.

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на soulwax
  soulwax
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Въпроса,че над 300 килограма злато за над 10 000 000 долара не може да стои в какъвто и да е склад.Отговорност трябва да се търси от служителя взел решението,толкова злато да се съхранява в СКЛАД.И какво общо имат митниците със стока,която е задържана при криминална акция.Въобще въпроси колкото искаш,а някакъв си шеф на митниците тръгнал да защитава подчинения си с незаконна вила от 10 години.Копелета мръсни сте всичките.

 2. 2 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1193 Весело

  Цирк. Злато, сребро и платина за над 10 милиона евро ги откраднаха под носа на Ал Бънди и Ваньо, а те ни разправят приказки от хиляда и една нощ...

  Що въобще се е пазило златото в митнически склад само със СОТ не е ясно... Работата прилича на "Ела, Кумчо Вълчо, изяш ме..." Това са първите въпроси, които трябва да зададат журналистите - кой е разпоредил златото да се съхранява по този начин. Много мирише тук, направо смърди...

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  Ако аз бях милиционерът, изключил охранителната система срещу 10% комисионна върху стойността на плячката, едва ли щях да се пазаря за някакви си 150 лева - плащам си глобичката и съм си чист пред съвестта.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на fafarafufara
  fafarafufara
  Рейтинг: Неутрално

  Без участието на ченгетата нито едно престъпление не може да се извърши!
  Нещата са ясни,работата е вътрешна!Може пък шефът им да е закъсал за пари, иначе как ще изплаща тия големи заеми?!

 5. 5 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  КОКИЧ, заповядвам ти да задържиш това пиянище Танов и да изясните какви са тези соговори за охрана и в чий интврес са сключвани. За изясняване привикай и Цвъки. СРОК ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ - 24 ЧАСА!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 6. 6 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Не може да изчезне стока за 30 милиона лева и да няма отговорни! Само в България това се случва. Тотален разпад на държавността у нас.
  Ако пък разкрият вътрешните от МВР (където както казва Танов заплатите хич не са толкова ниски), замесени в кражбата, същите ще бъдат наказани с преместване на друга длъжност. Най-много да се стигне до уволнението им. Но не и до ефективни присъди.

 7. 7 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  стандартно,такива стоки се слагат в подобни складове.вече,че охраната никва я няма,е друг въпрос...Ама най ми хареса лафа,дет нямало никой назначен с протекции...умирам от смях,корема ме заболя.във всички подобни(държавни) институции се влиза с връзки,а иначе се минава през процедурите,които са задължителни.няма как да стане да се назначи някой,който поне проформа не е отчетено,че отговаря на изискванията и т.н....аааа,другото,да.високи са заплатите в МВР,толкоз са високи,че всеки полицай има по 3 4-стайни апартамента само за първите 7г служба.А ЦЦ има доста повече,така че само може да си въобразяваме какво има всъщност... умрях от смях и за тая простотия...големи били заплатите...ох,ох

 8. 8 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Вътрешна работа на вътрешни хора от системата на мин. на вътрешните р-ти.

 9. 9 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "radioglava":
  А колко ясно си го пише в НПК! Обърни внимание на ал. 5! Ма физкултурник НПК не чете, ...за какво му е?!
  Чл. 110. (1) Веществените доказателства трябва да бъдат внимателно огледани, подробно описани в съответен протокол и по възможност фотографирани.
  (2) Веществените доказателства се прилагат към делото, като се вземат мерки да не се повредят или изменят.
  (3) Когато делото се предава от един орган на друг, веществените доказателства се предават заедно с него.
  (4) Веществени доказателства, които поради размерите си или по други причини не могат да бъдат приложени към делото, трябва да бъдат по възможност запечатани и оставени на съхранение в местата, посочени от съответния орган.
  (5) Парите и другите ценности се предават за пазене в търговска банка, обслужваща държавния бюджет, или в Българската народна банка.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 10. 10 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Бе то въобще дали е имало злато там.. или се е "изпарило" нейде по пътя ?Много съмнейшън е работата. Митничари пазят ценности! Най-новия виц.
  А пък като гледам как са се разтревожили...мани, мани.
  "Никакво напускане" - казва шефа. "Ще ни махнат само с газова резачка."

 11. 11 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Весело

  БАРАКУДА,....още ли искъш специални пълномощия за шапкарите.
  Може би спред теб гражданите трябва да си държат къщите отворени за да ги не трошат полицаите и щом ги видим да си вдигама ръцете високо и във всяка от тях да се показва банкнота от по 50 евра за да не ни дънкат по капацинките.

 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:28 на 24/10/2010 от неговия автор.

 13. 13 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Весело

  Абе всичко е пило подготвено за крадците от щаба на МВР,как ще се купят още 7 апартамента на вожда Ц.Ц.

 14. 14 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гогич":
  "Цирк. Злато, сребро и платина за над 10 милиона евро..."
  ...
  Ама това и цирк не е, Гогич!
  НПК, чл. 110. (1) Веществените доказателства трябва да бъдат внимателно огледани, подробно описани в съответен протокол и по възможност фотографирани.
  Бас ловя, че даже не знаят колко точно злато, колко сребро и колко платина. За проба на златото ...да не говорим. Бе все едно че става въпрос за ... 340 кила решетки от дъждарки ...мани, мани!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 15. 15 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 615 Гневно

  Това си е работа на родното ни Мвр.
  100%

  А Мургина?
  Ковачки?
  Топлото?

  Да продължавам ли?

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 16. 16 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Опишете имуществото на митничарите, продайте го на свободния пазар и с парите финансирайте загубеното от кражбата.
  Да са го охранявали, техен си проблем.
  След като не са го охранявали - спокойно може да се считат за съучастници, а мястото на съучастниците е в затвора а не по незаконни вили по чашките на незаконни язовири.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 17. 17 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1524 Гневно

  300 кг злато в склад! А 2000 лева биха ги сложили в каса.

  То не 300 кг злато, а 300 кг месинг да бяха пак щеше да се намери кой да ги открадне.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 18. 18 Профил на theseus
  theseus
  Рейтинг: Неутрално

  И какво сега, само с писане еъе форума ли ще си останете.
  Да бяхте излезли, да се съберете с крепостните милиционери и заедно да протестирате ефективно.
  Не казвам в тяхна подкрепа, но поне да е навън, а не зад клавиатурите.
  А поводи има постоянно, но ... прав беше Бойко, не че съм му фен.

 19. 19 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Нагъл хитрец обяснява като за баламурници.Лош бил договорът за охрана-от Станишев ли е населеден?Дори и населедените закони и правилници вече са на Герб,щом не са ги променили...Мълчат всички,и чорбаджията им...А иначе-не спираат да дърдорятг за предишните...

 20. 20 Профил на PHARE
  PHARE
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ние ги хващаме, те ги пускат! Явно и за складовете на митницата това правило важи.

 21. 21 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Нека да погледнем на въпроса и по следния начин:
  340 кг. - дори желязо да бяха са си 340 кг.
  "..това да е бил човек от спедиторските компании, " - все едно някой минал през пазара и щипнал една ябълка от сергия.
  За да измъкнете 340 кг. (каквото и да е) е нужна организация на хора, товарен бус, време за действие и време през което обекта да не е под наблюдение. Ако бяха инсценирали въоръжен грабеж щеше да е по-реалистично. Така, че това си е чисто вътрешен зулум.
  "В митниците работят 3300 служители, няма как аз да нося отговорност за всеки от тях. ..." - Щом си Началник носиш отговорност за всичко в повереното ведомство. Щом директора не носи отговорност за 10 млн. евро, то по същата логика Министър-председателя може да продаде държавата без да носи отговорност.
  Време е всеки да разбере, че за работата, която е поел и заплатата, която получава - носи отговорност. Ако не - да се отказва. Кандидати ще се намерят.

 22. 22 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "За нас тези договори за СОТ на МВР не са най-добрият вариант, тъй като в случая по тези договори не се носи никаква отговорност. СДВР ще плати като обезщетение 150 лв. Няма я икономическата и финансовата изгода да се осъществи охраната по най-добрия начин", обясни Танов...


  Ай сиктир! А наказателна отговорно не носят ли? Държавна служба охранява друга държавна служба. За каква икономическа и финансова изгода говори изобщо! Това е пълно малоумие, пардон, гньосуратлък!

  Това е еееей такова дебелоочие!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 23. 23 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1170 Весело

  Без да е откраднато нещо, ако чуя Ръководител на проект примерно да ми каже "В този проект има 3300 подробности, не мога да отговарям за всичките" ще го изгона на момента. Тези смешници нарушили закона и ни правят на будали. Ами за какво си началник, по- големите куфарчета да ти носят ли? Другия си плащал данъците, много интересно как като онзи ден взе разрешение за ползване или данъци викат на куфарчетата с пари. Бизнесът ни върви и не мога да ги понасям, как ги възприемат хората, които закъсват не мога да си представя!?

 24. 24 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Весело

  Ванка, абе тези митници прилича на разградено ТКЗС - всеки влачи като лалугер каквото докопа, бе!
  Едни 340 кг злато, платина и сребро ги отнесоха , като лисица - пиле от кокошарник, от склада за отговорно пазене, бе Ваньо!
  И там, според теб, няма виновни и наказани. Ей, да не се окаже, че си ОРТАК с айдуците, бе Ваньо!

 25. 25 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1159 Весело

  ".......Шефът на митницата допълни, че в момента "няма нито един служител във ведомството, който да е назначен с ходатайство и който да не е минал по изборните процедури"......"
  Този шеф глупав ли е или се опитва нас да ни прави на прости!?!
  На всеки му е ясно, че конкурс за изборна длъжност на държавна служба се прави едва тогава, когато подходящия кандидат е "намерен". И той е най-вече политически изгоден!

 26. 26 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#9] от "Манаф": Ами чл.110, ал.5 май е достатъч на: ал.(5): Парите и другите ценности се предават за пазене в търговска банка, обслужваща държавния бюджет, или в Българ ската народна банка.
  Доколкото зная, от използуваните благородни метали най-скъпа е платината,следват златото и паладия.Не говоря за редките благородни метали иридий Ir, родий Rh, рутений Ru.
  Митничарите за първи път ли се сблъскват с контрабанда на благородни метали,та не знаят как се съхраняват.Или този път, понеже количеството е много голямо - 320 кг, са решили да си го поделят. Ами сега явно ще им преседне!

 27. 27 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ваньо Танов: СОТ на МВР е охранявало обрания склад, дължи 150 лв. обезщетение - Ваньо Танов ти не си ли уволнен?

 28. 28 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#26] от "george":

  Че е достатъчен е повече от очевидно. Само дето ние, коментиращите тук, не знаем кой точно носи отговорността за неспазването на закона и процедурата. Най-вероятно е на високо ниво. Всъщност, за грешките/ престъпленията на подчинените отговаря началникът. Има го и като сентенция от Римското право, не ми се рови по уикито. Държавните структури изцяло отговарят по тази система.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 29. 29 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  На фона на днешните протести на полицията за по-високи заплати,не трябваше да казва последното изречение:

  ,,,"заплатите в МВР не са толкова ниски, колкото си мислят от БТВ.",,,,,

 30. 30 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  "Всеки може да разполага с такова имущество, което благодарение на уменията си е могъл да придобие."


  И какви са тези умения? На държавен служител!!! Нека да ги научим.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 31. 31 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  Така наречените "Външни услуги" се възлагат по ЗОП.
  Охраната е също вид услуга. Разпоредбите на ЗОП дава възможност на Възложителя сам да определи условията за участие и изискванията, на които да отговаря Изпълнителя. Също така и да определи глоби и неустойки при доказано неизпълнение на договора.
  В този случай или не е имало процедура по ЗОП или договорът е сключен по начин, който не защитава правата на Възложителя.

 32. 32 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#8] от "galinr":
  вътрешна работа на хора от МВР
  ---------------------------

  и то най-вероятно тези, които са закарали в склада взетото от тях при акцията злато и сребро са дали информацията на някого и са способствали кражбата от там

  un buen dia empieza con un solo rayo
 33. 33 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 649 Неутрално

  ..че от 1998 г. .... имота си, който е бил построен върху негова собствена земя и не е бил в чашката на язовира...

  Интересно как през 1998г. имота не е бил в чашката на язовира, а 12 години по-късно се оказва вътре.
  Интервюто е пълно с бисери. Танов задмина и шефа си - Борисов.

 34. 34 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 587 Гневно

  До коментар [#30] от "Музар":

  Уменията са на консултантски услуги ))))))). И верно неправилно изказване. Уменията може да са за лихварство примерно, което е незаконно =).

  А относно темата как по-дяволите Ванъо Танов не е знаел за това, че златото се съхранява при толкова лоши условия в толкова неподходящо място?! Значи МВР-то може да събере лични пари за да оборудва с камери цяло село, но не може да сложи проста охрана на злато за милиони?! Да се чудиш що за глупаци ни правят. Оставката трябва да си подаде лъжеца!!!

  Драконови закони ще оправят държавата!
 35. 35 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#26] от "george":
  Жоре, митниците имат много трески за дялане. Ама хайде да не им вменяваме и това на тях. Виж ал. 3:
  (3) Когато делото се предава от един орган на друг, веществените доказателства се предават заедно с него.
  Да не би някой да е предал леярското дело на митниците?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 36. 36 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#34] от "Момчил89":
  До коментар [#33] от "2029":
  До коментар [#31] от "tonitod":

  Държавна институция охранява (извършва услуга) на друга държавна институция в името на Закона.

  Всички останали бисери и абсурди ТРЯБВА да са за сметка на изказалият ги. Нищо лично.

  Но у нас вече трето правителство явно не разбира в какво се състоят задълженията му - да управлява ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА власт. ДА ОСИГУРИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО на законите. НЕ ДА ПЕЧЕЛИ.

  А това правителство бие другите две по неадекватни изказвания. Тези изобщо, ама наистина изобщо не знаят къде са и защо са. Пък и не пропускат да ни го демонстрират.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 37. 37 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#26] от "george":
  А оправдания по ал. 4 просто са несъстоятелни:
  (4) Веществени доказателства, които поради размерите си или по други причини не могат да бъдат приложени към делото, трябва да бъдат по възможност запечатани и оставени на съхранение в местата, посочени от съответния орган.
  Както вече много пъти се писа, това злато /ако е 24-каратово/ е с обем 17,6 литра. Няма и две стандартни кофи, не може да става въпрос за големи размери и обеми.


  Свобода за СЛАВЕНА!
 38. 38 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Гневно

  До коментар [#31] от "tonitod":
  А ти защо вчера не ми писа плюсче за Франсоа Вийон?


  Свобода за СЛАВЕНА!
 39. 39 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Вече почва да ми дотяга да повтарям.

  ЗА ВСЕКИ на държавна/ общинска работа има конкретен закон в който са описани позволените му действия. Добре-зле - описани са. Край. Трябва да ги спазма мот-а-мо! Без изключение. Точка.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 40. 40 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  До коментар [#38] от "Манаф":

  Защо вчера не съм влизала във форума и съм пропуснала да прочета твоите "бисери".
  За което най-искрено съжалявам!

  П.П. Под коя статия са ти коментарите?

 41. 41 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Мен по-скоро друго ме смущава, че тази издънка на полицията въобще не се атакува от медиите и опозицията... като че ли 160 000 лева обявен приход на Цветан Цветанов заслужава повече внимание от явната некомпетентност на полицията проявена при съхранението и изпускането на приход вероятно от порядъка на близо 10 милиона евро

  И тук много от Вас са прави, че тази некомпетентност и неспазване на приети разпоредби от полицията плаши и напълно обезличава техните усилия, платени от парите на всички нас

  un buen dia empieza con un solo rayo
 42. 42 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Весело

  Не знам съдбата на Леярите, ама след някой ден ще прочетем, че съдиите са ги пуснали. И какво да направят Съдиите, освен да ги пуснат? Щото Леярите нещо били лели, ...ама какво отлели, ...свещи у свещоливницата на Синода. Няма го основното веществено доказателство! Тю-тююю ...замина!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 43. 43 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#40] от "tonitod":


  Хих... и по-добре! Гулеми простотии напрасках у форумето!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 44. 44 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 165 Весело

  По тия наши географски ширини заек в гората да пръдне ще ти кажат веднага каква порода е , има ли досие и на колко години е . Тук всичко се знае и всяка акция легална или нелегална се извършва само с разрешение, а пък уж фантоми са откраднали златото.

 45. 45 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#41] от "rayo":

  Писах го и под друга статия - опозицията изобщо няма за цел да опонира по същество. Целта й е да вдига шум около себе си и да заглушава!!! истинската критиката = създаване на удобна обстановка за собствените й цели. Сегашното правителство играе по този сценарий. Еднакво зле е, независимо дали го прави от некадърност или е част от сценката.

  Изводът е един - несвършена работа, не и в полза на държавата в смисъл на целия народ. Личните ползи - те не са държавна работа, освен по Наказателния кодекс и данъчните закони. Но това е друг механизъм.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 46. 46 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#45] от "Музар":

  Мен това ме плаши, защото така ще се въртим циклично до припадък.....не се ли посочват конкретните грешки и не се ли изисква спазване на приетите разпоредби, нещата отива наистина на зле..... ..... но каква е тази полиция, какви са тези, които стоят в ръководството й, че дори не знаят собствените си разпоредби... нямам думи........некадърни ли са, или незаинтересовани в истинския резултат от техния труд?
  Това си е абсолютна безотговорност и в двата случая да се защитават от Цветанов такива хора и постоянно да ни повтаря, че стои зад тях.... ми те са си за уволнение ведната!

  un buen dia empieza con un solo rayo
 47. 47 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#46] от "rayo":

  Имам ПОСЛЕДЕН коментар под статията за "почти финално за пенсионните вноски". За момента точно вноските за 1 и 2 категория труд не ме засягат, но за мен смисълът от коментиране вече го няма. Приключих.

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/10/24/981512_pochti_finalno_lichni_pensii_stavat_obshti/

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 48. 48 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Неутрално

  За България май е по-добре да закрие цялата митница и да започне всичко от начало!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 49. 49 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Весело

  Както каза един познат "Ами акцията леярите е инсценирана. хванали са едни хора, накарали са ги да подпишат самопризнания и готово. Снимат се 1-2 кила злато за замазване на очи, обявява се дива акция в медиите и хайде. Ама изведнъж се стига до съд, а доказателства няма. И какво? Инсценираме обир, за да се окаже, че и доказателствата са изчезнали. Така никой не е осъден, а работата - свършена."
  Вярно, че е теория на конспирацията, но на фона "няма никой виновен" звучи направо като истина.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 50. 50 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Уникална държава сме. Започнах да стоплям защо ни взеха в Европа.Абсолютен пример сме каква не трябва да е една държава.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 51. 51 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#49] от "epoc":

  Звучи наистина забавно и на фона на простотията им - напълно реално. Но дори и да не е така, дори и да са съхранявали толкова ценности в митнически склад охраняван само от СОТ на МВР... то има нарушение на закона, както каза [#26] от страна точно на МВР. А и Танов е прав за т.нар. "митничарско" селище, не виждам какво толкова го юркате човека. Що не юркате МВР-то, че първо не спазват собствените си закони, второ шефа им отказва да поеме отговорност, трето охраната на СОТ-а им не струва...
  Не искам да се занимавам повече с простотиите им. Гади ми се.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 52. 52 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Ако държавата беше частна фирма и се беше случило такова нещо - още на следващия ден щеше да има поне 3-ма уволнени (а може и друго).

  Защо казвам 3-ма? Защото такава ценност се съхранява с поне 3 системи (и отговорника) за сигурност. И ако няма 3 работещи системи за охрана на подобна ценност - значи началника наистина не си е свършил работата.

  Ето какви хора е трябвало да бъдат ангажирани:

  - отговорник по инфраструктурата. Човека, който физически трябва да направи невъзможно проникването в склада.

  - отговорник СОД. Този който е трябвало да сключи договора със избрания СОД, като в него заложи обезщетения, съизмерими на стойността на ценностите, които се съхраняват в склада;

  - отговорник физическа охрана. Този, който организира физическата охрана на склада. В склада трябва да има монтирани записващи камери, които пазачите денонощно наблюдават.

  Ако тези тримата по-горе не могат да бъдат уволнени, защото не съществуват, значи началникът им не струва и той трябва да бъде уволнен. А да не се окаже, че началника има и пръст в цялата работа?

 53. 53 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 570 Неутрално

  А вътрешното ми усещане е, че удара е от вътрешни хора, при това не малко и не на ниски позиции. Познавам над 10 митничари и всичките са тип "далавера".

  Нямат скрупули, умеят да пазят тайна и най-важното - научили са се да делят авантата. Заради последното те са много по-неуязвими от колкото представители на други касти: данъчни, съдии, полицаи, политици.

  Най-логичното е, ако в склад с достъп на подобни хора попадне съкровище, те да го откраднат. При тях обаче, ако не разделят с началника просто не става. Даже началника трябва да взема по-голяма част, за да плати по-нагоре.

  Все пак, по-бих се радвал, ако подозренията ми са напразни и не са замесени митничарски шефове.

 54. 54 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "В митниците работят 3300 служители, няма как аз да нося отговорност за всеки от тях. Всеки ще понесе персоналната си отговорност, а ако е нарушил закона, и наказателна"

  Нищо да не беше станало, Танов трябваше да бъде уволнен само заради тази реплика. Какво по-естествено от това един началник да отговаря на подчинените си.
  Очевидно е,обаче,че ченгетата не са като хората и с право.
  Цецо варди поста на Танов а пък Танов брани апартаментите на Цецо.
  Пази боже!

 55. 55 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#21] от "ПАСТОРА":

  Ти казваш, че щом дир на митници не носи отговорност за служителите си, то премиерът да продаде държавата.
  И ще я продаде. Сделката за Белене напр. ще е за милиарди, които ние трябва да плащаме!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 56. 56 Профил на sacred
  sacred
  Рейтинг: 426 Гневно

  До коментар [#5] от "Thermobee":

  Само с изречението, че нямал как да носи отговорност Танов да си заминава като шеф на Митниците

 57. 57 Профил на sting
  sting
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Правилата са си разписани-по НПК и разните правилници винаги златото и скъпоценностите се дават на съхранение в БНБ-и 10 монети да са и синджирчета.Как 300 кг злато отидоха в митницата-кой ти изпрати там.Оттам мирише всичко който ги изпрати той ги и отпрати.

 58. 58 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1002 Гневно

  В едно от телевизионните предавания бе показано копие на договора за охрана на въпросния склад, където ,както твърдят от митниците, и слез обира на златото, има стоки за над 100 000 000.
  Цената на охраната бе 57лв./месец. ПЕТДЕСЕТ И СЕДЕМ ЛЕВА НА МЕСЕЦ!
  За толкова пари- толкова охрана.


  Мисля, че всички забелязват, как въпросът : Кой ще носи отговорност за откраднатото злато се измества към трета глуха. Ще платят обезщетение . ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ПО ЦЕЛИ 35 СТ НА КИЛО ЗЛАТО! Със сигурност бием всичко в Гинес!

  Защо и журналисти, и опозиция, и прокуратура не задават въпроси: По чие нареждане, в разрез с всички закони и правилници, златото е съхранявано в този склад? Кой не е проконтролирал това нареждане?

  При такъв гаф, отговорността започва от най-низкото звено и расте нагоре , до министъра.

  В случая, властта опитва да мине с отговорност на изпълнителите на най-ниско ниво. И да прикрие всички нагоре, най-вече най-горните!

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 59. 59 Профил на ovi
  ovi
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ама и вие си говорите да се намирате на приказки. Този бил, онзи бил. А защо да не обикновен пътник, който ядосан от закъснението на чакащият си самолет, се поразходил из Аерогарата, видял една врата, отключена, няма аларма , няма охрана, няма камери. Влезнал си човекът и гушнал първото което видял и...самолетът му кацнал.
  Кофти е сега как ще го пласира.
  А леярите е са ли точно златарите, а?
  Полицията знае ли къде в селата около София се лее злато?
  Те случайно нямат ли достатъчно пари и връзки на аерогарата за да направят , такъв удар.Що не започнете от техните роднини, които работят там и знаят схемите , имат връзката , парите и хората , които могат да направят подобен удар?

 60. 60 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 689 Неутрално

  прочетох статията и се хващам за главата-и това го казва н-ка на митниците няма нито едно негово изречение заради което да не бъде веднага уволнен, а не да не си дава оставката.По времето на соца е имало извращения липса на свобода но такава слободия не,сега крадците ,корумпираните ,наглите тарикати са на уважение,а честните и достойните са за порицание.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 61. 61 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#60] от "омбре":

  Не знам мат'тряла ли е такъв или само Вашият мозък е промит?! В. Танов се защити и е в правото си, в този случай мирише защо това злато е в този склад и защо никой не пита това, а болшинството коментирате съвсем други теми... Ефекта е постигнат, митничарите са лошите, а истинските виновници покрити.
  Мееееее

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 62. 62 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#28] от "Музар":За това злато отговарят шефът на Софийската митница,който много добре знае или би следвало да знае как се съхраняват благородни метали и особено това нап раво грамадно количество злато,неговият шеф - шефът на мит- ниците В.Танов,защото държи на работа такъв подчинен; опера тивният дежурен от МВР към софийската митница - т.нар."спец", без чийто подпис такова количество злато не може да се остави на склад - толкова ли му е акъла - той би трябвало да нареди веднага благородният метал да се закара с усилена охрана в БНБ и там да се съхранява. Трябва да го отнесе и н-к служба "Специ ални режими" за проявено безхаберие и тъпотия. Досега тези 4 човека трябваше да са уволнени, а министърът на финансите и ЦЦ да получат"честитки" от премиера за мърлявите си подчин ени.Защото се получава: преди няколко дни радостен възглас от ЦЦ -Хванахме Леярите; ами защо сега не се появи по телевизи ите и да каже съкрушено -Хванахме Господ за ревера!

 63. 63 Профил на sacred
  sacred
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Къде са журналистите, искам да ги разглобят от въпроси - НАБЛЮДАВАЩИЯТ ПРОКУРОР по досъдебното производство за "ЛЕАРИТЕ" защо му са там веществените доказателста, а не в трезора на банка. Според НПК единствено наблюдаващият прокурор се разпорежда с веществените доказателства.
  - Да се потърси отговорност от водещия разследването полицай от МВР и неговите началници
  - Да се търси отговорност от В. Танов и МВР защо склада с близо половин тон благородни метали не се охранява от жива охрана.
  Едно време в казармата един склад с 2 ръждясали пушки го пазихме денонощно с КАРУЛ. Нали има СОТ, охранителна полиция, жандармерия, митничари, все има кой да сложат да охранява склада

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK