Банкерът Цветан Василев влезе и в бизнеса със земеделска земя

"Бромак" е купувачът на 21.6% от "Агро финанс"

Цветан Василев

© Дневник

Цветан ВасилевКомпанията "Бромак" ЕООД на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е купувачът на продадения от пловдивската "Галакси пропърти груп" дял от 21.6% в един от големите фондове за земеделска земя на българския пазар "Агро финанс" АДСИЦ. Това стана ясно в понеделник от бюлетина на Централния депозитар.


Сделката беше осъществена на регулирания пазар на Българската фондова борса в понеделник миналата седмица. Тогава "Галакси пропърти груп" продаде точно 6 969 431 акции за общо 7.11 млн. лв., или по 1.02 лв. за акция - най-високата цена, сключвана за акция на дружеството през последната над една година.


На практика притежаваното от Цветан Василев дружество вече е най-големият единичен акционер в "Агро финанс". Собствеността в "Агро финанс" е силно разпръсната, като освен "Галакси" другите два големи миноритарни акционера са клиенти на германската Caceis bank Deutschland с 21.17% и фондовете на ПОК "Доверие" с 20.9%.
Други притежатели на акции са фондове на ПОК "Алианц България" с 11.57%, тези на ПОК "Съгласие" с 4.55%, застрахователят "Булстрад" и животозастрахователят "Булстрад живот" с 4.52% според отчета на "Агро финанс" за миналата година. Взаимните фондове на "Ти Би Ай асет мениджмънт" също притежава дял.


"Бромак" е дружеството, чрез което Цветан Василев е мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка. Компанията е представител и на кипърското дружество Mancelord Limited, която придоби 50% от Националното управление "Радио и телевизионни станции" (НУРТС) чрез "НУРТС България", чиято цел е да се превърне в конкурентен играч на пазара на дигитално разпръскване в България и в доставчик на мултиплекс услуги в национален мащаб във връзка с предстоящата цифровизация на телевизионното и радиоизлъчването.


Каква е визията на новия акционер в "Агро финанс" ще стане ясно тепърва, а Цветан Василев не беше открит за коментар. Преди да се раздели с дяловото си участие в дружеството, "Галакси пропърти груп" направи поне два опита през последните две години да влезе в оперативното управление в "Агро финанс".


Аргументът им беше лошата комуникация с мениджмънта и затруднения достъп до информация, ако се съди по официалната кореспонденция на пловдивското дружество. В тази връзка през лятото ръководството на "Агро финанс" беше подложено на контрольорска проверка през съда, която обаче не констатира нещо нередно и показа, че компанията е успешно управлявана. Проверката обаче издаде нарушено общуване между основен акционер и борда на директорите.Фондът увеличава с над 50% приходите си за деветмесечието


"Агро финанс" увеличава с над 50% приходите си от основна дейност за деветмесечието и утроява печалбата си до съответно близо 2 млн. лв. и 0.9 млн. лв. Към края на септември инвестиционният портфейл на "Агро финанс" е формиран от над 130 хил. декара земеделска земя, което го нарежда сред най-големите играчи на този пазар след "Адванс терафонд", "Серес" и "Еларг". Около 88% от притежаваните от фонда заеми са отдадени под аренда при средно 20 лв. за декар. Инвестираните средства от дружеството са в размер на над 37 млн. лв. при средна цена на портфейла с включени всички разходи 283 лева на декар според информация на самата компания. От началото на август обслужващото дружество на "Агро финанс" - "Агро финанс консулт", заради искане на акционерите леко намали възнаграждението си за управление и вече работи не за 1.5% от стойността на активите, а за 1.5% от стойността на придобитите инвестиционни имоти, които формират по-голямата част от общите активи.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bullgar
  bullgar
  Рейтинг: 558 Неутрално

  А за първия, най-първия милион няма никаква информация. Що така? Ура за поредния "Славчо Христов".

 2. 2 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 684 Весело

  Тоя еничар в кой дом за сираци, кДС го отгледа ?!
  "От 1995 до 1999 г. е началник на управление „Валутни операции и ликвидност” в Централна кооперативна банка. От 1997 г. е член на съвета на директорите на банката. За кратко е началник-управление „Пазари и ликвидност” в ТБ България инвест /сега ТБ Алианц България/."
  Оппаааа ! И КГБ-ФСБ е родител в отглеждането на " капиталиста", щом има Алиянц. Поредният провал за 66 години на Советската идея !
  Само пари и собственост не стигат, трябва ГЕН и ОБЩЕСТВО коренно различно то простовато МИЛИЦИОНЕРСКО !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 3. 3 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Защо се учудвате от 2013 пада забраната чужденци да купуват земя.

 4. 4 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#2] от "KK 1917":

  Аз пък съм сигурна ,че е по -интелегентен от теб.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK