Борсата изчаква резултатите за деветмесечието

След седмица на спад заради национализацията на професионалните пенсионни фондове индексите на Българската фондова борса (БФБ) започнаха седмицата без ясна посока в очакване на финансовите резултати на корпоративния сектор за деветмесечието.


В понеделник основният показател SOFIX, който следи 15-те най-големи компании на пазара, регистрира съвсем леко понижение от  0.3% до 342.99 пункта. В петък показателят спадна с 0.69%. Търговията вчера протече при нормален за състоянието на пазара оборот от порядъка на малко над 1 млн. лв.


По-осезаем беше спадът на 40-те най-ликвидни акции, обединени в индекса BG40 - 0.71% дo 110.53 пункта. Тези книжа обаче отбелязаха 0.53% ръст в края на миналата седмица. Останалите показатели бяха на плюс, като впечатление направи секторният на фондовете за имоти и земеделски земи BGREIT, който скочи с 1.18%. 
Вчера стана ясно, че банкерът Цветан Василев е новият най-голям инвеститор в едно от водещите земеделски дружества на пазара - "Агрофинанс", след като плати най-високата цена, плащана за акциите на тази компания за последната над една година - 1.02 лв. за брой. Мнозина видяха сигнал в тази сделка за подценеността на някои от представителите в този сектор.


Централна кооперативна банка и "Свилоза" бяха най-оборотните компании на борсата вчера, след като по двете позиции бяха изтъргувани по над 100 хил. акции, което понижи цената им до номиналната им стойност.


Явно малкото останали инвеститори на пазара се поуспокоиха, че няма да има бърза разпродажба на български акции от страна на пенсионните фондове и сега погледът им вече е насочен към предстоящите за публикуване до края на седмицата финансови отчети за деветмесечието. Първите сигнали от тях са за леко забавяне в темпа на прираст на продажбите на износителите и ръст при туристическите комплекси.


И по отношение на корпоративния сезон обаче няма да липсват неприятни изненади, ако се съди по настроението на експертите. "Банките може да ни поднесат по-лоши от очакваните резултати", коментира Тихомир Каунджиев, финансов аналитик в "Бета корп".


Само преди няколко седмици зам.-председателят на асоциацията на търговските банки Асен Ягодин обяви, че много банки ще реализират отрицателен финансов резултат тази година."Юрий Гагарин" увеличава печалбата


Производителят на опаковки "Юрий Гагарин" излиза на 5.17 млн. лв. печалба за деветте месеца на 2010 г., показва отчетът на дружеството, представен на борсата вчера. Компанията беше на 2.5 млн. лв. печалба за същия период на предходната година. Положителният резултат се дължи на изпреварващия темп на растеж на продажбите (13.7%) спрямо този на разходите за основна дейност (7.25%). Продажбите само на продукция на производителя на цигарени опаковки се увеличават от 32.23 млн. на 37.13 млн. лв. Компанията отчита сериозно увеличение на всички свои показатели за ликвидност, показващо безпроблемно посрещане на всекидневните разплащания на дружеството. Фабриката за опаковки беше част от "Булгартабак холдинг" до края на 2006 г., когато беше продадена. В момента основни акционери са "Баранко" ЕООД с 49% от капитала и "Комсо табако" ООД с 18 на сто. Останалите акции се държат от група юридически и физически лица.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK