Втори пореден месец ръстът на проблемните кредити се забавя

Секторът отчете фиктивен ръст заради 600 млн. лв. обратно изкупени заеми

Втори пореден месец ръстът на проблемните кредити се забавя

© СГ/ИИСлед като от началото на кризата ръстът на лошите и преструктурирани кредити постоянно се увеличаваше, през септември за втори пореден месец нарастването им се забавя. На месечна база намалява както номиналното повишение, така и процентният им ръст.


При фирмените кредити през септември обаче нарастването на лошите и преструктурирани заеми е по-голямо от това през август. Това сочат данните на БНБ към края на миналия месец.
Общо делът на лошите кредити в портфейла за фирми и граждани продължава да се увеличава, като в края на миналия месец достига 16.6%. Обемът им вече е 6.6 млрд. лв.


В групата на лошите и преструктурирани кредити влизат всички, които са с влошено качество - с просрочие в обслужването над 90 и над 180 дни, и такива, по които са променени условия с цел по-добро обслужване.
От централната банка посочват, че този тип данни не показват обема и дела на заемите с просрочия, нито размера на необслужваните над 90 дни. Такава информация има в тримесечните данни, които БНБ публикува. Към края на юни 2010 г. (тези за третото тримесечие предстои да бъдат публикувани в петък) делът на необслужваните кредити е 9.45%.


Според някои банкери вече може да се говори за пречупване на тенденцията към нарастване на просрочията. Според други обаче е рано да се каже на базата на данни от два месеца. "Тази година ще е най-лошата, ще се стигне дъното, въпреки че мислехме, че миналата щеше да бъде най-лошата", коментира банкер, пожелал анонимност.


По думите му очакванията в сектора са, че през тази и в началото на следващата година ще спре влошаването на кредитните портфейли, растежът на икономиката ще започне да се възстановява и банките най-сетне ще започнат да генерират нов бизнес. Миналата година прогнозите на банкери бяха, че от средата на 2010 г. нарастването на проблемните кредити ще се успокои и те започнат да намаляват.


Според МВФ страните от региона все още не са достигнали пика на необслужваните заеми, като фондът смята, че те "са близо до пика си или вероятно ще го достигнат през 2011 г.". В последния кредитен монитор на Дойче банк за Източна Европа от миналата седмица също се посочваше, че в някои страни този пик все още не е достигнат и това ще стане през следващите три до шест месеца, като през идните дванадесет те не очакват осезаемо намаление на необслужваните кредити.


Данните на БНБ от вчера показват, че през септември спрямо август продължава ръстът на лошите и преструктурирани заеми, но с по-ниски темпове. Те се увеличават със 165 млн. лв. за един месец, или 2.6%. Предходния месец нарастването е било със 198 млн. лв., или 3.2%.


През юли беше съответно 334.4 млн. лв., или 5.7%. Делът им от общия портфейл за фирми и граждани продължава все още да се покачва. От една страна, това е така, защото обемът им продължава да расте, макар и с по-малки стъпки. От друга страна, значение има това, че обемът на новоотпусканите кредити е малък и не компенсира нарастването при просрочията.


Фирмените заеми са с най-голямо нарастване на лошите и преструктурирани - със 153.3 млн. лв., или 4.1% (виж графиките), като единствено при тях този месец не се повтаря по-ниското увеличение от предния. При потребителските заеми дори има свиване на просрочията, което се случва за първи път от началото на кризата.


При жилищните ипотечни също има по-ниско повишение спрямо август, което е за втори пореден път. В крайна сметка делът на лошите и преструктурирани заеми в отделните сегменти е съответно 14.6% при жилищните, 16.3% при потребителските и 17.4% при фирмените. Спрямо предходния месец увеличението е несъществено в банкирането на дребно, а при фирмените има спад спрямо предходния месец, когато делът им е бил 18%.


Това се дължи на факта, че през септември портфейлът от кредити за корпоративния сектор се увеличава с 801.5 млн. лв., които компенсират нарастването на просрочията. Това увеличение на портфейла обаче не е реално, тъй като през миналия месец в системата има обратно изкупени заеми за 598.3 млн. лв.


Това означава, че някоя банка (или повече от една) е "върнала" обратно в баланса си продадени преди време заеми. Така и отбелязаният кредитен ръст през миналия месец от 1.6% донякъде е фиктивен особено на фона на свиването на портфейла на системата през август и почти нулевите ръстове през предходнте месеци. Номиналното увеличение през септември е със 762.5 млн. лв., от които 600 млн. лв. са обратно изкупени.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Много добре!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 2. 2 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 796 Неутрално

  И за кого остават пасивите от цялата работа? - За будалите дето обслужват редовно кредитите си по лихви дето ги няма дори и в Замбия и Гватемала (не дай Боже някоя червена банка да излезе на червено)...! Комунистическите ДС-червенотиквеници ебават мамицата на тоя народ

 3. 3 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 627 Весело

  Наближава времето за раздаване на бонуси...февруари-март нещата ще претърпят тънък обрат.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 4. 4 Профил на zliqhui
  zliqhui
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Четете правилно и не се радвайте. Лошите кредити *нарастват*. Просто по-бавно. Те не намаляват. Няма добра новина, просто като такава иска да бъде представена!

 5. 5 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Добре де - как лош и преструктуриран кредит влизат на едно и също място??? Банките се скъсват да предлагат преструктуриране само и само да си вземат парите...
  Ако се дадат отделно, тогава има какво да коментираме, а сега само фъргаме с у'опатите.

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 6. 6 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Що за новина? Кораба потъва сигурно но малко по бавно от очакваното.

  16.6% при фирми и граждани и се увеличава, улалааааа!!!

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK