Сoбственикът на "Глобул" с нов изпълнителен директор

Михаел Цамас, който досега беше изпълнителен директор на мобилния оператор Cosmote (собственикът на "Глобул") е новият изпълнителен директор на гръцкия телеком ОТЕ - компанията, която управлява Cosmote.


Цамас е изправен пред тежката задача да съкрати разходите на компанията и да запази пазарния й дял, коментира Ройтерс. Гръцкото правителство и Deutsche Telekom, които заедно притежават 50% от дружеството, одобриха Цамаз и той ще поеме компанията. ОТЕ отчете загуба от 61 млн. евро през второто тримесечие заради спада на потребление на мобилни телефони и еднократен разход заради данък, наложен от гръцкото правителство.


"Сигурен съм, че Михаел Цамас е правилният избор на основните акционери в телекома и той успешно ще се справи с трудностите, пред които е изправен ОТЕ", заяви гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину. Акциите на ОТЕ се повишиха с 3.2% и затвориха при ръст от 1.6% на 5.60 евро, допълва "Ройтерс".
"Това е позитивна новина", заяви Димитрис Бирбос, анализатор към IBG Securities. "Цамас е запознат с проблемите на компанията, а също и двата основни акционера се спряха на едно име за изпълнителен директор, което елиминира възможностите от разногласия при управлението."


Цамас започва работа в ОТЕ през 2001 г., след като преди това е бил три години търговски директор в конкурентния мобилен оператор Vodafone Hellas. През 2007 г. той е назначен за изпълнителен директор на мобилното звено на ОТЕ – Cosmote, което, освен че притежава българския мобилен оператор "Глобул", разполага и с бизнес в други две балкански държави извън Гърция. Cosmote е основен източник на приходи за ОТЕ, след като телекома отчита спад в традиоционните фиксирани услуги.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK