Финансовото министерство на САЩ продаде облигации с отрицателна доходност

Американското финансово министерство продаде облигации с отрицателна доходност в понеделник, подчертавайки необичайното състояние на пазара, пише в. "Файненшъл таймс". В същото време инвестиционната банка Goldman Sachs се подготвя да пласира първия си дълг с период до падежа от 50 години.


Инвеститорите в момента се опасяват, че Федералният резерв на САЩ отново ще започне да купува активи от икономиката, което ще доведе до ръст в инфлацията. Именно поради тези опасения инвеститорите са приели доходност от минус 0.55% по облигации, защитени от ръст на инфлацията на стойност 10 млрд. долара. Тези ценни книжа, наречени Tips (Treasury Inflation Protected Securities), компенсират държателите си при ръст на индекса на потреблителските цени.


В същото време Goldman се насочи към инвеститорите, които търсят по-висока доходност. Банката се готви да продаде първата си емисия 50-годишни книжа на стойност 250 млн. долара. Лихвата по тях ще достигне до около 6.25%.
"Фед изпрати послание, че ще започне да купува облигации", коментира Ян Лойс, анализатор от JPMorgan Chase. "Не се знае обаче дали това ще предизвика повишение на инфлацията след две седмици или след две години", допълни той.


Очакванията за повишение на инфлацията през следващите 5 години са нараснали до 1.75% през септември от 1.13% за август. Измерването се прави, като се сравнява доходността на Tips и на обикновените ДЦК.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK