Пенсионните дружества оборили пред премиера аргументите за национализацията

Премиерът Бойко Борисов се срещна с пенсионните фондове днес, за да чуе техните аргументи срещу прехвърлянето на личните сметки в НОИ. Финансовият министър Симеон Дянков (вляво) сутринта обяви в телевизионно интервю, че все още очаква фондовете да обявят дали са водили добра инвестиционна политика и могат да осигурят нормални месечни издръжки на хората с право на ранна пенсия. Икономическият министър Трайчо Трайков (на заден план), който не подкрепя идеята, също тази сутрин заяви, че все още не е убеден в нея. (Снимката е архивна)

© Анелия Николова

Премиерът Бойко Борисов се срещна с пенсионните фондове днес, за да чуе техните аргументи срещу прехвърлянето на личните сметки в НОИ. Финансовият министър Симеон Дянков (вляво) сутринта обяви в телевизионно интервю, че все още очаква фондовете да обявят дали са водили добра инвестиционна политика и могат да осигурят нормални месечни издръжки на хората с право на ранна пенсия. Икономическият министър Трайчо Трайков (на заден план), който не подкрепя идеята, също тази сутрин заяви, че все още не е убеден в нея. (Снимката е архивна)Представители на пенсионните дружества са имали тази сутрин среща с премиера Бойко Борисов, на която са разговаряли за идеята на кабинета да национализира парите от професионалните фондове. Това съобщиха източници на "Дневник". На срещата дружествата са представили разчети, които са показали, че фактите, с които се е аргументирало прехвърлянето на парите, натрупани по лични сметки към нов фонд в Националния осигурителен институт (НОИ), не са верни.


Участници в срещата с премиера я определиха като "конструктивна и полезна". От думите им стана ясно, че поне в общи линии са доволни от разговора с Борисов. Срещата е приключила около 11 часа, очаква се в 13 часа пенсионните компании да предоставят повече информация от нея и в момента отказват подробности. 


Разговорът с премиера се случва седмица, след като той лично обяви, че ще закрият професионалните фондове, вместо да отлагат плащането на пенсии от тях от 2012 г. Идея, подкрепена от НОИ, социалният министър и синдикатите. Но на която се противопоставиха самите фондове, анализатори, финансисти и "Синята коалиция". Бойко Борисов обаче отказваше да чуе какви са минусите от подобна промяна и опасностите, които носи. Идеята е вписана в поправките в Кодекса за социално осигуряване, който се очаква да бъде гласуван от правителството утре.
Дотогава може би ще стане ясно ще има ли обрат в намеренията на премиера за фондовете и какъв.  


Източници на "Дневник" разказаха, че представители на МВФ, които са били на мисия у нас за хода на пенсионната реформа, са се срещнали и с пенсионноосигурителни фондове. От дружествата са разказали намерението на правителството да национализира личните сметки от професионалните фондове и да ги събере в един общ фонд "Ранно пенсиониране", който ще се управлява от НОИ. Служителите на МВФ са се отнесли негативно към идеята, разказаха близки до срещите.


Вчера мисията на международната институция приключи, а днес официално беше обявен нейният доклад. 


МВФ се обяви против национализирането на личните партиди. Вместо това препоръча държавата да доплаща ранните пенсии на работниците от първа и втора категория, тъй като те са правили осигурителни вноски в НОИ и преди 2000 г., когато са основани професионалните фондове.


В доклада си експертите препоръчват още от следващата година ранните пенсии да започнат да се изплащат от професионалните фондове, както е заложено и в момента в КСО. МВФ е препоръчал допълнителни реформи като увеличение на осигурителната вноска и вдигане на стажа за пенсиониране с 6 месеца още от следващата година. В последния вариант на промените в КСО е заложено увеличение на стажа с по 4 месеца чак от 2015 г., както настояваха синдикатите.Разминавания


Вчера председателят на инвестиционния комитет в Асоциацията на пенсионните дружества (БАДДПО) Милен Марков съобщи пред журналисти, че са разговаряли преди дни с управителя на Националния осигурителен институт Христина Митрева и са я попитали защо съобщава грешни факти за професионалните фондове. Митрева се е извинила, че не е разполагала с достатъчно актуални данни, които по думите на Марков дружествата са й предоставили. Той обаче даде за пример изявлението й пред БНР в неделя, когато Митрева съобщи, че досега в професионалните фондове са внесени близо 500 млн. лв., но в момента у тях има по-малко.


Марков обясни, че управителят на НОИ със сигурност знае за средствата, които са превеждани от фондовете към института, което е и причина в тях сега да има по-малко пари. Според Кодекса за социално осигуряване, докато не започнат сами да изплащат пенсии, фондовете превеждат парите на хора, които са се пенсионирали предсрочно, към НОИ, който определя пенсията му и доплаща до пълния й размер. Доплащането до момента се прави, тъй като натрупванията във фондовете от 2000 г. досега не са достатъчни за пълни пенсии, а почти всички, които сега получават ранна пенсия, са имали осигуровки и преди 2000 г., но към държавната система. 


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 620 Гневно

  Нагли, нагли пенсионни дружества ... да показват ФАКТИ на ББ ... По-добре сме си с дезинформацията на ГЕРБ-овото правителство, кой има нужда да мисли.

  Национализация, колективизация и комунизмът е бъдещето!

 2. 2 Профил на email
  email
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Сакън, не думай! Ей сега ще те накачулят капиталистчетата пишман демократи и ще те линчуват.

 3. 3 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 479 Неутрално

  По едно време журналистите като видяха как всичко, произхождащо от правителството, постоянно се променя пишеха в статиите си "предпоследно". Сега вече на всички ни е ясно това поведение и вече дори не определяме новините като "последни" или "предпоследни", а просто като следваща серия от представлението, да не казвам сапунката.

 4. 4 Профил на Pivoley
  Pivoley
  Рейтинг: Неутрално

  Няма програма, няма стратегия, няма абсолютно нищо...освен един ХАОС!

 5. 5 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 942 Весело

  Каква стана тя другари?! Шефката на НОИ разпространява неистини и заблуждава Слънцето - Премиер...Да не говорим, че и мръсниците от МВФ скърцат нервно със зъби и бият през ръцетеее.
  Явно връщането към изконните ценности на социалистическата държава ще се поотлага.

  PHILIP
 6. 6 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Колко бързо само пазарът реагира на новината! Истината за мен е, че в пенсионните фондове има значителен ресурс и той трябва да бъде насърчен да се инвестира в страната, а не навън, но за това правителството трябва да си го заслужи!

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1057 Весело

  Ку-ку-ру-ку-ку! Има ли изненадани в поредния обрат в позицията на премиера-слънце? Колкото по-твърдо и дълго Той отстоява дадена позиция, толкова по-лесно е готов да се откаже от нея.
  Това е Първи закон на Бой!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Любопитни, но реални факти:
  Лицето не е работило при вредни условия на труд през последните 10 години, преди да се пенсионира като категориен работник с всички привилегии, произтичащи от това. Лицето си е “уредило” работа като категориен раб...отник само за 1 месец, за да изпълни условията за ранно пенсиониране и да получи пожизнена пенсия отДОО. Наличието на 1 вноска прави това лице клиент на ППФ. За разлика от ДОО, на такива лица капиталовите схеми не могат да изплащат пенсии.
  http://assoc.pension.bg/display.php?page=presentation&present=58

  Кога Митрева и Тренчев ще си понесат отговорността за информираното и целенасочено манипулативно изнасяне на погрешни данни за ППФ?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 9. 9 Профил на kamend1
  kamend1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "angel_to":

  Само извън страта трябва да се инвестира от частните ПФ - 100%. Нито лев в България. Иначе осигуреното лице веднъж носи риска на солидарния стълб, който е пряко зависим от нашата икономика, и после ще носи риска на нашата икономика от частната си партида. Къде е диверсификацията?

 10. 10 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#1] от "pi314_":
  До коментар [#2] от "email":

  Комунизмът свърши, товарищ. Обедната почивка също.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 11. 11 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Ясно, няма да разберем колко пари наистина има във частните пенсионни фондове. И колко са профукали.

 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#9] от "kamend1":

  Ако си направиш труда да провериш, ще видиш, че ЧПФ не влагат кой знае колко пари на БФБ. То затова и само ги критикуват

  А спада им е съвсем нормален. В каквито и акции да бяха експозирали, все тая.

  Във финансовите среди има правило - висока доходност върви ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с висок риск. От една страна обвиняват фондовете, че имали ниска доходност. От друга искат от тях да не рискуват парите на хората

  Затова по сигурно да си внасяме парите в НОИ. Там ни гарантират мизерна пенсия. Нито повече. Нито по малко. Всички равни в мизерията и това е

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#11] от "mick":

  Лесно можеш да провериш какво се случва по личната ти партида. Стига да можеш да го разбереш, щото то финансите не са за прости хора За тях си има НОИ

 14. 14 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Главния слуга не може вече да се надява да бъде разбран ако е бил заблуден, неинформиран, подведен и т.н. Всяка грешка на
  слугите в съвета се лепи на него,

  тъй като той има последната дума. Колективна отговорност няма и няма да има. Ако в един колективен орган няма персонално

  виновни, то изобщо няма смисъл да се свиква и да заседава. Колективната вина е като спасителна лодка за злоупотребилите.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 15. 15 Профил на kamend1
  kamend1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "niakoi_si":

  Аз не казвам да няма риск и инвестиции в акции. Просто не български . За да няма двоен риск от домашната икономика на осигурените както казах горе, пък и каквито и да е било конфликти на интереси, дори и привидни такива. БФБ да си намери външни инвеститори, като е такова добро място за инвестиции

 16. 16 Профил на VM
  VM
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Батмана е комедиант!!!!

 17. 17 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 588 Неутрално

  То би било и много странно ако пенсионните дружества не тръгнеха да оборват премиера в противното, нали оставаха без капитали за собствената си значимост

  un buen dia empieza con un solo rayo
 18. 18 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  САМО ЕДНА КАТЕГОРИЯ ТРУД!
  ОНАСЛЕДЯЕМИ ИНДИВИДУАЛНИ ПЕНСИОННИ ВНОСКИ!
  без таван, без минимален доход.
  Само това искаме

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 19. 19 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Предлагам борсовите сесии да се провеждат вече в Борисовата градина

  investments.dir.bg
 20. 20 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 591 Неутрално

  niakoi_si - то какво е написано.. ако беше и истина - такива фалити като енрон нямаше да има.

 21. 21 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  България върви по пътя на Венецуела. Твърде много хора с право на глас са маргинализирани пре последните 20 г., и съдейки по коментарите, желаят ново насилствено преразпределение - национализация и т.н. Вносители тази система ще намаляват и натиска за по-голямо прерзпределение ще расте.

  Затова,
  аз, кинти, мисля да се кандидатирам на следващите избори с плаформата на Ел Коменданте - Свобода, Равенство, Братство. Парите на чорбажиите ще бъдат конфискувани и раздадени на неоправданите! Безплатно здраве и лекарства за всички! Ще възродя татовото строителство и за всеки ще има по едни, айде два апаратамента. С безплатно парно, ток, газ, вода!
  Ще построя 1000 км магстрали през първия мандат и минимум 5000 през втория и на всеки по една Лада/Шевролет Нива! Пенсия на всеки след 35 години, стига да е ходил на работа поне един ден през седмицата.

  Венсеремос !

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 22. 22 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Не ви ли омръзна този цирк? Сякаш сме в света на Оруел. Безумно и тъпо. А отчаянието е още по-голямо като се сетя тъпото парче наречено БЪГАРСКИ ИЗБИРАТЕЛ който ту е гъбар, ту подхилкваш се олигофрен елементарно манипулиран поведен като стадо от комунисти и всякаква измет от сорта на Болен, Яне, царе и пожарнкари, и всеки път губещ едничкия си шанс за нещо по-добро - Костов.

  Колкото повече, толкова повече!
 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  До коментар [#18] от "Десен":

  Вашите тези са вътрешно противоречиви. Ако искате унаследями и индивидуални вноски значи говорим за капиталонатрупваща система т.е говорим за частни пенсионни фондове.
  Едновремнненно с това искате ( в доста коментари под други статии ) държавни пенсии финансирани с високи пропорцоонални данъци което е точно обратното на първото твърдение.
  Суха вода няма - или ще е първото или второто ?

 24. 24 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Според мен в ей тези думи е разковничето за синдикалната дезинформация:

  ".... За миньорите на Христо Ковачки в "Брикел" се оказва, че били осигурявани на минималния осигурителен доход. Т.е. - получавали са си реални заплати и минимални осигуровки. Къде са били тогава държавните власти, къде са гледали..."

  и още

  ".....Синдикатите искат с младата партида, в която на места има по 10-15 хил. лв. натрупани, да плащат пенсията на някой друг - примерно на хората на Ковачки. Да ги е осигурявал Ковачки и от него да търсят парите...."


  Ковачки си има и правителства, и синдикати

 25. 25 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Май рекетът пак е плодотворен. Утре Боко ще обяви, че са се разбрали. Всичко си остава по старому, само рушветите ще текат по новому.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 26. 26 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  До коментар [#22] от "Meчо Пух":
  То Костов, добре ама тоя път без Бисеров, Данчо Ментата, Бонев и другите, ако може моля.

 27. 27 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 419 Неутрално

  ББ не разбра ли, че не може и агнето цяло и вълкът сит. Да остави фондовете намира и да вдигне възраста на на 1 и 2 категория или по-точно да прецезират кои професии трябва да са с ранно пенсиониране . Що един катаджия да се пенсионира на 45 години.

 28. 28 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#20] от "mick":

  Предполагам. На какво тогава се дължи сляпото ти доверие в НОИ и държавата по принцип?

  Особенно като имаш предвид факта, че в САЩ фалираха инвеститоите в Енрон, но в БГ вече на няколко пъти фалира целокупния народ?

  Дали един пенсионер взимаш 100лв пенсия днес бидейки внасял вноски цял живот има такова сляпо доверие в НОИ както ти?

 29. 29
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:30 на 26/10/2010 от неговия автор.

 30. 30 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 962 Весело

  Не знам дали пенсионните дружества са оборили доводите на Боко, ама от МВФ му дръпнаха ушите. Жалко. Голям цирк щяхме да гледаме още. С конституционния съд. А то сега кво, Тиквата пак си сменя мнението. Това не е интересно. Гледахме го много пъти.

 31. 31 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#26] от "k_":

  Не ща да се отклонявам от темата ама точно Костов драпаше в средата на мантдата си с цената на сътресения да очисити СДС от 'клиентелизма' и точно той им би шута на тия дето ги споменаваш. Не казвам не че е бил светец или че не се е 'омърсил' но преди да стигнем до момента да избираме кристално чисти измеду можещите политици, трябва първо да се научим да избераме можещите, а не пазача на Тато (който си е просто пазач). При Костов държавата вървеше при това нагоре. Всичко друго е комуноидна ДС пропаганда която е успяла при някои, даже при много съдейки от форумите.

  Колкото повече, толкова повече!
 32. 32 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#24] от "agata_kristi":

  ".... За миньорите на Христо Ковачки в "Брикел" се оказва, че били осигурявани на минималния осигурителен доход. Т.е. - получавали са си реални заплати и минимални осигуровки. Къде са били тогава държавните власти, къде са гледали..."

  ----------------------------------------------

  Затова трябва всички да се осигуряваме на минималния осигурителен праг за пенсии и тогава няма да има проблем с отчитането и установяването на разликите и недоплащанията.
  Всички, които искат да заделят повече пари за старост - сами да си носят отговорността кой им управлява парите и дали са били платени от ръководителите им..... и дали ще си ги получат в размера дето си го мечтаят

  un buen dia empieza con un solo rayo
 33. 33 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 962 Весело

  До коментар [#32] от "rayo":

  Хм... Много хубаво е това, дето го предлагаш. Ама аз да попитам. На милиционерите кой ще им плаща пенсиите? Че са и ранни. Че и 20 заплати бонус. Ти сигурно ще плащаш данъци на Марс? А ще си скатавш парици за старини тук? Много е гот това И естествно, ще държиш лично сметка на работодателя си, дали е платил. Ти лично, а не комисията по финансов надзор. Щото иначе ... като засъхне зелената боя и ще лакираш коня.

 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  До коментар [#32] от "rayo":

  Всъщност това е една много добра идея, която е реализирана и работи чудесно в много държави по света примерно Швейцария.
  Държавата е определила някакви минимални прагове по професии по които се осигуряват хората в държавната система. Респективно и очакваните пенсии са минимални защото този стълб е разходопокривен - колкото се съберат от днешните работещи, толкова се раздават. И няма дефицит финансиран с данъци.
  От там нататък всеки си решава сам - ако иска прилична пенсия си спестява както си знае - фонд, депозит, буркан, деца, имоти - негов си проблем. Или не спестява щото смята че ще умре млад. Но така има риск ако доживее от пенсия да мизерства - но всеки си поема този риск сам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK