Консултанти: Здравните услуги са сред най-атрактивните за инвестиции

Всичко, свързано с потреблението и здравните услуги, би могло да привлече инвеститори. Интересни са и енергетиката, телекомуникациите, възобновяемите източници. Макар и да не се вижда, и в момента се подготвят сделки и се очаква да се случат до края на годината. Това са само някои от тенденциите, които група консултанти очертаха на специална среща, организирана по повод третата годишна конференция за сливания и придобивания. Подбрахме някои интересни изказвания на консултантите - партньори на събитието. Ако искате да чуете по-подробно тяхното мнение, може да го направите на 2 ноевмри в "Шератон".


Ето какво споделиха консултантите:


Божидар Нейчев, управляващ съдружник "Корпоративни финанси" в PricewaterhouseCoopers за Източна Европа

© Надежда Чипева

Божидар Нейчев, управляващ съдружник "Корпоративни финанси" в PricewaterhouseCoopers за Източна Европа


Божидар Нейчев, управляващ съдружник "Корпоративни финанси" в PricewaterhouseCoopers за Източна Европа:


- Няма интересни и безинтересни сектори, има интересни и безинтересни проекти.
- Ще дойде лято, но със зимни температури. За голяма част от сделките двигателят е не защото някой е направил успешен бизнес, а защото някой иска да се освободи от активи.


- Повечето фондове за дялово инвестиране стоят върху купчина пари и не виждат къде могат да ги инвестират. Те търсят бърза доходност, каквато тук не могат да намерят. Светът се промени и вече не се конкурираме със страните от Централна и Източна Европа, а с всички останали.


- Биха могли да се появят инвеститори от Централна и Източна Европа. Например Полша е в много по-добро състояние от повечето страни в ЕС.


Ивайло Господинов, управляващ директор на Raiffeisen Investment България

© Надежда Чипева

Ивайло Господинов, управляващ директор на Raiffeisen Investment България


Ивайло Господинов, управляващ директор на Raiffeisen Investment България:


- Търсят ни дори и индустриални инвеститори, които се интересуват от тежко машиностроене. Интерес има и той е вследствие на преоценен риск на България като икономика, от една страна. От друга - дължи се на стратегията на компаниите да преструктурират активни - да продават не едно място и купуват на друго. Няма вакуум и за добрите активни инвеститори има.


- В момента се работи по сделки, въпреки че не се вижда. В началото имаше глобален отлив на инвеститори. Една година по-късно инвеститорите не могат да бездействат. Разгледжат различни възможности. Нашата роля е да им предложим нещо пакетирано добре. Енергетиката, всичко свързано с потребителски стоки и услуги и здравните услуги са сектори с най-голям потенциал за сделки в момента.


- Наскоро имаше сделка на пазара на имоти. Голям инвеститор дойде и само с името си му дадоха финансиране. Доверието в името е важно.


- При нас идват фондове с интерес в здравния бизнес. В нашия регипон качеството на услугата е посредствено. В здравеопазването се въртят доста пари. Потенциалът за растеж е доста висок.


Росен Иванов, управляващ съдружник в Entrea capital

© Надежда Чипева

Росен Иванов, управляващ съдружник в Entrea capital


Росен Иванов, управляващ партньор в Entrea Capital:


- Все още не виждаме много сделки с големи стратегически инвеститори и с фондове. Появиха се няколко сделки с местни играчи - стратегически компании или изкупуване от страна на мениджърите. Надяваме се, че това начало на развитието на M&A пазара във вътрешната си сфера.


- Интересни са някои нишови производства, компании, които имат уникален продукт. В повечето сектори топ три компании с добър бранд биха могли да привлекат инвеститори. Покрай кризата имаше общ спад в определени сектори, но компании в тях увеличиха продажбите си.


- Понякога периодът на "ужахване" може да продължи и цяла година преди да се стигне до Due Diligence. Процесът е съвсем различен от преди.


- Имахме две запитвания на стратегически инвеститор към български компании. И двете български се развиват добре и изобщо не мислят за продажба. Това е добра новина за българските компании, макар да е жалко за M&A пазара.


Йордан Йорданов, директор корпоративно и публично финансиране на Financia Group

© Надежда Чипева

Йордан Йорданов, директор корпоративно и публично финансиране на Financia Group


Йордан Йорданов, директор корпоративно и публично финансиране на Financia Group


- Част от стратегическите играчи в различни индустриални сегменти имат кеш и търсят активно посоки за растеж чрез придобиване. Телеком операторите се мъчат да добавят приходи чрез съществуващата си клиентска база, като разнообразят спектъра от услуги. На тях им се струва, че могат да го обогатят, като придобиват някой, който вече е започвал да разработва нови услуги.


- Причините някой да продава в наши дни са, че някой, който е дал пари назаем, си ги иска обратно. Ако мениджмънтът не е притиснат от задлъжнялост, може да отлага продажбата на активни до безкрай. Дори част от банките в България имат такова поведение, че ако не обръщат внимание на проблема, той ще изчезне. Вместо това те трябва да си сътрудничат с длъжниците за преструктуриране на бизнеса.


Виктор Манев, управляващ съдружник в консултантската компания ММС

© Надежда Чипева

Виктор Манев, управляващ съдружник в консултантската компания ММС


Виктор Манев, управляващ съдружник в консултантската компания ММС


- Някои от играчите искат да се освободят от капацитет, който не им е необходим. Това се вижда на глобално, регионално и национално ниво. Сделките в България са плод на желанието за оптимизиране на активи и операции. На пазара ще излизат много нови капацитети и българските играчи ще се активизират. Това ще ревизира и стойностите. Ще ставаме свидетели и на нулеви цени на придобивания.


- Имахме казуси на българска и румънска компания с ясен мандат за придобиване в Европа. Има такива случаи: прекрасно оборудване, произведено в Румъния или България, но излиза под добър австрийски или немски бранд. И добавената стойност е в бранда, който обаче фалира. Част от консултантите се обръщат към ключовите доставчици с предложение да придобият западната компания, за която така или иначе са произвеждали.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK